Biden změnil partituru. Zelenskyj jako předskokan

Ukrajiská armáda se hroutí, finanční a vojenská pomoc USA a EU se vytrácí… Krvavý ukrajinský klaun byl najmut, aby ve Washingtonu vše svalil na americké rapublikány.

Rostislav Iščenko
Rostislav Iščenko

Na snímku americký prezident co pořád bloudí a brká v rozhovoru s malým krvavým ukrajinským klaunem

Minulý týden, po neúspěšném pokusu prosadit v Senátu návrh zákona o financování vojenské pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu, aniž by došlo k dohodě o celkových parametrech amerického rozpočtu, začalo být i nenapravitelným, věčně usměvavým optimistům z Bidenova týmu jasné, že ukrajinský režim nebude možné zachránit před vojenskou katastrofou již v roce 2024.

Oproti nadějím Kyjeva a Washingtonu nebyla ruská ofenziva odložena do léta příštího roku, ani kvůli špatným podzimně-zimně-jarním klimatickým podmínkám. Ukrajina, aby vůbec přečkala zimu, vyčerpala všechny své rezervy v neplodných sebevražedných útocích na ruské opevněné linie a nebyla ani schopna přejít ke strategické obraně na dosavadních pozicích.

Už jsem psal, že je to nesnadný úkol i pro vynikající stratégy, kteří velí zkušené armádě. V zimě 1941 tento úkol nedokázal vyřešit ani Wehrmacht, tehdy nejlepší vojenský stroj na světě. V roce 1812 si s tímto úkolem nedokázal poradit Napoleon, který byl svými současníky považován za skvělého vojevůdce – mistra manévru – a jeho Velká armáda.

Jedná se skutečně o velmi obtížný úkol. Tím spíše je nesplnitelný pro ukrajinské ozbrojené síly, kterým velí generálové, kteří získali veškeré vojenské zkušenosti pouze během občanské války s donbaskými republikami, jejíž aktivní fáze byla mimořádně krátká a po níž se vše omezilo na systematické ostřelování mírových měst ukrajinskou armádou. Tito generálové navíc nemají ani tu armádu, která získala bojovou zkušenost během tzv. protiteroristické operace na východě Ukrajiny – v Donbasu, Luhansku a Izjumu  (14. 4. 2014 – 30. 4. 2018 – pozn. překl.) a v prvním roce SVO Speciální vojenské oprace).

Přibližně půl milionu ukrajinských vojáků zemřelo. Stejný počet je zmrzačen a nemůže být dále využíván na frontě. Vycvičený personál s bojovými zkušenostmi byl v podstatě z boje vyřazen. Nahradili je nemotivovaní, nevycvičení rekruti, kterým chybí i podpora moderní techniky, která byla během téměř dvou let SVO z bojů rovněž vyřazena.

USA již neočekávají, že Ukrajina vydrží až do amerických prezidentských voleb. Washington si už vůbec není jistý, že nebude muset mluvit o Ukrajině v minulém čase už ke konci jara. Zároveň není důvod k domněnkám, že se podaří uniknout porážce uzavřením míru s Ruskem za podmínek výhodných pro USA. Američtí experti si náhle uvědomili, že Rusko může, ale nemusí obsadit celou Ukrajinu, což však neznamená, že Moskva dovolí, aby na hypotetických neobsazených územích zůstal proamerický režim.

Američtí politici a generálové, kteří se ještě včera dohadovali, zda se úspěchy Kyjeva omezí na udržení současné frontové linie, nebo zda bude schopen vyrvat ruským ozbrojeným silám i některá území, která v současnosti kontrolují, náhle radikálně změnili názor na schopnost ukrajinských ozbrojených sil vzdorovat ruské armádě a začali hovořit o možné ztrátě Kyjeva, a to nikoliv v daleké budoucnosti.

