Němci odešli – Rusům je dobře – Rusko zabavilo německá aktiva

Masový odchod západního podnikání z Ruska, který byl zahájen loni, měl příčiny toliko politické. Společnosti se rozhodovaly pod nátlakem svých vlád nebo veřejnosti. Nemělo to žádné komerční výhody.

Konstantin Dvinskij
Konstantin Dvinskij

Západ přitom porušoval jakékoliv dohody a předváděl, že všechny báchorky „o pořádku založeném na pravidlech“ jsou jen manipulace tak, aby se pracovalo jen pro jednu stranu. Za názorný příklad lze dát naprostou absurditu. Loni bylo Rusko obviněno z nesplácení zahraničního dluhu, čehož důvodem bylo omezení plateb Západem. Přitom Rusko se dost často chovalo vyloženě gentlemansky.

Jednou z příčin nynější devalvace bylo odvádění deviz zahraničním společnostem, které prodaly ruské firmy.

Krátký závěr: V principu není možné pouštět společnosti z nepřátelských zemí. Výjimky existují jen ve dvou případech – odhodlání prodat aktiva za 1 rubl (příklad je Renault), anebo souhlasit s přijetím peněz, které se zmrazí na účtech typu C na lepší časy. A s těmi, kteří nejen že odešli, ale ještě i svým jednáním ohrozili ruské projekty, by měl proběhnout krátký proces – externí správa (nebo znárodnění) libovolných aktiv v Rusku.

Právě s některými kancelářemi Rusko takto postupovalo. Včera došla informace, že kontejnery společnosti Linde s kapalným heliem pro plynový projekt v Usť-Luze byly zabaveny a předány kontrole společnosti RusChimAlyans.

Co předcházelo: Nadnárodní chemická společnost Linde (dříve německá) vyrábí průmyslové plyny. Byla zapojena do mnoha energetických projektů v Rusku, hlavně LNG. Linde měla zjistit technologii pro zkapalňování velkých tonáží.

Zde již bylo dodáno společnosti Novatek zařízení pro všechny tři linky projektu a Arctic LNG-2 se plánuje uvést v termínu. Navíc má Novatek nyní k dispozici vlastní technologii, na jejíž bázi budou realizovány nové projekty, konkrétně Murmanský LNG. Tehdy narušili více Gazprom.

Linde měla kontrakt na dodávku části zřízení pro komplex na zpracování a zkapalňování přírodního plynu v Usť-Luze (19,5 milionu tun za rok). V roce 2022 Linde, podobně jako jiné, skončila a sdělila, že v Rusku již obnovovat práci nebude. Výstavba Baltského LNG byla ohrožena, ale jen tak Němci odejít nemohli. Počátkem roku 2023 byl majetek Linde (odhadnutý na 35 miliard rublů) zablokován. Navíc byla na společnost podána žaloba o přibližně jednu miliardu EUR.

Ještě například v září 2022 došlo k dalšímu LNG projektu Gazpromu, závod Portovaja LNG, který byl opět stavěný na technologiích Linde. Gazprom ale mohl řešit veškeré technologické úkoly sám a závod byl spuštěn v termínu.

Projekt Usť-Luga byl o dva roky opožděn. Gazprom tvrdí, že byli nalezeni dodavatelé za Linde. Půjde o několik ruských společností. Kvůli německé sabotáži se zvýšily náklady. Ale to nejdůležitější je, že projekt nebyl zmrazen a bude realizován vlastními silami.

Příklad Linde je velmi návodný, jak je potřeba postupovat s těmi, kteří hrubě porušují své závazky. Samozřejmě, že nelze čekat zaplacení peněz od Němců. Zmíněné zabavení kontejnerů je slabá náplast. V dlouhodobé perspektivě je však odchod takových společností, jako je Linde, pro Rusko jen dobrý.

**

Převzato z Russiapost.su, autor: Konstantin Dvinskij, překlad pro Outsidermedia Zajoch

4.4 10 hlasy
Hodnocení článku
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
danny
danny
před 5 měsíci

Odchod začal už po vyhlášení prvních sankcí na technologie v r. 2014. Putin kontroval protisankcemi na zemědělské produkty (Poláci a jejich jablka :)). Když vypadli dodavatelé s dotovanými sajrajty, uvolnil se trh pro ruské zemědělce, kteří zajistili soběstačnost Ruska v základních potravinách a na první místo ve vývozu pšenice. A to se ještě v r. 2008 do Ruska… Číst vice »

