Podle západního tisku si nemocnici v Gaze bombardovali sami Palestinci – zbytek světa si může přečíst i o důkazech, že zdravotníky a pacienty zavraždila izraelská armáda

My jsme ve studené válce, takže pokud se chceme dozvědět i jiné informace, než propagandu šířenou izraelskou vládou a izraelskými ozbrojenými silami, podle níž si nemocnici v Gaze bombardovali Palestinci sami, je nutné si přečíst nějaké články z ruských nebo arabských zdrojů.

Martin Kunštek
Martin Kunštek
Více než 500 lidí zahynulo v úterý 17. 10. 2023 kolem 19:30 při explozi v arabské nemocnici al-Ahli ve městě Gaza, která je provozována baptistickou církví. V důsledku útoku na nemocnici zemřeli pacienti, lékaři i střední zdravotní personál. Světová zdravotnická organizace (WHO) i experti OSN na mezinárodní vojenské právo tento útok prohlásili za válečný zločin odporující ženevským konvencím. My jsme ve studené válce, takže pokud se chceme dozvědět i jiné informace, než propagandu šířenou izraelskou vládou a izraelskými ozbrojenými silami, podle níž si nemocnici v Gaze bombardovali Palestinci sami, je nutné si přečíst nějaké články z ruských nebo arabských zdrojů. Přikládám rozbor, který připravila ruská televize RT a katarská televize Al-Jazeera. Obsahují přímé i nepřímé důkazy, že útok spáchala izraelská armáda, o kterých si v českém mejnstrýmu nepřečtete. Včera večer zveřejnila klíčový důkaz o pachateli útoku na nemocnici evangelická církev v Jeruzelémě.

„Trochu povědomé, to vysvětlení, že? Až dosud jsme to vždy slýchali o Donbasu nebo o jaderné elektrárně Energodar, že tam střílejí Rusové zásadně sami na sebe. Nyní to prý byli Palestinci, kteří stříleli sami na sebe a zasáhli si nemocnici,“ napsala pro RT Deutschland Dagmar Hennová ve své analýze o (dez)informacích, které k útoku na nemocnici v Gaze šíří západní média. Německá média podle ní prostě nepřipustí, že by Izrael poté, co pobil v Gaze 3.500 civilistů včetně dětí – podle údajů OSN – mohl zasáhnout i baptistickou nemocnici. A přidává i ukázky titulků:

„Horor při dopadu rakety“ (Badische Zeitung)

„Hamas hlásí mnoho mrtvých po výbuchu na klinice“ (NDR),

v lepším případě:

„Vzájemné obviňování po ostřelování kliniky“ (Tagesschau),

v nejhorším scénáři:

„Výbuch v Gaze ” (BR).

„Kdo očekává, že alespoň jedno přední německé médium se přiměje alespoň k tomu, aby promluvilo o ‚možném‘ nebo ‚podezřelém‘ izraelském útoku, bude zklamán. Místo toho věnují média velkou pozornost teorii, že šlo o pomýlenou palestinskou raketu, a místo skutečného informování o důsledcích raději uvádí všechny možné argumenty, které naservíruje izraelská armáda a izraelské tajné služby.

Deník Bild dokonce použil titulek ‚Ne Izrael! To teroristé bombardovali nemocnici v Gaze“.

Než se tomu budeme věnovat podrobně, měli bychom si nejprve povšimnout několika faktů.

Zarážející bylo zpoždění, se kterým se tato zpráva objevila v německých médiích, a její formulace. Každý si pamatuje, jak často byly zprávy z Ukrajiny okamžitě publikovány s jasným připsáním viny, které se pak se ukázalo jako lživé – viz Kramatorsk a Konstantinovka. Přestože je hustota mezinárodních zpravodajů v pásmu Gazy mnohem vyšší než na Ukrajině (není divu v oblasti, která je jediným uzavřeným městem) a dokonce se odtamtud při několika příležitostech živě hlásili, zpráva se objevila, až když izraelská ‚obrana‘ byla dokončena a nebyla ani distribuována bez komentáře, že vše potřebuje důkladné prošetření.

Vývoj prohlášení izraelské vlády nějakou dobu trval. Nejprve se jásalo, pak přišla zpráva, že nemocnice byla varována, a až později v noci se přešlo na variantu, že se vůbec nejedná o izraelskou raketu.

