Ivan Hoffman viděl politickou budoucnost. Minulou sobotu na Václaváku

převzato

Zatímco provládní média na Václaváku sčítala hlavy pod pódiem, Ivan Hoffman viděl oproti prvním demonstracím v loňském roce pozoruhodnou proměnu. Řečníci jsou profesionálnější a publikum mladší. Potvrzuje si tak svou teorii, že protivládní demonstrace ukazují, jakým směrem se bude ubírat budoucnost.

Demonstrace jsou důkazem, že jsou tady lidé, kterým není lhostejné, co se děje. Dnes ale určitě neprožíváme dobu, kdy moc leží na ulici a může ji zvednout náhodný kolemjdoucí. Aktivní občané jsou v menšině a na protivládních demonstracích se nezmění politický kurz. Demonstrace jsou užitečné jinak. Jsou hledáním společného jmenovatele. Demonstranti ukazují prstem na nepřítele, ať už skutečného anebo fiktivního, a politici, kteří za normálních okolností mezi sebou soupeří, dostanou od ulice mandát společně nepřítele porazit.

Takto u nás před posledními volbami demonstranti iniciovali širokou a nesourodou koalici proti Babišovi a na Slovensku širokou a nesourodou koalici proti Ficovi. Koalice proti Ficovi se rozhádala a rozpadla, protibabišovské pětikoalici bezvýhradně důvěřují bídná dvě procenta občanů. „Antislepence“ jednoduše nefungují. Historie to ovšem neví, a tak se opakuje. Současné protivládní demonstrace, namířené proti antibabišovské koalici, už opět politiky vyzývají, aby se spojili proti nepříteli, kterým je aktuálně učitel Fiala.

Co demonstranti, kteří se v demokratickém rozmaru mírumilovně srotili 16. září na Václavském náměstí, od politiků chtějí? Aby opoziční iniciativy nesoupeřily mezi sebou. Aby mezi sebou nesoupeřily opoziční strany v Parlamentu. A aby se parlamentní opozice s neparlamentní spojily proti vládnímu „fialovému“ dopuštění. Řečníci na tribuně to pochopili, takže se otevírá prostor pro další protivládní slepenec.

Jelikož je u nás, a podobně i na Slovensku, vláda poslušná k Bruselu a servilní k Americe, demonstranti chtějí, aby opoziční politici, kteří je ve volbách porazí, měli plán „B“ a aby místo zájmu korporací brali na vědomí a zohledňovali zájmy občanů. Pod sochou svatého Václava se již mluvilo o tom, že až se rozpadne Evropská unie, česká budoucnost leží ve střední Evropě. Společně se Slovenskem, kterému demonstranti popřáli vítězství Roberta Fica, který nechce válku, společně s Maďarskem, kterému závidí Viktora Orbána a dávají ho našim politikům za vzor, a společně s neutrálním Rakouskem.

Nepřímým důkazem, že se hlas lidu rozešel s oficiální politikou, je reakce provládních, korporátních médií. Ta se omezují na sčítání účastníků a důvody jejich nespokojenosti ignorují. Pouze nezávislá média referují k věci. Všímají si, že se proměňuje složení demonstrantů. Dav byl viditelně mladší. Zlepšili se řečníci. Byli stručnější a mluvili kompetentně. A posun v atmosféře asi nejlépe vystihla advokátka Samková, která nechce, aby vláda odešla, ale aby byla vyvedena. Jestliže se v minulosti nad vládami vznášelo podezření z korupce, dnes jsou podezřelé z vlastizrady.

Protivládní demonstrace nevedou k násilnému převzetí moci revolucionáři. Tak to není, ani když to tak vypadá. Ukazují trend, směr, kterým se ubírá mínění aktivní menšiny. Demonstrace předznamenávají politický vývoj, neboť ten závisí právě na vůli aktivní menšiny. Většina výsledek pouze vezme na vědomí a pak ho trpí, než pohár trpělivosti opět přeteče…

2.3 6 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci

No já myslím, že Ivan Hoffman je až příliš velký optimista. Za stávajících podmínek má opozice šanci asi tak až v roce 2038. A možná i nikdy. A jak je to vlastně možné? Ivan Hoffman přece miloval ODS a spol.? Proč je nyní zrazuje a spojuje se s Putinem?

mikkesh
mikkesh
před 7 měsíci

Pane Hoffmane, pokud tam byli ve většině lidé protestující proti vládě, bez rozdílu sympatií k té které straně, je nanejvýš nutné vyvést hochštaplera Středulu před Dům odborů a tam ho kopnout do prdele, že by se zastavil až na nádraží. V takovém případě by měla být zahájena výstražná stávka a na hodinu zastavit všechen… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Mikkeshi, už po tom volám několik měsíců! Alespoň na chvíli zapomeňme na osobní půtky a pošlapaná kuří oka, společně protestujme na náměstích, vyhlašme generální stávku, demonstrujme sílu a jednotu národa proti společnému zlu, vládě národní zkázy! Jen toto bude mít váhu. ..

reproduktor
reproduktor
před 7 měsíci

Ale ale je to stale o hovne. Hele, pokud zmrdi z Prahy neprestanou podporovat kokota Fialu, tak je marný. V patek jsem jel do Prahy a podle jejich stylu jak řídí auto vim jedno, nechapou system semaforu a zipu. Opravdu jet 170 km cca 2 h a 20 minut je vrchol, za tu dobu jsem jsem v Mnichově… Číst vice »

cablik
cablik
před 7 měsíci

Jsem rád že byla velká demonstrace v Praze a byla další v Budějovicích kde bylo pár stovek účastníků. Je třeba spojit síly proti společnému nepříteli havloidi nám to předvedli jak se to dělá i když ani asi Babiše neporazili a byli tam dosazeni západními páníčky.