O tom, jak Zelenskij a Trudeau tleskali válečnému zločinci

Mojmír Grygar
Mojmír Grygar

převzato

V tisku se všichni shodli na tom, že to byl faux pas, omyl, nedopatření. Obvinili úředníka, který měl prověřit hosty pozvané do parlamentu. Za toto vysvětlení šokující události nedám ani zlámaný groš. Proč?
Odedávna totiž vím, zejména pak od své návštěvy Kanady roku 1973, když jsem se tam zúčastnil mezinárodní konference AILC, zabývající se studiem vzájemných vztahů literatur, že Kanada po válce poskytla asyl desetitisícům uprchlíků ze Sovětského svazu a Východní Evropy. Byli to především Ukrajinci, kteří bojovali v řadách Banderovy armády a jako dobrovolníci SS, dále fašisté ze Slovenska i lidé odjinud obtěžkaní válečnými zločiny, píše Mojmír Grygar v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Každý, komu doma hořela půda pod nohama, počínaje Banderou, hledal útočiště na Západě. Bylo přijímání veteránů, bojujících proti sovětské armádě, v zámoří nebo v Německu gestem dobré vůle? Samozřejmě, že ne – tito uprchlíci měli své zkušenosti z bojů proti bolševikům i proti  vládám jiných zemí (připomeňme povstání banderovců na Podkarpatské Rusi v roce 1939  potlačené vojenskými jednotkami Druhé republiky). Mohli se tedy rychle zapojit do obnoveného boje proti nenáviděnému nepříteli. Tento neuvěřitelně rychlý gambit, tato proměna nepřítele ve spojence, patří k hanebným zvratům, které znemožnily pokojné urovnání rozporů v poválečné Evropě. Ochránci západního kapitalismu, otřeseného růstem socializačních a emancipačních hnutí (v USA šlo především o udržení apartheidu), sáhli po drastické léčbě, po všemožném omezování (containment) vlivu Sovětského svazu a jeho ideologie. Udělení generálního pardonu veteránům nacistických a fašistických armád znamenalo drastické porušení elementární etiky mezilidských a mezinárodních vztahů.

Dnes již má veřejnost víc vědomostí o zásadách americké politiky: nerozhodují pravidla morálky, nýbrž bezprostřední hospodářský, politický s vojenský zájem. Proč americká vláda podporovala obětí, proč podporovala Husejna ve válce s Íránem v letech 1980–1988 a proč  svému spojenci v roce 1991 na obrtlíku vyhlásila válku, která ještě dál komplikovala a poškodila vztahy mezi národy, státy, etniky a náboženstvími v této oblasti? Proč Američané podporovali v občanské válce v Sýrii Kurdy a proč je, když už je nepotřebovali, hodili přes palubu? Tehdy to vyvolalo protesty i u lidí, kterým Amerika imponovala a kteří se zhrozili, že se Američané dopustili zrady. O tom, jak Američané bez skrupulí provádějí změny režimů ve středo– a jihoamerických státech, není třeba ztrácet slova – jen podpora diktátora Pinocheta stála 70 000 obětí. Mohutný příliv emigrantů z této oblasti je bumerangový efekt jejich dlouholeté činnosti.

Nedovedu si vůbec představit, že by si Zelenskyj a s ním i Trudeau mohli představit, že by se v Kanadě našel nějaký starý Ukrajinec, který se osvědčil za druhé světové války jako voják spojenecké armády. To je nemyslitelné – Kanaďané dobře věděli, kdo a proč hledal po porážce Německa a Itálie za mořem útulek. Veřejnost byla dostatečně informována o poměrech v Evropě. Kdo měl možnost navštívit v západní Evropě hřbitovy tisíců padlých kanadských vojáků, ví, jakou daň zaplatili občané britské državy ve válce, které se zúčastnili ne snad proto, že by jim z toho plynula nějaká výhoda, ale proto, že si uvědomili, že je nutno učinit fašistické a nacistické agresi přítrž.  Proto pochybuji, že by poválečný příval evropských utečenců vyvolal u místních lidí  bůhvíjaké nadšení. O tom se rozhodovalo v Londýn a Washingtonu a obyčejného člověka v Ottawě, Torontu nebo Vancouveru se nikdo neptal.