Dalším bodem, který se zdá zajímavý, je nadšení, se kterým jsou citována prohlášení od samotných izraelských zpravodajských služeb, které, jak se zdá, nevěděly o útoku Hamásu ze 7. října. I když byl proces pravděpodobně daleko složitější a nelze vyloučit schválení izraelskou vládou (objasnění této otázky může jako obvykle trvat až desítky let), důvěryhodnost těchto služeb je stále poněkud poškozena. Ale jsou citováni s horlivostí, jako by 7. říjen nikdy neexistoval.“, napsala Hennová.

Na tento paradox upozornila ve svém článku na Substacku i Caitlin Johnstoneová. Ještě před několika dny podle ní všechna média světa psala o totálním selhání nebo blamáži izraelských tajných služeb, které údajně neměly žádné informace o přípravě výpadu Hamásu provedeném 7. října. I když už později vyšlo najevo, že egyptská tajná služba i tajné služby CIA izraelskou vládu varovaly. Nyní mejnstrýmová média čtyřiceti států tzv. Kolektivního Západu, které pod vedením USA uzavřely protiruskou sankční koalici, shodně citují zprávy předkládané izraelskými tajnými službami jako by to bylo „písmo svaté“.

„A konečně, ani na to by se nemělo zapomínat – to, co se stalo v oné nemocnici v Gaze, je jen částí hrůzy, která nadále postihuje celé obyvatelstvo Gazy. Agentura OSN pro pomoc včera oznámila, že oznámené obnovení dodávek vody v Gaze ve skutečnosti znamenalo pouze tři hodiny vody jen pro až 15 % populace. Dodávka vody je nyní přerušena už tak dlouho, že je to životu nebezpečné pro desítky tisíc lidí. Když se na to podíváte realisticky, i útok na arabskou nemocnici Al-Ahli je pak jen vedlejší událostí.“, konstatovala brutálně Hennová.

Ve svém rozboru dále pokračuje: „Nyní k teorii, kterou německá média z velké části akceptovala a kterou prosazuje i spolková vláda. V kontextu prohlášení kancléře Olafa Scholze ze středečního odpoledne, že Německo plně stojí za Izraelem, je to pochopitelné. Bylo by považováno za hluboce cynická pouze tehdy, kdyby musel připustit, že šlo o izraelskou raketu.“, vysvětluje Hennová.

Ve svém rozboru důvodně zpochybnila izraelské tvrzení, že šlo prý o raketu odpálenou palestinskou organizací, která je konkurenční vůči Hamásu – Islámským džihádem.”

Raketa prý selhala, a proto přistála v areálu kliniky. Odkazuje se také na letecké snímky poskytnuté Izraelem. Pojďme se nejprve zabývat leteckými záběry. Tady je trochu problém s důvěryhodností. RP Online uvádí, že klinika byla ‚poškozena při leteckém náletu minulou sobotu‘. Předchozí snímky, které jsou zveřejněny, nevykazují žádné stopy po tomto náletu. Jaká je tedy záruka, zda obrázky neukazují následky právě toho leteckého útoku, a ne následky údajně špatně naváděné rakety? Časové kódy, které jsou na úryvcích záběrů, by byly věrohodné pouze v případě, pokud by člověk měl k dispozici nezpracovaná data. Něco takového lze snadno změnit pomocí programů na úpravu videa.

Ústřední tvrzení spojené s těmito snímky je: Neexistuje žádný kráter, takže to nemůže být izraelská střela. No, existuje mnoho různých střel s různými hlavicemi. Kazetová munice darovaná Ukrajině pro zbraně HIMARS zanechává jen velmi malé, pokud vůbec nějaké, krátery, protože hlavní raketa se otevírá ve vzduchu a vypouští své bomby. Protiletadlové střely obvykle explodují v definované vzdálenosti od země. Munice rozbíjející bunkry zanechává na povrchu jen relativně malý otvor. Jinými slovy, různé hlavice explodují různými způsoby a existují některé varianty, ve kterých k detonaci dochází ve více než jednom kroku. Žádný kráter tedy není žádný důkaz o typu použité munice, alespoň pokud jde o Izrael, a také o žádný důkaz, že nešlo o izraelskou střelu.

