Největší útok Hamásu na Izrael za poslední roky

převzato z FB

Raketová palba z Gazy – největší útok Hamásu na Izrael za poslední roky – začala v sobotu po rozednění, v den židovského šabatu a svátku Simchat Tóra a celý Izrael se ptá: Kde byl IDF, kde byla policie, kde byla bezpečnost?

Dne 27.9.2023 napsal Middle East Monitor: “Izraelci žijící v blízkosti pásma Gazy se začali připravovat na možnou eskalaci konfliktu s touto enklávou, uvedl izraelský Channel 12.”

Takže izraelský kanál oznámí takovou zprávu a pár dní poté se koná doslova invaze z Gazy po zemi, letecky na rogalech a údajně i po moři a všichni jsou překvapení včetně Mossadu, IDF a Šin bet?

Izraelský analytik David Horovitz píše v Times of Israel analýzu s názvem “Kolosální selhání”, všichni se ptají, jak se to mohlo stát a zanedlouho se na sítích objevily snímky celého napadaného prostoru ze vzduchu, na kterých je možné vidět výbuchy raket v časovém sledu? Znamená to, že Izrael neustále monitoruje celou oblast?

Palestinci, kteří doposud používali doma vyrobené rakety najednou zasahují izraelská města a ze vzduchu sestřelují izraelské vrtulníky?

BBC píše: “Jak se ozbrojencům podařilo proniknout přes jednu z nejsilněji opevněných hranic na světě, není jasné.” Tři hodiny po vypálení prvních raket, kolem půl sedmé ráno, televize Channel 12 ukázala, jak obyčejní Gazané přecházejí z Pásma do Izraele a využívají prolomení bezpečnostního plotu.

IDF oficiálně vyhlásily “válečný stav” – což naznačuje přípravy na plnohodnotnou válku v Gaze.

Ministr obrany Yoav Gallant slíbil vítězství a prohlásil, že Hamás udělal “velkou chybu”, nařídil povolání vojenských záloh. Bývalý izraelský premiér a voják Naftali Bennett v rozhovoru pro Fox News řekl: “Už máme dost toho pokrytectví. Je čas, aby se Izrael postavil na odpor. Je čas, aby Izrael zničil Hamás.” Izraelská armáda se dává do pohybu, objevují se videa s vojenskou technikou směřující ke Gaze, Netanjahu vybízí obyvatele Gazy, aby z pásma odešli: “Občané Gazy, opusťte Gazu.”

Zelenský chce dokonce vojensky podpořit Izrael, ehmm a Biden zase použil slovo “nevyprovokované” útoky teroristů Hamásu proti izraelským civilistům, což mě pokaždé zatahá za uši.

Izraelské tajné služby nic nevěděly? A můžu se zeptat, měsíc stále obíhá kolem země?

Izrael může odposlouchávat každý telefonický rozhovor na Západním břehu Jordánu a v Gaze. Izraelská bojová a zpravodajská letadla létají denně nad pásmem Gazy. Obyvatelé Gazy nemají zcela volný přístup k moři. Palestinci, kteří chtějí jet na moře, si musí vyžádat povolení od Izraele a ti, kteří povolení získají, jsou omezeni ve vzdálenosti, na kterou se mohou dostat od břehu.

Ve městě Sderot, vzdáleném od Gazy pouhých 1,6 km, se na internetu objevily videozáznamy, které ukazují skupinu těžce ozbrojených palestinských ozbrojenců, jak si jen tak projíždí v pick-upu. Palestinci se dle informací dostali až do města Ofakim, 30 km východně od Gazy. Ještě v 19 hodin večer Izraelská armáda uvedla, že bojuje na 22 místech – což je překvapující známka šíře útoku – se „stovkami“ palestinských bojovníků.

Íránská armáda je v nejvyšší pohotovosti pro případ, že by se Izrael rozhodl udeřit na Teherán. Hizballáh se podle videí přesouvá k hranici s Izraelem, protože čeká na izraelskou pozemní operaci do Gazy, což je prý pro něj červená čára. A ta již byla ohlášena.

