Rozumí někdo tomu, jak je to s tím světovým hladomorem, který organizuje Putler, když blokuje ukrajinský vývoz obilí?

Každý den, maximálně každý druhý den jsme zavalováni od kolektivně západních papalášů a jejich mediálních poskoků, a to zdaleka ne jen v Česku, zdrcujícími informacemi a o tom, jak díky ruskému teroru, který neumožňuje Ukrajině vyvážet její obilí po moři, akutně hrozí světu, hladomor. Zejména těm úplně nejchudším zemím. Které už od toho hladomoru snad dělí jen vymetání posledních zrnek v jejich prázdných obilních skladech, protože ve světě je prostě obilí, zejména pšenice nedostatek. Není řečeno explicitně, že je tudíž drahá, ale to si každý, úplně každý včetně Pepka Vyskoče a dokonce i několika zvláště vybraných a exponovaných českých papalášů a papalášek sám domyslí. Stejně jako veřejnost.

Jenže pak ráno najede vlk na svůj oblíbený finanční portál Kurzy.cz , aby zkontroloval jak burza a měnové páry a také projel ekonomické headliny a nalezne tam tohle:

Rusko překonalo sankce a v rekordním množství zaplavuje světový trh pšenicí. Její cena se tak ve světě prudce propadá, navzdory omezení vývozu z Ukrajiny, takže Rusko hledá způsob, jak ji zase zvýšit

A jen nevěřícně zírá, protože komodity nejede. A obilniny už vůbec ne. A když se pustí do čtení toho dalšího prima spisku od klučíka Kovandy (už delší dobu čekám, kdy bude veřejně prohlášen za dezinformátora a Putlerova trolla a slouhu a Rakoušovi hoši z Kachlíkárny si jej pozvou minimálně na vysvětlení) a nestačím se divit. Ale proč bych se divil sám, když můžete i vy??? Takže si to dáme, ne?

*

Rusko letos upevňuje svoji pozici největšího světového vývozce pšenice. Pomáhá mu, že překonalo dopady západních sankcí, a také to, že blokací a bombardováním ukrajinských přístavů zásadně podvazuje zemědělský export svého klíčového konkurenta.

V důsledku invaze, resp. západních sankcí Rusko hlavně loni čelilo finančním a logistickým obtížím při vývozu své zemědělské produkce, ale ty se mu podařilo překonat, takže jeho letošní vývoz pšenice bude podle všeho historicky rekordní.

Rekordní ruský vývoz pšenice je ovšem příznivou zprávou zejména pro rozvíjející se ekonomiky typu Egypta. Umožňuje totiž zlepšit jejich zásobování základní potravinou a stlačit tak světové ceny pšenice na minimum za poslední takřka tři roky. A to i přes uvedené omezování vývozů z Ukrajiny.

Rusko se sice snaží povážlivě se snižující cenu pšenice „korigovat“, ale ani tak se mu nedaří její světovou cenu výrazněji zvýšit. Na burze v Chicagu, kde se světová cen ustavuje, se tak pšenice prodává za méně než polovinu své ceny z doby těsně po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Ruské úřady se podle zdrojů agentury Bloomberg snaží situaci „korigovat“ snahou vynutit si, byť neoficiálně, určitou pevnou minimální cenu vývozu, která by zajistila, že export nebude z hlediska dopadu na daňové inkaso a veřejné finance země neúnosně levný – tedy ještě pod onou pevně stanovenou minimální cenou. Pokud například ruské úřady shledají, že vývozní cena té či oné konkrétní exportní dodávky pšenice je příliš nízká, zkrátka jí neudělí povolení k exportu.

Ovšem podle zdrojů agentury Bloomberg je uplatňování pevné minimální ceny v praxi nekonzistentní, což může svědčit například o tom, že snaha o korekci je alespoň v některých případech korupčně či jinak obcházena.

