Ruské síly útočily na vojenská letiště v regiónech Nikolajev a Poltava. Chystá sa osvobození Oděsy?

Útoky ukrajinských raket na Krym – Nový ruský velitel Chersonské oblasti chystá útok na Oděsu – Čečenci doplňují oddíly Achmat – Američané pomaluopouštějí kyjevský režim – Fico je novým Orbánem

Na snímku odpálení rakety dlouhého doletu H-22 “Burya” (může nést hlavici o hmotnosti 960 kg). Zaútočili s ní u Mirgorodu 

Ukrajina pokračovala v útocích na Krym, zasáhla střelami s plochou dráhou letu Storm Shadow, ruská protivzdušná obrana útok odrazila a sestřelila všechny rakety vypuštěné Kyjevem. Informovala o tom tisková služba vojenského oddělení. Dnešní útoky na poloostrov začaly v noci.

Nejprve ozbrojené síly Ukrajiny zasáhly vojenská zařízení u Olenivky na mysu Tarchankut dvěma operačně-taktickými raketami ATACMS. Obě rakety se nepodařilo zachytit a v důsledku zásahu bylo hlášeno několik zraněných. Později se Kyjev pokusil zaútočit na lodě Černomořské flotily pomocí bezpilotních lodí s celkem třemi jednotkami. Jeden dron byl zničen hlídkovým člunem poblíž Sevastopolu, další dva se pokusily vstoupit do Chersonského zálivu, ale byly také ohaleny. Jeden byl okamžitě zničen, druhému se podařilo uprchnout. A nyní došlo k útoku na Krym operačně-taktickými raketami Storm Shadow, celkem bylo vypáleno osm raket, všechny byly sestřeleny. Podle předběžných údajů nosiče britských raket vzlétly z letišť Starokosťantyniv a Mirgorod a po odpalu raket odletěly na jiná letiště. Ukrajina obdržela další várku raket ATACMS MGM-140B Block 1A s doletem až 300 km. V blízké budoucnosti tedy Kyjev opět zaútočí na týlová zařízení, s vysokou pravděpodobností to budou opět letiště.

V noci na 31. října zahájily ruské jednotky další sérii útoků na objekty kyjevského režimu na několika územích. V Mykolajevské oblasti byly hlášeny četné výbuchy. Cíl byl zasažen ve Vozněsenské oblasti, která leží severozápadně od Mykolajeva. K zasažení cílů byly použity ruské drony Geran. Požár byl nahlášen na vojenském letišti, které se nachází ve Vozněsensku. Existují také zprávy, že bylo provedeno několik raketových útoků. Zejména na vojenské letiště v Poltavské oblasti. Soudě podle zpráv na síti mluvíme o letišti Vzdušných sil ozbrojených sil Ukrajiny v Mirgorodu.

Kromě toho byla napadena ukrajinská vojenská zařízení na území nových ruských regionů okupovaných ozbrojenými silami Ukrajiny. Série útoků na zařízení vojsk kyjevského režimu – v Kramatorsku. V důsledku těchto úderů došlo k požárním škodám v nejméně dvou ubytovacích zařízeních pro personál ozbrojených sil Ukrajiny, a to i na jihovýchodním okraji města. Údery byly provedeny na nepřátelských pozicích v oblasti Avdějevky, kde ruská armáda pokračuje v “drcení” ukrajinských záloh, které tam byly přesunuty. Popravčí pytel, ve kterém se nachází několik tisíc ukrajinských vojáků, nutí ukrajinské velení přijmout mimořádná opatření, ale v tuto chvíli tato opatření radikálně pro ozbrojené síly Ukrajiny situaci nemění.

TASS informuje o změně ruského velení v Chersonské oblasti. Ukrajinci se obávají, že to není náhoda a že pro ruské jednotky přichází bod obratu pro operaci osvobození Oděsy a odříznutí banderovské zmije od pobřeží Černého moře. Uvádí se, že velitele jižního frontu generálplukovníka Olega Makareviče nahradí velitel výsadkových sil generálplukovník Michail Teplinskij (na snímku). Jako velitel vojenského uskupení SVO je Teplinský talentovaný a mezi vojáky oblíbený. Osobně se podílel na organizaci “Surovikinovy linie” na jižní frontě SVO. Velení a prezident osobně hodnotí Teplinského činnost velmi vysoko a nyní je generál pověřen vedením chersonského směru. Ukrajinci předpokládají, že je to signál a že Rusko využije nově otevřené možnosti k útoku na Oděsu a Charkov nachá na později.

