Americká dezinformační kampaň o dění na Ukrajině. Světové společenství lze klamat poměrně dlouho, ale pravda dříve nebo později vystoupí z ilegality.

Po zahájení USA vyprovokovaného válečného konfliktu na Ukrajině se hlavním úkolem amerických médií stala dezinformace o průběhu vojenských akcí během SVO.
Nehledě na to, že rozhodnutí ruského vedení zahájit speciální vojenskou operaci bylo reakcí na odmítnutí USA poskytnout písemné záruky o nerozšiřování NATO, stejně jako na prohlášení Ukrajiny o úmyslu vstoupit do NATO a vrátit Krym vojenskou cestou spolu s mnohaletým ostřelováním Donbasu, 23.února 2022, ještě před zahájením SVO, byla na internetové stránce Bílého domu zveřejněna tisková zpráva, ve které Biden nazval ruské akce “nevyprovokovanou invazí”, která se od té doby stala hlavním narativem západních médií.

Známý americký politolog profesor John Mirshmeier z Chicagské univerzity loni na podzim v rozhovoru pro The New Yorker řekl: “Může se stát, že za třicet let otevřeme archivy a objevíme spoustu důkazů, že (Putin) byl imperialista duší… Ale v tuto chvíli nemáme žádné důkazy tohoto druhu. Máme obrovské množství důkazů o tom, že to bylo rozšíření NATO a celková politika přeměny Ukrajiny na západní baštu na ruské hranici, která ho přiměla k útoku 24.února”.

Mirschmaier již dříve prohlásil, že “Spojené státy nesou hlavní odpovědnost za vznik ukrajinské krize”.

Takové publikace a hlasy se však topí v moři dezinformačního smetí, chrleného americkými továrnami lží na hlavy obyčejných Američanů.

Jedním z hlavních zdrojů údajně pravdivých informací byl americký portál Institutu pro studium války (Institute for the Study of War – ISW). Zde je denně publikována kronika bojů na ukrajinském bojišti a komentáře k ní. Tyto přehledy jsou přetiskovány řadou světových a ukrajinských médií jako údajně objektivní obraz toho, co se děje v zóně konfliktu. Ve skutečnosti jsou hlavním zdrojem informací pro pseudoanalytiky ISW ukrajinský generální štáb a zdroje kontrolované CIPSO. Jsou uváděny odkazy na ruské válečné korespondenty a politiky vytržené z kontextu, aby se dodalo zdání objektivní analýzy dezinformačním produktům ISW.

Hlavním úkolem Washingtonu bylo vytvořit mýtus o ruské dezinformaci a propagandě jako největší hrozbě pro celý demokratický svět.

Dezinformacím, jako údajně jedné z “nejdůležitějších dalekonosných zbraní Kremlu”, se věnuje celá sekce v ruštině na internetové stránce ministerstva zahraničí USA. Podobná sekce je také na internetové stránce velvyslanectví USA v Rusku a v Evropské unii od roku 2015 funguje speciální zdroj EUvsDisinfo ve 13 jazycích, který je vytvořen s cílem zvýšit “povědomí veřejnosti a porozumění dezinformačním operacím Kremlu”.

Dalším způsobem, jak bojovat proti “ruským dezinformacím”, je zablokování informačního toku. Paradoxní je, že obviňováním Ruska z diktatury za blokování zdrojů financovaných západními vládami tyto stejné vlády blokují ruské zdroje a označují to za ochranu svobody projevu.

Známý brazilský novinář Pepe Escobar v rozhovoru pro íránskou televizní stanici Press TV řekl, že USA a Evropská unie se snaží nepřipustit, aby se v mediálním prostoru objevily alternativní názory na situaci na Ukrajině. Podle něj západní sociální sítě blokují média, která osvětlují dění na Ukrajině ve světle, které se neshoduje se západní pozicí. Oznámil také, že byl zablokován na Twitteru.

Escobar je přesvědčen, že tyto nehorázné projevy cenzury svědčí o selhání západní propagandy.

“Jsou naprosto zoufalí, protože potřebují vyhrát PR válku o západní publikum. V Rusku už o něj přišli… Je povolen pouze jeden názor. Takový program pochází z Bílého domu, ministerstva zahraničí a Pentagonu, a nám, nezávislým hlasům, se postupně ucpávají ústa”, řekl brazilský novinář.

Upozornil, že alternativní názor předpokládá vysvětlování událostí “tak, jak jsou”. Konkrétně, objektivní podávání svízelné situace OSU. Escobar věří, že brzy se na světě objeví indické, íránské, pákistánské, africké a latinskoamerické platformy, “a to bude konec vysokých technologií ovládajících sociální sítě”.

Jednou z nejvíce rezonujících západních informačních provokací byl incident v malém ukrajinském městě Buča, kde žije asi 37 tisíc osob. Šokující záběry s mrtvolami na hlavní ulici obletěly celý svět. Ukrajina a po ní kolektivní Západ obvinily Rusko z “válečných zločinů”.

