Nechte je žrát beton

“Izrael nejenže decimuje Gazu nálety, ale používá nejstarší a nejkrutější válečnou zbraň – hladovění. Poselství Izraele v předvečer pozemní invaze je jasné. Opustit Gazu nebo zemřít.“, napsal 22. října americký novinář Chris Hedges, nositel Pulizterovy ceny, v článku na svém webu Chris Hedges´ Report.

Jana Kunšteková
Jana Kunšteková

Jestli je něco poučného na současné řezničině na Blízkém východě v Izraeli a Gaze, je to snad to, že mnohým spadnou šupiny z očí. Na světlo světa totiž vycházejí fakta a čísla, která už nejdou okecat.

Chris píše:

„Izrael se s podporou svých amerických a evropských spojenců chystá zahájit nejen pozemní kampaň „spálená země“ v Gaze, ale také nejhorší etnické čistky od válek v bývalé Jugoslávii. Cílem je nahnat desetitisíce, pravděpodobně statisíce Palestinců přes jižní hranici v Rafáhu do uprchlických táborů v Egyptě. Dozvuky budou katastrofální nejen pro Palestince, ale pro celý region a téměř jistě spustí ozbrojené střety na severu Izraele s Hizballáhem z Libanonu a možná se Sýrií a Íránem.

Bidenova administrativa, otrocky plnící příkaz Izraele, přiživuje šílenství. USA byly jedinou zemí, která vetovala rezoluci Rady bezpečnosti OSN vyzývající k humanitárním pauzám pro dodávky potravin, léků, vody a paliva do Gazy. Zablokovala návrhy na příměří. Navrhla návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která říká, že Izrael má právo se bránit. Rezoluce také požaduje, aby Írán přestal vyvážet zbraně „milicím a teroristickým skupinám ohrožujícím mír a bezpečnost v celém regionu“.

USA a jejich západní spojenci krachují morálně a jsou stejně spoluvinní na této genocidě jako ti, kteří byli svědky nacistického holocaustu Židů a nic neudělali.

Konflikt, který si v Gaze vyžádal životy 1400 Izraelců a nejméně 4600 Palestinců, se rozšiřuje. Izrael provedl druhý nálet na dvě letiště v Sýrii. Denně si vyměňuje raketové palby s milicemi Hizballáhu. Na americké vojenské základny v Iráku a Sýrii zaútočily šíitské milice. USS Carney, torpédoborec s řízenými střelami, ve čtvrtek sestřelil tři řízené střely, které zřejmě odpálili Húthíové z Jemenu a mířily k Izraeli.

Izrael se také snaží potlačit povědomí o každodenních násilných střetech na okupovaném Západním břehu Jordánu. V neděli provedl nálet na mešitu v uprchlickém táboře Jenin – první letecký útok na Západním břehu za dvě desetiletí –, který zabil nejméně 2 lidi. V palestinských městech na Západním břehu Jordánu řádili ozbrojení židovští osadníci. Podle humanitárního úřadu OSN bylo od invaze Hamásu a jeho spojenců z Gazy do Izraele 7. října zabito ozbrojenými osadníky nebo izraelskou armádou nejméně 90 Palestinců na Západním břehu. Za poslední dva týdny bylo zatčeno asi 4 000 dělníků z Gazy a 1 000 Palestinců na Západním břehu, čímž se počet palestinských vězňů zdvojnásobil na 10 000, z nichž více než polovinu tvoří političtí vězni.

„Mnoho vězňů má zlomené končetiny, ruce a nohy… jsou vystavováni urážlivým  a ponižujícím a nadávkám, svazování pouty na zádech, které jsou utahování až do té míry, že způsobují silnou bolest… nazí, vystavení ponižujícímu a skupinovému prohledávání vězňů,“ uvedla na tiskové konferenci Komise palestinské samosprávy pro záležitosti zadržených Qadura Fares.

B’Tselem, izraelská organizace pro lidská práva, řekla BBC, že od útoku 7. října dokumentovala „soustředěné a organizované úsilí osadníků využít skutečnosti, že veškerá mezinárodní a místní pozornost je zaměřena na Gazu a sever“ Izraele, aby se pokusil zmocnit půdy na Západním břehu“.

