Jan Schneider: Další důkaz o naprostém pokrytectví této vlády

17. listopad se stal svátkem pokrytectví. V karnevalovém veselí, kdy je vše dovoleno, největší pokrytci oslavují symbolické obrácení Šavla na Pavla, u nás ztělesněné dokonce nahradvzetím! Ovšem každý karneval má svůj konec a tento se rychle blíží, komentuje Jan Schneider.

Jan Schneider
Jan Schneider

Na snímku Jiří Gruntorád držící v tuto chvíli hladovku před budovou Úřadu vlády

Jedním z jeho příznaků (a dovolím si doufat, že i hybných momentů) je fakt, že Jiří Gruntorád, za minulého režimu politický vězeň, signatář Charty 77 a až do současnosti oddaný milovník samizdatů, ohlásil, že dnes, 17. listopadu 2023, zahajuje před Úřadem vlády hladovku za odstoupení či odvolání Mariana Jurečky z funkce ministra práce a sociálních věcí.

Prvnizpravy.cz – Bez odůvodnění! Jurečka prolomil bankovní tajemství

Původním důvodem je skutečnost, že písničkář a signatář Charty 77 Karel „Charlie” Soukup, který byl tvrdými praktikami minulého režimu donucen k emigraci, po návratu do vlasti dostal naprosto ubohý důchod, který k 3. březnu 2023 dle sdělení ČSSZ činí 2.855 Kč (z Austrálie, kde Soukup pobýval nejdéle, mu žádný důchod dosud nechodí).

V srpnu 2022 se několik bývalých disidentů obrátilo na premiéra Fialu s žádostí o pomoc v tomto případě. Učinili tak s oporou o zákon č. 252/2011 Sb., který přijal Parlament České republiky, „jsa veden vůlí vyjádřit úctu a vděčnost ženám a mužům, kteří v období komunistické totalitní moci s nasazením vlastních životů, osobní svobody i majetku aktivně bránili hodnoty svobody a demokracie”.

Premiérův poradce však v reakci na to pouze stroze odepsal, že „řešením je požádat o zmírnění tvrdosti zákona”.

Ministr práce a sociálních věcí a místopředseda české vlády Marian Jurečka však žádnou tvrdost zákona v Soukupově případě neshledal, jeho žádosti nevyhověl a s přáním především zdraví ho v případě nedostatku prostředků na krytí životních potřeb s typicky lidoveckou láskou a péčí odkázal na příslušný Úřad práce, kde by mu mohli poradit, o jakou nepojistnou sociální dávku by mohl požádat, s tím, že případné sociálně-právní poradenství by mu též mohl poskytnout obecní úřad či občanská poradna.

Jiří Gruntorád  tedy 22. října 2023 oslovil dalšího místopředsedu vlády, ministra vnitra Víta Rakušana, který v lednu 2022 na tiskové konferenci prohlásil, že všichni signatáři Charty 77 si zaslouží úctu, a komentoval tak usnesení vlády č. 23 k 45. výročí zveřejnění Prohlášení Charty 77. Vít Rakušan Gruntorádovi následně vzkázal, že usnesení vlády č. 23 je platné, a že se věcí bude zabývat.

Tím však celá anabáze skončila, Gruntorádovi „chytly saze” a dnes rozeslal dopis, z něhož stojí za to ocitovat celý závěr:

„Nyní již nejde o starobní důchod Karla Soukupa, ale o morální integritu celé vlády. Myslím, že požadavek na odstoupení Mariana Jurečky z funkce ministra je přiměřený situaci, a pokud je schopen reflektovat své počínání, vyhoví mi. Proto dnes v 17:00 hodin zahajuji hladovku za jeho odstoupení a doufám, že to v dohledné době udělá. Samozřejmě mi nebude vadit, když ho předseda vlády z funkce odvolá. Je to konec konců v zájmu této vlády i této země.

A ještě věci osobnější: budu rád, když mne podle možností podpoříte, budete se ptát členů vlády, zda četli můj dopis premiérovi, a co si o něm myslí, přinesete mi včerejší noviny nebo lahev vody (expert na hladovky Jarda Javorský říká, že je třeba vypít až pět litrů denně). Zatím nevím, jak budu dobíjet telefon (721023348), tak mi zbytečně nevolejte. Internet v mobilu nemám, takže je zbytečné na tento mail odpovídat. Teplé oblečení, něco ke čtení a dobrou mysl mám. Budu na svém místě před Strakovou akademií a těším se, že se ještě setkáme.

Pěkně zdraví Jirka Gruntorád, signatář Charty 77 a idealista

V Praze, odpoledne 17. listopadu 2023″

S velkou úctou celou kauzu sesumíroval a na dálku též pěkně zdraví Jan Schneider, večer 17. listopadu 2023.

**
 
Jan Schneider, prvnizpravy

3.7 6 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jana
Jana
před 5 měsíci

Další důkaz o naprostém pokrytectví našich slavných disidentů. Správa sociálního zabezpečení – na Jurečkův pokyn – jim dopočítá vše potřebné, aby mohli obdržet průměrný důchod! A zazvonil zvonec a pohádky je konec. Už víte, proč nyní ti velcí vlastenci a bojovníci proti komunismu sedí zticha? Vždyť už máme, co jsme chtěli – a ještě si… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 5 měsíci

Být chartista je zaměstnání? Hoši co jste si, to jste si… teď když máte, co jste chtěli, do rachoty zvesela…

shoty
shoty
před 5 měsíci

S trochou sarkazmu konštatujem, že chlapci bojovali proti komunistickému režimu, ten povalili a teraz majú ten svoj. Čo čakali? Pečené holuby do huby? Alebo že ich podržia parťáci z ŠTB?

