Cecílie Jílková: Nic už nebude jako dřív

Počítat s neustálým vývojem by se mělo stát základní strategií pro zachování zdravého rozumu. Přijmout, že nic už nebude jako dřív. Nic až na pár drobností.

Cecílie Jílková
Cecílie Jílková

Internet už nebude možné vypnout, stejně jako nejde vrátit zubní pastu do tuby. Digitální peníze – ty státní i ty nezávislé – budou normální. Když někde vypadne net, bude se účtovat chvíli off-line, stejně jako dobíjíme mobil z powerbanky během výpadku elektřiny.

Staré ceny potravin se už nikdy nevrátí a umělá inteligence už nevyjde z módy. Svět se nezadržitelně mění, stejně jako se měnil vždycky. Vynálezy jako oheň, kolo, střelný prach, knihtisk, parní stroj a internet ho posouvají vpřed mílovými kroky.

Život je změna

Zvyknout si na změnu; vědět, že jediné jisté je, že nic není trvalé; počítat s neustálým vývojem by se mělo stát základní strategií pro zachování zdravého rozumu. Žít s tím, že nic už nebude jako dřív. Nic až na pár drobností.

Pořád existuje touha člověka po poznání a trvalém štěstí. Navzdory všemu přežívají morální hodnoty, bez nichž se lidská existence ztrácí v chaosu. Pořád existuje láska, přátelství a poslání – prvky schopné eliminovat lidské ego. Pořád existuje svoboda ducha, kterou vám nikdo nevezme ani za mřížemi.

Když všechno je jinak

Když všechno je jinak, když iluze, ideály, pomníky, pojmy a autority se deformují či hroutí, mozek se restartuje do základního nastavení. Po restartu zůstává v platnosti univerzální sada pravidel vrytá do šedé kůry mozkové: lež má krátké nohy, válka je vůl, bez práce nejsou koláče a tak dále. Co se v mládí naučíš, v stáří jako když najdeš. Tato základní sada pravidel se nemění.

Strach ze změny

Strach nás informuje, na co si dát pozor. Poté, co jsme přijali informaci, můžeme změnu podrobně prozkoumat. Zkoumáním se z neznámého stává známé a přichází racionální rozhodnutí, jak se k dané změně postavit. Přijmout, odmítnout, hledat alternativy.

Čím dřív se naučíme pohybovat a fungovat v prostředí, které se mění, tím méně budeme potřebovat strach jako výstražný maják stále upozorňující na neznámé. Tím méně budeme potřebovat ochránce, ukazatele a slepecké hole. Tím moudřejší budou naše rozhodnutí.

Dějiny se nemění

Kdo se bojí změny, ať si vzpomene na dějiny. Dějiny se nemění, což je svým způsobem uklidňující. Války, násilí, vzestupy a pády impérií a totalit, hospodářské krize, měnové reformy, bídy, hladomory a přesuny lidí kolem dokola planety jsou normální. Svoboda a mír bez údržby nikdy dlouho nevydrží. Lamentovat na šlechtu, politiky, jiné rasy a národy, ženy, muže a především na ty dnešní mladé je dokonale normální.

Bouřit se, organizovat demonstrace, stávky a převraty nebo kašlat na všechno a čekat, až se to otočí, a pak se případně přidat k vítězné straně, je normální. Vynalézat revoluční vynálezy, které zefektivňují lidskou činnost – tu dobrou i tu špatnou, je normální.

Někde vedle

Zatímco máme pocit, že všechno se donekonečna zhoršuje, někde vedle toho se už dlouho nenápadně stále zlepšuje zase něco dobrého, protože každé zhoršení dává inspiraci k vývoji nějakého zlepšení. Lidé jsou totiž většinou dobří a mají dobré úmysly, ačkoli se o tom tolik nepíše a nevysílá to televize.

Pokud tomu nevěříte, běžte se podívat někam vedle, do reálného prostředí, kde nepracují algoritmy sociálních sítí. Mluvte s lidmi s cílem se s nimi domluvit. Sjednocujte si pojmy, výrazy a názvosloví, porovnávejte si zkušenosti a poznatky, protože někdy může být příčinou sporu pouze nedorozumění.

