Válka v Gaze porodila mediální skřety a šílené fanoušky

Úžasná lekce z toho jak je člověk pitomá opice se odehrává v oblasti Palestiny. Byla by to psina nebýt toho, že přitom jsou vyráběny z lidí každodenně mrtvoly. Také mediální scéna je plná chaoticky poskakujících člověčenských tvůrčích opic.

František Roček
František Roček

První zprávy
Např. 11. listopadu 2023 v National Review uvedli: „…Při svém pochodu protestující (propalestinský) dav poškodil budovu New York Times, poté obklíčil nádraží Grand Central Station a donutil dopravní uzel uzavřít již druhou noc v řadě. Před ústředím média mladí muži napadli reportéra Daily News a křičeli: “Do prdele! Ty sionistické prase!”

Nebo 6. listopadu 2023 v National Review vydali článek s titulkem „Washington Post předává svou domovskou stránku Hamásu“. Takovou blbost by asi nevymyslel ani český ministrant zahraničních ptákovin Honzík Lipavský, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz publicista František Roček.

Roček: Židovsko – arabská tragédie aneb o vyhánění Palestinců (seriál)
 
Spor o evidenci mrtvol

V National Review ospravedlňují tuto hloupost tím, že prý jde o „…nemístnou důvěru médií v Hamásem kontrolované ministerstvo zdravotnictví v Gaze…“

V článku se vztekali, že Washington Post uveřejnil, že počet obětí v Gaze přesáhl 10 000. Napsali: „Titulek a podkladová zpráva ignorují skutečnost, že ministerstvo zdravotnictví řídí Hamás, ale redaktoři listu vedle článku uvedli zběžné prohlášení o vyloučení odpovědnosti: Když informujeme o problémech, jako je počet obětí ve válce mezi Izraelem a Gazou, používáme informace poskytnuté ministerstvem zdravotnictví Gazy (agentura vlády kontrolované Hamasem), izraelskou vládou, OSN, ministerstvem zahraničí USA a dalšími mezinárodními agenturami.“

Obviňování z nadržování Hamásu je hloupé. Nejdůležitějším zdrojem informací je Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí na okupovaném palestinském území (ochaopt.org).

Úřad dlouhodobě monitoruje situaci, má řadu místních spolupracovníků. V jednom článku z 9. listopadu 2023 v New York Times upozornili, že místní Palestinci dokumentují devastaci izraelských náletů. Jejich příspěvky jsou syrové – zachycují obrázky, které by mainstreamová média mohla považovat za příliš názorné na to, aby je zveřejnila.

Kombinace informací z lékařského prostředí, místního ministerstva zdravotnictví, od vlastní sítě informátorů OSN, fotografií a videí od lidí z míst devastace, to vše dovoluje týmu OSN tvrdit, že informace poskytované z ministerstva zdravotnictví jsou s vysokou pravděpodobností reálné.
 
Proto 13.11.2023 jsem na stránkách Úřadu četl, že od 7. října Ministerstvo zdravotnictví v Gaze nahlásilo 11.078 zabitých a 27 490 zranění. Dalších 128 mrtvol bylo vyrobeno Izraelci na Západním břehu Jordánu, což evidovala OSN (OCHA).

Nechtěně válečným reportérem

Zajímavá je informace z 9. listopadu 2023 (www.nytimes.com/2023/11/09/world/middleeast/israel-gaza-war-instagram.html). Je známé, že ve válečných oblastech, od Iráku přes Libanon, Sýrii či Palestinu, kdo mohl   fotografoval a pořizoval videa.

Ale zde je ve zkratce příběh jednoho z nich: „… Mr. Azaiza získal bakalářský titul na univerzitě v Gaze a měl vášeň pro fotografování. Zdokonalil své řemeslo zachycující krásy a hrůzy Gazy. Ale válka v Gaze ho proměnila ve válečného zpravodaje pro věk sociálních sítí. Nyní má na Instagramu 13 milionů sledujících.

 
Mr. Azaiza dokumentuje účinek izraelského bombardování způsobem typickým pro jeho generaci: syrové záběry natočené ve stylu selfie, nahrané jako příběhy. Jeho anglické vyprávění dělá jeho dosah globální.

 
“Jen zveřejňuji své příběhy jako všichni ostatní,” řekl. “Posílám videa ze svého každodenního života stejně jako celebrity,” řekl.

 
Jeho videa jsou ale úplně jiná. 9. října se pan Azaiza natočil, jak pláče poté, co přežil výbuch. “Prostě to ve mně něco pohnulo,” řekl. “Byl jsem traumatizovaný, tak jsem dvě minuty plakal.”

 
11. října řekl, že ztratil své nejlepší přátele při útoku na jejich dům. Poté byli zabiti členové jeho širší rodiny. 22. října stál nad mrtvolami mrtvých miminek. 23. října přešel přes trosky a prohlásil: “Stále žijeme.”…“


Post scriptum

Je to jenom několik postřehů, ale snad alespoň trochu naznačují, že lidský svět nemá s tzv. učebnicovou normálností nic společného.
 
Na konec, jen tak pro usmání, něco akademicky poučného:
Yuval Harari, profesor Hebrejské univerzity, v rozhovoru na jednom čínském webu, že  „…nejlepší popis Homo sapiens je, že je to vypravěčské zvíře. Vytváříme fiktivní příběhy o Bohu, národech a korporacích, které tvoří základ naší společnosti a zdroj smyslu v našich životech. U těchto příběhů často jdeme k násilí, zabití. Toto chování není pozorováno u šimpanzů, vlků nebo jiných inteligentních sociálních druhů. Známe více pravdy než jakékoli jiné zvíře, ale věříme ve více fiktivních příběhů. Pouze lidé se navzájem zabíjejí kvůli příběhům a můj argument je, že pokud opravdu chcete porozumět lidské historii, musíte brát naše fiktivní příběhy vážně. Nestačí se podívat pouze na ekonomické nebo demografické faktory…“
(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)

3.7 6 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 5 měsíci

Začátkem listopadu 2023 v pořadu “Detektor lži” ukrajinské televize, vojákyně přiznala, že zastřelila několik anonymních Palestinců, včetně dětí. Tentokrát jsou příspěvky na AE News hodně výživné.