Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko odpovídají na otázky médií

Na závěr rusko-běloruských rozhovorů odpovídali představitelé obou zemí na otázky médií.

Otázka: Vladimíre Vladimiroviči, můžeme pár otázek?

Putin: Prosím.

Otázka: Váš komentář a komentář viceprezidentky Laosu [Pany Yathothou] o používání kazetové munice, jež jste pronesli na plenárním zasedání WEF (Východní ekonomické fórum), se nyní aktivně probírají. USA je nyní dodávají Ukrajině. Jaké jsou nejnovější údaje o používání těchto zbraní v zóně SVO?

VLADIMIR PUTIN: Jsou využívány v nejširším možném rozsahu. Ale k tomu už jsem se vyjádřil, takže nemám co dodat. Snad jediné, co stojí za to říci, je, že v této situaci se odráží jako v kapce vody to, co se děje v celém světě. Co tím myslím? Existuje jedna země, která si myslí, že je výjimečná, a tou jsou Spojené státy. Dokonce i to, co sama považuje za zločin, si dovoluje, protože jsou to právě Spojené státy, jež používají kazetovou munici, v tomto případě prostřednictvím ukrajinské armády.

Tato země se domnívá, že je to zločin, ale dovoluje si to dělat, a to je hlavní problém dnešních mezinárodních vztahů. A proto drtivá většina účastníků mezinárodní komunikace bojuje s námi za vytvoření multipolárního světa, protože téměř nikdo není s touto situací spokojen. Říkám “téměř”, protože i těm zemím, jež jsou spojenci Spojených států, ujišťuji vás, se tato situace také nelíbí, když je využívají jako nějaké statisty.

Takže ano, používají, bohužel, sami to nazývají zločinem, ale dělají to.

Otázka: Jestli mohu, ještě jedna otázka. Hodně se diskutovalo – opět na Východním ekonomickém fóru – o možných mírových rozhovorech mezi Ruskem a Ukrajinou a o prohlášení [amerického ministra zahraničí Anthonyho] Blinkena, že Rusko a Ukrajina si přece jen zatančí své tango. Jak hodnotíte perspektivy vyjednávacího procesu?

Putin: Co se týče Američanů, ti sami tango tančit nedovedou, chtějí o všem rozhodovat – samozřejmě je to nádherná, úžasná hudba i pohyby jsou krásné – ale Spojené státy se snaží vše řešit z pozice síly: buď ekonomickými sankcemi, nebo finančními restrikcemi, hrozbou nebo použitím vojenské síly. Snaží se někoho poučovat, ale samy to nedokážou nebo to nechtějí udělat. S největší pravděpodobností to prostě nechtějí. To za prvé.

Za druhé, už jsem o tom mluvil: nikdy jsme neodmítli vyjednávat. Takže prosím, pokud to chce druhá strana udělat, ať to udělá a řekne to přímo. Já jednám, ale od druhé strany nic neslyšíme.

Konec konců, tango je samozřejmě dobré… Ale myslím, že pro Ukrajinu je důležité, aby nezapomněla na hopak*. To je důležité, jinak budou vždycky tancovat podle cizí muziky a na cizí notu. A mimochodem, tak či onak, všichni budou muset nakonec tančit „báryňju“**, v lepším případě kozáčka.

Lukašenko: Zdá se, že už tančit začali, proběhla tři kola jednání v Bělorusku, pak v Istanbulu a pak [ministr zahraničí USA Anthony] Blinken s [ministrem obrany USA Lloydem] Austinem běželi k Zelenskému…..

Putin: Byl vydán rozkaz, to je všechno.

Lukašenko: Příkaz byl vydán, ale on zakázal vyjednávat. Fakta jsou na stole, fakta jsou jasná. Tak co ještě chtějí někomu vyčítat?

Putin: Podepsal dekret, kterým zakázal jednání.

Lukašenko: Naprosto přesně, zakázali si jednání sami.

Otázka: Nejnovějším tématem je návštěva Kim Čong-una. V reakcích Západu převažuje hodnocení návštěvy jako provokace ke zvyšování napětí v regionu. Ruská strana údajně už téměř požádala o vyslání korejských dobrovolníků k účasti v SVO. Co k tomu můžete dodat?

VLADIMIR PUTIN: Chtěl bych říci, že je to úplný nesmysl. Před několika dny jsem řekl, že naši muži, naši vojáci už podepsali smlouvy s ozbrojenými silami Ruské federace [v objemu] 270 tisíc, ale to už byly zastaralé údaje. Dnes ráno mi oznámili: 300 000 smluv podepsali lidé, kteří – a chci to znovu zdůraznit – jsou připraveni obětovat své životy pro svou vlast, chtějí hájit zájmy Ruska.

Ano, platíme nějaké peníze, které jsou určitě vyšší – mnohem vyšší – než celostátní průměr, ale mohou nějaké peníze pokrýt hrozbu, že bude člověk zabit nebo vážně zraněn? Samozřejmě, že ne. A především naši muži, kteří tyto smlouvy podepisují, se řídí těmi nejvyššími vlasteneckými pohnutkami. I to samo o sobě budí respekt. To je nejdůležitější.

Co se týče provokací, vyhrocování situace, vyhrožování komukoli – my nikomu nevyhrožujeme. Největší hrozby, které dnes ve světě vznikají, vytvářejí dnešní vládnoucí elity. A ty o tom – mimochodem – samy mluví. Před několika lety bývalý ministr obrany [Spojených států], myslím, že to byl pan Gates, řekl, že největší hrozba pro samotné Spojené státy pochází z území, kde se nachází Kapitol, nebo Bílý dům. Ano, mluví se o tom, ale hledá se hrozba zvenčí.

