Od Charty k Antichartě

Když na pondělní odborářské demonstraci vystoupil mezi řečníky i blogger zvaný Vidlák, nastalo velké vzrušení a poodkryly se charaktery, píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Jan Schneider
Jan Schneider

Jakýsi spolek Učitelská platforma se hned jal značkovat a kádrovat a radit a odsuzovat, což některá média chutě publikovala. Vidláka v nich nazvali desinformátorem a proruským kolaborantem, aniž by se obtěžovali svou pavlačovou techniku podepřít nějakým argumentem, neřku-li důkazem. Je skutečnou tragédií, že budoucí generace jsou „vzdělávány” takovýmito kantory ryze normalizačního charakteru, a že veřejnost je ovlivňována takovýmito mediálními zmetky.

I deník Právo obnovil manýry z oněch temných dob, a aniž by se obtěžoval zabývat obsahem Vidlákova vystoupení, hned přejal ono pavlačové hodnocení a přidal se k této dehonestující kampani. Šéfkomentátor Josef Koukal na Vidláka místo věcné kritiky podpásově zaútočil, když o něm napsal, že Vidlákův nick „trefně vystihuje úroveň diskuse, na níž je schopen názorově operovat”. Takováto kritika zaměřená osobně (ad hominem), namísto kritiky věcné, je jedním z nejhorších eristických faulů, které definoval již Aristotelés, kategorizoval Arthur Schopenhauer a komentoval Karel Čapek. Jinými slovy, je to anticivilizační hnus, svědčící o tom, že šéfkomentátor se snaží plnit jakési zadání, což je morální úpadek, a nadto na to ani profesně nemá.

Předseda ČMKOS Josef Středula se od Vidlákova vystoupení zesrabeně distancoval, podobně jako předseda školských odborů František Dobšík, který se snažil trapně vymluvit, že Vidlákův projev neposlouchal, protože se připravoval na své vystoupení. Tím se snažil čelit agresívní kritice předsedkyně spolku Učitelská platforma Petry Mazancové, která ho setřela, že po Vidlákovi neměl na demonstraci vystoupit. Videozáznam však Dobšíka usvědčuje ze lži, neboť je vidět, že si nic nečetl, ale kromě chvíle, kdy se s někým krátce bavil, celou dobu Vidláka poslouchal.

Šéf vysokoškolských odborů Petr Baierl na místě přítomen nebyl, ale „někde jen četl, že je (Vidlák) kontroverzní”, takže kdyby tam býval byl, tak by býval nevystoupil. Skutečně hrdina, který má politicky jasno, a k názorové orientaci mu stačí pavlačové drby. Proboha, doufám, že této normalizační kluzkosti neučí vysokoškolské studenty!

Naopak absolutorium si zaslouží předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek, který Vidláka na demonstraci pozval, a místopředseda ASO Martin Engel, který s Vidlákem souhlasí, protože Vidlák mluvil především o zemědělství a podle Engela říkal pravdu.

Toto byla asi jediná zmínka mainstreamových médií o obsahu Vidlákovy řeči. Na internetu ale lze vyslechnout celý Vidlákův projev, v němž mluvil o odloženém vyplácení dotací ministerstvem zemědělství až na příští rok (zřejmě kvůli kosmetické úpravě letošního rozpočtového schodku), o nehorázných maržích obchodních řetězců, o hrozících likvidačních cenách energie pro náš průmysl, o zvyšování daní a nákupu zbrojního šrotu, a že se z křižovatky Evropy stáváme kruhovým objezdem.

Vidlák nadto zdůraznil naprosto neobvyklou skutečnost, že to je asi poprvé, kdy zaměstnavatelé podporují své zaměstnance ve stávce! (Z toho by měl jít každé vládě mráz po zádech!)

Vidlák na závěr formuloval tři požadavky – snížit ceny energií, snížit ceny potravin a přestat obírat důchodce. Shrnul to lakonicky rčením, že kráva se musí nejprve nakrmit, než ji lze podojit.

Nyní kontrolní otázka – kde jsou ve Vidlákově řeči nějaké desinformace, Středulo, Dobšíku, Mazancová? Kde jsou v jeho řeči stopy po nějaké proruské kolaboraci?

