Ve veřejném prostoru se až příliš nadužívá pojem dezinformace a využívá se k onálepkování názorových oponentů, tvrdí Vojenské zpravodajství

Před pár dny byla zveřejněna zpráva Vojenského zpravodajství shrnující rizika pro bezpečnost ČR za rok 2022. Zpráva říká, že se ve veřejném prostoru až příliš nadužívá pojem dezinformace a využívá se k onálepkování názorových oponentů.

převzato

Když Rusko na konci února loňského roku napadlo Ukrajinu, rozhodla se vláda Petra Fialy (ODS) zablokovat několik českých tzv. “dezinformačních” webů. Ty nakonec skutečně byly vypnuty po několik měsíců, a to zásahem soukromé společnosti CZ.NIC (za zmínku stojí, že mezi oněmi “dezinformačními” weby byl zařazen i server Prvnizpravy.cz, pozn. redakce). Neziskové organizace Institute H21 a Otevřená společnost proti tomuto postupu podaly žalobu, ale Nejvyšší správní soud (NSS) žalobu zamítl. Žádost vlády o jejich zablokování označil za nezávaznou politickou proklamaci doporučujícího charakteru.

Společnost pro obranu svobody projevu, k jejímž zakladatelům patří také vývojář počítačových her Daniel Vávra, se však rozhodla citovat z dopisu Národního centra kybernetických operací (NCKO), v kterém stojí, že centrum žádá „v souladu s usnesením vlády ČR o spolupráci. … Žádáme vaším prostřednictvím jednotlivé sítě zapojené do nezávislého uzlu NIX.CZ o preventivní opatření, a to technické znemožnění přístupu k navrženým dezinformačním stránkám obsaženým v připojeném seznamu“. Společnost pro obranu svobody projevu v této souvislosti opakovaně zdůraznila, že podle NCKO šlo o realizaci vládního opatření.

„Stejně jako je svoboda projevu ohraničena právem jednotlivce na ochranu osobnosti, tak i stát má právo bránit svou integritu proti dezinformacím, jímž jsou vystaveni jeho obyvatele,“ stálo také v dopise centra z 25. února 2022 s tím, že cílem tohoto vládního opatření je zabránit šíření nepravdivých nebo také zavádějících informací o ruské agresi proti Ukrajině.

Vojenské zpravodajství (dále VZ) uvedlo, že téma tzv. dezinformací a propagandy je záležitostí posledních deseti let, zlom přineslo obsazení Krymu Ruskou federací a následné boje na východní Ukrajině.

„Část veřejnosti začala tyto události chápat jako výsledek dlouhodobého ‚hybridního působení‘, jehož hlavní složku měla představovat intenzivní propaganda,“ konstatuje VZ s tím, že hybridní vojenské akce a masivní propaganda nejsou ničím novým a „provázejí lidská společenství od jeho počátků“. Podle těchto představ měla Ruská federace disponovat mimořádně efektivním a inovativním konceptem, tzv. Gerasimovou doktrínou. V poznámkách pod čarou pak VZ poukazuje, že tento dokument nikdy neexistoval. A že generál Gerasimov ve skutečnosti popisoval, jak se dle jeho názoru chovali nepřátelé Ruska, zejména Spojené státy.

Advokát a bývalý dvojnásobný hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek počinu Vojenského zpravodajství zatleskal.

„Tleskám Vojenskému zpravodajství za odvahu,“ napsal doslova na sociální síti Facebook. Haška především zaujala jedna pasáž ze zprávy Vojenského zpravodajství, kterou ve svém příspěvku citoval.

„Prohlubující se vágnost, významová neurčitost zmíněných termínů přitom vedla i k případům, kdy je někteří političtí a společenští aktéři začali používat i pro označení pravdivých informací, jež však nebyly v souladu s jimi prosazovanými idejemi, a kdy dokonce docházelo ke spojování kritiky vládních politik s propagandistickým působením cizí moci, což mohlo vést k vyčlenění části do té doby legitimních hlasů z politické debaty,“ napsal na svém facebooku Hašek.

