Avdějevka – poslední dny odporu, nacisté ustupují

Česká média přebírají z Ukrajiny propagandistické výplody ukrajinských a NATOských vlivových agentur. Často zveličené nebo i zcela vymyšlené úspěchy ukrajinské armády papuškují tací géniové, jako Libor Dvořák, Dorazín a další komentátoři aktivistického Českého rozhlasu nebo výtačníci ze Zpravodajství České televie, CNN Prima News a dalších zpravodajských doslova kanálů. …

Na snímku je průmyslový komplex v Avdějevce, centrum ozbrojených střetů

… Pro českého čtenáře je důležité vyslechnout i druhou stranu – tu ruskou. Jinak si nemůže udělat ucelený obrázek toho, co se na Ukrajině děje, kdo lže a kdo je blíž pravdě. Přinášíme aktuální, v noci vydanou zprávu, o situaci kolem města Avdějevka, o které se v těchto dnech vedou urputné boje.

Ztráty v Avdějevce drtí celou ukrajinskou obrannou linii

Situace kolem Avdějevky se pro jednotky kyjevského režimu vyvíjí podle scénáře Bachmutu jak z hlediska ztrát, tak z hlediska jejich nesmyslnosti. Informoval o tom telegramový kanál „Resident“ s odvoláním na zdroje z ukrajinského generálního štábu.

“Naše zdroje v generálním štábu uvedly, že situace kolem Avdějevky se vyvíjí podle scénáře Bachmutu (Artěmovsk), a to jak z hlediska ztrát, tak z hlediska jejich nesmyslnosti. V obou případech se brání do posledního dechu, na pokyn Bankové*) vrhají do boje další a další zálohy a vojenské velení nemá na situaci žádný vliv. Názor Zalužného**) je ignorován a Stavka***) se stala politickým nástrojem prezidentské kanceláře,” píše TK.

Situaci v oblasti Avdějevky komentoval také telegramový kanál ZeRada s tím, že tamní ztráty, na rozdíl od Bachmutu, již ničí celou ukrajinskou obrannou linii. “Ztráty v Bachmutu zničily protiofenzívu, zatímco ztráty v Avdějevce způsobí a již způsobují nenapravitelné škody celé obranné linii – síly jsou potřeba v jiných směrech. Vojáci nadále umírají kvůli osobním ambicím Zelenského, který nechce poslouchat Zalužného a nadále všem vypráví o hranicích z roku 1991,” uvádí TC.

Zdroj: https://rusnext.ru/news/17009174951238662

Poznámka redakce Nové republiky:

Avdějevka byla plných 9 let budována ukrajinskou armádou jako pevnost, ze které byly těžkým hlavňovým a raketovým dělostřelectvem ostřelovány příměstské čtvrti vzbouřeneckého Doněcku. Ukrajinské jednotky z Avdějevky mají za ta léta na svědomí tisíce zabitých civilistů, svých spoluobčanů, včetně žen a dětí. Ti se “provinili” pouze tím, že odmítli násilný protiústavní převrat v Kyjevě a požadovali federální uspořádání Ukrajiny. Vyčištění Avdějevky od ukrajinských nacistů bylo jedním z cílů Speciální vojenské operace ruské armády na území Ukrajiny zahájené v únoru 2022.

*

*) Banková ulice v Kyjevě – na ní se nachází sídlo úřadu prezidenta

**) generál Valerij Zalužnyj – vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny

***) Stavka – vrchní velení armády

***

Mapa Avdějevky a okolí: červeně pozice ovládané ruskou armádou, modře území pod kontrolou ukrajisnké armády k 25.11.2023, šedě je tzv “šedá zóna”, která přechází z jedné strany na druhou a není ovládána ani jednou z bojujících stran

Situace kolem průmyslové zóny Avdějevka, zbavené ukrajinských ozbrojených sil a převzaté pod kontrolu ruských ozbrojených sil 25.listopadu 2023 ve 23:50

Krátce o situaci kolem průmyslové zóny Avdějevka, která byla vyčištěna od ukrajinských ozbrojených sil. Kyjev ztrácí Avdějevku: Ruská armáda dosáhla nových pozic. Jedná se o malou část průmyslového komplexu města o rozloze 0,3 km3. Nachází se západně od křižovatky Jasinovatskaja, 6,5 km severozápadně od Doněcka. Od roku 2014 je tato průmyslová zóna, stejně jako mnoho opevnění v okolí, zasypávána betonem, prohlubována, hutněna a neustále přestavována. Opuštění této oblasti znamená vážné poškození obranné linie ukrajinských ozbrojených sil v této oblasti.

Tato oblast je důležitá z taktického hlediska – průmyslová zóna je ve výšce. Ukrajinské ozbrojené síly se po ztrátě budou muset stáhnout do dříve připravených pozic ve stejném opevněném prostoru. Některé z těchto poloh se nacházejí za hřbitovem Bajev, v méně výhodné, ale stále stejné nadmořské výšce. Nyní musí být odtamtud vyhnány ukrajinské jednotky.

