Sergej Karaganov o jaderném zadržování a zastrašování

Doktor historických věd, čestný předseda prezidia Rady pro zahraniční a obrannou politiku Sergej Karaganov píše:
“Aktivní jaderné zadržování a zastrašování, ke kterému navrhuji se uchýlit, je zaměřeno právě na odvrácení světového termonukleárního konfliktu a lépe i jakéhokoli použití jaderných zbraní.

Srdcem částečně chápu kritiku ze strany lidí, kteří říkají, že by to nemělo nastat, protože je to hrozné. Ale rozumem to odmítám. Pacifisté, včetně těch jaderných, si dobře žijí, sedí v sítích a kavárnách, breptají jen díky tomu, že za ně musí bojovat a umírat bojovníci. Jak to nyní dělají naši vojáci a důstojníci na Ukrajině.

Dobře znám i teorii o tom, že jaderné zbraně, pokud by byly použity, by údajně nevyhnutelně vedly k eskalaci na globální úroveň a zániku lidské civilizace. Tato možnost existuje a v žádném případě ji nelze bagatelizovat. Ale bez posílení jaderného zadržování, obnovení strachu z jaderné války, včetně reálné hrozby omezeného použití jaderných zbraní, je globální válka vzhledem k trajektorii vývoje světa prakticky nevyhnutelná.

Ale automatizmus přerůstání omezeného použití jaderných zbraní ve světový termonukleární konflikt je mýtus. Je zcela jistě v rozporu s reálnými plány na použití jaderných zbraní, ale i s oficiálními doktrínami. V minulosti byl tento mýtus docela užitečný. Já sám jsem se v letech studené války vědomě podílel, stejně jako ostatní experti, na jeho tvorbě. Nahušťování těchto představ bylo zabránit jakékoli velké válce mezi jadernými mocnostmi, i když, pokud vím, je v rozporu s logikou skutečných doktrín použití jaderných zbraní. Ale tato zásadní funkce jaderného zadržování, tedy odvrácení jakékoli velké války, nezafungovala. Je rozpoutána Západem”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://polit.ru/news/2023/09/27/karaganov/?utm_referrer=mirtesen.ru&utm_campaign=transit&utm_source=mirtesen&utm_medium=news&from=mirtesen

Zde je odkaz na celý článek: https://globalaffairs.ru/articles/kak-ne-dopustit-tretej-mirovoj/

 

4 4 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 7 měsíci

K informaci:

“První informace o tom letadle nebyla, že ho našli, ale že nějaká F-35 přistála na Kubě.”
“A to vyvolává tu otázku, zda někdo to letadlo neunesl, aby dal najevo USA, jak jsou zranitelné, aby se zklidnily a nevyskakovaly si, aby se nesnažily vyvolat třetí světovou válku. ”
https://politikus.info/video/155845-vv-pyakin-vopros-otvet-250923.html

cablik
cablik
před 7 měsíci

Nelze ani omezeně používat jaderné zbraně protože ten radioaktivní spád roznese počasí po celém světě. Kdyby tu válku USA nerozpoutali tak by nikdo nemusel umírat.

Plebej
Plebej
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

… může však nastat situace, kdy postupná eskalace konfliktu USA vs RF (vedeného skrz obětované ukr. idioty a nacisty) přeroste v oboustranně masivní termojadernou válku. Může se i stát, že Rusové ve snaze ukázat svou rozhodnost (a ochránit sebe i svět před tou termojadernou válkou) demonstrativně použijí taktické vzdušné jad. údery na uzlové vojenské cíle… Číst vice »

cablik
cablik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

Rusko by mělo mít jen jednu strategii v tomhle případě okamžitě zničit původce zla jiná strategie je smrtící. Vím co by měli udělat ale nehodlám to psát nechci být v nacistickém lochu.

mikkesh
mikkesh
před 7 měsíci

Domnívám se, že ten Sergej co to napsal, jako správně vyšplouchnutá zelená makovice (jedno na jaké straně) by rád vypustil své dítě, na kterém, jak píše, se podílel. Asi si nevšiml, že v těch kavárnách třeba na zmrzlině mohou sedět i matky s dětmi, školáci… právě díky těm bojovníkům a silné armádě. Ono by… Číst vice »

danny
danny
před 7 měsíci

Už čínský generál Sun’C (faktický sjednotitel Číny) 650 př.n.l. ve své knize “Umění války” napsal, že jedním ze způsobů vítězství je mít tak silnou armádu, že samotná její existence a hrozba použití odradí nepřítele od útoku. Neboť, jak píše: “Nejlepší válka je ta, která vůbec nenastala”.