Je třeba mít na paměti, že dobýt Kyjev frontálním útokem (zejména jeho pravobřežní část) je velmi obtížné, a to i v případě kontroly celého levého břehu. Zpravidla (i během Velké vlastenecké války) se město dobývalo obchvatným manévrem, pro jehož provedení a výsledky je nutné ovládnout značnou část pravého břehu. Jinými slovy, USA vlastně již nyní připouštějí, že v blízké budoucnosti dojde k zavedení ruské kontroly nad 2/3 území Ukrajiny.

Ve Washingtonu nevědí, zda Kyjev vydrží ještě měsíc nebo půl roku, ale sázka na “vítězství na bojišti” už zkrachovala. Bidenův tým se s tím musí smířit. Nyní jde o to, jak tuto vojenskou katastrofu kyjevského režimu prodat americkému obyvatelstvu.

Ve Spojených státech je volební rok. Navíc – pokud vyhlídky na úspěšné vystoupení demokratů v prezidentských volbách směřují k nule a falšování výsledků voleb dle vzoru roku 2020 není možné kvůli zhroucení protitrumpovského konsenzu elit (značná část americké elity, která dříve věřila, že nic horšího než Trump už nelze vymyslet, zjistila, že Bidenův tým je horší, a jiného vhodného kandidáta demokraté jednoduše nabídnout nemohou), pak bychom neměli zapomínat, že současně s prezidentskými volbami proběhnou i volby do obou komor amerického Kongresu.

Ve volbách do Kongresu mají demokraté šanci udržet si kontrolu alespoň nad jednou komorou, protože tytéž elity, které odepsaly demokratického prezidenta, věří, že republikánský prezident (i když to nebude Trump) musí být vyvážen kongresem, který se mu postaví. Kontrola Kongresu bude hlavní bitvou v nadcházejících volbách. Aby měli demokraté šanci, musí obvinit z ukrajinské katastrofy republikány.

Tento úkol nyní Bidenův tým řeší. K tomuto účelu americký prezident náhle potřebuje Zelenského. Minulý týden mu skutečně nebylo umožněno promluvit k senátorům, ale tento týden ho Biden náhle povolal do Spojených států a na programu jeho návštěvy bylo nejen setkání s prezidentem, ministry a vedoucími pracovníky Bílého domu, ale také projev v Senátu.

Dokonce byla protlačena i schůzka Zelenského s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů. O tom, že ji prosadili demokraté, svědčí i ta skutečnost, že měla výrazně protokolární charakter. Předseda Sněmovny reprezentantů nemohl (vzhledem ke svým služebním povinnostem) odmítnout setkání s americkým spojencem, který přijel do Washingtonu, ale o žádných závažných otázkách se nehovořilo a Zelenskému byl odepřen projev před demokraty ovládanou Sněmovnou reprezentantů.

Navenek bylo vše jako obvykle: poplácali ho po ramenou, nazvali ho dobrým člověkem, slíbili pomoc (co nejdříve), pronesli mantru “Ukrajinu neopustíme” a řekli “pomůžeme, jak jen budeme moci, dokud to půjde”. Dříve však znělo “cokoli bude třeba, dokud to bude třeba”, ale široká veřejnost této nuanci nebude věnovat pozornost, zejména proto, a to je třeba zdůraznit, že tato slova se týkají pouze současného období, dokud Kongres neodhlasuje přidělení finančních prostředků.

Hodně mluvil i sám Zelenskyj, který říkal to samé, co vždycky: dejte více peněz, zbraní a munice a Ukrajina zvítězí. Dokonce lhal, že za celý rok 2023 ukrajinské ozbrojené síly neztratily jedinou osadu a “ofenziva”, i když nebyla zcela úspěšná, prý nebyla ani zcela neúspěšná. Stačí zvýšit pomoc Ukrajině a ta začne zase postupovat.

