Je tu nezdravě nekritická podpora Izraele, varuje profesor Drulák

převzato

Bývalý diplomat, profesor Petr Drulák komentuje zhoršující se vztahy mezi Izraelem a Ruskem. Tím, že Moskva v minulých dnech přijala zástupce Hamásu, chtěl podle něj Kreml demonstrovat odvrat od proizraelské politiky, vzhledem k postoji židovského státu ke konfliktu na Ukrajině. Drulák považuje za absurdní označovat Hamás za loutku Ruska. V Česku se podle něj lidé spíše bojí říct o Izraeli něco jiného než chválu. „Ta podpora Izraele je až nezdravě nekritická,“ řekl Drulák v pořadu K věci na CNN Prima News.

Podle Druláka vedení Ruska konflikt na Blízkém východě vyhovuje. „Odvrací pozornost od dění na Ukrajině. Navíc se na úrovni OSN a mezinárodního společenství vytváří koalice, která se orientuje protiizraelsky, a tudíž i protiamericky,“ řekl v pořadu K věci k izraelsko-palestinskému konfliktu někdejší diplomat.

Ovlivňování dění na Blízkém východě podporou palestinských radikálů není ale záměr. „Myslím, že je zcela absurdní tvrdit, že je Hamás jakási loutka Ruska. Tím, že přijalo představitele této organizace, chtěl dát Kreml najevo, že opouští dřívější proizraelskou politiku. Izrael se totiž staví jasně proti ruské invazi na Ukrajinu,“ připomněl Drulák.

Čím si Drulák vysvětluje, že většinová společnost v Česku podporuje Izrael, ale naopak dále na Západ roste spíše podpora Palestiny. „Česká společnost je v tomhle poměrně vychýlená. U nás ve veřejném prostoru se Izrael těší jednoznačné podpoře, řekl bych až nekritické podpoře, bez ohledu na to, co dělá. Do určité míry je to dáno historickými důvody. Je to dáno i tím, že řada lidí se bojí říct o Izraeli trochu něco jiného než tu jednoznačnou chválu, protože když se do toho někdo pustí, tak mu hrozí hned označení jako antisemita, což není něco, o co by někdo stál,“ poznamenal.

„Určitá empatie s Palestinou a kritika Izraele, jak není schopen řešit ten palestinský problém, je podle mého názoru naprosto legitimní,“ míní Drulák. „Nicméně, není tu ta propalestinská část společnosti. Takže česká podpora Izraele je v tomto naprosto jednoznačná, řekl bych až nezdravě nekritická,“ dodal Drulák. Nemyslí si, že by v Česku hrozila eskalace náboženský motivovaných sporů: „Může docházet k jednotlivým případům, ale v české společnosti pro to chybí zázemí. Česká společnost se s antisemitismem vypořádala a nemyslím si, že by tu byla živná půda pro antisemitské útoky, na rozdíl od Francie, Německa a dalších západních zemí.“

Zároveň nevylučuje, že regionální eskalující konflikty mohou přerůst v konflikt světových hráčů. „A to zejména tehdy, když ony velmoci stojí za znepřátelenými stranami. Může k tomu dojít na Ukrajině, ale i v případě Izraele,“ řekl Drulák s tím, že otázka visí na možném zapojení Íránu, popřípadě Turecka. K válce na Ukrajině poznamenal, že ta válku s Ruskem „nemůže ustát“. „Proti sobě nyní stojí výroba střeliva a zbraní západních zbrojovek – a vůči tomu ruská produkce, v níž spočívá síla celé země,“ doplnil.

Pro obavy z celosvětového střetu ale nevidí důvod, protože dosud se nejsilnější světové státy stavějí ke konfliktu velmi zdrženlivě. „Prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít ke střetu, o němž se hovoří jako o třetí světové válce,“ míní profesor Drulák.

