Orbán: Členství v EU je jako sovětská okupace

Maďarský premiér Viktor Orbán přirovnal členství Maďarska v Evropské unii k více než čtyřicetileté sovětské okupaci, uvádí agentura AP.

Orbán vystoupil v pondělí u příležitosti 67. výročí povstání v Maďarsku v roce 1956. Orbán obvinil EU, že se snaží připravit Maďarsko o identitu tím, že vnucuje model liberální demokracie, který podle jeho slov, Maďaři odmítají. Vyjádřil názor, že Brusel, de facto hlavní město unie, používá vůči Maďarsku metody, které se vracejí do dob “sovětské nadvlády”.

„Dnes jsou věci, které nám připomínají sovětské časy. Ano, historie se někdy opakuje,“ řekl. „Naštěstí, co bylo kdysi tragédií, je nyní v nejlepším případě komedií. Naštěstí Brusel není Moskva. Moskva byla tragédie. Brusel je prostě špatná moderní parodie,“ dodal maďarský premiér.

“Museli jsme tančit na melodii, kterou pískala Moskva,” pokračoval Orbán a dodal: “Brusel také píská, ale my tancujeme, jak chceme, a když nechceme, tak netancujeme.”

**

Jan Urbach, Vaše Věc

5 2 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 9 měsíci

Obávám se, že se zde srovnává nesrovnatelné – členství v šílené EU je značně tragičtější než tzv.”okupace” v době socialismu-ten pán je značně mimo.

cablik
cablik
před 9 měsíci

No tak s panem Orbánem nesouhlasím typický pravičák co háže špínu na socialismus. Za tzv okupace nám nikdo nevnucoval šílené nesmysly jako v tomhle rádoby kapitalismu. Pro mě je tragédie Brusel a jejich nápady.

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci

Frajer.

tomaskova
tomaskova
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Spíše vychcánek.

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Že by 60% Maďarů stálo za vychcánkem ?

Plebej
Plebej
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Za Hitlerem jich stálo ještě víc! A kolik z nich si položilo drobnou otázku, jestli je to vlastně dobrý nápad? Nebyl …
Většina lidí si totiž zpravidla víc hledí své bližší košile než (vzdálenějšího) kabátu.
Mimo jiné i v tomto je ta “tenkost” nacionalismu, který se ani u Maďarů až tak lehce přehlédnout nedá.

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

Nestálo. Dolfi získal 43%. A to v dobách kdy tzv. demokratické strany dovedly, nejen Německo, do katastrofální krize. S tenkostí co je a co ještě není nacionalismus – máte recht.

Plebej
Plebej
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Frajerem ten Orbán je, to ano.
Protože se nechová tak, jak to činí většina EU politického “planktonu”. Toho, který se raději pohodlně veze s proudem, aby si udržel (výhradně) svůj osobní život ve vatě.