Další částí předložené teorie je, že to byla raketa, která zbloudila. Tagesspiegel o tom dokonce zveřejnil video, které si můžete přehrát po kliknutí na odkaz:

https://twitter.com/manniefabian/status/1714377828131553446?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1714377828131553446%7Ctwgr%5E24dc6449ac3728c8253c02cebafbf30e26c33b8a%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fde.rt.com%2Fder-nahe-osten%2F184194-deutsche-medien-palaestinenser-haben-sich%2F

Každý, kdo se na video podívá, si všimne, že směr, kterým jsou rakety odpalovány, je z pohledu diváka vlevo, to znamená, že k divákovi letí z místa startu. Toto místo startu je znatelně blíže než místo pozdější exploze, která se odehrává dále vzadu, i když na obrázku vlevo.

I zde je malý problém. Dosud nebyla zmínka o odpalování řízených střel z pásma Gazy. Jedná se o balistické střely. Směr těchto balistických střel je určen v okamžiku odpálení. Sledují balistickou křivku definovanou úhlem startu a dostupnou kinetickou energií získanou zažehnutým motorem. To znamená, že pokud balistická střela z jakéhokoli důvodu zasáhne zamýšlený cíl, může tak učinit pouze v poměrně úzkém trojúhelníku umístěném vlevo a vpravo od ideální trajektorie, kam jim obsluha namířila.

Za předpokladu, že toto video skutečně ukazuje okamžik dopadu na kliniku, nemohlo to být způsobeno jednou z vypálených raket, protože klinika je za bodem, ze kterého byly tyto rakety odpáleny, a nikoli před ním. Pouze velmi sofistikované řízené střely mohou zcela změnit směr. Jednoduché varianty pouze korigují danou balistiku. Musíte ignorovat fyzikální zákony, abyste viděli důkaz této hypotézy v tomto videu.

Teorie rakety ‚z jiného týmu‘, jak tak lehkomyslně řekl americký prezident Joe Biden, obsahuje další složku. V jistém smyslu jde o vylepšení poté, co samotná BBC oznámila, že exploze byla prostě příliš velká pro rakety dostupné v pásmu Gazy.“, vysvětlila Hennová v článku pro RT.

Dotyčné prohlášení BBC podle ní nyní, pokud úplně nezmizelo, bylo na webu BBC alespoň velmi dobře ukryto. Po kliknutí na odkaz jej uvidíte:

https://twitter.com/jacksonhinklle/status/1714411407968551232?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1714411407968551232%7Ctwgr%5E25280256eae354ace189a6cfee66dfd84aadd2e8%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fde.rt.com%2Fder-nahe-osten%2F184194-deutsche-medien-palaestinenser-haben-sich%2F

Ve svém rozboru provádí i srovnání s destrukčními účinky vojenské techniky, která je používána ve válce na Ukrajině a je dobře známa ruským čtenářům i těm, kteří sloužili v Československé lidové armádě, která používala licenčně vyráběnou sovětskou výzbroj:

„Škody způsobené palestinskými raketami jsou, v možná známějším měřítku starých sovětských raketometů, blíže raketě Grad nebo v nejlepším případě Uragán. Určitě to není něco, u čeho byste chtěli být v bezprostřední blízkosti, ale tyto útoky po sobě nezanechaly 500 mrtvých, ani když narazily do davu ‚hlava na hlavě‘. Když to srovnáte s jinými střelami, výbuch a následky by připomínaly spíše Točku-U, ukrajinskou raketu, která spadla v Kramatorsku. Jde o raketu s hlavicí o hmotnosti půl tuny – nic, co by se dalo připravit k palbě bez těžkého technického vybavení.

Aby se ospravedlnily mnohem větší škody, aniž by byla ohrožena teorie o pomýlené palestinské raketě, nyní se také tvrdí, že poškození bylo způsobeno především palivem této rakety. To však vůbec nesedí se snímky, které o důsledcích tohoto útoku kolují. Takové množství raketového paliva, které by způsobilo explozi pozorované velikosti, by za sebou muselo zanechat desítky popálených a výrazné spáleninové stopy i na zemi. Ty ani výše uvedené letecké snímky neposkytují.