Co je dobré si připomenout. Írán se začal přátelit se Saudskou Arábií, dokonce poprvé po sedmi letech znovu otevřel velvyslanectví v Rijádu. A to díky Číně. Ta se chystá silně investovat v Jordánsku. Turecko s Ázerbájdžánem si vzaly Karabach, Írán přihlížel. Sýrie je nejbližším strategickým spojencem Íránu, toho, který otevřel v Rijádu nově velvyslanectví. Před pár týdny vyšla zpráva, že Irák hodlá zahájit dlouho odkládanou přeshraniční železniční trať do sousedního Íránu, protože Íránci jsou největší skupinou turistů v Iráku. Je také dobré si připomenout, že Ukrajina chtěla takové rakety dlouhého doletu, které by jí v Íránu umožnily zničit továrny na drony.

Existují názory, že Írán usiluje o konfrontaci s Izraelem a USA. Jasně, to, že Palestinci jsou psíci Íránu, o tom žádná. A to, že když se nechají na volno okamžitě koušou, o tom taky žádná. Ale, že by Írán usiloval o konfrontaci s Izraelem, protože cítí, že USA jsou slabé? A že by Rusko uvolnilo Íránu ruce zrovna teď? Proč?

22. září se na CNN objevil článek, že USA nechtějí, aby Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty se ohledně bezpečnosti svázaly s Čínou. Anwar Gargash, diplomatický poradce prezidenta SAE, minulý měsíc označil angažovanost USA na Blízkém východě za “pozitivní věc”, ale je prý důležité přejít od “neformálního” bezpečnostního ujednání “k něčemu formálnímu.

Také v článku stálo, že bezpečnostní pakt je jádrem jednání Saúdské Arábie s Washingtonem o možné normalizaci vztahů s Izraelem, což by v případě dosažení tohoto cíle znamenalo významné zahraničněpolitické vítězství prezidenta Joea Bidena před prezidentskými volbami v USA v roce 2024.

Minulý měsíc princ Mohammed bin Salmán poprvé veřejně přiznal normalizační rozhovory a uvedl, že jeho země se každým dnem “přibližuje” k dosažení dohody s Izraelem. USA totiž podmiňovaly obrannou dohodu schválením v Senátu a ten by nikdy nesouhlasil, pokud by SA formálně Izrael neakceptovala.

Rusové to analyzují tak, že podpis takové dohody by oslabil pozici Íránu a jednalo by se o současný úder na mezinárodní prestiž Číny, která nedávno usmířila Teherán s Rijádem na třístranných jednáních. Saúdskou Arábii, která sotva vstoupila do BRICS, by to vrátilo na oběžnou dráhu amerického vlivu a posílilo by to Bidenovu pozici. Rijád by se výměnou za obranné záruky od Spojených států musel distancovat od Číny a Ruska a také poprvé v historii by musel navázat diplomatické vztahy s Tel Avivem, což by ukončilo naděje na palestinský stát s hlavním městem ve východním Jeruzalémě.

Co se stane nyní? Izrael napochoduje do Gazy. Křičet budou všichni kolem dokola, nejvíce Írán. Nyní dostává “sebevražedné” chování Hamásu své vysvětlení. Jeho cílem tak není vojenské vítězství nad Izraelem, nýbrž vyvolání šoku a násilné, dosud nevídané reakce Izraele. Saúdové, kteří chtějí být vůdci arabského a islámského světa budou muset přihlížet a nebudou moci ignorovat zničení pásma Gazy ze strany IDF.

Nyní se již popuštění íránských psíků z vodítka může jevit jako logické, protože “bezpečnostní pakt” za těchto podmínek Saudové pravděpodobně nebudou moci uzavřít, aby neztratili tvář. Íránská hra?