Média dokonce přihodila informaci, že Zelenskyj se údajně aktivně dohadoval s americkými generály, kteří ukrajinské armádě radili, aby rok 2024 věnovala strategické obraně, aby vyčerpala a vykrvácela ruskou armádu, protože v roce 2023 ruská armáda vyčerpala a vykrvácela ukrajinskou armádu. Kyjevský stratég byl plný optimismu a věří, že pokud bude poskytnuto potřebné množství pomoci, Ukrajina bude schopna v blízké budoucnosti – do konce jara 2024 – opět zahájit útočné operace.

Proč byly všechny tyto nesmysly v takovém množství nakydány na americké politiky a tisk?

Vše bylo zorganizováno tak, aby přední americká média nemohla o Zelenského návštěvě a obsahu jeho prohlášení neinformovat. To znamená, že všechna tato slova byla určena nikoliv pro politickou elitu, ale pro masu amerických voličů, kteří by si měli uvědomit, že vítězství nad Ruskem už bylo tak blízko –  dokonce nějaký místní vůdce ve špinavém zeleném oblečení (místní obdoba sukně z palmových listů) přijel a požádal Spojené státy, aby nepřestávaly pomáhat v tom nejkritičtějším okamžiku.

Dále už sami demokraté připomenou, že to byli republikáni, kteří zastavili pomoc. A budou jim vyčítat, že se v zápalu volebního boje nejen vzdali spojence USA (to je z hlediska amerického voliče odpustitelné, pokud je to pro ně dobré), ale zastavením financování ukrajinské armády na prahu vítězství vlastně prohráli válku s Ruskem, kterou Zelenskyj s Bidenem už téměř skoro vyhráli.

Každopádně se téma “Trump je agent KGB/FSB s putinovským pozadím” změní v téma – “všichni republikáni jsou agenti Kremlu”.

Tato návštěva byla milníkem, který znamenal konečnou proměnu ukrajinské zahraniční politiky v součást vnitřní politiky USA. Pokud má Ukrajina tak jako tak zemřít, nechť zemře ve prospěch americké Demokratické strany. Z prašivé ovce aspoň hrstka vlny.

V herecké profesi se tomu říká “předskokan” – méně populární interpret “rozehřívá” publikum, než vystoupí “hvězda”. Volební kampaň v USA právě začala a bude dlouhá a tvrdá. Demokraté se zatím snaží využít Zelenského a Ukrajinu k tomu, aby upozornili na pro ně výhodné téma, prezentované v příznivém úhlu, a odvedli k němu pozornost a zdroje republikánů.

Je to pouhá taktika předvolební kampaně a Zelenskyj je jen herec najatý týmem jednoho z kandidátů. Vrací se do své obvyklé role.

**

Autor: Rostislav Iščenko, Ukraina.ru (10:01 -13.12.2023), pro Novou Republiku z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

4.5 17 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci

V.V.Putin – přímý přenos tiskové konference 14.12.2023

https://smotrim.ru/live/64798?utm_source=internal&utm_medium=main&utm_campaign=main2-promo

cablik
cablik
před 4 měsíci

Vláda bruselských „mstitelů“ v Polsku nastupuje: Jako u nás Antibabiš, tam AntiKaczyński. Cesta do beznaděje. Tusk vládu Bruselu zajistí. S politickými soupeři do tepláků? Berlín a Washington se radují. Beztvará hmota je to pravé!
https://protiproud.info/politika/7620-vlada-bruselskych-mstitelu-v-polsku-nastupuje-jako-u-nas-antibabis-tam-antikaczyski-cesta-do-beznadeje-tusk-vladu-bruselu-zajisti-s-politickymi-souperi-do-teplaku-berlin-a-washington-se-raduji-beztvara-hmota-je-to-prave.htm

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Proč liberální média podněcují ke genocidě?
https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9906-proc-liberalni-media-podnecuji-ke-genocide.htm

Orbán o svých plánech s EU: Nechci odejít, chci se jí zmocni
https://42tcen.com/entry/orban-o-svych-planech-s-eu-nechci-odejit-chci-se-ji-zmocnit