Nikdo neví, co bude

Svět nelze řídit, protože určité procento lidí se nechová podle předpokladů. Světem hýbou spontánní jevy, které vznikají přirozeně činností velkého množství lidí. Tyto jevy lze v jejich zárodku rozpoznat, předvídat jejich průběh a tomuto průběhu předem bránit či z něho profitovat, což je reakce a nikoli akce.

Nikdo neví, co bude. Víme ale, že internet už nepůjde vypnout a že nevrátíme pastu do tuby. Z dějin víme, že svět se neustále mění, a přesto v principu zůstává stejný. Víme, že lež má krátké nohy, válka je vůl a bez práce nejsou koláče. Takže plus mínus víme, jak se správně chovat a podle kterých kritérií posuzovat změny, inovace a nové vynálezy.

Jediné, co máme plně pod kontrolou, je to, kým budeme v budoucnu my sami.

3.5 6 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Mira
Mira
před 5 měsíci

Ano je to tak. Věci, které se prodraly ze své skořápky, se už do ní nevrátí. Teď se dere AI umělá inteligence, varuje se přední tu i na západě, chtějí jí určovat co může a co nemůže, ale už to nikdo nezastaví. Pokud se její využití omezí, zmocní se jí beze všech… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 5 měsíci

Zajímavé zamyšlení. V mnohém se dá s autorkou souhlasit. Jen s myšlenkou – Svět nelze řídit, protože určité procento lidí se nechová podle předpokladů – tak úplně souhlasit nemůžu. Zvlášť, když je evidentní, že se tak děje napříč dějinami naší civilizace. A to, podle mého soudu, docela úspěšně.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 5 měsíci

Nic nebude jako dřív! Tak to je překvapení! Kdyby vývoj světa nešel dopředu, tak ještě žijeme někde ve feudalismu, ovládáni církvi nebo hůře, mlátíme se klacky. Vývoj společnosti je velmi závislý na zbrojním průmyslu, jehož různé inovacev a vynálezy se přebírají do civilního sektoru. Provázanost vojenské mašinérie s civilním sektorem podporuje vývoj… Číst vice »

cablik
cablik
před 5 měsíci

No jo pokud se podíváme na dějiny tak všechny sociální experimenty skončili katastrofou. Války vyvolávali kapitalisté ze západu a vypadá to že jim konečně zvoní hrana. Takže být ve střehu je správné aby jsme nespadli z bláta do louže.

maxim
maxim
před 5 měsíci

Zajímavá filosofická úvaha autorky, lepší než ta minulá … Ale Řád Světa je teocentrický, to moc dobře věděli lidé minulosti … Autorka a současní lidé ale uvažují převážně antropocentricky, a to vede k přecenění role lidí ve vývoji Světa a k jejich neustálému scházení z cesty a k neblahým zásahům osudu, který je usměrňuje na tu správnou cestu… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci

Přílišný optimismus. Ve skutečnosti lidé jsou skutečně naprogramovaní, řídí se Otázkami Václava Moravce, Šafrem, Fendrychem, Mádlem, Svěrákem, Pavlem Novotným atd. Zápasí s Putinem a globálním oteplováním, soucití se Zelenskym. Je možné se stavět na zadní a postavit se proti většině naprogramovaných robotů. Pak člověk skončí ve vězení jako Čermák a zřejmě i ta učitelka. Karel… Číst vice »

spartak
spartak
před 5 měsíci

Československo vzniklo díky zahraničí i zánik přišel ze zahraničí ,když Sovětský svaz ,řekl ,tak dost éto vaše djelo. Vybojujeme si někdy stát podle našich not?

standa
standa
před 6 měsíci

“Jediné, co máme plně pod kontrolou, je to, kým budeme v budoucnu my sami.” – S tím se nedá souhlasit. Nemáme to pod kontrolou, protože jsme řízeni zvenčí – jako Ukrajina. Jen tady nemáme válku. Pokud USA zahájí 3.WW, bude to stejně jedno, protože EU přestane existovat.

kolokol
kolokol
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Paní Jílková má zřejmě na mysli, když říká my sami, vlastní personáž. A s tím bych pak naopak velmi souhlasil.