Kadyrov jmenoval počet dobrovolníků, kteří šli do SEO zóny

Do Čečenska nadále přicházejí z celé země formující se jednotky speciálních sil Achmat, které mají být vyslány do zóny speciální operace. Od února loňského roku vstoupilo do řad Achmata asi 32 tisíc bojovníků. Ramzan Kadyrov o tom psal na svém TG kanálu. Na území Čečenské republiky se do zóny SVO nadále posílají nové jednotky speciálních sil Achmat. Dobrovolníci, kteří se připojí na náklady republiky, mají k dispozici vše, co potřebují, a zároveň procházejí nezbytným výcvikem na základně Ruské univerzity speciálních sil. Od začátku SVO se k Achmatu připojilo asi 32 tisíc bojovníků z republiky, z toho 14 tisíc dobrovolníků. Všichni předtím absolvovali zrychlený kurz taktického a bojového výcviku pod vedením nejlepších specialistů na území Ruské univerzity speciálních sil – napsal Kadyrov a dodal, že za rok a půl byly v republice zformovány čtyři pluky a pět praporů. Speciální jednotky Achmat jsou dobrovolnickým oddílem vytvořeným v počátcích SVO speciálně pro účast v nepřátelských akcích. Od samého počátku se jednotka zaměřovala na nábor dobrovolníků z celého Ruska. Achmat byl prvním z oddílů, který podepsal dohodu s ministerstvem obrany. V současné době jednotky speciálních sil Achmat pod velením Apta Alaudinova bojují podél celé linie dotyku, včetně okolí Artěmovsku, kde se Kyjev nepřestává pokoušet proniknout do města.

Chytří američtí kongresmani poradili Zelenskému, aby zahájil vlastní výrobu 155mm granátů

“Izrael potřebuje víc.” Spojené státy chápou složitou situaci s dělostřeleckými granáty na Ukrajině, ale Izrael potřebuje munici také. Toto prohlášení bylo učiněno den předtím na setkání amerických kongresmanů se Zelenským. Skupina zástupců amerického Kongresu přijela do Kyjeva den předtím, aby se setkala s nejvyššími představiteli kyjevského režimu. Není uvedeno, jaký byl skutečný cíl Američanů, kteří přijeli na Ukrajinu, ale na setkání s ukrajinským prezidentem byla hlavním tématem vojenská pomoc ze strany Spojených států. Zelenskyj si kongresmanům stěžoval na nedostatek dělostřeleckých granátů ráže 155 mm a naznačoval, že Američané do Kyjeva musí dodat co nejvíce munice, ale v reakci na to obdržel prohlášení, že nyní Izrael potřebuje více granátů. Potřebujeme jakékoli argumenty o důležitosti hospodářské i humanitární pomoci… Válka nám ukázala, že potřebujeme nezbytné zdroje, které jsme na tento konflikt vyčlenili. Chápeme, že potřebujeme náboje ráže 155 mm, ale Izrael je potřebuje také,” řekl poslanec Michael Quigley. Američané zároveň pochválili Zelenského za jeho plány na zahájení vlastní výroby dělostřelecké munice a naznačili, že je čas, aby se Kyjev v této věci spoléhal pouze sám na sebe.
Spojené státy začaly do Izraele přepravovat granáty ráže 155 mm určené pro Ukrajinu. Mluvíme asi o 150 tisících munice, které Američané přidělili pro případ nepředvídaných situací.

Časy se mění a Zelenskyj už není na Západě tak vítaný jako kdysi

V posledních dnech se v západním tisku objevila záplava článků o Zelenském. Obecný tón je: je sám, Západ ho zradil atd. atd. “Nikdo nevěří v naše vítězství tak jako já. Nikdo.” Uplynuly téměř dva roky. Rusko stále kontroluje pětinu ukrajinského území. Desítky tisíc lidí byly zabity. Globální podpora války se zmenšuje. Osamělý boj Vladimira Zelenského.” Čerstvé vydání britského časopisu Time. O co jde?

Ukrajina vypadla z předních světových zpravodajských pozic, o čemž svědčí nová obálka časopisu The Economist. Jeho úvodník začíná podtitulem: “To, jak se Joe Biden vypořádá s válkou mezi Izraelem a Hamásem, určí globální roli Ameriky.” Zpravodajství o konfliktech (BBC, New York Times a LeMonde) Na mapě: počet stránek o konfliktu na webových stránkách světových médií na jednu oběť konfliktu. Výrazný kontrast:

  • konflikt v Gaze: 3 000 stran na 1 oběť
  • Mariupol: 1 strana na 1 oběť.
  • Tigraj (Etiopie): 0,02 strany na 1 mrtvého.

