Chcete vidět, jak moc frčíme hlavou do zdi a do chudoby?

To vám v kostce ukázat můžu, na čem frčí ti, kdo o tom u nás rozhodují, netuším. A oni zřejmě netuší vůbec nic.

Jana Marková
Jana Marková

Zpráva dne by měla být tato: Německo chce nastartovat ekonomiku obřími dotacemi elektřiny. Leč není a pochybuju, že ji někdo z těch lumenů vůbec zachytil. Už když si člověk totiž tuhle jednoduchou větu přečte, musí se mu udělat na nic. A to nemusí být ani ten průmyslník, či zpracovatel nebo třeba pekař. Každý, kdo má alespoň zbytky zdravého rozumu chápe, že to by pro nás byl průšvih obřích rozměrů.

Teď pár čísel. Nyní německý průmysl platí za energie v průměru 24 centů za kilowatthodinu (v přepočtu to znamená 5858 korun za megawatthodinu). U nás, kdy jsme s německou ekonomikou provázáni víc, než by se nám mělo líbit, se cena elektřiny dostala v prvním pololetí roku 2023 v průměru na 7607 korun za megawatthodinu u nejběžnějších tarifů. Už to je vzhledem k tomu, že jsme nejprůmyslovější zemí Evropy a vyrábíme si ji nejlevněji, hodně smutné.

A teď to přijde. Hlavním opatřením, jak nastartovat německý průmyslový motor, mají být státem dotované energie. A slibuje to, světe div se, zelený politik, vicekancléř a ministr průmyslu Robert Habeck. Chce, aby vybrané sektory německého byznysu platili pouze šest centů za spotřebovanou kilowatthodinu. V přepočtu to znamená necelých 1500 korun za megawatthodinu, což je cena, s níž se české podniky setkaly naposledy v dubnu 2021. Pecka, ne?

A naše vláda? Tak ta chce veškeré dotace zrušit, platit násobně víc budeme za posílení přenosové soustavy směrem k říšským větrníkům a od nich, zavřeme si uhelné elektrárny, Dukovany ani Temelín asi nikdy nevytendrujeme a budeme se pomalu ale jistě vracet ke sběru a lovu. Lovit budeme zřejmě kyjem, protože o železném kopí si budeme moci nechat zdát.

Jestli se tohle stane, průmysl na našem území skončil. Očekávala bych, že tu teď někdo začne hodně řvát po tom, aby šli tihle hoši konečně od válu a přestali ničit to, co nám tu ještě zbylo. Zatím nic neslyším. Tak uvidíme, jestli uslyšíme či neuslyšíme. Teda ono to uslyšíme určitě, ale to už taky třeba bude na všechno pozdě.

**

5 7 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 6 měsíci

Německá vláda bude dotovat elektřinu, kterou kradou u nás a lidem prodávají 10x dráž.

reproduktor
reproduktor
před 6 měsíci

Češi vždy zradili sebe. To je známý fakt už od Přemyslovcu. Rozprodali Čechy v léno a pujcovali si prachy. A stale to samý. A tak si tadx žijem … Švejk je idolem a Huditi vzorem.

Praded
Praded
před 6 měsíci

Tohle všechno bylo jasné hned od 90 roku. Vždyť jasně říkaly: Co nevyrobíme to si dovezeme a mudrlanti neřekly, kde na to vezmem peníze. Co se dalo čekat od států, které staletí parazitovaly v koloniích. VB říše nad kterou slunce nezapadá.

Hokarc
Hokarc
před 6 měsíci

Neznám sprostá slova, která by vystihovala chování této vlády.

cablik
cablik
před 6 měsíci

TAHLE ZEMĚ NENÍ PRO GREEN DEAL
https://pravyprostor.net/?p=168358

ZACHRAŇME ČESKOU KORUNU
https://pravyprostor.net/?p=168369

cablik
cablik
před 6 měsíci

Opravdu nejlepší bude pro Němce zvolit AFD a otevřít svoje jaderné elektrárny jak dlouho chtěj dotovat a rádoby používat obnovitelné zdroje. O tom co vládne v Čechách nemá cenu nic psát je třeba velká výměna.

vaclav
vaclav
před 6 měsíci

Smutná, ale pravdivá odpověď na neskutečně hloupé jednání této protektorátní vlády.

vera havrankova
vera havrankova
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

To není hloupost, zkrátka nás zradili za peníze!