Jak se vaří „avdějevský kotel“

Ruská armáda prolomila obrannou linii ukrajinských ozbrojených sil v Avdějevce, postupuje vpřed, stahuje smyčku kolem města a blíží se k zásobovací tepně nepřátelské posádky.

Avdějevka, ze které ukrajinské ozbrojené síly již devět let ostřelují Doněck, má pro Kyjev strategický význam. Kapitulace tohoto města umožní ruským jednotkám vstoupit do širšího operačního prostoru, čímž ukrajinské ozbrojené síly připraví o čas na posílení Kramatorska a Slavjanska, nemluvě o možnosti neustále ostřelovat hlavní město DLR. V budoucnu hrozí Kyjevu postup ruských vojsk ztrátou celé levobřežní Ukrajiny.

Jaká je situace v Avdějevce

Ruské jednotky prolomily obranu ukrajinských ozbrojených sil v severní části Avdějevky, informují ruská média. Překročily hranice města v oblasti pískového lomu. Dříve ruské jednotky překročily haldu strusky a zahradnickou osadu „Točmaš“ ze severní části města a vstoupily do Avdějevky z jihu.

Ukrajinská armáda den předtím oznámila, že ukrajinským ozbrojeným silám chyběla munice. Vojenští korespondenti se domnívají, že jde o přirozený důsledek vyčerpání nahromaděných zásob. Svědčí o tom intenzita ostřelování, která se ze strany ukrajinských ozbrojených sil snížila. Na jihu, v průmyslové oblasti, pokračují těžké boje. Nyní ruská armáda ovládá 40 % města, dalších 20 % je v šedé zóně.

„Okolo Avdějevky nepřítel pomalu ustupuje. Naši se chovají rozumně, operují s drony, vypalují opevnění podél obvodu, vytlačují ukrajinské ozbrojené síly od Pervomajského a posilují levé křídlo skupiny, která se připravuje na útok na obec Severnoje. Z obce Stepovoje byli bojovníci junty nuceni ustoupit do obce Berdyči, ale boje o západní polovinu obce Petrovskoje jsou stále před námi,“ komentuje situaci vojenský analytik Michail Onufrienko.

Po osvobození blízkých obcí u Avdějevky se otevře cesta do Dněpru. Ve stepi se kyjevské skupiny nebudou mít kde uchytit a v tomto případě budou ruské jednotky schopny postoupit na levý břeh Dněpru s minimálními ztrátami.

„Ztráta haldy strusky před pár týdny nastínila Kyjevu vyhlídky, že Avdějevka se v nejbližších měsících dostane pod kontrolu ruských jednotek. Ukrajinské ozbrojené síly chápou, že Avdějevka je vzata do taktického obklíčení a poté bude přerušena cesta, která zásobuje ukrajinské jednotky. Skupina ukrajinských ozbrojených sil tak bude obklíčena a začne se dělit na části. Stejné schéma, jaké jsme docela efektivně použili v Arťomovsku,“ vysvětluje vojenský expert Jurij Knutov.

Reakce Západu na přípravy na ukrajinskou ztrátu Avdějevky

„Bitva o Avdějevku stále více připomíná nechvalně známou bitvu o Arťomovsk, kterou vyhrál Putin,“ píše Bild s tím, že ruské ozbrojené síly postoupily k železniční trati na severu Avdějevky, která byla dříve frontovou linií. „Vzhledem k obsazení železniční tratě je dodávka zbraní, munice a potravin pro přibližně tři tisíce ukrajinských vojáků a tisícovku civilistů, kteří zůstávají ve městě, stále složitější.“

Publikace také poznamenává, že obec Stepovoje, která se nachází západně od železniční tratě, se podle všeho stále více dostává pod ruskou kontrolu, jak vyplývá z videozáznamů z ukrajinských a ruských dronů. Jedinou nadějí ukrajinského prezidenta Zelenského v boji proti Rusku zůstávají zbraně Západu včetně USA a Německa.

„Rusové jsou lépe připraveni na válku,“ píše španělský deník El País a vysvětluje, že pokus o informační blokádu ze strany Zelenského úřadu jednoznačně selhal.

V článku noviny citují ukrajinského vojáka, že celá jeho četa kromě něj byla buď zabita nebo je v zajetí. Nedostatek munice u ukrajinské armády znamená, že palebná síla je nyní desetkrát menší než během obrany v Arťomovsku.

**

Dmitrij Šestopalov, ŽIVOT

4.5 8 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

Co ti Rusové toho vydržejó. Už před rokem měli jídlo na tři dni. Náboje jim měly dojít už po dvou denním hladovění. Po půl roce bez jídla a nábojů začali rozebírat pračky a skládat drony. V zimě měli v tričkách roztrhaných botách zmrznout. Vrchní velitel jim třikrát umřel. Na krku další zima. A najednou se dozvídám, že… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Tam je takový hlad (jako v Rusku, ne na Ukrajině), že jí i kůru ze stromů.

cablik
cablik
před 5 měsíci

Le Monde: Na Ukrajině se blíží „dokonalá bouře“.
„Chybí jen návrat Donalda Trumpa do Bílého domu, aby vypukla tato „dokonalá bouře“,“ uzavřela novinářka.

https://42tcen.com/entry/le-monde-na-ukrajine-se-blizi-dokonala-boure

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Jen aby. Zelensky včera řekl, že Putin chce zorganizovat v Kyjevě masové demonstrace, jejímž účelem by bylo svrhnutí Zelenskeho. Tomu chce Zelensky za každou cenu zabránit, protože by Putin zabral celou Ukrajinu a USA by válku prohrály.

Praded
Praded
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Tak ať je Zelenina postřlí. S tím zrádcem při vyjednávání v Bělosrusku, udělaly také krátký proces, kulku zezadu a do hlavy.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Je také možné, že se bude opakovat situace Hitler vs němečtí generálové. Ti se domnívali, že kvůli Hitlerovi a jeho diletantismu Německo válku s Ruskem a USA prohraje, proto ho chtěli zabít. Mysleli to tedy pro Německo dobře. V Kyjevě mohou generálové odstranit Zelenskeho s tím, že jeho dilentatismus brání Kyjevu porazit Putina. Myslí to… Číst vice »

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Už ho odepsali i z CIA tak to je asi pravdu hřebík do rakve a věžím že jsou v banderovské armádě také realisticky uvažující lidé.

cablik
cablik
před 5 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 5 měsíci

tak kdy můžeme čekat dobrou zprávu, že Avdějevka padla?:

reproduktor
reproduktor
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Chvilku to potrvá , protože se osvobozuji i další území kde vládli banderovci se zbraněmi. To jako ohněm a kalasnikovem.

Naposledy upraveno před 5 měsíci uživatelem reproduktor