Vysoký státní úředník Kanady odhalil skutečnou cenu za letadla F-35! Češi budou skučet, až se ji dozví!

Před pár dny zveřejnil vysoký parlamentní úředník Yves Giroux zodpovědný za státní rozpočet Kanady zprávu, kolik budou ve skutečnosti stát letadla F-35, a jeho zpráva dále prohloubila rostoucí obavy, že letadla F-35 jsou tak neskutečně předražená, že je odmítá provozovat už i letectvo USA.

Michael Svatoš
Michael Svatoš
Originální zdroj dokumentu vysokého kanadského státního úředníka Girouxe najdete zde, včetně odkazu na podrobný výpočet v PDF.

Velitel 11. amerického letectva, které kryje hlavní úderný směr z Ruska na USA, a které je přímo podřízené slavnému NORAD, generál David Sisto Nahom, letos oznámil, že F-16 bude v příštích nejméně 20 letech stále tím letadlem, které zvládne spoustu nenáročných misí, a které je hlavně zvládne dobře a pozoruhodně levněji než platforma páté generace F-35. Letadlo F-16 může splnit cíle mise na Středním východě, o týden později už může létat nad USA a provádět obranné mise na obranu vlasti. Je to úžasné letadlo, protože všechny úkoly plní s polovičními provozními náklady oproti jakékoli jiné letecké platformě, kterou máme.

Slova elitního generála letectva USA se tak pozoruhodně kryjí s výpočty elitního kanadského rozpočtového úředníka, a je tak na čase spočítat podle jejich údajů, na kolik nás vlastně letadýlka madam Černochové přijdou, neboť v tom panuje stále mnoho nejasností.

Na první pohled vypadají celkové náklady na úplný provoz 24 letadel F-35 madam Černochové úplně stejně jako náklady na úplný provoz 24 letadel F-35 Kanady:

Leč první pohled značně klame! Kanadský úředník spočítal náklady na provoz letadel pouze na 30 let, a to mezi lety 2026-2056, protože pak musí být bezpodmínečně vyřazena a nahrazena. Madam Černochová ovšem ve svých výpočtech prodloužila životnost českých letadel oproti kanadským o 10 let na roky 2029 -2069!!!! Navíc kanadský úředník ve svých výpočtech vycházel ze značně nižší nákupní ceny letadel, včetně ceny za přestavbu letišť, a naopak mu vyšly mnohem vyšší provozní náklady, a výslovně upozornil, že s každým dalším rokem provozu letadel se cena jejich údržby bude zvyšovat.

Pokud by úředníci madam Černochové počítali kanadskou metodikou vyšel by jim tento výsledek za nákup 24 letadel F-35 s veškerou výzbrojí, výcvikem, výstavbou letišť, provozem a údržbou:

  • Náklady na nákup letadel a výstavbu letišť                                    150 miliard
  • Náklady na provoz letadel v letech 29-59                                       244 miliard
  • Náklady na provoz letadel v letech 59-69                                         82 miliard
  • Celkem podle kanadské účetní metodiky                                        476 miliard CZK
  • Celkem podle české účetní metodiky                                                322 miliard CZK
  • Rozdíl ve výpočtech                                                                             -154 miliard CZK

Jak vidíte madam Černochová dokáže zázraky, a česká letadla F-35 budou létat nejen levněji, ale i déle, a budou potřebovat i menší opravy a údržbu, než letadla kanadská.  Vzhledem k tomu, že Kanaďané jsou zřejmě pečliví účetní, vypočítali i zdražení v případě, že by USA letadla F-35 dodaly Kanadě se tříletým zpožděním, tedy ne v roce 2026, jak se letos smluvně zavázaly, ale až v roce 2029, jak letos slíbily madam Černochové, že jí pošlou první letadlo! Zpoždění celého cyklu provozu a údržby letadel o 3 roky má dodatečné náklady dalších 18 miliard, asi inflace, že?

Můžeme tedy říci, že letadla madam Černochové podle kanadské metodiky přijdou Čechy na 500 miliard korun. A když už i američtí letečtí generálové tvrdí, že letadla F-16 vyjdou na polovinu, a přitom zastanou stejnou práci, je logické, že i letadla SAB JAS-39 Gripen zastanou tu samou práci, a možná ještě levněji. A je logické ušetřit 250 až 300 miliard, a postavit za ně raději stejné 2 jaderné bloky velikosti Dukovan, jaké nyní staví Orbán!

**

Michael Svatoš, MaP1832

5 11 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
unkas
unkas
před 5 měsíci

myslím že není na místě Černochovou omlouvat hloupostí nebo nemocí… Nazývejme věci pravými jmény – je to vlastizrádkyně.

cablik
cablik
před 5 měsíci

Ano je to vše jasné to letadlo je špatné a rozumně uvažující člověk by je nekoupil ani za třetinu. Ale to není případ té nastrčené louky na ministerstvu války.

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

Pane Svatoši, na vině není nemocná paní Černochová. Té chuděře stačí, že se může předvést v kostýmku před nastoupenou jednotkou mladých chlapců a dokonce se jí chvílemi vloudí i pochodový krok. Což jistě uznáte, že ve kmflíčkách není žádná prdel. Uplně jí uspokojuje, že dobře stavěný vojáček podlehne, či nadlehne na povel, že druhému… Číst vice »