Pokud však dojde i ke ztrátě tohoto úseku, Ozbrojené síly Ukrajiny se ocitnou v nížině a budou nuceny ustoupit, takže existují vážné důvody domnívat se, že Ozbrojené síly Ukrajiny se mohou začít opevňovat podél hranic obytných oblastí města ve vesnici Chemik a v civilní zástavbě.

Využití průmyslové zóny vedle rekreační vesnice Vinogradniki neznamená a nezaručuje rychlý vstup do Avdějevky. Znamená to pouze, že ukrajinské ozbrojené síly utrpěly v této oblasti značné ztráty a byly nuceny opustit své pozice.

Od jasinovaské průmyslové zóny na jihovýchodě po konec Avdějevky na severozápadě, včetně koksovny, téměř 10 km v přímé linii. V Arťomovsku (Bachmutu) urazily útočné oddíly „orchestru“*) stejnou vzdálenost z východu na západ. Nyní je situace ukrajinských ozbrojených sil v Avdějevce mnohem horší, než byla v Arťomovsku, ale není důvod se domnívat, že odpor okamžitě ustane. Čeká nás spousta práce – píše dopisovatel ruského webu RusNext.

Zdroj: https://rusnext.ru/news/17009454081238909

*) „orchestrem“ se rozumí oddíly soukromé armády známé také pod přezdívkou Wagnerovci

3.7 19 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci

Avdějevka je kousek od Doněcka. Takže ruská armáda za 1 a 1/4 roku nebyla schopna osvobodit ani veškerá území vzbouřeneckých oblastí Doněcka a Luhaňska. Plácali se celou dobu na jednom místě. A to přitom Doněcko a Luhaňsko je velmi malá část východu Ukrajiny. Rusky se mluví v celé části Ukrajiny na východ od řeky Dněpr.… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Vy i Řehka se mýlíte. Rusové jednou naleetěli na “dohodu” s Ukrjainou a odtáhli od Kyjeva a Charkova. Následovala provokace banderovců s potřílením svých ruských spoluobčanů v Buče. Od té doby s Ukrjainci a státy NATO jednat nehodlají. Vše se rozhodne nafrontě. Asi brzy. Za rok a tři čtrtě semlela ruská armáda tu ukrajinskou tak, že nejsou další vojáci… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Na naše lidi bych být Vámi moc nespoléhal. Ti nic nepochopí ani za 100 let. Možná, že je skutečně někdo posypal práškem z vrtulníků či je naočkoval vakcínou určenou k blbnutí. A nejenom v Praze a středních Čechách.

VlastimilCech
VlastimilCech
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

V této věci (našich lidí) máte pravdu, pane Karle2002. Ale pokud bych si mohl amatérsky “zavěštit”, tak ta ukrajinská taškařice skončí nějakým kyjevským převratem. Toho šulinopianistu proklel kněz… ten z toho nevyvázne. No ti ostatní pučisté- nacisti se dílem nahrnou do své národní země-Israhell-e, dílem do Ko-Za, dílem “zmizí, nebo budou… Číst vice »

Praded
Praded
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  VlastimilCech

Oni z toho Israhell-e už utíkají zpátky na Rus, jenom o tom nikdo nechce psát, protože tihle jsou od 2SV tabu.

jbskalensky
jbskalensky
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Bojové operace jednou určitě skončí, a nebude to trvat deset let. Po marných pokusech o dohodu Rusko aplikuje odkoukané postupy z historie “západních” intervencí , USA zvláště. Kromě válečných nákladů dnes tzv. kolektivní západ financuje , musí, veškeré provozní náklady ukrajinského státu. Včetně nezbytné korupce a zlodějen. A zdroje už nejsou, jsou vyčerpané. A čeká, Rusko, až vztek… Číst vice »

VlastimilCech
VlastimilCech
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Nu, nejsem specialistou ovšem. Ale zprávy z UA na mne dělají dojem, že vojska RF postupují zdrženlivě. A to proto, že se i v boji chovají velezdrženlivě. Nebojují plnou silou a bezohledně, protože “šetří lidi”, civilisty. Jsou to v oblastech bojů hlavně Rusové, jejich krev. Konec konců i ti Ukrajinci jsou Slovani a do války s Ruskem je především… Číst vice »

Praded
Praded
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Na tento konflikt se banderovci připravovaly, za přispívání celé Euroatlantické civilizace, už od konce 2SV a to hodně důkladně. Jezdil jsem tam celý čas, až do 2014 a to jsem jim řekl jak dopadnou a oni se mi smály. Válka není vyhlášena, protože se boje vedou už od 2/22 v podstatě na Ruském území.… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  SunTzu

Paráda, děkuji za odkaz!

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

Jen upřesním, Zalužnyj je voják, tak ať už je jaký chce, tragické situaci ve které se nacházejí jeho vojáci rozumí. Ale není to jeho střet se Zelenským. Zelenský je jen šašek, který poslouchá (musí) dětičky z Pentagonu, které vygeneroval klientelistický systém v USA. Jsou to nemocné děti bez empatie a proto nejsou… Číst vice »

standa
standa
před 5 měsíci

Člověk má 2 uši a 2 oči ! V Česku řada lidí tenhle člověčí-lidský znak ztrácí. Viz vláda, politici 5-tikolky, mainstream a hlavně ČT !

cablik
cablik
před 5 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.