Proto bych chtěl znovu zdůraznit, že je to naprostý nesmysl: Korea je náš soused a my bychom měli tak či onak budovat dobré sousedské vztahy s našimi sousedy. Ano, s Korejským poloostrovem jsou spojeny určité zvláštnosti. Diskutujeme o tom, diskutujeme otevřeně, nikdy nic neporušujeme a v tomto případě ani nehodláme porušovat. Ale samozřejmě budeme hledat možnosti rozvoje rusko-severokorejských vztahů.

Lukašenko: Ti na Západě, Vladimíre Vladimiroviči, by si měli nejdřív spočítat, kolik žoldáků už tam poslali, kolik jich tam bojuje. Jsou tam Američané tmavé, žluté i bílé pleti – všichni bojují na straně Ukrajinců. Proč vyčítají Rusku, že si někoho zve? Měli by si zamést před vlastním prahem.

A za druhé, je to z jejich strany nebezpečné prohlášení, protože spí a vidí tam své pravidelné vojenské jednotky, které již byly vytvořeny poblíž hranic v Polsku, o tom jste také hovořil. Byly vytvořeny vojenské jednotky, připravené ke vstupu na Ukrajinu. Musíte se podívat do očí a hledat tam nějaký kmen a nevyčítat ostatním.

Vladimir Putin: Naprosto souhlasím, naprosto.

Mimochodem, zaznamenáváme zahraniční žoldáky a zahraniční instruktory jak na bojišti, tak v jednotkách, ve kterých probíhá výcvik. Podle mého názoru byl včera nebo předevčírem někdo znovu zajat.

Nemáme takovou potřebu zvát lidi zvenčí na vojenské operace. Kromě toho bych chtěl ještě jednou zdůraznit, že 300 000 lidí podepsalo smlouvy a přišlo jako dobrovolníci. A co víc: formované jednotky jsou vybaveny moderními zbraněmi a vybavením, z nichž některé jsou již z 85 – 90 procent obsazeny.

**

Stenografický záznam na stránkách  http://kremlin.ru/events/president/transcripts/72277

do češtiny pro Novou Republiku přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

 

Pozn.: *  **

Hopak, báryňja, kozáček jsou tradiční lidové tance východních Slovanů s akrobatickými prvky.

Vladimír Putin reaguje ironicky na vyjádření Anthonyho Blinkena: „Na tango musí být dva. Zatím jsme neviděli, že by se Vladimír Putin věnoval diplomacii.“

3.1 17 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 7 měsíci

Někdo organizoval a platil cesty migrantů do Běloruska s tím, že tam zůstanou a rozvrátí režim. Jenže oni tam nechtěly zůstat a chtěly jít přes Polsko dál do Evropy. Proto proti nim Poláci dělaly taková zvěrstva a nakonec postavily plot. To už se ale Bělorusko postaralo o zamezení cest přes Bělorusko a tak ten rozvrat nevyšel.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci

Moji místní Ukrajinci říkají, že Zelensky obsadil už půlku Krymu a za pár dní ho dobije celý. Pak prý úplně zničí tamní ruské etnikum, který prý není původním obyvatelstvem Krymu. Tím jsou Ukrajinci a pár Tatarů (Mongolů). Ví o tom někdo něco?

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle, píšete blbiny. Co to je “vaši místní Ukrajinci”? Podívejte se na mapu a zjistíte, že se fronta nikam už mnoho měsíců nepohybuje. Ty “dobyté” vesnice, kterými se Ukrajina chvástá a ČT opakuje, jsou jen rozvaliny, kde naní ani kam vyvěsit vlajku. Jsou v zemi nikoho, v šedé zóně. Každý den přitom ukrajinská armáda… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Kéž bych psal blbiny. Místní Ukrajinci jsou ti, co u nás žijí,s některými jsem se seznámil. Mají tady vlastní ukrajinský televizní kanál. Pořádají Bandera party. Přece víte sám, že občas jdete pražskými ulicemi a neslyšíte od kolemjdoucích jiný jazyk než ukrajinský. Já jsem jednou šel Vinohradskou ulicí a Čecha jsem potkal až asi… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Zelensky zase jedná s Bidenem o další dodávce zbraní. A tak to může jít donekonečna, Američané budou ve svých zbrojovkách zbraně vyrábět, Ukrajinci s nimi budou bojovat. Stejně tak Macron, Scholz, Sunak, Fiala atd. mohou Zelenskemu neustále dodávat nové a nové zbraně. A Ukrajina má pořád ještě hodně milionů obyvatel. Když Ukrajině dojdou obyvatelé, dodáme nové… Číst vice »

Primak
Primak
před 7 měsíci

Scházejí tam 3 poslední odstavce: A za druhé, je to z jejich strany nebezpečné prohlášení, protože oni spí a vidí tam své pravidelné vojenské jednotky, které už vznikly v Polsku u hranic, o tom jste také mluvil. Byly vytvořeny vojenské jednotky připravené vstoupit na Ukrajinu. Je třeba se podívat do vlastního oka a hledat tam nějaké… Číst vice »

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Vidím, že i po 2 dnech si redakce nedá práci, doplnit svůj neukončený článek co jim tam vypadlo, ani přes upozornění a přes “hnidopišnou pomoc”.

Nicméně, rádo se stalo…

cablik
cablik
před 7 měsíci

Existuje jedna země která si myslí že všechno může a smí ale všeho dočasu poté tam budou tancovat čardáš.