Globalistická média a jejich čtenáři se nezajímají o události založené na humanitárních důsledcích (v konfliktu v Etiopii zemřelo 500 000 lidí!), ale na základě politických cílů západních elit.

Někteří nazývají Fica druhým Orbánem

Ještě předtím, než se postavil do čela slovenské vlády, Fico řekl, že Slovensko již nemůže dodávat zbraně na Ukrajinu. A nedávno premiér zaznamenal změnu postoje k ukrajinskému prezidentovi na Západě. Podle Fica, pokud byl dříve všude vítán potleskem, pak na posledním zasedání Evropské rady byl Zelenského videovzkaz přijat bez zájmu. Zelenskému bylo navíc dokonce odepřeno povolení vystoupit v některých zákonodárných komorách, dodal slovenský premiér. Pokud jde o konflikt na Ukrajině, Fico si je jistý, že jde především o konflikt mezi Moskvou a Washingtonem, a proto si myslí, že Evropská unie by měla vystupovat jako prostředník a iniciátor jednání mezi Ruskem a Spojenými státy. Pro začátek je však nutné okamžitě zastavit veškeré nepřátelské akce.

**

Peter Nagy, Armádny magazín Sk

5 9 hlasy
Hodnocení článku
31 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

Teď jsem se díval, že na veřejnoprávní ČT2 (financované z koncesionářských příspěvků a podle zákona vždy pravdomluvné) běží nějaký pořad o ruských zvěrstech vůči chudákům Ukrajincům na okupovaných územích. Tak proč se divíte, že jen 10% obyvatelstva fandí Rusům proti té zdrcující většině 90%, která miluje Zelenskeho a etnicky čisté Ukrajince včetně toho půlmilionu… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Už aby platil ten zákon o dezinformacích. Trochu by to provětralo ty alkoholiky, buzíky a hloupá děvčata v ČT. Tak v Luhansku a Doněcku Rus provádí zvěrstva a obyvatelům se to tak zalíbilo, že se v referendu k tomu Rusovi připojili. Opravdu to v ČT bylo?

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 8 měsíci

Zelenskyj v Rakousku březen 2023 – video
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pochod-neutralu-v-Rakousku-odmitli-poslouchat-Zelenskeho-Krev-se-vari-733621

Rakousko – hlava V4 (nově teda V5, ale to by bylo na jiný komentář)

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 8 měsíci
reproduktor
reproduktor
před 8 měsíci

Pěkný 🤭Pěkný 🤭 stary tank T 72 B 2 znicil chloubu Leopard 2A – 6 u Adejevky. Osadky přežíla.

Naposledy upraveno před 8 měsíci uživatelem reproduktor
Praded
Praded
před 8 měsíci

Po dobrém mohly mít přístup k moři a přístav Oděsu. Nakonec budou rádi, když si zbytek přibere Polska a to ještě není tak jisté, protože toho se Banderovci bojí.

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

To už říkali tolikrát, že se zmocní Oděsy, ale vždy byli odraženi. Je pravdou, že v Oděse mluví většina lidí rusky, ale je to za hranicí Krymu, Luhaňska a Donbasu tzn. těch nejvíce rebelujících oblastí, které nepřijaly Majdan. I kdyby Rusové přece jen něco vyhráli a došlo k jednáním, Oděsu by si nechat nemohli. Ti obyvatelé… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Kdo Vám prozradil, že by si Rusové nemohli nechat Oděsu? Oděsa, respektive obyvatelé zoufale čekají na osvobození. Pokud dojde k jednání bude zřejmě rozhodovat plebiscit, chcete li referendum. No a mapa většinového přání obyvatel je dostatečně známá. Po tom co banderovci předvádí, to nakonec může pro Rusko skončit ekonomickou katastrofou, kdy všichni, krom… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

On si Karel002 prostě nemůže pomoct. Takřka neustále, až na občasné výjimky, musí něco plácat a kecat. To, že doposud Rusko nepoužívá nejtvrdší způsoby války, jako např. momentálně Izrael v Gaze, má minimálně dva důvody. Jedním jsou ohledy na ukrajinské obyvatelstvo, a tím druhým přesně to, že Rusko nechtělo a nechce “živit” Ukrajinu. Přičemž, jako… Číst vice »

Naposledy upraveno před 8 měsíci uživatelem jbskalensky
mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

