Netanjahu: “To je válka””. Deset otázek k eskalaci izraelsko-palestinského konfliktu

Ráno 7. října 2023 vtrhli palestinští ozbrojenci Hamásu z pásma Gazy do Izraele. Během prvních 20 minut operace bylo vypáleno 5 000 raket na izraelské území a samotní bojovníci tam přiletěli na padákových kluzácích a pickupech po zemi, vzduchem i po moři.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

Izraelský premiér ve svém hodnocení toho, co se děje, nasadil maximální laťku: “Jsme ve válečném stavu, nikoliv jen v eskalaci nebo obklíčení. Nařídil jsem ‘vyčištění’ osad od teroristů a rozsáhlou operaci k mobilizaci záloh.”

Izraelské obranné síly (IDF) vyhlásily stav válečné pohotovosti. Ministr obrany země Yoav Galant vydal pokyn k povolání záložníků do vojenské služby. Tisková kancelář IDF poté oznámila údery na 21 cílů Hamásu v pásmu Gazy.

Jak však informují média (Al-Džazíra, Al-Arabíja atd.), Izraelci jsou zabíjeni a zajímáni (oběti se počítají na stovky). A zatímco se IDF snaží rozmístit své síly, mobilní oddíly Arabů již (podle místních zpráv) plně ovládly velké město Sderot (téměř 30 000 obyvatel), vstoupily na jižní předměstí Aškelonu (přibližně 150 000 obyvatel) a do několika dalších osad. Arabské hlídky diverzních skupin “Sakr” hlídkují na obsazených územích a svižným tempem začišťují tato území od představitelů izraelského bezpečnostního a vojenského personálu /a zároveň rabují/.

Hamás označil své akce jako začátek “velké revoluce” a vyzval Araby žijící v Izraeli a jeho okolí, aby se k němu připojili. Muhammad Def, šéf vojenského křídla Hamásu, oznámil, že hnutí zahájilo raketovým útokem na Izrael operaci Flood (neboli Potopa) Al-Aksá. Vyzval všechny Palestince, aby se chopili zbraní. Podle televize Al-Arabíja se k Hamásu připojilo palestinské polovojenské hnutí “Islámský džihád“.

V Jeruzalémě, kde se nachází mešita Al-Aksá, došlo k prvnímu pobodání a žhářskému útoku na izraelskou policejní stanici ve čtvrti Džebel Muqaeber.

Eskalace ozbrojené konfrontace pokračuje. Již nyní však vyvstává nejméně deset otázek pro Izrael, který se považuje nejen za nejsilnější mocnost v regionu, ale také za garanta stability v regionu, za obránce před islámským mezinárodním terorismem, šiřitele demokracie a univerzálních hodnot atd. atd. atd. A samozřejmě pro ty, kteří stojí za Hamásem a pomohli mu připravit tak dobře útok na Izrael.

1. Jak je možné, že MOSSAD, považovaný za jednu z nejmocnějších zpravodajských služeb, přehlédl přípravu tak silného útoku na vlastní zemi? Není pochyb o tom, že MOSSAD úder Hamásu buď propásl, nebo jej svým mlčením záměrně přiblížil. O tom není pochyb. V obou případech je však na místě otázka “Proč?”.

2. Proč byly izraelské obranné síly IDF, považované za jedny z nejlepších na světě, tak zpomalené a nepřipravené na masivní a vítězný útok palestinských ozbrojenců? Pro Izrael je to nejen ostuda, ale také přímé ohrožení nejen armády, ale i civilistů. A už se objevily zprávy, že desítky izraelských vojáků byly vzaty jako rukojmí, včetně brigádního generála Nimroda Alona. Nemluvě o tom, že ozbrojenci ukázali, jak pomocí dronu zničili izraelský supertank Merkava Mk4, který byl považován za nezranitelný, a jak se zmocňují další izraelské techniky. Jak je možné, že se militanti snadno a bez námahy zmocnili izraelských opevnění speciálně připravených k odrážení takových útoků?

3. Došlo k takovému přehmatu v dějinách Izraele proto, že se izraelští politici nechali strhnout vnitřními spory a zapomněli na vnější nepřátele, nebo šlo o záměrnou provokaci Hamásu, který chtěl tímto úderem ukázat sílu Palestinců a tím zmobilizovat izraelské obyvatelstvo, ukončit politické spory a pacifistické nálady ve společnosti? Pokud ano, mělo by být v Izraeli i za jeho hranicemi jasné, že případné zničení tohoto státu povede k tektonickým změnám v celém regionu i ve světě.