Jeden příklad takového obcházení za všechny. Začátkem září si Egypt objednal dovoz 480 tisíc tun ruské pšenice, a to od soukromého obchodníka a za cenu pod úrovní neoficiální minimální ceny. O několik dní později Egypt uvedl, že tento obchodník, společnost Solaris, bude moci zajistit dodávku sjednané pšenice z jiných zemí původu, než je Rusko. To umožňuje ruskému ministerstvu zemědělství zachovat si tvář: Rusko tedy prodává Egyptu pšenici za cenu pod úrovní minimální ceny, ale obě strany se tváří, že pšenice prodávaná až příliš levně není ruská. Protože pokud není předmětem obchodu ruská pšenice, jak se obě strany tváří, pak přece ani nemohlo dojít k porušení neoficiálního ruského ustanovení o určité minimální ceně ruského vývozu.

Rusko letos očekává sklizeň 78 milionů tun pšenice. Celkově by mělo podle jarního odhadu ministerstva zemědělství sklidit 123 milionů tun obilovin, a to včetně těch z okupovaného ukrajinského území. Právě i to, že Rusko mísí svoji pšenici a další obiloviny s ukrajinskou produkcí umožňuje navyšovat celkový objem vyvážené agrární produkce, která už jsou ovšem statisticky zachycena jako ryze ruská.

ooo

Tak to bychom měli! Nicméně rozhodl jsem se to Kovandovo tvrzení, že ceny pšenice se propadly na naprostá minima – ověřit. Opravdu cena pšenice na světových trzích tak mohutně padla? Není to nějaká rafinovaná kremelská fake news s níž je zapotřebí se tvrdě a nekompromisně vypořádat, protože pokud ne, pak z toho vyplývají následující závěry:

  • na trhu je tak velký přebytek, že se cena v podstatě zhroutila
  • tím pádem zejména chudé národy nakupují tak výhodně jako už dlouho ne
  • což znamená, že onen světový hladomor skrzevá nedosažitelnost ukrajinské pšenice dodávané po moři je totální a zcela účelový blábol

Ověření proběhlo v řádu sekund. Na už zmíněném finančním portálu Kurzy.cz, v sekci komodity.

Vyhledal jsem pro vás i sebe graf, popisující cenu pšenice na Chicagské burze (světové centrum agrárních komodit) a to v časovém rozmezí

1.1.2022 až 17.9.2023.

Začínám tedy skoro DVA měsíce před vypuknutím ukrajinské války. A zjistil tohle:

Výstřižek

Takže ano, klučík Kovanda má naprostou pravdu, když tvrdí, že ceny pšenice v těchto dnech jsou zcela mimořádně HLUBOKO POD cenou před začátkem války na Ukrajině!!!!!

Takže ty bludy o světovém hladomoru díky Putlerovi jsou opravdu jen bludy. Naopak lze konstatovat, že ukrajinská pšenice na trhu nikomu, ale vůbec nikomu na světových trzích nechybí. Tedy kromě Zelenského a zahraničních majitelích ukrajinské zemědělské produkce!!! Ti mají skutečný problém. Jednak razantně ztrácejí trhy, které jim přebírá zločinecké Rusko, a jednak, když něco chtějí prodat musí hodně a hodně pod cenu, navíc při velmi mohutně stoupajících nákladech na přepravu!!!! Kvadratura kruhu jako z učebnice.

Tady jsem původně plánoval, že skončím. Ale pak jsem si všiml jiného článku na Kurzech.cz, kde se píše, že Zelenský a Ukrajina na jedné straně děkují EU, že zrušila omezení na dovoz ukrajinských agrárních plodin do EU k 15.9. a současně , že podá u WTO žaloby na Polsko, Maďarsko a Slovensko, které se rozhodly i nadále, přes zákaz Bruselu, chránit svůj trh před ukrajinskou pšenicí. Protože se obávají – oprávněně, že by kyjevský cenový dumping zničil jejich vlastní zemědělce a zemědělství jako celek!!!!

Z toho grafu je evidentní, že nejen Rusko už začíná mít problém s cenou, ale rovněž jakýkoliv jiný producent!!! A teď do toho pusťte ještě někoho, kdo zkrátka MUSÍ prodávat za každou cenu a protože nemůže přes přístavy, tak se rozhodl zaplavit váš vlastní už takhle zdecimovaný trh.