4.1 14 hlasy
Hodnocení článku
29 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 5 měsíci

Při mé velké úctě k panu Drulákovi, nesouhlasím už s jeho názorem “Izrael se totiž staví jasně proti ruské invazi na Ukrajinu”. To je dokazatelné už tím, že Izrael nepodporuje Zelenského a že i přes jeho naléhavé žádosti Ukrajině nedodal žádné zbraně, pouze humanitární pomoc. Samostatnou kapitolou jsou návštěvy Zelenského v Izraeli- když při jedné takové… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

-pokr- Řada poslanců a ministrů označila přirovnání války na Ukrajině k holokaustu za „nehorázné“. Ministr pro komunikace Joaz Hendel připomněl, že „genocida Židů se odehrávala i na ukrajinské půdě“. https://plus.rozhlas.cz/gita-zbavitelova-nestastny-projev-zelenskeho-v-izraelskem-parlamentu-8707329 https://nazory.aktualne.cz/komentare/zelenskyj-izraelce-nepotesil-a-oni-jeho-take-ne/r~4d731800a9bc11ec94760cc47ab5f122/ https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Co-jste-nam-delali-Zelenskyj-vyjel-na-Izrael-a-je-zle-696581 V říjnu, po napadení Izraele Hamásem, chtěl Zelenskyj Izrael navštívit, Izrael však jeho návštěvu odmítl, prý není správný čas https://www.forum24.cz/izrael-neprijal-navstevu-zelenskeho-neni-pry-spravny-cas A aktuální perlička: Zelenskyj… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

-dok- Vzpomíná si ještě někdo na poprask, který způsobil Lavrov prohlášením, že Zelenskyj a Hitler jedno jest, neboť židé jsou největšími antisemity? https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/izrael-rusko-lavrov-vyrok-hitler-zelenskyj-je-zid.A220502_103329_zahranicni_mgn Za mě Izrael moc dobře ví, o čem jsou na Ukrajině banderovci a ví to stejně dobře, jako Rusko, nemá proto logiku další tvrzení pana Druláka, že vztahy Ruska a Izraele… Číst vice »

Praded
Praded
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Tak to dopadá, když se paraziti přemnoží.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Milá Pozorovatelko, Izrael přece musí podporovat ve všem USA. Kdyby nebylo USA a jeho pomoci, Izrael by už dávno neexistoval. Na druhou stranu Izrael nemá zájem vyhrocovat nějak vztahy s Ruskem. Izrael dělá jen to, co mu USA dovolí.

Praded
Praded
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Antisemitizmus? Kdo jsou na Středním východě všechno Semité? Byl Abrahám Semitského původu? Nebo je to v současnosti spíš antisionizmus?

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Právě že jde o obojí – likvidace sionismu má zlikvidovat Západ/kapitalismus=západní židy, zatímco antisemitismus má být ještě opětovně použitý proti Rusku/východní židé. To je hlavní změna oproti 2.WW – že totiž tentokrát má jít o tzv. finální holokaust ve smyslu: “Sekyra se otupila”=největším nepřítelem zavádění marxismu jsou židé a křesťané, viz Marx https://deliandiver.org/2015/04/karel-marx-antisemita.html ale… Číst vice »

Naposledy upraveno před 5 měsíci uživatelem Pozorovatelka
Praded
Praded
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Že je Abram považován za otce všech tří náboženství, je mi známo. Podle pověsti se narodil Tetrarchovi, vyznávajícímu mnohobožství v městě UR Chaldejském. V tom čase tam žily v převážné většině Suméřané, Chaldejci a Aramejci. Do Hebronu /možná proto Hebrejci/ v Judsku / možná pro to Judejci – Židé/ odešel ve svých 75 letech. Tam… Číst vice »

Praded
Praded
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

P.S. Suméřané nebyly Semité a  je také teorie, že byly Indoasijského původu.

jbskalensky
jbskalensky
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

To, že Pozorovatelko nesouhlasíte s názorem prof.Druláka ovšem neznamená, že nemá pravdu. Izrael skutečně nesouhlasí s Ruskou operací na záchranu ruské menšiny na Ukrajině. To, že tam nedodává zbraně v této souvislosti není relevantní. Skutečnost, že Zelenský naštval a urazil izraelce dokonce v jejich zemi jim, snad, přeci jen otevřela oči. A útok Hamásu, který měl… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

Já netvrdím, že pan Drulák nemá pravdu, to bych si ani nedovolila, neboť na to mám k jeho přehledu veliký respekt. Já jen tak volně polemizuji svým pohledem, který mi říká, že nemá logiku, aby vztahy Izraele a Ruska nebyly dobré – byť Netanjahu teď těžce hledá, jestli zůstat na straně USA… Číst vice »

Praded
Praded
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Jenže v Rusku také vědí, že cvičily ukrajinské speciální diverzní jednotky v Afganistanu, které teď dělají teroristickou činnost po celém Rusku.