To, co vidíte na videích zveřejněných z místa dopadu a výbuchu, jsou většinou roztrhané mrtvoly. Dokonce i BBC uvádí, že jsou stále zaneprázdněni sbíráním částí těl. Ale není to výbuch, co trhá věci na kusy, ale šrapnel. Pokud by byl výbuch způsoben primárně palivem, tento efekt by neexistoval. Což nás přivádí zpět k otázce velikosti, která stále jasně ukazuje na izraelskou raketu.

Mimochodem, podle izraelských prohlášení Hamás vypálil 7. a 8. října 2000 raket. Nejsou však žádné zprávy o náhodném dopadu raket v pásmu Gazy. Na druhou stranu nyní v Gaze každý den padá 1000 izraelských bomb. Technicky vzato, řízené střely nebo pumy odpalované z letadel nejsou balistické pumy. Srovnání těchto čísel v žádném případě nepodporuje tvrzení o palestinských kolaterálních škodách.“, vysvětlila Hennová ve svém článku.

Spolková ministryně zahraničí Baerbocková, která jinak tak touží po komunikaci, podle ní zatím mlčí. „Kancléř Olaf Scholz od té doby tweetoval. Prohlášení ‚Brutální teror. Poprava bezbranných civilistů. Zavraždění kojenci‘ To se však netýkalo úmrtí v arabské nemocnici Al-Ahli. Pro tu měl následující tweet:

‚Jsem zděšen záběry výbuchu v nemocnici v Gaze, které se k nám dostávají. Nevinní byli zraněni a zabiti. Naše myšlenky jsou s rodinami obětí.

Je důležité, aby byl tento incident velmi pečlivě vyšetřen.‘

Naposledy trval na „přesném vyšetřování“ ohledně vyhození Nord Streamu do povětří.“, připomněla německá novinářka ve svém textu pro RT.

Mohammed Al-Masri provedl s pomocí dat zveřejněných agenturou Reuters rozbor veřejných prohlášení oficiálních izraelských představitelů. V článku „Jaký je příběh Izraele o explozi nemocnice v Gaze?“, který byl zveřejněn na webu Al-Jazeera, názorně dokládá rozpory v tvrzení izraelské strany i postupné změny prohlášení, jež vzbuzují silné podezření izraelského pachatelství. Jako důkaz přikládá i na sociálních sítích zveřejněné a následně smazané příspěvky oficiálních představitelů Izraele.

Útok na nemocnici v Gaze je podle něj nejsmrtelnějším úderem od vypuknutí války mezi Hamásem a Izraelem 7. října. „Ve válečné mlze byly reakce zmatené, s odmítnutím odpovědnosti z izraelských i palestinských táborů na pozadí konkurenčních online příběhů a rozšířených dezinformací.“, konstatoval Al-Masri úvodem svého článku.

Mnozí podle něj ale nechtějí uvěřit tvrzení Izraele, že výbuch způsobila raketa odpálená skupinou Palestinský islámský džihád (PIJ). Tato skepse byla podle zpravodaje Al-Jazeery živena rozpory mezi bezprostředními a pozdějšími reakcemi Izraele. Ve svém článku chronologicky seřadil postupné změny inzaelských tvrzení, jak se vyvíjely v čase od exploze.

Jak reagoval Izrael?

„Počáteční příspěvky na X zaslané Hananyou Naftali, digitálním poradcem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, vzbudily podezření. ‚Izraelské letectvo zasáhlo teroristickou základnu Hamasu v nemocnici v Gaze,‘ napsal Naftali. Jeho příspěvek byl ale téměř okamžitě smazán. Ve 22:58 se Naftali na X omluvil za sdílení ‚zprávy agentury Reuters‘, která ‚nepravdivě uvedla, že Izrael zasáhl nemocnici‘. Později uvedla, že od té doby tweet smazal. „Protože [izraelská armáda] nebombarduje nemocnice, předpokládal jsem, že Izrael míří na jednu ze základen Hamasu v Gaze,‘ dodal Naftali později.

O něco dříve, ve 21:04, izraelská armáda zveřejnila příspěvek, v němž viní ze zásahu špatně odpálenou střelu PIJ: ‚Z analýzy operačních systémů [izraelské armády] – nepřátelská raketa, která byla odpálena směrem k Izraeli, vybuchla, když zasáhla nemocnici,“ uvedl tweet Izraelských ozbrojených sil (IDF).