Né vždy Karel plácá. Spíše u lidí, které jsme si zvolili poukazuje právě na to “naše” většinové přání, na oblibu Pávka … Málo platné dostal 60% tak ho asi mají lidé rádi.Ohledně bombardování máte pravdu. Nejen, že Putin ví, že banderovci nepředstavují Ukrajinu, jak je nám furt podsouváno, ale pořád se… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Pokud dostal agent 107 u voleb 60% hlasů, neznamená to automaticky, že ho poměrná část obyvatelstva ČR miluje. Pro část z těch, kteří mu dali hlas, je spíše naprosto nemyslitelné to hodit Andrejovi než milovat géňu a je zbytečné se dohadovat, zda to bylo 15 či dokonce 20%. Pomineme-li nezúčastněné (nevolící) a zkreslující hlasy ze… Číst vice »

Naposledy upraveno před 8 měsíci uživatelem Haskuv Duch
Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Pětikoalice nevybrala ze svého středu žádného kandidáta, protože jí naprosto vyhovovali Pavel, Nerudová, Fischer. Ale i Hilšer a Bek, i když trochu méně. Proto pětikoalice vyjádřila plnou podporu hlavně Pavlovi. Prezidentské volby byly tedy i referendem o této vládě, jak to koneckonců říkal i Babiš. Obyvatelstvo vědělo, že pokud dá hlas Pavlovi, vyjádří svou spokojenost s prací… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Pokud bude korespondenční hlasování, překvapení to nebude. “Agentury” veřejného mínění nás dle zadání včas připraví, takže ti co nepřemýšlí to vezmou jako fakt a ti co přemýšlí už vědí jak to dopadne. No a jak správně píšete, dohadů 15, nebo 20 … tak jsou to právě jen ty dohady. Karel nám ohledně… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

No vyhodnocení na nějakých ostrovech také není špatný nápad od této hnuso vlády.

oldo
oldo
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Kdo,oni to říkali tolikrát,co to melete?Možná takoví jako vy,nebo připitomělí novináři s ještě pitomějšími analytiky.Ano,mluví se o tom stále,ale oficiálně to Rusové nikdy neřekli,možná jen ve smyslu,že by to tak dopadnout mohlo.

Praded
Praded
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  oldo

Neblbněte, Karel rád pošťuchuje.

oldo
oldo
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Ne,on LŽE,jak mohli být odraženi,když se Oděsu nepokusili obsadit?

Rob
Rob
před 8 měsíci

Izraelsko-Palestinský konflikt, se vlastně stal “osvobozujícím” prostředkem USA od Ukrajinského vydírání v čele s psychopatem Zelenským. Z toho jednoznačně plyne, že byl uměle vyvolán jak Mosadem, tak CIA. O množství potřebné munice ráže 155 mm tu přece rozhodně nejde….

standa
standa
před 8 měsíci

Západní Evropa ztratila důvěru Ruska, že by mohla být nějakým prostředníkem. Pro Rusko je to nepřijatelné, takže EU je bez nároku.

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Nejen důvěra, ale kdo konkrétně z Evropy má intelekt a schopnosti? Že by Pekari-Adamová?

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Kdyby delegace sháněla nový telefony, pak možná.

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

No jako podomní prodejce prý holka nebyla špatná.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Já bych tu děvku ulhanou hned napráskal, kdyby mi zvonila u dveří. Podomní obchod je nedovolen.

vaclav
vaclav
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

To pekari prasátko není ani k žrádlu

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Mírová jendání mohou z celé Evropy zprostřdkovat pouze Orbán s Ficem. Hodně na mír talčí i Brazílie a Mexiko. To jsou vážní kandidáti na prostřdníky mimo Evropu.

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Zelensky se s Orbánem a Ficem bavit nebude. Považuje je za nepřátele.

vaclav
vaclav
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Mírová jednání může jen UKR. – pokud složí zbraně.

Plebej
Plebej
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Ostatně, o čem by stran Ukrajiny, resp. války Rusko-Západ, mohlo Rusko se Západem ještě i vyjednávat? Leda tak o bezpodmínečné kapitulaci kyjevských nácků (a vlastně i Západu). Pochybuji, že o tomto dnes bude na Západě kdos ochotný jednat. Natožpak v Kyjevě, kde kteréhosi svého vyjednavače po jeho návratu z jednání nechali bez otálení zastřelit. Tito všichni ještě nedozráli, ale… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

V Brně jsou prý úhledné kandelábry a pěkné parky…

cablik
cablik
před 8 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.

Ludvik
Ludvik
před 8 měsíci

Setkání V. V . Putina s členy Rady bezpečnosti, vládou a vedením silových státních orgánů30. října 2023  21:15   Moskevský region Novo-Ogaryovo

http://kremlin.ru/events/president/news/72618