Ludvik
Ludvik
před 5 měsíci

“Kreml” přijetím delegace Hamásu rozhodně nedal najevo, že opouští dřívější proizraelskou politiku. Naopak, jako jediný z velmocí, jejím přijetím zaujal k současné situaci na Středním Východě konstruktivní přístup.

cablik
cablik
před 5 měsíci

Tady P. S. pana Vyskočila je to pravé k tomuhle problému:

Troubové si mnou ruce. Jenže pak přijdou na řadu oni. Ivan Vyskočil všem, co podporují Palestinu a Hamás

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Troubove-si-mnou-ruce-Jenze-pak-prijdou-na-radu-oni-Ivan-Vyskocil-vsem-co-podporuji-Palestinu-a-Hamas-745544

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

ISLÁM JE PLAČÍCÍ SATAN – MUSLIMOVÉ HROZÍ SVĚTU UŘÍZNUTÍM HLAVY A ZÁROVEŇ ŽEBRAJÍ O MILODARY A SOUCIT
https://pravyprostor.net/?p=168203

unkas
unkas
před 5 měsíci

jeden k případů, kdy by si komentář mohl odpustit. Z toho co zaslechnu kolem sebe se nedá říct, že by Izrael měl jednoznačnou podporu – dost lidí přemýšlí o souvislostech a dochází k závěru, komu to co se děje vyhovuje, kdo to tedy asi zorganizoval… Češi antisemité v převážné většině nejsou. Koneckonců vlastně Palestinci jsou geneticky… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 5 měsíci

Chápal bych to asi tak, jako co je pro nás menší zlo. Nejsem zastáncem Židů a už vůbec ne krajně nebezpečných Palestinců. Arabské státy moc dobře vědí, proč nechtějí na svá území přijímat Palestince. My se to taky jednou dozvíme ale to už bude třeba pozdě. Židé podle mne drží nadpoloviční… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

P.S. vládu USA drží doslova pod krkem….

oldo
oldo
před 5 měsíci

I ten hodně vzdělaný a myslící člověk se nevyhne naivním optimistickým hodnocením občanů Česka.Tvrdit,že jsme se s antisemitizmem vyrovnali je podobná naivita,jako vyrovnání s rasizmem obecně.Nic takového neexistuje,jakýkoli rasizmus je v lidech přirozeně přítomný,jen to většina nepřizná a hraje divadlo.Když čtete anonymní komentáře na jakkoli zaměřených webech,je nenávistný rasizmus častý,o žádném vyrovnání nemůže být řeč.Ive… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

Až Ukrajinci procitnou, alespoň tak jako Gruzínci, a dojde jim co za spoušť v jejich zemi způsobili chlapci jako Porošenko alias Saltzman, Turčinov alias Kagan, Jaceňuk, Grojsman… alias, alias … a teď komik .. vyhřezne na Ukrajině taková vlna antisemitizmu a na to vemte jed, že tu budeme mít další vlnu uprchlíků. Pokud stačí… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

A kdy procitnou?

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Jó, to kdybych věděl. Přeji jim co nejdříve.

vachav
vachav
před 5 měsíci

“Česko” jako gubernie USA jednoznačně podporuje Izrael,který je desítky let četníkem USA na blízkém východě a jejich lokajem,jinak řečeno-vše je v relaci.

Hokarc
Hokarc
před 5 měsíci

…….no jo, ta jede! Na plné obrátky. Ale tam, kde se chce zavděčit, se stejně nezavděčí a tady doma, platí za nepřítele již dávno. Fuj tajbl !

jbskalensky
jbskalensky
před 5 měsíci

Profesor Drulák , podle mého soudu, hodnotí celou situaci s chladným odstupem a racionálně. Snad jen v jednom se trochu mýlí, či to nechce raději specifikovat: “Ovlivňování dění na Blízkém východě podporou palestinských radikálů není ale záměr”. Vše nasvědčuje tomu, že to je něčí záměr, a Rusko to, s pravděpodobností hraničící s jistotou, nebude. Někdo Palestince vyzbrojil,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 5 měsíci uživatelem jbskalensky
vachav
vachav
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

Ten kdo nevěří,že v tom mají opět své špinavé prsty ti pruhovaní parchanti za oceánem je slušně řečeno velkej naivka.

Primak
Primak
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

…hodnotí velmi ofafrně…

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

Hamás vyzbrojili muslimové to je jasné no a pruhovaní tam mají svoje zájmy krást cizí ropu a podpora Izraele jim hraje do karet.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

Něčí záměr. 🙂 Čí záměr?