Lze obhájit genocidu?

Caitlin Johnstoneová se omlouvá předem, pokud z ní tento článek udělá v něčích očích přívrženkyni teroristů, ale podle jejího skromného názoru jsou genocidní masakry špatné. Je zvláštní, že postoje, které odsuzují genocidu, se musí obhajovat, zatímco její příznivci mají podporu mainstreamových i většiny alternativních médií.

Jana Kunšteková
Jana Kunšteková
Zatímco doma má Netanjahuova vláda rekordně nízkou podporu, v Evropě má mnoho až fanatických přívrženců. Je škoda, že mnoho těch, kteří věří a vědí, že masová imigrace do Evropy znamená ohrožení, propadli nenávisti ke všemu muslimskému až do té míry, že jsou schopni obhajovat zabíjení civilistů s tím, že si za to mohou sami. Nedohlédnou, že nekritická podpora Izraele povede k ještě většímu přílivu uprchlíků než předchozí proxy US války „o zdroje a vliv“.

 Caitlin Jonstoneová píše dnes na Substacku:

„Izraeli a jeho spojencům toho hodně projde s tím, že vše propagují jako „válku“. To ale není válka. Izrael odpaluje a shazuje technologicky vyspělé vojenské výbušniny na civilní budovy v obrovském koncentračním táboře, zatímco Hamás opětuje palbu oslavovanými ohňostroji, které způsobují především škody na majetku. To není válka, to je masakr.

Byla jsem naštvaná, když jsem viděla, že Izrael zabil až sedm tisíc lidí při své bombardovací kampani v Gaze, ale pak mi jeden opravdu chytrý obhájce Izraele řekl, že Hamás tato čísla možná přehání a možná je to spíš čtyři tisíce, takže teď si myslím, že je to v pořádku.

Jaký druh člověka s pudinkem místo mozku se může dívat na satelitní snímky škod způsobených izraelskými nálety a věřit, že Gaza lže o svém počtu obětí?

Podívejte se, je to velmi jednoduché: pokud vaše slova znějí „necílíme na civilisty, ale na Hamás“, ale vaše činy ukazují, že vedete obléhací proti válku civilnímu obyvatelstvu a kobercovým bombardováním děláte z celých městských bloků sutiny, pak ve skutečnosti necílíte na Hamás.

Debata Izrael-Palestina je velmi komplikovaná, matoucí, velmi nuancovaná debata mezi těmi, kteří si myslí, že vraždit tisíce dětí je v pořádku, a těmi, kteří to nemyslí.

Jde o velmi komplikovaný genocidní masakr. Nejsložitější genocidní masakr v historii genocidních masakrů. Tento genocidní masakr má dvě strany. Tento genocidní masakr vyžaduje nuance.

Normální člověk: Izrael zabíjí děti po tisících, když o tom mluvíme.

Nenormální osoba: PROČ NEODSOUZUJETE HAMÁS?

Apologeti Izraele jsou nejhorší. Absolutně nejhorší. V průběhu let jsem se střetla s nesčetnými politickými frakcemi a nikdy jsem se nesetkala se skupinou tak hluboce morálně zkrachovalou a psychicky zdeformovanou. Jsou tak hrozní, že jejich omluvy ve skutečnosti poškozují obraz Izraele. Nic vás neujistí o morální správnosti vašeho odporu vůči Izraeli rychleji než online interakce s apologety Izraele.

Stále mě překvapuje, že obhájci Izraele stále očekávají, že budou bráni vážně. Izrael masakruje děti po tisících a mění Gazu v trosky a oni stále očekávají, že jim budete vnímavě naslouchat, když hájí jeho činy. Vlastně to začíná být morbidně fascinující.

Za starých časů vražední násilníci prostě obsadili zemi, kterou chtěli, a zabili každého, kdo se je pokusil zastavit. To se děje i dnes, ale teď si to násilníci musí vymýšlet liberálně znějící, sympatie vyvolávající ospravedlnění, jako je „šíření svobody a demokracie“ nebo „Izrael má právo se bránit“.

Izrael ztratil argumenty. Natrvalo. Z toho není návratu.

Nemohu adekvátně vyjádřit nesmírnou úctu k mnoha, mnoha a mnoha židovským hlasům, které jsem slyšela, jak se pevně a důrazně postavily proti masakru v Gaze. Právě na vás křičí cizí lidé online a připadá mi to dost intenzivní; může se stát, že máte mnohem těžší hádky s rodinou, s přáteli, s lidmi, které znáte celý život, o něčem, co vám pravděpodobně připadá mnohem osobnější. Jste tam venku, protestujete, jednáte a posunujete věci dál, obvykle s mnohem větší dovedností a pronikavostí než kdokoli jiný na světě.

Velké díky vám všem. Ohromujete mě.“

**

3.9 7 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci

Genocidu samozřejmě lze lehce obhájit. Hamas brutálně vraždí izraelské ženy a děti, Hamas byl řádně a demokraticky zvolen. Proto všichni Palestinci nesou kolektivní vinu. Němci za 2. světové války vedli “totální válku”, USA a Velká Británie jim odpověděly také totální válkou, celonočním bombardováním německých měst a vražděním německých žen a dětí. Byla to také genocida, ale… Číst vice »