O tohle, a jen o tohle se totiž jedná!!! A tady máte také jednoduché vysvětlení, proč se bruselskému rozhodnutí na odpor postavily právě jen státy hraničící přímo s Ukrajinou. Tam jsou náklady na dopravu nejnižší a pro „Ukrajince“ ještě akceptovatelné. Staré unijní země, počínajíc Rakouskem a Německem, o takové Itálii, Španělsku, Portugalskua dalších ohroženi totiž nejsou. Tam už doprava export pšenice pro Kyjev prodraží natolik, že jde prostě přes ceny v Chicagu!

Simply clever dear Watson!

Tak takhle se to má s tím světovým hladomorem a ukrajinským zrním!

**

Petr Vlk, Kosa zostra

***

Děkujeme všem, kteří nás podporují finančními dary posílanými na

účet Nové republiky č. 2300 736 297 / 2010.

Pomáhá nám to při tvorbě webu a překladů, pořádání akcí, tvorbu podcastů, natáčení debat a panelových diskuzí. Vážíme si toho a jsme vám zavázáni!

Vaše Redakce Nové republiky

3.4 16 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
reproduktor
reproduktor
před 7 měsíci

Pan Vlk je naprosto mimo, ale nedivim se. Dezinformační kecy kolem obilí a hladomoru opravdu rotují v mediich. Nerozumím tomu, proč nás ma zajímat Afrika. Zajímáme jako chudý stát Česko Afriku?? Za problemy s obilim a žradlem pro Afriku musíte pane jinam i malá nápověda, Francie, Britanie, USA … Já rozumím tomuhle: *Ceny pšenice prudce… Číst vice »

Naposledy upraveno před 7 měsíci uživatelem reproduktor
vachav
vachav
před 7 měsíci

Nevím co autor článku myslí tím “okupovaným ukrajinským územím”?

reproduktor
reproduktor
před 7 měsíci

Nevím kdo je Putler, jestli nějaký překupnik s obilim nebo akcionář Black Rocku? Pamatuji si, jak farmáři v USA pálili obilí, protože chtěli udržet jeho cenu a bylo jim naprostonu prd..e jestlu negři v Africe mají co jist. Můj názor na vsechny potraviny z UA je takový. Nechte si je a žerte je sami. Kniha K.… Číst vice »

Naposledy upraveno před 7 měsíci uživatelem Václav Dvořák
Praded
Praded
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Stačí si promítnout, kde by jsme dneska byly v rámci RVHP, kdyby většina nepodlehla vidině parazitování.

oldo
oldo
před 7 měsíci

Nakonec jste to pochopil i jako zarytý antikomunista,důvod je ten,že svobodný,demokratický.lidskoprávní,na hodnotách založený kapitalizmus LŽE ŘÁDOVĚ VÍC,než bývalý socialismus.Stačí třeba chtít udělat z Putina čerta.

Praded
Praded
před 7 měsíci

Jenže je to zase jinak. Ukrajinská pšenice je vlastně Made in Black Rock, vlastní tam 1,5 milionů hektarů, jenom to kryje Zelenina jako útok proti Banderostanu a to je Celosvětový Trestný Čin. Kdo se nepodvolí, může očekávat humanitární bombardování.

cablik
cablik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

To už nehrozí liberální bombardování a globalistům Rusko rozkope bábovičky když chtějí vyvolat světový hladomor.

Naposledy upraveno před 7 měsíci uživatelem Václav Dvořák
cablik
cablik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

píšu bez brýlí tak občas něco přehlédnu světový

mikkesh
mikkesh
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Jen doplním, – a to klucí z Black Rock(feller) co tvoří tu všivárnu s futures trhy a ještě ke všemu mají koupenou pšenici i od ostatních až do 2024, dnes možná ještě dál a, a zase ten proklatý Putin jim shodí cenu. Nejdřív povedené rodince Bidenů, co skrze banderovce ukradla ukrajincům rouru, se Helmut s Rusem domluví,… Číst vice »