Uvnitř Izraele jsou Palestinci s izraelským občanstvím a jeruzalémskými průkazy pronásledováni, zadržováni, zatýkáni a vyhazováni z práce a univerzit v rámci toho, co je popisováno jako „hon na čarodějnice“. Více než 152 000 Izraelců bylo evakuováno z měst a vesnic poblíž hranic Gazy a Libanonu.

USA ve snaze zmařit vojenskou reakci Íránu, která by mohla vyvolat regionální válku, rozmístí na Blízký východ dalších 2000 vojáků. Přesunule jednu ze svých úderných skupin do Perského zálivu a pošle do regionu další systémy protivzdušné obrany. Letadlová loď USS Dwight D. Eisenhower a její úderná skupina – která byla minulý víkend nasazena ve východní části Středozemního moře, aby se připojila k USS Gerald R. Ford – byla přesměrována do Perského zálivu. Do Perského zálivu byla také vyslána protiraketová baterie Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) a prapory systému protiraketové obrany Patriot.

Izrael vypustil své čtyři jezdce apokalypsy – smrt, hladomor, válku a kořistění.

Obyvatelům to dalo dvě možnosti. Opustit Gazu nebo zemřít.

Palestinci budou zabiti nejen bombami a granáty a nakonec pozemní invazí, kulkami a střelami z tanků, ale také hladem a epidemiemi, jako je cholera. Bez vody, paliva a léků a s neexistující hygienou se nemoci budou šířit rychle. OSN uvádí, že nemocnice v Gaze „jsou na pokraji kolapsu“. Jakmile dojde palivo pro nemocniční generátory, zemřou tisíce pacientů .

Lékař z nemocnice al-Shifa v Gaze uvedl v sobotním rozhovoru: „Zhroutíme se. Hovořil o nedostatku kyslíku, světla a lékařských zásob, nedostatku vody na některých odděleních, obavách z cholery a ztráty lékařů zabitých izraelskými nálety, včetně zubaře zabitého při izraelském bombardování pravoslavného kostela, které si vyžádalo nejméně 18 mrtvých, včetně několika dětí.

Hrstka kamionů, zatím 37, pomoci do Gazy je cynickým trikem PR, který požaduje Bidenova administrativa. Pro zmírnění humanitární krize vytvořené Izraelem to udělá jen málo. OSN tvrdí, že potřebuje alespoň 100 kamionů pomoci denně. Poslední funkční zařízení na odsolování mořské vody v Gaze bylo v neděli odstaveno kvůli nedostatku paliva.

Izrael nemá v úmyslu zrušit totální obležení Gazy. Oznámil, že zvýší své nálety. Bude pokračovat stejně jako v posledních dvou týdnech, hasit životy Palestinců a terorizovat je a nechat je hladovět s cílem donutit je opustit Gazu.

Pozemní útok na Gazu nebude rychlý. Bude to zahrnovat týdny, možná měsíce pouličních bojů. Ministr obrany USA Lloyd Austin přirovnal hrozící bitvu v Gaze k americkému útoku na irácké město Mosul držené Islámským státem (ISIS) v roce 2014. USA trvalo devět měsíců, než Mosul znovu dobyly.

Když Izrael říká, že to bude „dlouhá válka“, mluví pro jednou pravdu.

Izrael požádal Washington o další vojenskou pomoc, 14,3 miliardy dolarů, včetně 10,6 miliardy dolarů na protivzdušnou a protiraketovou obranu. Dostane to. Izrael rychle vyčerpává své zásoby, když srovnává Gazu se zemí, a to i na jihu Gazy, kam uprchly statisíce vysídlených rodin ze severu.

Izrael nedovolí distribuci 100 milionů dolarů americké pomoci přislíbené Palestincům na Západním břehu Jordánu a v Gaze, alespoň dokud neskončí jejich kampaň se spálenou zemí. Ale do té doby bude Gaza k nepoznání. Izrael bude anektovat část Gazy nebo celou. Možná ty peníze půjdou na výstavbu dalších nelegálních židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu. A slíbit pomoc není totéž jako si ji přivlastnit. Takže možná i to je součástí iluze.

Egyptští představitelé jsou si velmi dobře vědomi toho, co bude následovat. Až polovina, možná více, z 2,3 milionu Palestinců bude zatlačena Izraelem do Egypta na jižní hranici Gazy a nikdy jim nebude dovoleno se vrátit.

