„Máme právo říkat pravdu o Ukrajině.“ Blaha se postavil proti slovenským cenzorům

Na Slovensku si už cenzuru nenechají líbit. Kdy dojde trpělivost Čechům?

Ĺuboš Blaha
Ĺuboš Blaha

Rada pro mediální služby na Slovensku zahájila páté správní řízení proti Rádiu Frontinus kvůli odvysílání programu, který podle názoru Rady mohl ovlivnit hlasování voličů v parlamentních volbách. Účastníkem debaty na tomto programu byl poslanec ze Směru-SD Ľuboš Blaha.
Blaha tvrdí, že správní řízení proti rádiu bylo spuštěno právě kvůli tomu, že právě on byl jeho hostem a prý mu tam v pořadu málo oponovali. Podle slovenského politika je dost těžké oponovat faktům. V rámci svého vystoupení se Blaha pokusil obhájit právo mediálních hostů vyjadřovat svou pravdu a připomněl, že Smer má právo říkat pravdu o Ukrajině a má k tomu dokonce většinový mandát.

„Je fakt, že podle průzkumů na Ukrajině fandí banderovcům téměř tři čtvrtiny populace a válečnému zločinci a fašistovi Banderovi se staví sochy. Je fakt, že neonacistický Pravý sektor byl rozhodujícím hnutím při organizování Majdanu. A že neonacistické bataliony bojují proti Rusům. Je fakt, že na Donbasu v roce 2014 zemřelo přes 14 tisíc lidí. Tisíce civilistů bylo zabito ukrajinskou armádou. Je fakt, že v Oděse v roce 2014 vinou ukrajinských nacistů uhořelo v Domě odborů přinejmenším 48 lidí. Je fakt, že nacisté křičeli – Rusové, usmažte se,“ argumentoval Blaha během svého vystoupení na mediální radě.

Blaha si myslí, že Rada pro mediální služby si dovoluje značně flagrantní útoky na svobodu slova a demokracii, v souvislosti s čímž nechápe, proč nesmí v médiích zaznít pravda.

„Proč cenzoři předpokládají, že moderátor musí v debatě s Blahou účelově oponovat jasným faktům? A proč Mediální rada tentýž metr nepoužívá na média hlavního proudu? Proč jim nevadí jednostranná ideologická okénka Dírera a Ilieva? Mimochodem, Ilieva už TA3 stáhla z nedělních debat, už zjevně pochopili, jak strašně jim tento anti-žurnalista škodí. Proč Mediální radě nevadí Závodský? Když tam má prezidentku Čaputovou, tak se k ní nechová jako moderátor, ale jako Romeo k Julii. Vždyť ten člověk je ostuda žurnalistiky. Nic z tohoto cenzorům nevadí. Nebo šířit americkou propagandu můžete. Jiný názor je však zakázán. Blahu je třeba upalovat! A každého, kdo mu dá prostor!“ rozhořčil se Blaha.

**

Autor Ľuboš Blaha, zdroj: 42tcent, auror je místopředsedou slovenské strany SMER – sociálna demokracia a poslanec Slovenské národní rady.

3.8 14 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 5 měsíci

Skvěle pan Bláha pravda je jen jedna čekám kdy zatrhnou tipec prozápadním mediím když jsou reklamy přepínám na JOJ a zatím nic moc.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci

No vida, tak Rada může s pomocí slovenského ústavního soudu (který rozhoduje i o Česku viz soud s Babišem) Ficovu vládu svrhnout a dosadit zpátky proamerickou vládu.

danny
danny
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Je tomu naopak. Ficova vláda s podporou Parlamentu může rozpustit nějakou cenzorskou Radu.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Tak abychom mluvili vážně. Ta jejich Rada vládu svrhnout nemůže, ale může jí zatopit. Skládá se pouze z přívrženců bývalé vlády a ovládá televizní a rozhlasové vysílání (to veřejnoprávní). Je to stejné jako u nás, kdy Fiala ovláda Radu, ta ovládá veřejnoprávní televizi a rádio, které předkládá obyvatelstvu lži a propagandu (viz Harasim, Dvořák, Frydrychová, Wollner,… Číst vice »

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Běžte s tím už někam na Slovensku vládnou vlastenci a tak to bude a možná se zadaří i nám. Nejste placený neziskovkou vypadá to tak ty vaši miláčci jedou z kopce a nic je nezachrání. Jejich dluhy je zešrotují že budou mít horší úroveň než my.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Proč tedy předtím zvolili Čaputovou, když jsou vlastenci?

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Protože byli zmasírovaný propagandou stejně jako u nás i ti co volili pětidemolici teď brečí stejný problém.

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Ještě jsem zapomněl Zifčák nebo Kuciak ono to ve finále vyjde na stejno že oba splnili účel.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Cablíku, na Slovensku se to pořád mění. Jednou zvolí Fica, pak Kisku, představitele slovenské pravice blízké české ODS-TOP09-STAN atd., Fico je poražen. Po Kiskovi zase Čaputovou blízkou ODS-TOP09-STAN atd. Teď zase vyhrál Fico, Čaputová je jeho největší soupeř. Nevíme, co Slováky napadne zítra či pozítří. Fico je proruský, Čaputová proamerická (pronatodiní, prozelenovská,… Číst vice »

danny
danny
před 5 měsíci

Takže už nejde ani o fakta, pravdu nebo lež. Ale o to, jestli někdo oponoval? A jak moc nebo málo? A rozhoduje o tom nějaká Rada? Kdo ji jmenoval? Jaké má složení a pravomoci, kdo kontroluje ji? Slováci mají příležitost tento obskurní spolek zrušit. Jestli má někdo (ať už občan, nebo sdružení nebo médium…) dojem, že… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Je to ještě horší, než nějaká rada. Zákon(!) o mědiích je ta tragédie. Licence na dva roky, je ta tragédie v něm. Budeš hodný, tak ji prodloužíme. Budež zlobit … A tak jako vždy se tento systém může otočit a otočí proti negramotům od havloidů, kaváren a jiné svoloči. Radu nějaká nová vláda vymění a,… Číst vice »