NATO navrhovaný “vojenský Schengen” je chabě maskovanou německou mocenskou hrou nad Polskem

Jak tomu bylo tradičně v celé historii, polská suverenita je opět v procesu obětování v rámci velmocenských her. Tentokrát ale zůstanou jeho hranice nedotčeny, i když je země připravena stát se v nadcházející budoucnosti německým vazalem funkčně.

Andrew Korybko
Andrew Korybko

Šéf logistiky NATO generálporučík Alexander Sollfrank navrhl vytvoření takzvaného “vojenského Schengenu” pro optimalizaci pohybu takového vybavení po celé EU. V současné době brání volnému toku zbraní v celém bloku byrokratické a logistické překážky, což by podle něj mohlo ochromit schopnost Západu reagovat na jakýkoli neočekávaný konflikt na jeho periferii. Podstatný však není jen obsah tohoto návrhu, ale také jeho načasování.

“Zdá se, že zástupná válka NATO proti Rusku prostřednictvím Ukrajiny se chýlí ke konci” z důvodů vysvětlených v předchozí analýze s hypertextovým odkazem. V souladu s tím zpráva agentury Bloomberg o návrhu bezpečnostních záruk EU Ukrajině nápadně opomíjí jakoukoli zmínku o vzájemných obranných závazcích toho druhu, o které Kyjev léta usiloval a které výrazně přispěly k poslední fázi tohoto téměř deset let trvajícího konfliktu. Sollfrankův návrh se proto zdá být v rozporu s těmito vznikajícími deeskalačními trendy.

Když se nad tím však zamyslíme, ukáže se, že jde o chabě maskovanou německou mocenskou hru nad Polskem. Neformální vůdce EU v polovině srpna vystupňoval svou regionální konkurenci s Polskem prostřednictvím slíbeného vojenského patronátu nad Ukrajinou, o čemž se čtenáři mohou dozvědět více v této analýze s hypertextovým odkazem. Stručně řečeno, Polsko aspirovalo na to, aby se stalo lídrem střední a východní Evropy (CEE) v průběhu zástupné války NATO-Rusko, ale Německo se chopilo příležitosti a zpochybnilo jeho ambice.

Vítězství liberálně-globalistické opoziční koalice v polských volbách z minulého měsíce, z nichž její ministr zahraničí dříve obvinil Německo z vměšování, pravděpodobně povede k návratu bývalého premiéra a předsedy Evropské rady Donalda Tuska do premiérského křesla. V takovém případě by tento politik spojený s Německem mohl dobrovolně podřídit svou zemi Berlínu, což by mělo za následek, že by Polsko postoupilo svou předpokládanou regionální sféru vlivu této zemi a stalo se jejím největším vazalem v historii na dobu neurčitou.

Tuskovy plány na zlepšení vztahů s de facto Německem kontrolovanou EU považují konzervativci-nacionalisté za prostředek k dosažení tohoto cíle, zejména kvůli snahám tohoto orgánu dále narušit polskou suverenitu. Ačkoliv tvrdí, že je proti změnám Smlouvy o EU, někteří pochybují o jeho upřímnosti a podezřívají ho, že chce lstivě zabránit rozsáhlým protestům v této otázce. Pokud by se tyto dva scénáře naplnily, pak by se suverenita Polska dále omezila, a to i v obranné sféře.

Před volbami, které se konaly minulý měsíc, NěmeckoPolsko soupeřily o vybudování největší armády EU, ale výše zmíněný sled událostí by mohl vést k tomu, že Varšava hodí ručník do ringu. I když jeho příští potenciální ministr obrany řekl, že jeho země nezruší žádnou ze svých vojenských kontraktů, konzervativci a nacionalisté ho také podezřívají, že je buď neupřímný, nebo by k tomu mohl být donucen Berlínem a Bruselem. Vezmeme-li v úvahu všechny okolnosti, jsou tyto obavy odůvodněné a měly by být brány vážně.

Národní zájmy Německa berou jeho úřadující politici tak, že se Německo stane hegemonem EU. To vyžaduje neutralizaci ambicí Polska vést prostor střední a východní Evropy. Údajná podpora Tuska Německem v polských volbách a spekulativní snahy o erozi polské suverenity prostřednictvím EU, to byly kroky, které významně předcházely navrhovanému “vojenskému Schengenu” NATO. To také není náhoda. Spíše mají usnadnit bezprecedentní poválečnou mocenskou hru Německa nad Polskem.

Pokud Tusk zlepší vztahy s EU, jak slíbil, podřídí se jakýmkoli změnám ve smlouvách s EU, přestože nepřesvědčivě tvrdí, že je proti nim. Jeho zemi bude vnucen “vojenský Schengen”. Pak by se německá armáda mohla hromadně vrátit do Polska pod záminkou obrany EU před Ruskem. To není v rozporu s deeskalačními trendy týkajícími se zástupné války NATO-Rusko, ale doplňuje je. Mohlo by to být překrouceno jako kompenzace za nedostatek záruk pro Ukrajinu podobných článku 5 Charty NATO.

