O izraelské taktice „vytlačování“ nemocnic z Gazy

Týden a půl izraelské úřady požadovaly, aby Palestinci evakuovali nemocnice z Gazy směrem na Chan Junis a Rafah : Izraelcům by to poskytlo volnou ruku k provádění úderů. A včera palestinské zdroje oznámily výbuchy doslova u dveří nemocnic Al-Wafa v Gaze a Al-Amal v Chan Junis.

Na základě záběrů z terénu bylo možné zjistit přesná místa úderů, které zasáhly budovy poblíž nemocnic. Takové výbuchy pár desítek metrů od zdravotnických zařízení mohou sloužit jako zjevnější „varování“ než požadavky Izraelců na evakuaci nemocnic v médiích a na letácích.

A večer se v palestinských médiích objevila informace o útoku na dům doktora Kamala Chattaba , ředitele dětské nemocnice Al-Durrah: jeho žena, dvě dcery a malý syn byli zabiti a sám hlavní lékař vážně zraněný.

Doktor Kamal Chattáb, ředitel dětské nemocnice al Durrah na tiskové konferenci, na které popisoval oběti a ničení zdravotnických zařízení v Gaze. Přišel o celou rodinu a sám je vážně zraněn

Tento přístup zapadá do strategie izraelských obranných sil vyhnat Palestince na jih od pásma Gazy. S ukončením provozu nemocnic se život na severu sektoru stane ještě nesnesitelnějším, což v konečném důsledku povede ke zvýšení počtu civilních obětí.

To ale nijak zvlášť neovlivní schopnosti Hamásu. Po vykopání desítek kilometrů tunelů pro pohyb, sklady, útoky a obranu je nepravděpodobné, že by palestinské skupiny zapomněly na podzemní nemocnice.

**

Zdroj na Telegramu: t.me@rybar (tento text je na Telegram-kanálu Rybar i v angličtině) a al Almajadín

3.9 10 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 6 měsíci

Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan věří, že jediným způsobem, jak ukončit současné kolo eskalace v pásmu Gazy, je konečně vyřešit konflikt mezi Izraelem a Hamásem. « Jsme v historii zlomu. Buď dosáhneme trvalého míru, nebo vypukne světová válka, – řekl během návštěvy hlavního města Kataru v Dauhá, kde se setkal se svým protějškem z Kataru, šejkem… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Jediným řešením je vytvoření nezávislého palestinského státu na hranicích roku 1967 s hlavním městem ve východním Jeruzalémě », – Fidan řekl. Řekl také, že blokáda Gazy Izraelem by konflikt jen prohloubila. « Odpojení elektřiny, vody a odmítnutí poskytnout humanitární pomoc Gaze prohlubují krizi a jsou také porušením mezinárodního práva », – řekl.  pohled t.me/socedinstvo/15125… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Nedávno na Primě řekla Češka, žijící v Izraeli – není to přesná citace, ale jen obsah – “Všichni řeší, že v Gaze dochází voda, elektřina a humanitární pomoc, ale nikde jsem neslyšela, že v Gaze docházejí rakety a bomby, kterých přilétá několik tisíc denně” Já si k tomu dovolím dodat: Kde skončí ta pomoc EU Gaze,… Číst vice »

adam
adam
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

A český premiér na návštěvě v Izraeli řekl, že Hamás je “náš společný nepřítel”. No, fajn, ale já se ptám, kolika zemím na této planetě ještě tahle vláda v podstatě vyhlásí boj na život a na smrt…Mám ovšem podezření, že tihle šašci si možné důsledky svých slintů ani neuvědomují…

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  adam

Podle mě je jen otázkou času, kdy česká vláda přestane Izrael podporovat a otočí ve prospěch Palestinců (což zatím dělá jen velmi opatrně), byť v tom nevím, které Palestince bude podporovat – Jordánsko, Irák, Sýrii, Libanon, Jemen, Saudskou Arábii nebo koho? Všechny zmiňované země totiž stejně jako Izrael vznikly na původním velkém… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

“Kde se setkal se svým protějškem z Kataru” – tuto větu si opravte a místo “Katar” si dosaďte “Británie” Hlupák Erdogan věří, že obnoví Osmanskou říši a že tím do Evropy přijde osmanský islám a on tomu bude velet. Jen mu nedochází, že třetí džihád je o perském/íránském islámu a nikoliv o osmanském. Hlavně mu ale nedochází,… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

V roce 2015 došlo k tomu, že dokonce i papež turecké vraždění Arménů označil za genocidu, což Turecko poté, co tak učinilo Německo a jiné evropské země, velmi pobouřilo – papežská hlava, to byl vrcholný kalibr https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/papez-frantisek-oznacil-vrazdy-armenu-turky-za-genocidu.A150412_110546_zahranicni_im https://www.lidovky.cz/svet/papez-oznacil-vrazdeni-armenu-za-genocidu.A150412_125544_ln_zahranici_ele Do té doby byl používán výraz “turecké vraždění Arménů” a najednou se tento výraz změnil na… Číst vice »