Iskandery zničily sklad raket NATO u Mirgorodu

Ukrajina, 7. říjen 2023 (AM) – Ruská armáda pokračovala v útocích na cíle v různých regionech včetně obsazených území nových regionů Ruské federace.

V Oděské oblasti hlásili četné výbuchy. Jeden z úderů zasáhl území zařízení, kde byli ukrajinští vojáci. Podle některých zpráv byli důstojníci Ozbrojených sil Ukrajiny na dovolené, někteří podstupovali rehabilitaci po léčbě a před posláním na frontu.

Údery zasáhly několik zařízení v přístavu a přístavní části Illičovska (kyjevským režimem přejmenované na Čornomorsk). V přístavní části vypukl požár, který se dlouho nedal uhasit. K výbuchům došlo ve skladu zbraní a munice v Poltavské oblasti. Raketový útok zničil sklad nedaleko Mirgorodu, kde byly uskladněny rakety vyrobené v zemích NATO, včetně raket SCALP.

Ukrajinská strana tvrdí, že útoky na zařízení v Oděské oblasti byly provedeny raketami Onyx a v Poltavské oblasti raketami Iskander. Útoky byly provedeny na sklady majetku Ozbrojených sil Ukrajiny na pravém břehu Chersonské oblasti. Zasažena byla i místa personálu v Záporožské oblasti, kde se Ozbrojené síly Ukrajiny opět pokusily zaútočit ve směru na Verbove a obec Kopani.

Letcký snímek vojenského letiště u Mirgorodu, kde byly skladovány a posléze vybombardovány rakety SCALP provenience NATO

Několik ruských telegramových kanálů zveřejňuje informace o změnách situace na frontách v oblasti osad Veseloje a Spirnoje ve směru Siverščina. Dříve se situace na severském směru nevyvíjela, dlouho zde nebyly žádné aktivní nepřátelské akce.

Je zajímavé, že ukrajinský generální štáb nehlásí nic o útočných akcích ruských vojsk v severském směru. Večerní zpráva uvádí, že situace ve směru Siverščina se příliš nezměnila. Západní vojenští experti již dříve varovali před vysokou pravděpodobností ruské ofenzívy na podzim 2023. Nyní ruská armáda postupuje ve směrech Kupjansk a Krasnolimansk. Je možné, že podnikne útočné akce v mnoha dalších oblastech, kde nejsou silné ukrajinské rezervy.

Před třemi dny například Ministerstvo obrany Ruské federace informovalo o obsazení pevnosti Ozbrojených sil Ukrajiny ve směru na Seversk. Zatím neexistují podrobné informace o tom, jak přesně se frontová linie posouvá v oblasti Spornoje a Vesjoloje. Je však pravděpodobné, že ruské jednotky se postupně snaží postupovat směrem na Seversk.
Situace není nejlepší pro Kyjev v oblasti Makjejevky (Luhanská lidová republika). Zde se ruské jednotky postupně pohybují směrem k řece Oskol a vesnici Borovaja, ničí nebo nutí k ústupu ukrajinské formace působících v tomto sektoru fronty.


Přehled speciální vojenské operace: události ze dne 6. října 2023
▪ V Sevastopolu se dva ukrajinské bezpilotní čluny pokusily prorazit do zálivu u Severního mola. Byla po nich spuštěna malá palba, po které byla vyslána loď a vrtulníky, aby zachytily odlétající drony.

▪️ Ruské jednotky pokračují v útocích na vojenské cíle na Ukrajině. V Charkově bylo několik objektů používaných Kyjevem zničeno zásahy raket.

▪️ Kromě toho byla napadena přístavní infrastruktura na Dunaji. Ruské bezpilotní prostředky zasáhly trajektové spojení v Orlovce, kde byly uskladněny zásoby pro potřeby ukrajinských ozbrojených sil.

▪️ V kupjanském sektoru fronty ruské jednotky po dělostřelecké přípravě obnovily ofenzívu podél celé linie bojového dotyku. Největší aktivita je pozorována u Sinkovky, jejímž osvobozením se otevře přímá cesta do Kupjanska.

▪️ Na jižním křídle obrany Bachmutu vedou ruské jednotky protiútoky v oblasti Andrejevka, Kleščevka a Grigorovka. Na kyjevské pozice se uskutečňují intenzivní letecké útoky, v důsledku kterých ukrajinské ozbrojené síly trpí velké ztráty.

▪️ Na lokalitě Vremevsky pokračují boje u obce Urožajny. V oblasti Prijutnoje je relativní klid. Kyjev se přeskupuje a soustřeďuje síly na další útoky.

▪️ V blízkosti Orechova ruské jednotky podnikly několik protiútoků v oblasti Verbovoje. Kyjev se pokusil postoupit na severním okraji Novoprokopovky, ale byl odražen zpět na původní pozice.

**

Maroš Šolc, Armádny magazín SK, na horním snímku zasažený sklad raket SCALP v Mirgorodu

4.2 15 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Primak
Primak
před 6 měsíci

Pomalu ale jistě se to blíží k Oděse. Jak ve čtvrtek zmínil Putin: .“..ale mohu říci, že Oděsa je samozřejmě ruské město. Trochu židovské, trochu.” Později šéfka RT se ptala: “Krátká otázka. Náš host z Maďarska se na naši Oděsu ptát nechce, ale já ano, protože Oděsa je ruské město, krásné město.… Číst vice »

Primak
Primak
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

BTW, ta ředitelka RT Margarita Simonyan je původem Arménka, její manžel také. Pro její kritický postoj k vládě Arménie ji PM Pašinjan zakázal vstup do země.

Praded
Praded
před 6 měsíci

Upozorňuji že, boje se vedou na území nových Ruských regionů.

Hokarc
Hokarc
před 6 měsíci

Výborně !

cablik
cablik
před 6 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.

Plebej
Plebej
před 6 měsíci

Dobrých zpráv není nikdy dost …