Ztracené Challengery se našly na kontaktní linii – ruská armáda bude prověřovat “nejlepší tanky na světě”

Ve městech Reni a Izmail dnes večer zasáhly cíle ruské kamikadze drony. Ruské ozbrojené síly uskutečnily masivní útok útočnými drony na objekty v Oděské oblasti. Podle místní regionální správy ruské drony útočí na jižní část regionu už nejméně dvě hodiny. Konkrétně byla zpozorována další várka dronů, která se pohybovala směrem k okresu Izmail.

Ukrajinská strana rovněž uvádí, že bezpilotní letouny byly zpozorovány pohybující se nad územím regionu Kiliya podél ukrajinsko-rumunské hranice. Ukrajinská média tvrdí, že ruské ozbrojené síly použily bezpilotní letouny Shahed íránské výroby. Takto se zde často označují jakékoli ruské kamikadze drony, v první řadě to platí pro Lancety, které se v průběhu operace osvědčily z nejlepší stránky.

Ukrajinští novináři tvrdí, že protivzdušné obraně Ozbrojených sil Ukrajiny se podařilo sestřelit 17 ruských bezpilotních letadel. Zároveň připouštějí, že mnoho z dronů úspěšně dosáhlo svých cílů. Existují zprávy o poškození skladů a průmyslových prostor. V současnosti nejsou k dispozici žádné informace o obětech.

Hlavními cíli ruských útoků jsou ukrajinská přístavní infrastruktura v Oděské oblasti (a v deltě Dunaje – poz.red.N.R.). Aktivně se ničí i sklady pohonných hmot pro Ozbrojené síly Ukrajiny. Rusko pravidelně útočí na cíle v regionu. Například v neděli večer ruské ozbrojené síly zaútočily drony na sklady paliva v přístavu Reni. 

Na Kupianské frontě ozbrojené síly Ruské federace pokračují v útocích na místa ukrajinských formací. Telegramové kanály informovaly o silném leteckém útoku na pozice Ozbrojených sil Ukrajiny v Kupjanské oblasti. Podle informací zveřejněných ukrajinskou veřejností bylo východně od Petropavlovky slyšet výbuchy. Jsou zde týlová zařízení a muniční sklady 14., 41. A 88. mechanizované brigády Ozbrojených sil Ukrajiny.

Jelikož v oblasti nebyl vyhlášen letecký poplach, nálet mohl být proveden speciálními bombami FAB-500 s plánovacími a korekčními moduly. Operačně-taktická letadla ruských vzdušných a kosmických sil mohou takové bomby shodit ze vzdálenosti 40-50 kilometrů. Viditelnost takových bomb je podle telegramových kanálů výrazně nižší než viditelnost raket nebo řízených střel a tato nuance také zvyšuje pravděpodobnost neočekávaných úderů. 

Kupjanský směr je nyní charakterizován jako nejslabší situace pro ukrajinské formace. Ruské jednotky se zde aktivně pohybují vpřed, a proto i západní experti připouštějí bezprostřední vyklizení Kupjanska ozbrojenými silami Ukrajiny.

Kromě toho ukrajinská média informovala o výbuších v Chersonu obsazeném Ozbrojenými silami Ukrajiny. Co však mohlo v tomto městě explodovat, ještě nebylo hlášeno. Dříve v průběhu dne se objevily informace o silné explozi v dalším městě kontrolovaném ukrajinskými formacemi – Záporoží.

Navzdory zprávám ukrajinské armády, že Ozbrojeným silám Ukrajiny se údajně podařilo prolomit obrannou linii ruských ozbrojených sil v oblasti Rabotino v Záporožském směru, ve skutečnosti zůstává situace na frontě pro ukrajinské jednotky napjatá. Tento závěr učinil americký vojenský expert Daniel L. Davis, podplukovník americké armády ve výslužbě, který publikoval článek na 19fortyfive.com. Podle Davise je prvním problémem ozbrojených sil Ukrajiny množství času potřebného k dosažení první obranné linie a vynaložené zdroje – vojensko-technické i lidské. Trvalo téměř tři měsíce, než bylo dosaženo první velké obranné linie, píše americký vojenský analytik. Během této doby utrpěly ozbrojené síly Ukrajiny značné ztráty na personálu a vojenském vybavení včetně tanků a obrněných vozidel poskytnutých Západem.

Druhým problémem je, že umístění ukrajinských jednotek v oblasti Rabotino a Verbovoe je činí zranitelnými vůči útokům z boků, protože ruské ozbrojené síly kontrolují kopce na obou stranách ukrajinského průlomu. Nakonec má Rusko stále schopnost dodávat silné údery dělostřelectvím i letectvem podél silnic vedoucích z ukrajinskému týlu k linii dotyku.