To ale ještě nezodpovídá otázku, proč tajné služby umožnily Palestincům proniknout 30 km do izraelského vnitrozemí. Odpovědí by mohl být vnitro-izraelský mocenský boj. Netanjahu promluvil k národu, že toto už nebude žádná speciální operace, ale jedná se plnohodnotnou válku. Národ je ve válce, opoziční hlasy utichají. Netanjahu tak nepřímo oslabí Bidena v jeho snaze o diplomatický průlom mezi Saudskou Arábií a Izraelem a pomůže tak Trumpovi, kterého má stejně radši. Vše to jsou ale jen úvahy.

Ať se jedná už o jakoukoli velkou mocenskou hru, Palestinci již nyní prohráli na celé čáře. Zabíjeli před očima světa civilisty. A pokud skandují “Bůh je veliký” a přitom plivou na znesvěcené tělo zavražděné ženy, tak “bůh” není ten pravý, kterého uctívají.

3.8 11 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
reproduktor
reproduktor
před 7 měsíci

Jedno se musí Palestine uznat. Ani 70 let okupace je nesrazilo na kolena a mají vuli i statečnost bojovat proti okupantum. Češi jsou zbabělci az na několik tisíc výjimek. Dovolil jsem si dohledal na neviditelnýpes: zakladatelé státu Izrael David Ben Gurion či Chajm Weizman měli palestinské pasy, první židovské noviny se jmenovaly „Palestine… Číst vice »

Naposledy upraveno před 7 měsíci uživatelem reproduktor
standa
standa
před 7 měsíci

To vše je důsledkem americké politiky. Jako obvykle.

Praded
Praded
před 7 měsíci

Gaza už nebude existovat. To bude výsledek.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Jestli zabijí a vyženou z Gazy 2,2 milionů Arabů, tak to Izraeli nepomohou ani všechny letadlové lodi USA. A kolik Izraelců při tom zemře?!

Praded
Praded
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Kolik bylo Palestinců v roce 1945 a kde jsou?

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Levicové Novinky.cz přišly s informací, že za útokem na Izrael stojí Putin.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

2,2 milionu půjde do Evropy a v tom případě nám pak už nepomůže ani, nevím co. To už asi tu začneme být islamistům nepohodlní. Pak, Bůh s námi…

maxim
maxim
před 7 měsíci

Je potřeba to říct natvrdo, Gaza je ve skutečnosti koncentrační tábor provozovaný sionistickými židy státu Israel … V Gaze jsou vyhnaní palestinci z jejich bývalého okolního území natěsnáni v hrozných podmínkách jako zvířata, to je ten humanismus vyvolených zmetků … Farizejství z dob vystoupení Ježíše, přes rabínský judaismus zaplavilo za dvě tisíciletí celý euroatlantický… Číst vice »

Prodost
Prodost
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  maxim

Zde ctrl+c – ctrl+v z blogu Michalapetr.com: “4. října 2023 zaútočili židovští ortodoxní osadníci na jeruzalémskou pro muslimy posvátnou mešitu al-Aksá, a pod ochranou bezpečnostních sil Izraele pronikli do posvátného muslimského komplexu, kam je Židům zákony státu Izrael vstup zakázán, a pokoušeli se mešitu, a celý posvátný chrámový komplex al-Aksá znesvětit rituály Talmudu! (Video a fotografie z útoku… Číst vice »

adam
adam
před 7 měsíci

Zavražděná a zneuctěná žena, kterou Palestinci vláčeli rozjásanými ulicemi a řvali “Bůh je veliký”, varuje tak silně, že toto varování snad pochopí i většina těch, kteří idiotsky podporují příliv přistěhovalců do Evropy a blábolí přitom nesmysly o jejich integraci…

spartak
spartak
před 7 měsíci

Tak se rozhořel další válečný boj a nenávist . EU a USA mají o čem přemýšlet.

Praded
Praded
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

Přemýšlet? Vždyť to organizují a podporují.