Nicméně, tento příspěvek byl upraven. Dřívější verze obsahovala údajné video důkazy. Ale Aric Toler, novinář z týmu pro vizuální vyšetřování v The New York Times, zpochybnil přesnost záběrů a poznamenal, že časové razítko naznačovalo, že byl zaznamenán 40 minut po době výbuchu.“, připomněl Al-Masri na Al-Jazeeře.

Dále ve svém textu připomněl, že „když se objevil neuspořádaný příběh, skeptici se chopili komentářů Tala Heinricha, mluvčího Netanjahua, který v úterý večer CNN řekl, že‚ [izraelská armáda] necílí na nemocnice‘ a dodal: ‚Zaměřujeme se pouze na pevnosti Hamásu, sklady zbraní a ‚teroristické cíle‘. V prohlášení vydaném v noci výbuchu však Světová zdravotnická organizace (WHO) poukázala na to, že od začátku konfliktu 7. října ve skutečnosti došlo k více než 51 útokům na zdravotnická zařízení v Gaze. Zabito bylo 15 zdravotnických pracovníků a 27 jich bylo zraněno. Samotná izraelská armáda vydala minulý týden příkazy k evakuaci palestinských 22 nemocnic, které léčily více než 2000 pacientů v pásmu Gazy, když zesílila svou bombardovací kampaň.“

Vysoký zdravotnický úředník v Gaze řekl Al-Džazíře, že Izrael několik dní před explozí vypálil dva dělostřelecké granáty jako „varování“ na arabskou nemocnici al-Ahli. „Teď už ani nemocnice není bezpečným místem…“ řekl Dr. Richard Peeperkorn, zástupce WHO pro Západní břeh Jordánu a Gazu.

„Jaké ‚důkazy‘ jsou k dispozici?“, ptá se korespondent Al-Jazeery. Ve svém textu připomněl, že Netanjahuova vláda popřela, že by výbuch mohl být výsledkem izraelského leteckého útoku. „18. října Netanjahu znovu zveřejnil důkazy shromážděné ve videu z armády, ukazující příklady kráterů způsobených armádními bombami, včetně děr o velikosti sedm a devět metrů, a leteckých snímků areálu nemocnice. ‚Nebyly tam žádné viditelné známky kráterů ani důkazy o kráterech nebo významném poškození budov,‘ uvádí video. ‚Celý svět by měl vědět: Nemocnici v Gaze zaútočili barbarští teroristé v Gaze, nikoli [izraelská armáda],‘ uvedl Netanjahu v dalším příspěvku.

Široce šířené video z výbuchu, získané z izraelského telegramového účtu nazvaného Intellinews, zdvojnásobilo teorii o neúspěšné raketě izraelské armády. Izraelský analytik David Lisovtsev řekl: ‚Toto je povrchová exploze, téměř žádná půda není vyvrhována, takže to není letecká bomba. Vypadá to jako neúspěšná raketa Hamásu, která tam přistála, jakou tragédii přinesl Hamás lidem v Gaze!‘

Justin Bronk, vedoucí výzkumný pracovník pro letectví a vojenskou technologii v think-tanku Royal United Services Institute v Londýně, zveřejnil snímek vyhořelého parkoviště nemocnice bez viditelného kráteru, který dal do oběhu analytik z amerického Centra pro námořní analýzy. ‚Stále to není přesvědčivé, ale pokud je toto rozsah škod, pak bych řekl, že nálet vypadá méně pravděpodobně než selhání rakety způsobující explozi a požár paliva,‘ komentoval snímek americký analytik.

Izraelská armáda také zveřejnila video, na kterém mluvčí Daniel Hagari překládá nahrávku rozhovoru mezi údajnými představiteli Hamásu, kde se zdá, že mluví o špatně odpálené raketě, která způsobila výbuch nemocnice. Někomu to připadalo až moc průhledné. Proto se později jeden novinář zeptal Hagariho: ‚Rád bych, abyste se zabýval otázkou důvěryhodnosti, protože… [izraelská armáda] má v otázce důvěryhodnosti méně než dokonalé výsledky.‘ Hagari ve své odpovědi připustil, že armáda lhala již dříve, ale nyní je tomu jinak.“, konstatoval dopisovatel Al-Jazeery.

Proč ta skepse?