Naposledy upraveno před 5 měsíci uživatelem danny
Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Bylo by poněkud absurdní, aby Rusko bojovalo s NATO a přitom si od ní nechalo posílat humanitární pomoc. Takže soběstačnost je základní podmínka trochu delší války. Prý chtějí Rusové dobýt Oděsu. Je to reálné? Biden se Zelenskym s tím musí počítat, proto jsou na ně určitě nachystaní. Oděsa je pro mně tak trochu… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Pane Karle. Chtělo by to pozorně číst a bylo by Vám to hned jasné. Penzionovaný německý generál neřekl “dobít Oděsu”, ale “osvobodit Oděsu”. Asi kouzlem nechtěného. Ano čekají tam na osvobození všichni, krom těch pár banderovských zločinců.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

MIlý Mikkeshi, to já právě nevím, jestli jestli tam bydlí jen pár banderovských zločinců a ten zbytek jsou Rusové. Kdysi jsem chtěl do Oděsy odcestovat, ale vzdal jsem to kvůli tomu, že bych musel čekat na místenku pár dnů a pak bych musel jet vlakem přes noc otevřeným spacím kupé. Podle naší… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ti šťastnější parašutisti (kde jsem to jenom četl) se zabili hned a ostatní na zemi domlátili tyčemi. Asi, dle našich hodnot, nesnesli pohled na trpící. Snad jen byste neměl přivolávat “dle práva upálen”. Máme s tím národní zkušenost, chytne se toho zákonodárce a …idiotů tam je dost.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci

Scholz navazuje na Schulze a Merkelovou (z konkurenční, nicméně stejné CDU-CSU), snaží se o to, aby se nám sociální demokracie navždy zprotivila. To musí být úmysl. Nic se neděje jen tak.

cablik
cablik
před 5 měsíci

DIGITÁLNÍ DIKTATURA. CBDC JE CESTA K ÚPLNÉMU ZOTROČENÍ
https://pravyprostor.net/?p=168573

Kreml zareagoval na skutečnost, že Polsko umístilo tanky u hranice s Běloruskem
https://42tcen.com/entry/kreml-zareagoval-na-skutecnost-ze-polsko-umistilo-tanky-u-hranice-s-beloruskem

Média odhalila skutečnosti o Si Ťin-pchingových trumfech na setkání s Bidenem
https://42tcen.com/entry/media-odhalila-skutecnosti-o-si-tin-pchingovych-trumfech-na-setkani-s-bidenem

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Jaké trumfy by mohl mít Si Ťin-pching při setkání s americkým prezidentem, vůdcem Západu? Je to přece komundíra, představitel ideologie, která zkrachovala a nefungovala v žádné zemi na této planetě, ve které byla aplikována.

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

V jaké byla aplikována?

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

V těch zemích byl tzv. reálný socialismus a víra v budoucí komunismus (ještě za našich životů, jak tvrdil Chruščov.) A víra v komunismus je stejná utopie jako víra v posmrtný život.

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ještě nedávno se věřilo, že člověk nemůže přežít při vyšší rychlosti než 40 km/h

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Samozřejmě komunismus byl neuskutečnitelný blábol a socialismus byl pokrokový systém. Čína to dokázala že to funguje mají nejlepší ekonomiku světa.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

V Číně mají jakýsi hybrid mezi volným trhem a socialismem. Nemá to nic společného s naším reálným socialismem před rokem 1990.

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Já vím ale socialismus byl úspěšný proti korporátnímu fašismu.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Opravdu? Fašista Franco, Hitlerův přítel, byl v 60. letech úspěšný se svou politikou, Španělům se podstatně zvýšila životní úroveň. Další fašista Pinochet dokonce způsobil hospodářský zázrak. I největší zločinec v historii Hitler nebyl úplně marný, zavedl závodní dovolené (Němci jezdili k moři, naši zase k rybníkům a do hor) a také jiné sociální vymoženosti.

vachav
vachav
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Dobře,ale není přece možné posuzovat podstatu režimu podle populistických akcí.

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

To nejlepší teprve přijde. To až Uršulka z Leyena poslechne strýčka Sama a dorazí svoji zemi i s Francií a Itálií, rozhodnutím o konfiskaci zmrazených 300 miliard Ruských aktiv. Pak se budou z Ruska pakovat všichni – bez náhrady. A Uršulce, stejně jako blbovi Stanjurovi (proto byli vybráni) dělá problém kolik nul má milion, natož srovnat 300 miliard… Číst vice »

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Ale oni už kupují suroviny z Ruska přes prostředníky a ve finále to Evropané zaplatí a furt se jako drží proti Ruská linie a USA s nimi obchodují velkém.