4. Co znamená informace, že boje stále pokračují, ale již byla zahájena jednání o výměně rukojmích a zajatců? Jedná se o tradiční situaci v regionu: někdo bojuje a někdo obchoduje. Z pohledu bojovníků nadešel čas k obchodu, zatímco pro Izraelce je to čas války. A z toho těží nejen izraelská humanita, která se stará o své lidi, ale i palestinský terorismus.

Příklad vojína Gilada Šalita, uneseného z izraelského území palestinskými teroristy 25. června 2006 a drženého Hamásem jako rukojmí až do 18. října 2011, je velmi výmluvný. Po pěti letech a čtyřech měsících ve vězení byl Gilad propuštěn a předán svým krajanům v rámci dohody výměnou za 1027 palestinských vězňů, z nichž více než 400 bylo izraelským soudem odsouzeno za terorismus a vraždu přibližně 600 Izraelců. A ne všichni propuštění začali v době míru sázet sedmikrásky. A nyní si lze představit, kolik zajatců bude chtít vyměnit Hamás za současné desítky zajatých rukojmí. V situaci, kdy si všichni uvědomují: dostat zajatce ven bez vymetení pásma Gazy je téměř nereálné.

5. Bude Izrael po tomto útoku – v obavě z mezinárodní reakce – schopen zaútočit a zničit skladiště raket, úkryty vedení organizace umístěné pod školami a nemocnicemi, případně další opěrné body uvnitř pásma Gazy?

Strategie Hamásu, který trvale používal lidské štíty, vždy fungovala a i nyní je otázkou, do jaké míry bude Izrael ochoten obětovat palestinský lidský štít, aby získal a zničil vůdce hnutí a zásoby zbraní. Všem je dnes jasné, že v přímém střetu s izraelskými jednotkami mají bojovníci jen malou šanci, takže jejich úkolem je způsobit maximální škody na civilní infrastruktuře a donutit místní úřady, aby rozptýlily své síly a pokryly celou hranici. To se týká jak baterií Iron Dome, tak hustoty jednotek na hranicích.

6. Sjednotí útok Hamásu na Izrael celý arabský svět na Blízkém východě? Již dnes je to zřejmé: Alžírsko, Írán a Sýrie podpořily akce palestinského odporu; Saúdská Arábie a Turecko zatím sledují průběh událostí, aniž by vydávaly ukvapená prohlášení; katarské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že za eskalaci, k níž došlo v důsledku neustálého porušování práv Palestinců, je odpovědný pouze Izrael.

7. Proč se USA, EU a NATO, které vždy podporovaly Izrael, chovají tímto způsobem? Buďto, zaujati sami sebou, nevědí, jak se mají chovat, nebo plánují novou velkou hru a hodlají rozpoutat požár na celém Blízkém východě tím, že postaví Izrael proti jeho nepřátelům v čele s Íránem. Odborníci si již všimli, že strategie Hamásu je krajně situační: Palestinci nemají taktický cíl “zničit Izrael” – jejich cílem je upevnit své postavení v Pásmu, na Západním břehu a v arabském světě. A právě teď jejich reputace raketově stoupá.

8. Přeroste konflikt (válka?) mezi Izraelem a Palestinci v novou arabsko-izraelskou válku a stane se projekcí dnes módní a aktuální konfrontace mezi Západem a “zlatou miliardou” (kam patří i Izrael) a globálním Jihem? Koneckonců každá válka může buď sjednotit znepřátelené strany, nebo obecně zasít všeobecný chaos a rozbít vznikající nová spojenectví. USA jsou ve vytváření umělého a řízeného chaosu bezkonkurenční.

9. Je všem mocnostem, které dnes bojují o zachování monopolárního či vytvoření multipolárního světa, jasné, že ten, kdo urovná válku na Blízkém východě, bude mít vavříny velmocenského vůdce schopného udržet světový řád? Kdo by to mohl být: USA, Čína, Rusko nebo se objeví noví regionální vůdci?