Tato doslova skandální reakce oněch ustrašených a svraštělých dušiček je vysvětlitelná tím, že to jsou „neosobnosti”, tedy slaboši v morálce i v kolenou, kolabující pod nehorázným mediálním tlakem.

Média se skutečně chovají tím nejhorším normalizačním způsobem, připomínajícím zbabělou reakci režimu po zveřejnění Charty 77, takzvanou „Antichartu”, kdy média zveřejňovala stovky jmen těch, kteří se proti Chartě vyslovili, aniž by jí četli! Média její text (stejně jako Vidlákovu promluvu nyní) nejen nezveřejnila, ale režim šíření textu Charty 77 dokonce trestně stíhal. K tomu se bohužel dnes také blížíme, když jsou šiřitelé nepohodlných myšlenek pracovně a trestně postihováni. Šílené, kam jsme to dopracovali, s hubami plnými planých žvástů o svobodě a demokracii!

Mainstreamová média jsou nepochybně ovlivněna skandálním vládním prohlášením z 25. listopadu 2023, kterým Fialova vláda odvolala své usnesení č. 23 z ledna 2022, jímž se přihlásila „k tradicím dlouholetého zápasu Charty 77 o lidská a občanská práva a o demokracii”.

To je potřeba upřesnit. Samým jádrem sdělení Charty 77 (o čemž možná mnozí dodnes nemají ani tušení) byl požadavek, aby stát dodržoval své vlastní zákony. Dne 13. října 1976 byly ve Sbírce zákonů ČSSR (č. 120) zveřejněny „Mezinárodní pakt o občanských a politických právech” a „Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech”, které byly jménem naší republiky podepsány v roce 1968, stvrzeny v Helsinkách v roce 1975 a vstoupily u nás v platnost 23. března 1976. Od té doby mají naši občané právo a náš stát povinnost se jimi řídit.

K tomuto velmi smělému požadavku Charty 77, aby stát dodržoval své vlastní zákony, se tedy Fialova vláda vloni (pokrytecky) přihlásila, což nyní odvolala (proto jí to nedělalo žádné obtíže). Vývoj posledních několika dní, pak odhalil skutečnost, že tento zjevný vládní odvrat od dědictví Charty 77 pak svedl mnohá současná média přímo stoky ve stylu tehdejší Anticharty. Taková je smutná realita.

Současný režim se nyní dostal do fáze, kdy cítí, že mu teče do bot. Snaží se proto naklínovat a rozdělit všechny své kritiky, aby zamezil jejich sjednocení. Útok proti Vidlákovi má za cíl rozdělit odbory a zesrabení odboroví vůdcové mají ukázat lidem vzorec požadovaného chování.

Podobně se vláda snaží postavit občany proti tzv. disidentům, když hladovku Jiřího Gruntoráda a Johna Boka interpretuje tak, že jde o protest proti disproporci mezi důchody disidentů a protagonistů bývalého režimu. Tedy jako by disidenti žádali o zvýšení svých důchodů – a přitom veřejně deklarovaným důvodem hladovky bylo arogantní chování státu k problému jednoho neřešeného důchodu (Karla „Charlie” Soukupa), posléze kvůli problematické morální integritě celé vlády!

I toto je důkazem o tom, že současná vláda vstoupila do šlépějí té předlistopadové. Ta tehdy nedožila Silvestra. Historie se neopakuje, ale mohla by se vtipně rýmovat!

**

prvnizpravy.cz  

4.7 15 hlasy
Hodnocení článku
29 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 4 měsíci

zase jindy nás s Popelkou odtáhli na Bartolomějskou, to jsme stříleli křepelčí vejce na ukrajinskou vlajku na Magistrátu, tam ta vlajka visela nízko, za půl hodiny nás odchytli na základě opět telefonního udání uvědomělého Havlisty na Staromáku, já jsem odmítl na Bartolomějské podat výpověd´, a že nás dají na přestupkovou komisi, už… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Je někde na youtube atd. ten Vidlákův projev? Já jsem zaznamenal o tomto tématu jen Pečínkův pořad s názvem “Středulovi odboráři ve spáru dezolátů”.

Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

30.11.2023 – Vskutku proruský narativ
https://www.youtube.com/watch?v=CgHJ5KXfTP0&list=PL73Aplx1x2lYviR8rmu3QnG5yc1EKViMj&index=1

28.11.2023 – Všichni to slyšeli
https://www.youtube.com/watch?v=b_CHh5kmh4g&list=PL73Aplx1x2lYviR8rmu3QnG5yc1EKViMj&index=3

Originál celého projevu jsem nenašel…

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem Ludvik
adam
adam
před 4 měsíci

Ta Mazancová dokázala, že je ducha mdlého, což je asi podmínka členství v TOP09 pod vedením Pekarové i Adamové. Nicméně je opravdu tragédie, že takové tupé a podlé kvočny mohou učit na školách. O naprosté většině mainstreamových sdělovadel škoda mluvit hanba pluť…

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 4 měsíci

já jsem napsal do TOP 09 do Litoměřic, jestli tam mají více takovýchto kreatur, jako je Mazancová, tak at´ Mazancovu pošlou teď kanálama, ale možná, že Mazancová byla jenom namazaná a už se z toho vyspala. Vidláku, dobře se stalo, ted´ se sortiruje, kdo je kdo, mně tam na demonstraci chyběli zemědělci,… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

A kde je v trestním zákoníku napsáno, že se nesmí řvát proruská a protiukrajinská hesla?

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

oni mají pocit, že je to jako za fašismu, že stačí nahlásit, že někdo má názory proti Ŕíši a frčí bez soudu do koncentráku s poznámkou – návrat nežádoucí. Když se nad tím člověk zamyslí, tak na mně ten idiot pošle policisty bez toho, aby mně natočil, a měl proti mně nějaké důkazy,… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Naši prokurátoři by možná mohli váš případ nacpat do přihrádek buzení veřejného pohoršení, výtržnictví, pobuřování (asi už to neexistuje, ale nejsem si jistý) a hlavně schvalování genocidy. Takhle už pár lidí obvinili, protože podle našich novinářů, prokurátorů a soudců páchají Rusové a Putin na Ukrajině genocidu. Viz už tady zmíněný případ Buči. Takže… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Média se takhle chovají celých 33 let. Právo (Rudé Právo) přestalo být už před vícero lety levicovým deníkem, ale stalo se jedním z mnoha pravicových listů. Velkou zásluhu na tom má Alexandr Mitrofanov. S tím souvisí i to, že nemáme žádnou levici. Jsme jediným státem na světě, který je čistě pravicovým. To bylo… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Kájo tradičně levicové odbory? Odbory ve vyspělých kapitalistických zemích byly téměř vždy v rukou mafií a mafiánů…

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Někdy.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Vždy, když o něco šlo…

shoty
shoty
před 4 měsíci

Ľudia sú stále rovnako úbohí. Pamätám si tú reakciu ľudí, keď vojská WZ potlačili v 68-om kontrarevolúciu. Vykrikovali “Rusi domov”, spisovali petície, … Za rok bolo 80% členov KSČ šťastných, že nepatrili medzi 20%, ktorých vylúčili. A počas žatvy (sklizeň) z rádia hlásili, že bez pomoci sovietskych vojakov by sme ju nezvládli. Mal… Číst vice »

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem shoty
kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci

Přidám osobní zkušenost. Onehdá za mnou přišli soudruzi z  OV KSČ abych jako vedoucí hospodářský pracovník svým podpisem stvrdil svůj odsuzující postoj k Chartě 77. Řekl jsem, že ano, i když bych třeba s něčím souhlasil, ale že jsem ji nečetl tak ať mi ji dají přečíst, pak teprve podepíšu. Nedali mi přečíst, odešli… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci

Nějakého Bobšíka a Mazancovou neznám, ale ten Středula? Středula je naprosto marnej a myslím, že srocení na obhajobu a chválu Fialy a jeho panoptika by zvládl lépe. Být odborářem, tak bych ho z Domu odborů, před obědem, vykopal až na chodník. Ale větší neštěstí, než tihle nýmandi, je sbor co vyučuje naše děti. Doporučoval bych… Číst vice »

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem mikkesh
Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Jiná Štěpánkova skvělá replika(z husitských filmů) se týká posouzení Prahy jako děvky prodejné… Za 600 let se nic nezměnilo.