„To, co se nyní děje v Gaze, je pokus přinutit civilní obyvatele, aby migrovali do Egypta, což by nemělo být akceptováno,“ varoval egyptský prezident Abdulfattah al-Sisi.

Zprávy z Egypta tvrdí, že Washington slíbil, že odpustí velkou část obrovského dluhu Egypta ve výši 162,9 miliard dolarů, a také nabídne další ekonomické pobídky výměnou za souhlas Egypta s etnickými čistkami Palestinců. Jakmile uprchlíci překročí hranici do Egypta, budou ponecháni na Sinaji, aby tam shnili.

„Existuje vážné nebezpečí, že to, čeho jsme svědky, může být opakováním Nakby z roku 1948 a Naksy z roku 1967, ale ve větším měřítku. Mezinárodní společenství musí udělat vše, aby se to už neopakovalo,“ uvedla Francesca Albanese, zvláštní zpravodajka OSN pro situaci v oblasti lidských práv na palestinském území okupovaném od roku 1967.

Izrael již dlouho používá válku k ospravedlnění etnických čistek Palestinců. Vládní představitelé otevřeně volali po další Nakbě neboli „katastrofě“, což je termín pro události z let 1947-1949, kdy bylo více než 750 000 Palestinců etnicky vyčištěno z historické Palestiny a zahnáno do uprchlických táborů, aby mohl být vytvořen stát Izrael. Během války v roce 1967, která vedla k izraelské okupaci Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy, Izrael etnicky vyčistil dalších 300 000 Palestinců během Naksy neboli „dne nezdaru“, který si Palestinci každoročně připomínají.

Izraelské etnické čistky od Palestinců se však neomezují pouze na války. Probíhají zpomalené etnické čistky, protože Izrael neustále buduje další kolonie pouze pro Židy a postupně zabírá palestinskou půdu. Palestincům, kterým jsou v izraelském apartheidním státě odepřeny základní občanské svobody, je kraden majetek, často včetně jejich domovů. Čelí rostoucím omezením jejich fyzického pohybu. Bylo jim zablokováno obchodování a podnikání, zejména prodej produktů. Zjistili, že jsou stále více zbídačováni a uvězněni za zdmi a bezpečnostními ploty postavenými kolem Gazy a Západního břehu. Zároveň podstupují pravidelné izraelské nálety, cílené atentáty a téměř každodenní útoky ozbrojených židovských osadníků a izraelské armády.

Podle izraelské lidskoprávní organizace HaMoked Izrael zabránil v návratu Palestincům, kteří opouštěli Západní břeh a pásmo Gazy rychlostí asi 9 000 Palestinců ročně po okupaci Západního břehu a Pásma Gazy v roce 1967, až do podepsání mírových dohod z Osla v roce 1994. Podle B’Tselem Izrael také zrušil povolení k pobytu pro asi 14 000 Palestinců, kteří žili ve východním Jeruzalémě  od roku 1967.

Podle údajů Úřadu OSN pro humanitární koordinaci Izrael mezi 1. lednem 2009 a 7. říjnem 2023 zničil 9.880 staveb, včetně více než 2 600 obydlených obytných budov, přesídlil přes 14 000 lidí, což neblaze ovlivnilo životy celkem 233 681 lidí a to pouze na Západním břehu Jordánu. Od útoku ze 7. října bylo na Západním břehu zbořeno dalších 38 domů a dalších staveb, což se dotklo dalších 13 613 lidí, čehož nejméně 73 bylo vysídleno.

Podle údajů Peace Now a izraelského listu Haaretz bylo schváleno méně než 2,2 % palestinských žádostí o stavební povolení podaných v letech 2009 až 2020.

Počet izraelských kolonistů na okupovaných územích však stoupl z nuly před válkou v červnu 1967 na 600 000 až 750 000 rozmístěných v nejméně 250 osadách a základnách po celém Západním břehu Jordánu, včetně východního Jeruzaléma, z nichž všechny jsou porušením mezinárodního práva.

Izrael se svými záměry nijak netají.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant řekl vojákům připravujícím se na vstup do Gazy: „Zrušil jsem všechna omezení.“

Člen izraelského parlamentu Knessetu Ariel Kallner, který je součástí strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua, vyzval na X, dříve známém jako Twitter, k „Nakbě, která zastíní Nakbu 48“.