Snaha ukrajinských propagandistů, řízených zpoza oceánu, co nejdříve zveřejnit senzační zprávu s nimi však sehrála špatný žertík. Důkazem je i příběh místní obyvatelky, která údajně “zahynula rukou ruských vojáků”. Fotografie s mrtvolou mladé dívky byly zveřejněny v mnoha západních médiích. Zanedlouho “oběť” napsala, že je “v pořádku” a že fotografie byla pořízena pro “inozemciv” (pro cizince, pozn. překl.). Existuje mnoho dalších důkazů o inscenování.

Rusko na tuto provokaci okamžitě reagovalo a svolalo zasedání Rady bezpečnosti OSN, Británie však nedala souhlas, protože se obávala odhalení.

USA také nedokázaly potvrdit zprávy o “brutalitě v Buči”. Oficiální mluvčí Pentagonu uvedl, že tyto informace nedisponují nezávislým potvrzením.

Americký novinář Michael Tracy prohlásil, že ukrajinské úřady s pomocí propagandistických materiálů o událostech v Buči chtějí přimět USA a NATO, aby se zapojily do bojů. Poznamenal, že západní média neověřují potřebným způsobem informace, které přicházejí z Kyjeva. Podle něj američtí novináři pozapomněli na všechny standardy žurnalistiky, napsal na své stránce na Twitteru.

“Tento poslední pokus naklonit USA/NATO k vojenskému zásahu není nijak rafinovaný”, napsal Tracy. Dodal, že západní tisk rád používá fotografie a videa pořízená ukrajinskými úřady a prezentuje je jako potvrzená fakta.

Západní země spěchaly obvinit Rusko, aniž by měly dostatek důkazů, řekl bývalý americký velvyslanec v SSSR Jack Matlock v rozhovoru pro televizní stanici CNN. Je příznačné, že svým prohlášením narušil vysílání a rozhovor se neobjevil na internetové stránce kanálu.

Americký vojenský expert Scott Ritter je přesvědčen, že všechna zvěrstva v Buči spáchala ukrajinská armáda. Podle něj lidé v Buči zahynuli rukama ukrajinských vojáků. Ritter poznamenal, že dokud ve městě byli Rusové, obyvatelstvo s nimi zorganizovalo barter – měnilo potraviny za vojenské potravinové balíčky.

“Víme to, protože ukrajinská národní policie zveřejnila oznámení, že 1. dubna směřují do Buče, aby provedla čistku a zlikvidovala kolaboranty”, řekl Ritter.

“Máme videozáznam, kde ukrajinská policie, konkrétně skupina Azov, hrdě prohlašuje, že míří na safari. Název ukrajinské speciální policejní jednotky, která vstoupila do Buči, byl “Safari”. A dělali safari, aby začistili proruské kolaboranty. Čištění znamená zabít. Ne chytit, ale zabít. A oni to dělají. A pak chodí a natáčejí mrtvoly a říkají, že to udělali Rusové”, poznamenal americký vojenský expert.

Poukázal na zjevný nesoulad: těla na videu nevypadají, že tam ležela od odchodu ruských vojsk, ti lidé byli zabiti nedávno.

“Tito lidé byli zabiti 1. dubna ukrajinskou národní policií. Pak americký prezident vystoupil a řekl, že jde o válečný zločin spáchaný Rusy a Vladimír Putin by měl být v Haagu pohnán k odpovědnosti. Je to válka propagandy, která se nepodobá ničemu, co jsme v naší době viděli”, uvedl Ritter.

Přesto prakticky všechna americká média stále přežvykují a drmolí zjevné lži o ruských “zvěrstvech” v Buči.

Americká novinářka a moderátorka zpravodajského portálu Daily Wire Candace Owensová čelila obvinění na svou adresu poté, co prohlásila, že Ukrajina je zkorumpovaná země. Uvedla to televizní stanice Fox News, která poznamenala, že The New York Times obvinily Candace Owensovou “z práce pro Kreml” pouze za to, že novinářka psala o korupci na Ukrajině a dříve se zabývala korupčními vazbami ukrajinského prezidenta Vladimíra Zelenského.

Novinářka dostala od reportéra The New York Times sdělení, které znělo: “Víme, že jste prosazovala myšlenku, že Ukrajina je zkorumpovaná země, a to se shoduje s prohlášeními, která jsme viděli v ruských státních médiích”.

Jak uvedl moderátor Fox News Tucker Carlson, USA jsou tedy připraveny označit za “loutku Ruska” a “proruského propagandistu” každého, kdo bude mluvit o korupci na Ukrajině.

Sama Candace Owensová uvedla, že obvinění z proruských názorů ji zaskočilo, protože o korupci na Ukrajině se sama dozvěděla právě z deníku The New York Times, kde byl publikován článek “Nevzdávající se ukrajinská korupce”.

Poznamenejme, že nejpopulárnější americký televizní moderátor Tucker Carlson byl propuštěn z Fox News za to, že mimo jiné obvinil americké úřady z vleklého konfliktu na Ukrajině kvůli zvýšení cen energií a z toho plynoucích výhod.