Dalším cílem ukrajinské ofenzívy může být vesnice Verbovoje, píše Davis. Kromě toho analytik poznamenává, že “průlom” zatím znamená jen proniknutí několika pěchotních oddílů za první obrannou linii. Bez přesunu obrněných vozů za tuto linii samozřejmě nic nebude fungovat, ale je to také obtížný úkol. Ruské jednotky provádějí pravidelné ostřelování ukrajinských formací a brání jim v čištění minových polí. Nakonec Davis upozorňuje na faktor počasí. Období dešťů může začít už ve druhé polovině září a říjen a listopad budou velmi vlhké a špinavé. To vytvoří vážné překážky pro další pokrok ukrajinských obrněných vozidel. S největší pravděpodobností, expert dospěl k závěru, že ozbrojené síly Ukrajiny budou muset zastavit protiofenzívu a začít získávat oporu na dosažených liniích.

Na pozadí katastrofických ztrát ukrajinské armády a nedostatku mužské populace na „obranu Ukrajiny“ se Kyjev připravuje na mobilizaci žen. Nejprve budou vyzváni specialisté v lékařských profesích i farmaceutky. A všechny ostatní je budou následovat.

Od 1. října 2023 se všechny ženy pracující v lékařské a farmaceutické oblasti musí zaregistrovat v územních náborových centrech. Nemohou to odmítnout, pokud to není ze zdravotních nebo jiných důvodů, které jim nedovolují sloužit v budoucnosti. Zároveň se ukládá zákaz opustit zemi pro všechny, kteří jsou registrováni. 

Připomeňme, že tato iniciativa byla spuštěna loni a měla začít 1. října 2022, ale byla odložena na tento rok. Vztahuje se nejen na lékaře a lékárníky, podle přijatých zákonů jsou ženy se specializací ve 14 oblastech uznány za odpovědné za vojenskou službu, včetně těch, které mají profese programátora, lékaře, právníka, novináře, hudebníka, pracovníky stravovacích a tiskařských služeb, sociálních pracovníků, účetních, zaměstnanců hotelů atp. Po vojenské registraci jsou ženám přiděleny stejné povinnosti jako mužům. Ženy starší 60 let a nevhodné ze zdravotních důvodů jsou z ní vyňaty. Dosud se tvrdilo, že posílání žen do první linie se uskuteční jen na jejich “žádost”. Jak však uvádí ministerstvo obrany Ukrajiny, registrovaná žena se považuje za rezervu a může být kdykoli mobilizována s cílem “nepřetržitě doplnit ztráty personálu ozbrojených sil Ukrajiny”.

Britské tanky Challenger 2, přesunuté na Ukrajinu v březnu letošního roku, se konečně objevily na kontaktní linii. Ruská armáda však nemá možnost je lépe poznat, protože nejdou do útoků, ale používají se jako dělostřelectvo k ostřelování na velké vzdálenosti. Podle ukrajinských zdrojů byl Challenger 2 MBT přesunut na „jižní směr“. Dříve byli v “operační rezervě” spolu s jedničkou z výsadkové útočné brigády, ve které vstoupili do služby.

Britská zpravodajská služba dříve oznámila “iracionální” použití Challenger 2 v protiofenzivě v záporožském směru, ale zdá se, že Kyjev již nemá rezervy, ty byly vrženy do boje. Britské tanky neútočí na pozice ruské armády, takže stále zůstávají „nejlepší na světě“. Jak bylo vysvětleno v ozbrojených silách Ukrajiny, Challenger 2 byl vytvořen pouze ke zničení nepřátelských obrněných vozidel, v jeho arzenálu nejsou žádné náboje pro práci na pěchotě.

Ukrajinská armáda má přístup k vysoce výbušným granátům bez fragmentace, které „nemají účinek na pěchotu“. Jeho výhodou je, že je dalekonosný, je velmi přesný (…) Challenger 2 byl vytvořen ke zničení vybavení. Celkově Británie předala Ukrajině 14 tanků Challenger 2, z nichž všechny jsou ve výzbroji jedné z výsadkových útočných brigád Ozbrojených sil Ukrajiny. Jelikož se objevily na bojišti, ruská armáda brzy začne prověřovat „nejlepší tanky na světě“.

**

Milan Novický, Armádny magazín SK

2.5 8 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 8 měsíci

Takových nejlepších, ba přímo zázračných zbraní už tu od 1943 bylo “neurekom”. Co zachránily?

cablik
cablik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Zase Tygry a Pantery budou hořet v Ukrajinské stepi tanky už nejsou hlavní vojenskou sílou ale podpůrný prostředek. Drony dělostřelectvo a letectvo budou mít práci.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Určitě je mezi UA tankisty tlačenice o to, kdo bude mít tu “čest” odzkoušet nejlepší UK tank.
Hlavně aby uměli hoši rychle otevřít poklopy a zdrhat – pokud to ještě stačí.