„Mnozí mají sklon nevěřit izraelské vládě a armádě od smrti novinářky Al-Džazíry Shireen Abu Akleh. Izraelská vláda nejprve popřela jakýkoli podíl na její smrti. Poté, co několik nezávislých vyšetřování potvrdilo, že ji mohl zabít pouze izraelský voják, vláda země připustila, že pravděpodobně zemřela na izraelský výstřel. Palestinsko-americká novinářská veteránka byl zavražděna v květnu 2022, když informovala o izraelských vpádech do uprchlického tábora Jenin. Byla střelena do hlavy vojákem. V té době Naftali Bennett, tehdejší premiér Izraele, odpověděl online zprávou a obvinil Palestince z její vraždy. ‚Podle informací, které jsme shromáždili, se zdá pravděpodobné, že ozbrojení Palestinci – kteří v té době stříleli bez rozlišení cílů – byli zodpovědní za nešťastnou smrt novinářky,‘ řekl Bennett. Později izraelská armáda uvedla, že existuje ‚velká pravděpodobnost‘, že zabitá Abu Aklehová byl ‚náhodně zasažena‘ palbou izraelské armády. Vláda se však rozhodla nepokračovat v trestním vyšetřování její smrti. Tento měsíc zpráva vyšetřovacího orgánu s mandátem OSN uvedla, že izraelské síly použily ‚smrtící sílu bez ospravedlnění‘, když zastřelily novinářku, čímž porušily její ‚právo na život‘.

Skepse je také živena bezohledností izraelských útoků na obležené obyvatelstvo Gazy. 17. října v 19 hodin, krátce před výbuchem, Itamar Ben-Gvir, izraelský ministr národní bezpečnosti, napsal na X: ‚Dokud Hamas nepropustí rukojmí ve svých rukou – jediné, co potřebuje aby vstoupilo do Gazy, je stovky tun výbušnin z letectva, a ani unce humanitární pomoci.‘

Krátce po výbuchu Netanjahu vymazal ze svého kanálu X zprávu, která opakovala řádek z jeho sdělení Knesetu ze 16. října. Stálo v něm: ‚Toto je boj mezi dětmi světla a dětmi temnoty, mezi lidstvem a zákonem džungle.‘ Zdá se, že zpráva odrážela tón, který dříve použil izraelský ministr obrany Yoav Gallant, který Palestince popsal jako ‚lidská zvířata‘.

Korunní svědek

Včera večer zveřejnila klíčový důkaz usvědčující ze lži a odpovědnosti za útok na nemocnici v Gaze izraelskou vládu Evangelická církev v Jeruzalémě. Podle jejího prohlášení ústředí církve v Jeruzalémě obdrželo před náletem z Izraele 3 telefonická varování s doporučením na vyklizení této křesťanské nemocnice. Tweet v originále uvidíte po rozkliknutí odkazu. Překladačem si jej můžete přeložit

https://twitter.com/Alarabytv_BRK/status/1714602791434371262?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1714602791434371262%7Ctwgr%5Ed0759c8beeba3c8bfbd1433f7d7001f6bf2b71bb%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fde.rt.com%2Finternational%2F182960-updates-zur-gaza-israel-eskalation%2F&fbclid=IwAR0cEKxDb5bB5YyG_6DgFC8NkgtkcGR430gT7-sWw2imYeY7svy0XmZX2uU

Evakuace pacientů i lékařů z nemocnice, ale prakticky nebyla možná. Zraněné a nemocné totiž není kam převézt. Dosvědčuje to i prohlášení Lékařů bez hranic, kteří v Gaze provozují několik klinik a vlastní nemocnici. „Situace v Gaze je katastrofální; nemocnice jsou přeplněné. Počet zraněných je extrémně vysoký – do všech nemocnic v pásmu Gazy neustále proudí další zranění. Lékařské týmy jsou vyčerpané a nepřetržitě pracují na ošetřování zraněných.“, napsal na webu Lékařů bez hranic Léo Cans je vedoucí jejich mise pro Palestinu.