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem Haskuv Duch
Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Jsem Pražan z Královských Vinohrad původem. Další členové redakce Nové republiky jsou ze stejného města. V Praze je velká mlčící většina a ty, co se z Prahy ozývají nám sem poslali z různých koutů vlasti. ASi, aby se jich zbavili. Fialová vláda je z MOravy a Slezska, černokněžník Kalous je z Bechyně, Vytřeštěnec je z Telče (nebo z Jihlavy ?),… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Ano , je tam mlčící většina, to myslím platí v generaci nás starších a také těch, tehdy dětí a mladých, v současnosti rozčarovaných co cinkali a dnes nemají na elektriku! Nemají na nájem! Ale mládež a studenstvo v Praze, pane Dvořáku, to je tragedie. Oni prostě ví jak na to. Proto to zdevastované školství.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Kdepak. I důchodci jsou fanatici pro ODS a spol. Před pár lety jsem byl předsedou volební komise do senátních voleb v jedné z největších pražských čtvrtí (v centru). Až na pár mladších výjímek, dorazili do volební místnosti pouze důchodci. A když jsme na konci otevřeli urny, 80-90 procent hlasů byla pro ODS a spol. Obávám se, že… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

No, vyvedl jste mě z omylu. Nemám důvod Vám nevěřit.

heriot
heriot
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

No, nevím pane Dvořáku. Pražané 30 let recyklují ve volbách kreatury typu Němcové, Bendy či Štetiny. To jen pár příkladů. Pavel obdržel v Praze přes půl milionu hlasů. Takže nejspíše žádná mlčící většina, co vyčkává..Ale tak to prostě v Praze většinově, názorově vypadá. Praha jako metropole, parazituje na zbytku republiky, tuneluje stovky miliard… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  heriot

Stačí se podívat na volební výsledky pražských okrsků.
Pamatuji jak se Pražáci chvástali, že oni jsou ti chytří a inteligentní a proto jsou baštou ODS a nikdy jinak. Zatímco “vesničanům” už dávno došlo co je mafiánská ODS zač, pražská nabubřelost a arogance ji ještě stále “uvědoměle” a “zodpovědně” volila.

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  heriot

Máte pravdu, půl milionu hlasů pro PPP … tak to tam pro tu mlčící většinu asi nezbylo místo. To napadne i vola. Mně to holt nedocvaklo.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Pane Dvořáku, nevím, nevím. Na největší demonstrace jsou sváženi lidé hlavně ze severní Moravy, která byla vždy nejvíce kritická k pravicové politice ODS, TOP09 atd. Kéž by v Praze byla nějaká mlčící většina. Jsem v tomto ohledu skeptický.

vachav
vachav
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Něco k té většině.Při vší úctě-ptavděpodobně máte špatnou paměť.Poslední volby ústavním podvodem primárně rozhodl Rychetský a spol. Jenže vlastní volby rozhodla Praha(ODS,TOP 09) a jižní Morava a jižní Čechy(KDU-ČSL).Statistika čísel v tomto případě byla neúprosná.

stiglitz
stiglitz
před 4 měsíci

Nyní kontrolní otázka – kde jsou ve Vidlákově řeči nějaké desinformace, Středulo, Dobšíku, Mazancová?  Nezávislá senátorka Jana Zwyrtek Hamplová zveřejnila na své facebookové stránce příspěvek blogera, který tvrdí, že zaměstnanci ČEZ na jižní Moravě hromadně odpojují lidem elektroměry. Napsala, že se obrátila na další politiky a chce záležitost řešit. Podle ČEZ… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  stiglitz

A co to má společného s projevem Vidláka na demonstraci?

cablik
cablik
před 4 měsíci

Mno nic Středula je naprosto nedůvěryhodný po prezidentské volbě je jasné kam ho peněženka táhne. Pan Vidlák mluví pravdu a proto je v mainstreámu haněn a špiněn.

shoty
shoty
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Středula je tiež z Aspen inštitútu. Aby to bolo jasné.