10. A nabízí se otázka, která se týká přímo Ukrajiny: co se s ní stane, když se mezi zbraněmi, kterých mají Palestinci spousty a s nimiž tak úspěšně zaútočili na Izrael, najdou ty, jež Západ dodal pro boj s Ruskem, ale ony se dostaly prostřednictvím černého obchodu někam jinam? Koneckonců, soudě podle prvního dne bojů, Hamás má tolik zbraní a jsou tak kvalitní, že Palestinci počítají i s protiútokem či vzájemnou pozemní operací, aby způsobili Izraelcům nepřijatelné ztráty a mobilizovali a vyzbrojovali stále nové bojovníky.

Nabízí se mnoho dalších důležitých i méně důležitých otázek. Ale i ty už vyslovené bohatě stačí na první den války. Ruské ministerstvo zahraničí již vydalo oficiální prohlášení: “Moskva vyjadřuje nejvážnější znepokojení nad prudkým zhoršením situace v zóně palestinsko-izraelského konfliktu.

V této souvislosti znovu potvrzujeme svůj zásadní a konzistentní postoj, že tento konflikt, který se táhne již 75 let, nemá silové řešení a může být vyřešen výhradně politickými a diplomatickými prostředky, a to zahájením plnohodnotného vyjednávacího procesu na dobře známém mezinárodně právním základě, který předpokládá vytvoření nezávislého palestinského státu v hranicích z roku 1967 s hlavním městem Východním Jeruzalémem, který bude žít v míru a bezpečí s Izraelem.

Současnou rozsáhlou eskalaci situace považujeme za další mimořádně nebezpečný projev začarovaného kruhu násilí, který je přímým důsledkem chronického neplnění příslušných rezolucí OSN a její Rady bezpečnosti a faktického blokování práce blízkovýchodního “kvarteta” mezinárodních zprostředkovatelů ve složení Rusko, Spojené státy americké, EU a OSN ze strany Západu.

Vyzýváme palestinskou a izraelskou stranu, aby okamžitě zastavily palbu, zřekly se násilí, projevily nezbytnou zdrženlivost a s pomocí mezinárodního společenství zahájily vyjednávací proces zaměřený na nastolení komplexního, trvalého a dlouho očekávaného míru na Blízkém východě.”

Uvidíme, zda někdo toto prohlášení vyslyší.

**

Vladimir Skačko, Ukraina.ru (17:26 07.10.2023), pro Novou Republiku z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová. Na snímku jsou zachyceny palestinské rakety vystřelené na Israel.

4.6 9 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 6 měsíci

nebezpečný projev začarovaného kruhu násilí, který je přímým důsledkem chronického neplnění příslušných rezolucí OSN a její Rady bezpečnosti a faktického blokování práce blízkovýchodního “kvarteta” mezinárodních zprostředkovatelů ve složení Rusko, Spojené státy americké, EU a OSN ze strany Západu. Tak tomuto prohlášení nerozumím. Izrael je přeci dlouhodobě zároveň pucflek a četník USA na Blízkém východě!Tak… Číst vice »

Primak
Primak
před 6 měsíci

Doposavad si svět nevšímal skutečnosti, že denně tam umírali Palestinci – civilisti, jistě mnohem víc, než na bitevním poli Ukrajiny. A teď?

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci

Ta válka trvá od roku 1945. Je to v podstatě nekonečný konflikt.

reproduktor
reproduktor
před 6 měsíci

Za vsemi problémy na blízkém východě hledejme Britanii. A zrovna nešťastná Palestina je jejich dílo ….. Britanie nikdy neprala Izraeli nic dobrýho

Naposledy upraveno před 6 měsíci uživatelem reproduktor
Praded
Praded
před 6 měsíci

Věděli to a bude následovat konečné řešení. Z jiných důvodů by to nešlo udělat. Jenže podle mého úsudku, to v budoucnu stejně nevydrží. Na stejném principu to proběhlo po 2SV a je otázkou, co tím jejich představitelé chtějí vyřešit. Možná snížení stavu. Celé to je součástí odkazu Georgievských poradních kamenů. Češi vymřou na vlastní blbost.

Plebej
Plebej
před 6 měsíci

Dnes již těžké říci, kdo tam seje vítr, aby sklidil bouři. Byl to však světový sionismus, který využil poválečnou náklonnost svět. veřejnosti k židovské otázce, aby od od r. 48 Palestincům zcizil zemi, kterou tito souvisle obývali víc jak 15. staletí. Tedy déle než Češi s Moraváky a Slezany obývají zdejší “zemi zaslíbenou, zemi… Číst vice »