Ve své první videonahrávce po odchodu z kanálu Fox News Carlson uvedl, že americká média mají zákaz diskutovat o důležitých problémech.

“Velké otázky, které určují naši budoucnost, se vůbec nediskutují: více občanských svobod, rozvíjející se věda, demografická změna, korporátní moc, přírodní zdroje… diskuse o tom nejsou v amerických médiích povoleny”, řekl.

Diskuse v médiích se podle něj staly “neuvěřitelně hloupými a nic neznamenajícími” a debaty o důležitých věcech byly zakázány rozhodnutím “obou politických stran a jejich dárců”.

Americký prezident Abraham Lincoln svého času řekl: “Je možné podvádět část národa po celou dobu a celý národ po určitou dobu, ale nelze podvádět celý národ po celou dobu”. A i když toto tvrzení bylo v poslední době již nejednou vyvráceno, přesto, soudě podle neustále klesajícího vlivu USA na celém světě, doba, kterou dostal americký establishment na výrobu lží a dezinformací, se chýlí ke konci.

Vladimír Prochvatilov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

fondsk

4.7 14 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 5 měsíci

Podle mne je dezinformace překroucená informace nebo přímo lhaní. Dle vlastní zkušenosti vím, že málo přemýšlivý a jednodušší Američané snědí vše co se jim předloží. Aleluja, alelujah! To ale nemohou zkoušet na nás(zatím). V tomto směru jsme americké úrovně ještě nedosáhli, ale už se blížíme. A to ČT a naši politici dělají co mohou.

cablik
cablik
před 5 měsíci

Únik: „Na 1 z 1000 dávek covid vakcíny předčasná smrt.“ Zdroj zatčen
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/zdravotnictvi/Unik-Na-1-z-1000-davek-covid-vakciny-predcasna-smrt-Zdroj-zatcen-747214

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Další covidová lež vyplouvá na hladinu: Odmítli jste nechat se očkovat? Zkoušejí to na nás jinou cestou. SV40 způsobuje rakovinu. Geneticky očkovaná zvířata se neuvádějí. Záměrná díra v zákonech? Zločinci z WHO to už klidně přiznají
https://protiproud.info/zdravi/7606-dalsi-covidova-lez-vyplouva-na-hladinu-odmitli-jste-nechat-se-ockovat-zkouseji-to-na-nas-jinou-cestou-sv40-zpusobuje-rakovinu-geneticky-ockovana-zvirata-se-neuvadeji-zamerna-dira-v-zakonech-zlocinci-z-who-to-uz-klidne-priznaji.htm

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Tento článek by si měl přečíst uživatel oldo kolik lidí zemřelo po světě na jedovaté injekce.

danny
danny
před 5 měsíci

Právě hlásí mainstream, že Zelenský v Kongresu na utajovaném!!! meetingu nevystoupí! Prý se stalo něco mimořádného. Zřejmě na Ukrajině. Už e to zřejmě veze. Ono za války si postavit proti sobě velení armády se zpravidla nevyplácí.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Takže se bude popravovat. Jako když Hitler popravil Von Staufenberga.

danny
danny
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

A nebo obráceně. Musíme počkat.

cablik
cablik
před 5 měsíci

Objektivní důvody proč Rusové spustili SVO my máme přečtené důkazů je na to dost. Masakr byl opět falešná západní operace to jsem viděl video jak dopadli ti co si dovolili vzít od Rusů humanitární pomoc. Zastřelili je a hodili do zásobníků staré benzínky. Válka dopadne jak to víme od začátku a snad se… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

To je ta tragedie dneška. “… úkolem amerických médií se stala dezinformace ….” To je možné, ale kde je novinář? “Biden nazval ruské akce “nevyprovokovanou invazí”, která se stala hlavním narativem západních médií” Na to co a jak nazval Biden, sere pes Brok. Kde je novinář, aby to místo papouškování zkontroloval?… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci

Na propagandu se může Rusko klidně vykašlat, rozhodující je, jak uspěje na válečném poli. Pokud vyhraje, pak lidé v USA se za nějakou dobu dozví pravdu. V umění dezinformací byli mistři Hitler s Goebbelsem. Pravdu o koncentrácích skrývali skoro až do konce války.

danny
danny
před 5 měsíci

Posledních několik měsíců sleduji, že stoupá protiruská hysterie, mainstream přechází od vykreslování Ruska a Rusů jako zaostalých zbídačelých divochů z asijských stepí které vycvičení ukrajinští vojáci, vyzbrojení nejmodernější západní technikou hravě porazí a do podzimu je vyženou minimálně z Donbasu a Krymu. Náš ministr pro EU Dvořák veřejně prohlásil, že se nemůže dočkat, až Rusové… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  danny

No zdá se, že se přece jen něco mění.

vachav
vachav
před 5 měsíci

Vynikající článek.Podobně objektivní pohled na americkou šaškárnu na Ukrajině jsme četli na alternativních webech již desítky.ale zde se mi líbí úvodní odstavec pod nápisem-vněm je v několika větách řečeno vše.