Izraelská armáda mobilizovala Ezru Yachina, 95letého armádního veterána, aby „motivoval“ vojáky. Yachin byl členem sionistické milice Lehi, která provedla četné masakry palestinských civilistů, včetně masakru v Deir Yassin 9. dubna 1948, kde bylo zabito více než 100 palestinských civilistů, z toho mnoho žen a dětí.

„Buďte triumfální a zlikvidujte je a nikoho nenechte naživu. Vymažte jakoukoli vzpomínku na ně,“ řekl Yachin k izraelským vojákům.

„Vymažte je, jejich rodiny, matky a děti,“ pokračoval. „Tato zvířata už nemohou žít.“

„Každý Žid se zbraní by měl jít ven a zabít je,“ řekl. „Pokud máte arabského souseda, nečekejte, jděte k němu domů a zastřelte ho.“

Kde jsou naši humanitární interventi? Ti, kteří plakali krokodýlí slzy o lidských právech Ukrajinců, Iráčanů, Syřanů, Libyjců a Afghánců, aby ospravedlnili masivní dodávky zbraní a válku? Kde je staré protiválečné křídlo Demokratické strany a liberální třídy? Co se stalo s veřejnými intelektuály, kteří odsuzovali vraždění nevinných a americkou válečnou mašinérii? Kde jsou právníci, kteří prosazují vládu mezinárodního práva? Proč těch pár osamělých hlasů, které mluví o izraelské genocidě Palestinců, jsou napadáni, cenzurováni a „doxxováni“?

„Předchozí prezident nás chtěl zakázat a pravděpodobně nás uvrhnout do koncentračních táborů,“ řekla michiganská kongresmanka palestinského původu Rashida Tlaib na shromáždění na podporu příměří 20. října ve Washingtonu před Kapitolem USA. „Tenhle chce, abychom jen zemřeli.“ Tak to cítím. Hanba na ně.“

Izrael nezastaví svou genocidní kampaň v Gaze proti Palestincům, dokud nebude uvaleno americké zbrojní embargo na Izrael. Naše zbraňové systémy, munice a útočná letadla udržují masakr. Musíme ukončit vojenskou pomoc ve výši 3,8 miliardy dolarů, kterou USA každoročně poskytují Izraeli. Musíme podporovat hnutí za bojkot, odprodej a sankce (BDS) a požadovat pozastavení všech dohod o volném obchodu a dalších dohod mezi USA a Izraelem. Teprve až budou tyto rekvizity vyřazeny z dosahu Izraele, bude izraelské vedení nuceno, stejně jako režim apartheidu v Jižní Africe, integrovat Palestince do jednoho státu se stejnými právy. Dokud tyto rekvizity zůstanou, jsou Palestinci odsouzeni k záhubě.“, citoval kongresmanku na závěr svého článku Chris Hedges.

Palestina: pláč nad vykácenými olivovníky

*

Chris Hedges je novinář oceněný Pulitzerovou cenou, který byl patnáct let zahraničním korespondentem deníku The New York Times, kde pro noviny sloužil jako šéf úřadu pro Blízký východ a šéf balkánského úřadu. Dříve pracoval v zámoří pro The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor a NPR.

**

Jana Kunšteková, Litterate

5 2 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 6 měsíci

To všechno mě jenom utvrzuje v tom, že v tom moři nenávisti, kterou sami vytváří, nebude možné trvale existovat. Kdo s čím zachází, na to schází. Jenže to ty nejvyšší parazity vůbec nezajímá, naopak většina lidstva je pro ně nepotřebná. Mám takový pocit, že je to pro ně v podstatě zábavná hra.

kolokol
kolokol
před 6 měsíci

“Bidenova administrativa, otrocky plnící příkaz Izraele, přiživuje šílenství.” Je to přece naopak.Tedy dle mého náhledu: Bidenova administrativa rozpoutává velký konflikt na B/S Východě. Potřebuje ho k udržení světové dominance, k roztočení kol vojensko-průmyslového komplexu na plné obrátky (Ukrajina selhala). K tomu posloužil Izrael. Ten je navnaděn na získání nejen Gazy, ale úplné kontroly… Číst vice »