Tak kdo by to byl řekl

Hodní Američané by nám mohli ty předražené stíhačky dodat, ale bylo by to jedno, protože nemají kde přistát.

Jana Marková
Jana Marková

Na snímku je pohled do pumovnice nosiče jaderných zbraní – “stíhačky” F-35

To, že cena stíhaček, přesahující sto miliard korun je jen část naprosto šílené ceny, kterou nás celá tahle „sranda“ bude stát, jsem psala. Psali to samozřejmě i jiní, mnohem povolanější lidé. Ty peníze jsme mohli aktuálně využít jinak a lépe. Máme tu funkční Gripeny, a mohli jsme je tu mít ve spolupráci se Švédy dál. Kdyby někdo nerozhodl jinak.

Takže ty „české“ F-35 budou virtuálně nebo při troše štěstí v hangárech v USA minimálně do roku 2031. Možná do té doby přestanou alespoň tolik padat.

Vláda nákup strojů, které nahradí pronajaté švédské stíhačky JAS–39 Gripen, schválila na konci září. A přesto že první F–35 pro Česko budou připravené již za čtyři roky, potřebné budovy pro ně nebudou hotové dříve než za sedm let. To prostě chcete, když se hodláte podle náčelníka Generálního štábu Řehky bránit jaderné hrozbě války s Ruskem.

Nicméně jsem ráda, že Jana Černochová konečně přiznala to, že: Zatímco samotný výběr letounů byl politickým rozhodnutím, tendry na stavební práce už budou probíhat tak, jak je obvyklé. Pokud bych to chtěla porovnat například s opravou D1, zvažovala bych dvouplošníky.

V kombinaci s naprostou absencí protivzdušné obrany, kdy můžeme jen čekat, kam nám to spadne, je to opravdu směšné. Ale to už tu také psali povolanější lidé a je otázka se ptát, proč jim nikdo nenaslouchá. Protože „politické rozhodnutí“?

**

Jana Marková, Litterate

5 8 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 6 měsíci

Národ, v kterém se narodí taková kráva nemůže býti zcela normální.

cablik
cablik
před 6 měsíci

Přesně tak politické rozhodnutí té menšiny co se dostala k veslu navíc jsou nefunkční a budou stát v hangáru. Že by jim je nová vláda vrátila protože nejsou opravdu k použití v tuzemských podmínkách a válku proti Rusům si nedovolí.

Praded
Praded
před 6 měsíci

Sto miliard v roce 2023 bude v roce 2031 pět set miliard, k tomu dalších pět set miliard investic, výzbroj a zaškolení dalších pět set miliard, Je známo že provoz je milion jedna letová hodina a každý pilot musí měsíčně nalétat kolem sto hodin. Jenom pro porovnání, v emerice došlo při stavbě atomové elektrárny k pěti násobnému prodražení… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

To nám ještě pancéřová Janinka nesdělila, že jedno letiště pro ty vraky, které budou už v r. 2030 beznadějně zastaralé, nebude stačit. Bude třeba vybudovat od píky nové, záložní. Se vším všady.

Hokarc
Hokarc
před 6 měsíci

Místo českých výsostných znaků, by tam měly být portréty členů naší současné vlády. Jsou to jejich letadla a nekupovali je proto, aby sloužila českým zájmům.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Hokarc

Třeba si je aspoň po nich pojmenujou: Válečná krůta, Blyštivý Péťa, Lipánek, Pulec, Atombába, Řehtačka…