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Izrael to s tou genocidou nebude mít jednoduché, protože proti němu stojí nejen Palestinci, ale i celý islámský svět. Orbán nic v EU a NATO nic nezmění, může pouze odejít. Já se divím, že ho pořád ještě neodstranili, jak požadovala Pekarová-Adamová.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Copak to není jedno? V Polsku nová vláda i opozice svorně nenávidí Rusko a milují Zelenskeho a jeho banderovce. Tusk bude jen prostě více poslouchat Brusel a méně času bude trávit v kostele jako ti ultrakonzervativci.

cablik
cablik
před 4 měsíci

Jo spekulují aby si zachránili krk a pokud budou Rusové chtít tak banderu zaberou celého. To jsem zvědav jestli jim na tu blamáž o Putinových agentech někdo skočí.

Hokarc
Hokarc
před 4 měsíci

Zeleník je spíše poskok-am.

danny
danny
před 4 měsíci

Každý opakuje “situace došla k patu a jsou nezbytná jednání s Ruskem”! Ale oni to podávají jako samozřejmost, že Rusové to chtějí také. Jakoby se Rusko a Putin osobně jen jen třásli na to, až je pozvou na ta jednání. Tedy podle tónu spíš na kobereček, kde jim nadiktují svoje podmínky. Ale já nikde… Číst vice »

Pave1
Pave1
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

No, západní Ukrajina je silně proti-ruská, východní pro-ruská (je to země rozdělená podobně, jako bývalé Československo, jsou zde prostě dvě skupiny obyvatel). Pak jsou tu různé mafie v Rusku, USA i na Ukrajině, ta americká už ale 100let kontroluje tisk a kde co kolem, je vyspělejší. Těžko si představit, že by Rusko stálo… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

O Ukrajinu v podstatě nejde. Ve “hře” jsou návrhy Ruska USA a NATO ze 17.12.2021 na návrat bezpečnostní situace v Evropě do r.1997, tj. před rozšíření paktu NATO o ČR, Polsko a Maďarsko v roce 1999. EU není pro Rusko, v tomto případě, partnerem k jednání.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Zelenskyj dostane nádhernou vilu na Floridě a stane se hlavním maskotem amerických prezidentských voleb. Biden ho bude pořád vodit sebou po mítincích jako důkaz, jak Republikáni zradili USA kvůli Putinovi. Dýka do zad. Těch zrádců přibývá.

danny
danny
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

V první fázi ano, ale scénář se může kdykoliv změnit. Jakmile se Demokraté ujistí, že vyhráli (nebo prohráli) Zelenského nebudou živého potřebovat. Naopak, jeho (nejlépe strašnou) smrt hodí na krk Putinovi a obviní Republikány ze spolupachatelství. Stačí si vzpomenout na Kaddáfího. Jeden den se objímal se Sarkozim, na jeho zahradě měl… Číst vice »

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem danny
heriot
heriot
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Samozřejmě těžko predikovat osud Zelenského. Ale Vámi uváděné příklady s ním nemají moc společného. Ti všechní vzpomínaní byli, přes všechna předchozí objímaní, posléze kvalifikování jako nepřátelé USA a jejich země byly USA napadeny a s jejich představiteli bylo podle toho jednáno… Zelenský je jejich sluha, jeho země ji oddaně slouží a bude sloužit nadále. Není… Číst vice »

danny
danny
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  heriot

Samozřejmě i tento scénář je možný. Nebo zmizí v propadlišti dějin jako jeho předchůdci. Kde je Jaceňuk? Nebo Turčinov? Plynová princezna? A řada dalších? Sbalili nakradené miliardy USD a splynuli s davem kdesi v letoviscích milionářů.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Plynová princezna, krásná nepravá blondýnka, měla přece bolavá záda. Měla by se správně léčit někde v lázních.