Ukrajinský terorismus – nedílná součást občanské války  

Uvedu ještě jednu osobní zkušenost. Při druhé návštěvě Kanady jsem měl možnost navštívil univerzitu ve Winnipegu, kde jsem zažil podivnou příhodu: při návštěvě slavistického oddělení jsem byl zaražen tím, že pracovníci ukrajinské sekce prohlásili, že s rusisty, až na to, že jejich katedry jsou na chodbě vedle sebe, nemají nic společného. Kolegové z ruského oddělení na to reagovali pokrčením ramen.

Dopsáno a podtrženo: úředníci, kteří připravovali návštěvu ukrajinského prezidenta usoudili, že vzácnému hostu je třeba udělat radost, a pozvali bývalého člena ukrajinské 14. granátnické armády SS Galizien (Halič). Došlo sice k tomu, že se tento kanadský žert vinou všetečných novinářů plně nevydařil, ale s tím již organizátoři tohoto nostalgického setkání zřejmě počítali. Buď jak buď, Zelenského přece jen potěšili.
 

4.7 12 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 6 měsíci

Je zajímavé, že nikdo nevnímá skutečnost, že tento nacista se ani po tolika letech, necítí spolu vinným na zločinech a vraždách. Jinak by sám odmítl se této atrakce zúčastnit. Měl být okamžitě zatčen policií. Všichni co se této propagace fašizmu zúčastnily by měly za to být souzeni. Jenže hovno hovno slavný soude.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 6 měsíci

Můj táta byl v 1938 jako voják základní služby na Podkarpatské Rusi a říkal, že tam nemohl český voják večer vyjít ven, že by mu Ukrajinci uřízli hlavu, ne Rusíni, ale Ukrajinci, byla tam sesterská organizace Banderovců pro Ukrajince na Podkarpatské Rusi tzv. Sičovci. a o tuto svoloč se pak postarali po válce USA a Kanada.

reproduktor
reproduktor
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Přesně tak. Stojí za přečtení o statečnosti Českých i Rusinskych vojáků. Byl to poslední záchvěv Ceskyho hrdinství: Válka o červeného medvěda
kniha od: Jindřich Marek.

mikkesh
mikkesh
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

No vidíte, čas oponou trhnul a s našimi novými “přáteli” na nás asi vyšla řada a musíme se zase postarat o kolaboranty z Afghánistánu. A moc bych za to nedal, že je Petr Pavel Pávek začne také vyznamenávat.

Primak
Primak
před 6 měsíci

Na druhou stranu: Ten, kdo s tím nápadem přišel, si mohl domyslet, jak to asi dopadne. Jaký to bude mít světový ohlas. Vždyť přece něco podobného – ale ne tak silného – se odehrálo v řeckém parlamentu se Zelenským. Možná, že to od něho (od toho iniciátora myšlenky) byla chytrá sabotáž, někomu… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 6 měsíci

I poslanci naší PS PČR, kteří hlasovali proti návrhu poslance Foldyny na zařazení nového bodu na pořad jednání PS PČR s názvem “Oslavování příslušníků jednotek SS je nepřijatelné” zřejmě byli vystoupením bývalého člena ukrajinské 14. granátnické armády SS Galizien (Halič) v kanadském parlamentu potěšeni. Většina z nich zřejmě ani netuší co činí…
https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=81546
https://www.psp.cz/eknih/2021ps/stenprot/076schuz/s076031.htm#h16
http://zakony.centrum.cz/trestni-zakonik/cast-2-hlava-13-dil-1-paragraf-405?full=1

Naposledy upraveno před 6 měsíci uživatelem Ludvik
Jarin G.
Jarin G.
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Ludvíku, ti poslanci moc dobře věděli a vědí, co činí. Ale holt se takové jednání po nich chce, tak jen vazalové vykonali to, co měli. Hlasovali dle zadání.

vachav
vachav
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Jarin G.

Taková “parlamentní demokracie” ovšem stojí za hovno!!

reproduktor
reproduktor
před 6 měsíci

Když se po zmrdovi Flaška Havel jmenuje letiště, náměstí , skoly, tak tohle me moc neprekvapuje . .

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci

Některé informace tvrdí, že Trudó zmiňovanému incidentu nebyl přítomen a prý se k tomu nebude vyjadřovat. Asi dezinformace…

Primak
Primak
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pochopitelně tam byl se Zelenským a jeho ženou.
https://www.kp.ru/daily/27562.5/4830434/

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Díky…

Ludvik
Ludvik
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky