Jiří Paroubek: Strana evropských socialistů dělá stále stejné chyby

Strana evropských socialistů (PES) se projevuje stále stejně jako doktrinářská, rigidně uvažující spojka bruselských politických elit.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

Na snímku Robert Fico (SMER – sociálna demokracia) a Peteer Pellegrini (Hlas), kteří spolu se stranou SNS sestavují novou slovenskou vládu a jsou terčem kritiky evropských válečných štváčů

Ihned po ukončení voleb do slovenského parlamentu začal předseda této celoevropské strany, která sdružuje všechny evropské socialistické a sociálně-demokratické strany, vyhrožovat Robertu Ficovi. Ta jeho základní výhružka spočívá v tom, že Ficův Smer bude exkomunikován z této strany, pokud začne dělat vlasteneckou a pronárodní politiku. Tu bohužel není schopna dělat česká SOCDEM, ani většina dalších sociálně-demokratických stran v Evropě. Raději podporují válku na Ukrajině, dodávky zbraní a pokles životní úrovně svých spoluobčanů. 

Smer se před volbami jasně vyjádřil, že jeho vláda zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu a to pochopitelně vehiklu Evropské komise, kterým PES v tuhle chvíli je, velmi vadí. Orbán tak dostává ve Ficovi spojence, se kterým bude jistě umět spolupracovat a dohodnout se.

Druhá věc, která vadila šéfům PES v Bruselu, bylo to, že se Smer po volbách může spojit s nějakou nacionalistickou slovenskou stranou. Strana Republika se do slovenského parlamentu nedostala, ale Slovenská národní strana. SNS – tradiční spojenec Smeru z předchozích let a vlád Smeru, se do parlamentu naopak dostala.

Nepřímo tak vedení PES říká, když pozastavuje členství Smeru a také Pellegriniho Hlasu v PES, že by raději akceptovalo vládu s účastí nebo dokonce pod vedením neoliberálního Progresivního Slovenska. Tedy strany v nejlepším případě pravého středu.

Šmardovci už se hned po slovenských volbách oháněli tím, co jim nakukali v Bruselu, a sice, že Progresivní Slovensko je vlastně levicová strana…

Zmatek v hlavách šéfů PES a Šmardy a spol. je opravdu nesmírný… Takže resultát je jasný. Strana Evropských socialistů oslabila své pozice tím, že vyloučila že svých řad jednu ze svých nejúspěšnějších stran, neboť není mnoho socialistických stran v Evropě, které dokážou vyhrávat volby. A současně PES dala najevo, že je jí bližší vláda složená z válečných štváčů a ze zapřísáhlých pravičáků jako je Matovič a Sulík s fíkovým listem v podobě Progresivního Slovenska. To je neuvěřitelné. Píši tento článek jako starý socialista, který zvolna ztrácí zbytek iluzí o Straně evropských socialistů. Vyloučit strany, které jsou politicky úspěšné, chtějí sloužit svému národu co nejlépe, rozejít se s chaosem a stupiditou předchozí pravicové vlády z řad PES, je opravdu skandální rozhodnutí.

**

Jiří Paroubek, Vaše Věc

4.5 8 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 6 měsíci

Copak EU vznikla jako dobročinná společnost? Vždyť z ní čouhá fašizmus ze všech stran a proč také ne, když tam většina představitelů, pochází z těchto kořenů.

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci

Má cenu se evropskými sociálními demokraty (socialisty, labouristy…) vůbec zabývat? Jedná se přece o mrtvé hnutí. Ve Velké Británii jsou dlouhodobě v opozici, jejich pověst zničil Blair svým fanatickým válečným zaujetím a hitlerovskou rétorikou, v rozporu s mezinárodním právem přepadl hned dva státy…Jugoslávii a Irák. V Německu se dostali k moci kvůli únavě z dlouhé vlády CSU-CDU a Angely Merkelové.… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ti co v české sociální demokracii (pár lidí) zůstali nemají ani tak zájem o politiku, jako o podíl z případně prodaného majetku této strany. Je úplně jedno, jestli milují Zelenskeho, Rakušana, Fialu…nikoho nezajímají. Jejich bývalí voliči mají rádi Putina, Trumpa, Orbana, Fica…chodí na protestní demonstrace a mnozí z nich jsou v hledáčku naší tajné policie (Koudelka).

cablik
cablik
před 6 měsíci

To také není žádná levice a jestli jim pozastavili členství tak je Smer a Hlas je nepotřebuje. Mají svojí zem a národ a to by měla být jejich priorita.

danny
danny
před 6 měsíci

Trend který zastává a posazuje PES není ničím novým. Sociální demokracie ho nastoupila už na kongresu v r. 1912, kdy se do čela dostaly síly okolo K. Kautského. Vyjadřuje ho heslo: “Hnutí je vším, konečný cíl ničím”. Jinými slovy: “Lépe je stát ďáblovi po pravici než v cestě”. V létě r. 1914 všechny evropské sociální… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Velmi dobře sesumírováno.

vachav
vachav
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Stále více se prokazuje,že komunisti měli recht že se v r.1920-21 s touto stranou kolaborantů a kontrarevolucionářů rozešli.Šmeral už to nemohl zachránit.A pan Paroubek,zrovna jako odkopanej Zeman,má taktéž máslo na hlavě.

Hokarc
Hokarc
před 6 měsíci

Naštěstí, Fico není hloupý a ví, s kým má tu ,,čest” . Jak se říká.

mikkesh
mikkesh
před 6 měsíci

Ano pane Paroubku, “Zmatek v hlavách šéfů PES a Šmardy a spol. je opravdu nesmírný…” Nevím jak u nějakého PSA, ale ten Šmadra od našich Socanů je zmatený tak dokonale, že dokonce kandidoval za jinou stranu, než jejíž je předsedou.(!) Světová rarita.