Psali jsme:
David: Fico porazil mainstream a vyhrál navzdory manipulaci

Přístup Vojenského zpravodajství ocenila i již zmíněná Společnost pro obranu svobody projevu.

„Zdravý rozum a střízlivost místo hysterie ze strany bezpečnostních služeb ČR se snad konečně vracejí do debaty o hrozbě tzv. dezinformací. Výroční zpráva Vojenského zpravodajství za rok 2022 obsahuje sdělení, která jen trochu jinými slovy sami říkáme a píšeme už více než rok. Pojmy jako dezinformace, hybridní válka nebo propaganda se ve veřejné debatě nadužívají a ztratily už svůj původní význam. Současně se těmito slovy označují i pravdivé informace, které jsou v rozporu s prosazovanými idejemi některých politických aktérů,“ uvedla Společnost na obranu svobody projevu.

Asi nejvýstižněji celou věc okomentoval moderátor televize XTV Petr Holec, který prohlásil, že Vojenské zpravodajství vlastně odhalilo, že Fialova vláda použila slovo „dezinformace“ jako nástroj teroru.

„Hehe, haha. Tak vojáci nakonec odhalili celý slavný dezinfoteror fialovců, který ho jen zneužívají pro potírání nevládních názorů, a to včetně BIS. Čas spálit Rakušanovy manuály,“ napsal Holec.

4.5 8 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 6 měsíci

Tohle všechno se dělá za účelem: Rozděl a panuj. První o co bude skutečný vlastenec prosazovat bude: Státní aparát jsou zaměstnanci všech občanů státu a nemohou za svojí práci dostávat víc, než si zaslouží. Vždyť je to k posrání, stát který řídí se zadlužuje, tím vzniká inflace a oni si nejen přidávají, ale také podle… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci

45 mrtvých sedících civilistů dopoledne v kavárně v malém ukrajinském městečku. Komedie s Buči, dle slov Zelenského 10 tisíc mrtvých civilistů v Mariupolu… A ta kavárna to odnese zrovna v den, kdy zasedá 40 vůdců státu v Malaze. Proč se mi to všechno zdá velmi ale velmi podezřelé…? Člověk už nevěří, i kdyby nyní vše ze strany Ukrajinců… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

…aha, už k tomu přibyl i obchod. První zpráva byla pouze kavárna…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci

To si vojenští zpravodajci dovolili dost! Jen aby si vojáci temito, jistě pro někoho jasnými ,, dezinformacemi” nezavařili….

cablik
cablik
před 6 měsíci

A není to naprosto jasné lidé nechtějí jejich šílenosti a proto jsou proti této vládě. Neznám nikoho kdo by tady chtěl Ruskou vládu ale nechtějí též Bruselskou a Americkou vládu a to je ten problém. Nechci si vybírat nikoho zajímá mě jen ČR.

Lubez
Lubez
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Pěkně a stručně řečeno.
Je vidět že to u nás ještě není tak zlé.
Jen ta gaunerská pětikolka to pojala nacisticky.
Tá baba Jaga na obraně bude mír vztekem plné bombarďáky.

Naposledy upraveno před 6 měsíci uživatelem Lubez
tomaskova
tomaskova
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Proč do toho taháte ruskou vládu? On o ní někdo mluvil? Putin by si dal s tou naší zkorumpovanou a rozkradenou zemí.

Plebej
Plebej
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Ano, máte pravdu!, paní Tomášková. To, co V. V. Putin již dlouho na mezinárodním fóru pro Rusko (a jeho lid) žádá (minimálně od r. 2007), je uznání svrchovanosti Ruska jakožto rovnoprávného partnera. A k tomu nabízí projekt vzájemně výhodné euro-asijské spolupráce(!!) “od Lisabonu po Vladivostok”. Nikoliv mocenské ovládání či válku. To ovšem vůbec neladí s hegemonistickými… Číst vice »