Západ bude muset vystřízlivět ze svého bludu o své světové síle

Když Vladimir Putin a Si Ťin-pching načrtli každý zvlášť a zároveň časově souladně plán na nové světové uspořádání, narazili na Západě a u nás zvlášť na výsměch a zpochybňování.

Jiří Vyvadil
Jiří Vyvadil

Málokdo předpokládal, že to bude nakonec Joe Biden a poslušné politické ovce Západu, který svými fatálními kroky tento proces tak uspíší. Jestliže první oslabení pozice způsobil Biden svou masivní podporou Ukrajiny, kdy se mu za rok a půl nepodařilo přitáhnout na svou stranu žádný stát globálního Jihu a Rusko přes frontální útok dosud bezprecedentních hospodářských sankcí a bezprecedentní ekonomické i vojenská podpory Ukrajiny se vede stabilně, zatímco zejména Evropa Ursuly von der Leyen směřuje k ekonomickému kolapsu.

A do toho přišla Bidenova jednostranná podpora Natanjahua, která vytvořila celosvětově – s výjimkou Česka – počínaje islámskými státy, Jihem a většinou západních států vnitřní i vnější rozkol.

Ovšem rozkol zjevně zaznamenává samotný Izrael. V Politico.eu vyšel dnes článek: Zlomený Netanjahu se ohledně Gazy přepočítává, říká bývalý izraelský premiér Ehud Olmert. Netanjahu je prý nyní nebezpečím pro Izrael a Olmert tvrdí, že cílem by mělo být obnovení rozhovorů vedoucích k palestinskému státu.

Olmert navrhuje, že prioritou pro bezpečnost je návrat k rozhovorům o vytvoření palestinského státu, spíše než návrat času k plnému vojenskému dohledu nad Gazou.

(J.V.: Jde zjevně o zcela opačný postoj než je postoj oficiální Izraele a politického Západu, včetně České republiky.)

Olmert, který vedl Izrael v letech 2006 až 2009 stěžoval, že v izraelském válečném kabinetu chybí střízlivé myšlení. Netanjahuova popularita se od útoku dostala až na samé dno. Průzkum veřejného mínění z poloviny října ukázal, že Izraelci věří, že neschopnost zabránit útoku Hamásu odhalila “debakl vedení”, kdy dvě třetiny z nich si přejí, aby se příštím premiérem země stal někdo jiný než Netanjahu. V jiném průzkumu 44 procent respondentů uvedlo, že Netanjahu je zodpovědný za to, co se stalo 7. října. Pouze 18 procent Izraelců si myslí, že nemusí opustit úřad. Sedmdesát šest procent si přeje, aby dříve nebo později odešel z úřadu.

Olmert tak jako naprostá většina realistických politiků světa včetně Putina Si Ťin-pchinga věří ve dvoustátní řešení.

Pokud by tato krize tuto jedině nosnou myšlenkou urychlila, byla by to výhra pro celý svět. Pokud se neprosadí nastanou četné a dlouhé boje. Je ovšem otázka, zda se Biden vůbec může vůbec může pokusit jí řešit… Objektivně na to nemá.

**

Jiří Vyvadil, Věše Věc

5 7 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 5 měsíci

To je pravda Biden je opravdu moc starý na svůj úřad asi bude třeba počkat až se vrátí Trump a poté se bude jednat. Západ už dávno není super vojensky je lepší Rusko ekonomicky Čína a všechny státy co vlastní ropu.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Biden se stal prezidentem, protože na něj v hierarchii Demokratické strany USA došla řada. Prezidentem USA se stal kvůli svým zásluhám o stranu a kvůli své věrnosti. Jako se to stalo v ČSSR Milouši Jakešovi. Nebo v SSSR Černěnkovi. Biden myslet nemusí, za něj myslí poradci.