Pro veřejnost popsal situaci v Gaze: „Bombardování je velmi intenzivní. Celé budovy jsou ničeny. Minulou noc byl bombardován dům přímo vedle kanceláře Lékařů bez hranic. Někdy lidé dostanou uprostřed noci textovou zprávu, která jim říká, aby evakuovali své domovy, jako se to stalo některým členům našeho týmu v Gaze. Musíte probudit své děti uprostřed noci a opustit svůj dům, aniž byste si vzali něco ze svých věcí, abyste se dostali do bezpečí. Lidé ale velmi často nevědí, kam jít; ocitnou se venku uprostřed noci, pod krupobitím bomb. Kde mohou najít bezpečí?“, uvedl Cans.

Dále uvedl, že izraelská vláda rozhodla zcela přerušit dodávky vody a elektřiny a telefonní síť byla vážně poškozena. „Dnes ráno jsme nebyli schopni telefonicky kontaktovat naše týmy v Gaze. To vše nevyhnutelně ztěžuje koordinaci záchranných operací a přístup ke zraněným. V Gaze jsou dnes lidé vyděšení. Velmi pravidelně mluvím s našimi tamními kolegy. Jsou to velmi tvrdí lidé, protože bohužel prožili spoustu válek, ale současná situace v nich vyvolává extrémní úzkost. Říkají, že tentokrát je to jiné: nevidí cestu ven a jsou zvědaví, jak to všechno skončí. Jsou ve stavu hrozného duševního utrpení.

Neexistují slova, která by popsala, čím lidé procházejí. Pokud jde o Lékaře bez hranic, jsme velmi znepokojeni tím, že zdravotnická zařízení nebyla ušetřena. Jedna z nemocnic, kterou jsme podporovali, byla zasažena náletem a poškozena. Další nálet zničil sanitku převážející raněné přímo před nemocnicí, kde pracujeme. Tým Lékařů bez hranic, který operoval pacienta, musel nemocnici narychlo opustit. Opakujeme: zdravotnická zařízení je třeba respektovat. To není něco, o čem by se mělo jednat.“, řekl Léo Cans.

**

Martin Kunštek, Litterate

3.7 7 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 6 měsíci

V roce 100. výročí narození Hitlera (1989) se Německo sjednotilo. V roce 50. výročí jomkipurské války začala válka proti Izraeli. Mezitím se mnohé změnilo: Sjednocené Německo se stalo hlavním strůjcem migrační politiky a spolu se Švédskem, Británií, Francií a dalšími zeměmi Západu pracovalo na tom, aby Evropa byla plna muslimů. Hitler by dnes záviděl –… Číst vice »

Naposledy upraveno před 6 měsíci uživatelem Pozorovatelka
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Podpora Ukrajiny i Palestiny má jen jeden cíl: likvidaci Ruska (tedy kromě islamizace Evropy).

Ludvik
Ludvik
před 6 měsíci

Projev prezidenta Spojených států Bidena “Reakce na teroristické útoky Hamasu proti Izraeli a pokračující válku Ruska proti Ukrajině”

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2023/10/20/remarks-by-president-biden-on-the-unites-states-response-to-hamass-terrorist-attacks-against-israel-and-russias-ongoing-brutal-war-against-ukraine/

K informaci…

Praded
Praded
před 6 měsíci

Je to podle stále stejné praktiky, př. 21/9 atd. atd. Podle sebe, soudím tebe. CHUCPE.

Stanislav Kryl
Stanislav Kryl
před 6 měsíci

Když Biden mluvil o jiném týmu, měl patrně na mysli vlastní tým (bomba svržená z US bombardéru). Klasický přeřek podle Freuda.

mikkesh
mikkesh
před 6 měsíci

Já myslím, že pro dnešní mladé a vysokoškolsky vzdělané bude stačit zpráva, kde Egyptské tajné služby varují Izraelce, že Palestinci se rozhodli postřílet sami sebe. Snad jen by mohli (ti mladí a vzdělaní) těm starým, nevzdělaným a zaostalým rodičům, zaplatit složenku za TV a rádio. Né proto, že u rodičů bydlí, protože si s tím svým… Číst vice »

cablik
cablik
před 6 měsíci

Zabití izraelských civilistů
https://navratdoreality.cz/zabiti-izraelskych-civilistu-19507.html

Hamás vraždící civilisty na silnic
Izrael: Záběry teroristů Hamásu, kteří na silnici zastavují vozidla a střílejí na izraelské civilisty

https://navratdoreality.cz/hamas-vrazdici-civilisty-na-silnici-19509.html