Na jedné straně by se EU moudře vyhnula položení jakýchkoli nástražných pastí, které by Kyjev mohl zlomyslně využít k vyprovokování většího konfliktu s Ruskem. A to po nevyhnutelném zmrazení současného konfliktu (kdykoli k tomu dojde). Zároveň by ujistila veřejnost, že v případě potřeby může stále adekvátně reagovat. “Vojenský Schengen” by v takovém případě posloužil tomu, aby umožnil de facto německému vůdci EU rychle vyslat své síly, které mají být největší v unii, k východní hranici.

Je samozřejmé, že by musely projíždět Polskem a mohly by tam snadno skončit rozmístěny na dobu neurčitou, ať už jako takzvaný “odstrašující prostředek ruské agrese”, nebo jako součást předem naplánované reakce na uměle vykonstruovaný (tj. pod falešnou vlajkou) pohraniční incident. Poté, co se Německo za Tuska dobrovolně podřídilo Berlínu, jak se z vysvětlených důvodů brzy očekává, bude obnovení německé hegemonie nad Polskem dokončeno bez jediného výstřelu.

V tomto scénáři, kterému polští konzervativci-nacionalisté nemohou zabránit a který může být kompenzován pouze nepravděpodobnými proměnnými mimo jejich kontrolu, by Německo v podstatě pověřily USA “zadržováním” Ruska v Evropě jako součást washingtonského lstivého “vedení zezadu”. Jakmile bude kontinentální hegemonie této země plně zajištěna prostředky, které byly popsány v této analýze, Amerika se pak může s větší jistotou “otočit (zpět) k Asii” a zaměřit se na zadržování Číny.

Tyto dvě supervelmoci se v současné době nacházejí uprostřed počínajícího tání, jak dokazuje pozitivní výsledek posledního osobního setkání jejich lídrů počátkem tohoto měsíce na okraj summitu APEC v San Francisku, ale nelze považovat za jisté, že tento trend bude pokračovat. Proto dává smysl, aby USA outsourcovaly své protiruské zadržovací operace v Evropě na Německo, aby tak uvolnily své zdroje potřebné k svalnatějšímu zadržování Číny v Asii, pokud toto tání selže.

Jak tomu bylo tradičně v celé historii, polská suverenita je opět v procesu obětování v rámci velmocenských her, ale tentokrát zůstanou jeho hranice nedotčeny, i když je země připravena stát se v nadcházející budoucnosti funkčně německým vazalem. Skutečně existují některé proměnné, které Polsko nemůže ovlivnit, které by mohly tento scénář vyvážit, ale jsou velmi nepravděpodobné, takže v tuto chvíli je nejpsíš hotovou věcí, že Polsko bude hrát pod dominací Německa druhé housle na neurčito.

**

© 2023 Andrew Korybko, https://korybko.substack.com/p/natos-proposed-military-schengen, 548 Market Street PMB 72296, San Francisco, CA 94104,  https://korybko.substack.com/

 

3.3 8 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 5 měsíci

Polska při “lámání chleba” zvolí Ruskou sféru vlivu., protože dobře ví, že je lepší než Germánská. Slovensko a Maďarsko, bude patřit také do sféry Ruského vlivu z téhož důvodu. Banderovci utečou do světa a zbytek si rozeberou okolní státy.

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

No a co Češi též jsme Slované jako Polák nebo Rus nechci patřit skopčákům a vůbec západu nejsme anglosasové. Už nás úplně vyluxovali že nic nezbylo a bude se muset začít od začátku.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

No ale co ten genetický výzkum, podle kterého jsou jen dva z deseti současných obyvatel Čech a Moravy Slované? Těch osm zbývajících jsou Germáni a Keltové. Takže hlavně Němci. Co výzkum podle kterého jsou i ti nejstarší Přemyslovci Germáni (tzn. Němci)? Např. Bořivoj? Taky jsou tady teorie, že obyvatele Bavorska nejsou Germáni (Němci), ale Keltové (Bójové).… Číst vice »

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Já vím Karle komentář jako vždy proti Český.

Praded
Praded
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Nemáte pravdu, slovanské geny převládají, jako ve všech dalších slovanských národech, navíc geny nejsou národnost. Jde o to jak se kde cítíte, pokud se budete lépe cítit v emerice, nic Vám nezabrání aby jste se tam dostal. Příkladů je dost, W+V.

skeptik
skeptik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Kdo jsou dnešní Slované Dnešní Slované se dělí na tři skupiny: Východní Slované (Rusko, Bělorusko, Ukrajina), Západní Slované (Česká republika, Slovensko, Polsko) a Jižní Slované (Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Černá hora, Srbsko, Slovinsko a prý Makedonie). Podle Dr. Pekové žije v těchto zemích až 90% Slovanů. Celkově bylo po celém světě v r. 2015 napočítáno… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Rád bych upřesnil, že obyvatelé Bosny, Hercegoviny a  Černé Hory jsou Srbové. V Bosně poturčení, ale původem a mluvou Srbové. K západním slovanům ještě patří Lužičtí Srbové (apoň jejich zbytek) a Kašubové v Polsku. Nastupující polský ministerský předseda Tusk je Kašub.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Žádné takové výsledky výzkumů , které popisujete, nejsou!!!! Jenom lžete. Typické je, že lháři a amipulátoři nikdy neuvádějí svoje zdroje. Ten vás vypadá na Sudetendeutschelansmanschaft.

Praded
Praded
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Vymíráme a o území česka je zájem. Jednak pomocí státního dluhu a také dochází k vykupování nemovitostí, určitým etnikem.