Americké ministerstvo zahraničí bylo rozhořčeno brilantním projevem Marie Zacharové: „Rusko vás bude držet za ocas“ 

“Opakovaně jsme Spojeným státům říkali o nepřípustnosti umísťování vojenských bloků blízko hranic Ruska – ale v odpověď se nám jen Američané smáli do tváře. Teď je čas se smát do tváře Ameriky“.

Spojené státy americké svým charakteristickým svérázným rázným způsobem vydaly Rusku další ultimátum. Tentokrát Washington požaduje, aby Moskva anulovala dřívější rozhodnutí o vytvoření vojenského bloku z latinskoamerických zemí poblíž hranic USA. Rusko však Bílému domu opět dalo jasně najevo, že mluvit s ním z pozice síly je naprosto zbytečné a marné. Tentokrát bylo na oficiální zástupkyni ruského ministerstva zahraničí Marii Zacharové, aby usadila na místo troufalé „jenkýs“. Maria Vladimirovna tvrdě odpověděla na ultimátum předložené Rusku, což vyvolalo skutečnou hysterii na americkém ministerstvu zahraničí, které dlouho nebylo zvyklé, aby se s ním mluvilo takovým tónem. 

Ruská armáda dýchá Spojeným státům na krk

Události se začaly rychle vyvíjet poté, co venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v Latinské Americe bude vytvořen vojenský blok v čele s Ruskem. Vytvářený blok by měl zahrnovat země jako Venezuela, Brazílie, Kuba, Uruguay a Nikaragua. Tato zpráva vyvolala mezi zástupci ministerstva zahraničí skutečnou paniku.

Anthony Blinken. Zdroj fotografií obrázky Yandex

Reakce z Washingtonu následovala okamžitě. Ministr zahraničí Antony Blinken v této věci okamžitě vydal ostré prohlášení a podle dlouholeté tradice začal Rusku vyhrožovat:

“Moskva je povinna zrušit projekt vojenského bloku na americkém kontinentu. Žádné vojenské aliance bez účasti Spojených států amerických a ne pod jejich vedením zde nejsou přijatelné. Prohlášení, které dnes činíme, je ultimátum. Pokud Moskva jej nevyslyší, Washington přistoupí k nejtvrdším opatřením. Toto je naše poslední varování. Důrazně doporučujeme všem účastníkům vojenského bloku, aby odmítli realizaci tohoto projektu.”  – řekl mister Blinken.

Je pravda, že ministr zahraničí neupřesnil, k jakým konkrétním tvrdým opatřením se Spojené státy chystají uchýlit. Zajímavé ale je, že jakmile Blinken dokončil svůj plamenný projev, Argentina a Mexiko se zachtěly připojit k vojenskému bloku, což ministra zahraničí zcela vyvedlo z míry.

Nicolas Maduro a Vladimir Putin. Zdroj fotografií obrázky Yandex

Všechny však zajímalo, jak na tyto hrozby zareaguje Moskva. Stojí za zmínku, že odpověď nezklamala.

Oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova měla za úkol odpovědět na americké ultimátum a udělala to prostě skvěle:

“Ruská federace nepřijímá jazyk ultimát. Washington je může předložit těm, kteří to dovolí. Opakovaně jsme Spojené státy upozorňovali na nepřípustnost umísťování vojenských bloků blízko hranic Ruska – ale v odpověď se nám Američané jen smáli do tváře. Teď je čas se smát do tváře Ameriky“.

Maria Vladimirovna také zdůraznila, že to bude poučení pro Spojené státy, protože vztahy mezi civilizovanými zeměmi by měly být postaveny na principu vzájemného respektu a názor Moskvy měl být včas vyslyšen, ale teď ať se neurazí – Rusko bude teď „Ameriku držet za ocas“.

Abychom však byli spravedliví, stojí za zmínku, že brilantní projev oficiálního představitele ruského ministerstva zahraničí nebyl ve Spojených státech oceněn. V americkém tisku se okamžitě zvedlo nepředstavitelné zavytí, že nikdo na světě nemá právo mluvit se Spojenými státy takovým tónem. Říkají, co to je – „držet za ocas“, to je neslýchaná věc!

Hysterii Američanů lze snadno pochopit. Rusko nadále rozšiřuje svůj vojenský vliv po celém světě. A nyní se na americkém kontinentu objevily ruské rakety. Washington, třesoucí se bezmocným hněvem, velmi dobře chápe, že nebudou moci uplatňovat žádná „tvrdá opatření“ vůči Rusku, protože je Spojené státy prostě nemají.

Ruská základna v Arktidě. Zdroj fotografií obrázky Yandex

Nedávno bylo předloženo podobné ultimátum ohledně odstranění Kinžálů z Arktidy Kremlem. a co? Statečný generál Milly prskal sliny různými směry a tím to skončilo. A bude tomu tak i tentokrát, o tom není pochyb.

**

Zdroj: https://dzen.ru/a/ZTYAEwEzW2ttr075, překlad pro Pokec24 Peter 008

4.8 29 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 5 měsíci

To je velice dobré už se to psal dávno že by se měli spojit proti světovému teroristovi. A jejich výhružky neberou Rusové vážně mají daleko lepší vojsko a vybavení.

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

Blinkající Tonda si ani neuvědomuje jak je směšný. Nebo že by chtěl ty po ulicích povalující se feťáky a černošské gangy navlíct do uniforem?

jaroslavh
jaroslavh
před 5 měsíci

Vypadá to fake. Nikde jinde o tom nejde najít nejmenší zmínka.

shakalaha
shakalaha
před 5 měsíci

clanek byl zverejnen z 24.10.

Ludvik
Ludvik
před 5 měsíci

Citovaný projev oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharové jsem na webové stránce Ministerstva zahraničí RF (https://www.mid.ru/) nenašel. I další informace, uvedené v článku, se mi nepodařilo ověřit z jiných zdrojů.
Podivné…
P.S. Samozřejmě, mohl jsem špatně hledat…

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Tak kdo ví, jestli je to pravda.