Praded
Praded
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  shoty

Jo to jsou ty paradoxy. Proč ho nevzaly do toho Ústavu pro výzkum totality.

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

Ano pokrytectví nějakého Gruntoráda je to určitě. Známý písničkář Karel „Charlie” Soukup, jehož jméno slyším poprvé, si zřejmě neplatil z Austrálie do Československa zdravotní a sociální a dokonce to vypadá, že v Austrálii se s placením daní taky moc nezaobíral. No holt bude muset dál zpívat. Když přijdou všichni disidenti, určitě vyprodá “Outů arénu” A pokud… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Nesleduji mainstream, tak se ptám, už ústavní soud složený z fanoušků ODS rozhodl, že protiústavní okradení důchodců krácením valorizace v rámci “důchodové reformy” je v souladu s ústavou? Jinak…”Charlie” Soukup je mimořádně slavný člověk, čtu si o něm pořád dokola a samou chválu. Mimochodem, Jan Schneider je také slavný člověk, chartista a bubeník Plastic People…to je asi… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Pana Jana Schneidera si považuji a považuji toto co napsal a nešťastně spojil pokrytectví s mizerným důchodem kamaráda, za jeho první úlet. Odpusťme mu to, je to dle mého čestný chlap.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

To co by pan Schneider zřejmě chtěl, je zákon o zvláštní penzi pro chartisty a jiné bojovníky proti komunismu, kteří kvůli nešťastným okolnostem nemohou brát starobní důchod v té výši jako naši průměrní důchodci. Něco takového snad dostávají zasloužilí váleční veteráni z 2. světové války v Rusku, USA atd. Nikterak překvapivě i esesáci dostávají za odsloužená válečná… Číst vice »

vachav
vachav
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Čtu a uznávám články a názory p.Schneidera ale v tomto prokazuje(zrovna jako před časem p.Bašta),že není schopen překročit svůj disidentský stín.A ještě si neodpustím malou poznámku,Nevím,jaký byl autor článku muzikant,ale vystoupení tzv.”kapely” PP na prknech Národního divadla po “hadráku” bylo znesvěcením naší národní kultury.

Primak
Primak
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Zpíváním písniček v Austrálii – zvláště písniček českých – se v té Austrálii asi moc vydělat nedá. Takže asi nezbylo moc na placení nějakého sociálního zajištění. Navíc člověk přišedší na divoký Západ z krutého socialistického prostředí neměl asi ánung o tom, že je nutno platit jisté sociální (zdravotní a penzijní) pojištění, aby v tom vysněném kapitalistickém… Číst vice »

Primak
Primak
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Ale jsou výjimky, kdy zpíváním českých písniček se dá přežít. To ale musí jeden bejt tak dobrej jako třeba ten, co zpívá o Zemanovi a o Nohavicovi. Pak dostane i extra penzi, že se zasloužil o 3.odboj. Anebo musí bejt tak známej a mít i metál od Husáka, pak se dá přežít i na Divokým Západě, hlavně že… Číst vice »

Jana
Jana
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Naprosto s vámi souhlasím.”Charlie” se asi příliš pracovně nevyznamenal ani v Austrálii, tak si řekl, jako většina těchto “hrdinů”, kteří se vraceli po roce 89 plným tryskem – Huťka, Landovský, Rakušanová, Štěpánek a další – že tuto zemičku zase podojí a ti blbci, kteří neměli čas na brnkání, chlast a děvky – protože pilně pracovali, ho… Číst vice »

vachav
vachav
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Jana

Absolutní souhlas,Jen doufám,že si to p.Schneider přečetl,ostatně jako příspěvky většiny diskutujících.

SunTzu
SunTzu
před 5 měsíci

Signatář by měl držet hladovku před velvyslanectvím Austrálie, to má platit odpovídající důchod emigrantovi, od “nás” dostává svůj díl čím do důchodového účtu přispěl. Svobodné povolání “písničkář” asi neplatilo velké sociální pojištění.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci

No nevím, 90% obyvatel Prahy jsou fanoušci ODS-TOP09-STAN-Pirátů-Lidovců a také agenta Pávka. A tak je tomu celých 32 let (od roku 1991), i když hodně dlouho to bylo jen asi 75-80%. Takže pan Gruntorád je v nebezpečí, že mu tito obyvatele Prahy, kteří mají podle pana Mitrofanova a dalších analytiků vysoké IQ, budou lít na… Číst vice »

cablik
cablik
před 5 měsíci

PŘEDCHOZÍ VOLBY NAOPAK
https://pravyprostor.net/?p=168775

cablik
cablik
před 5 měsíci

Všichni bojovnící proti socialismu vítejte v korporátním fašismu který jste tak chtěli. Není v něm místo jak pro vás tak pro nás traktorista neodstoupí i kdyby čert na koze jezdil.