Čarnogurský: Po prohře Ukrajiny bude Západ politicky bezmocný

Ján Čarnogurský, za komunismu disident, později mimo jiné předseda slovenské vlády, nyní v posledních letech opět ostrakizovaný politik, patří na Slovensku k těm osobnostem, jehož názory je dobré znát a přemýšlet o nich.

Naposledy vystoupil v politicko-spoločenské diskusní relaci „Diskusia na palete“ zaznamenané na kanálu YouTube, kterou připravuje redakce portálu napalete.sk.

Podle Čarnogurského Západ dlouhodobě vnímá Rusko jako nepřítele a tento vztah podle něho vyplývá z toho, že Rusko je nejbohatší stát světa. Říká k tomu: „Rusové tvrdí a asi to mají přepočteno, že v současném Rusku je v zemi 37 procent světových zásob surovin. Rusové jsou schopni průmyslově vyrábět všechny prvky Mendělejevovy soustavy. Kdo by se k tomu nechtěl dostat,“ vysvětluje. Tím druhým důvodem prý je, že Rusko je jediný stát schopný vojensky porazit Západ. Pokud by tomu tak bylo, tak jen za cenu obrovských vlastních ztrát.

Ukrajina podle jeho soudu není schopna Rusko porazit, přestože dosud měla na bojišti minimálně stejně vojáků jako Rusko, nebo dokonce ještě více. Rusové umí bojovat, jsou vlastenci,“ vysvětluje Čarnogurský. Je přesvědčen, že prohra Ukrajiny s Ruskem bude také prohrou Západu, který se stane politicky bezmocný. Po prohře Západu na Ukrajině americký dolar ztratí hodnotu a tím i postavení světové výměnné valuty a USA čeká ekonomický úpadek, dokonce možná rozpad. Očekává také rozpad NATO a stažení se americké armády z Evropy.

Pokud Západ hovoří o neodůvodněnosti ruské vojenské operace na Ukrajině, Čarnogurský připomíná slib, že NATO se na východ rozšiřovat nebude. Rusko podle něj logicky reagovalo na kroky USA a NATO a bezprostřední ohrožení národní bezpečnosti v těsné blízkosti svých hranic. Ohrožení vidělo zvlášť po Majdanu na Ukrajině v roce 2014.

„V 2019 roce začaly Spojené státy budovat svou vojenskou základnu v Očekově u Oděsy. Kdyby ji stihli dokončit, tak z Očakova jaderná raketa letí nad Moskvu sedm-osm minut,“ vysvětluje Čarnogurský jeden z důvodů, které vidělo Rusko.

Čarnogurský také připomíná, že současná ukrajinská politika staví na kultu Stepana Bandery, ukrajinského nacionalisty a kolaboranta s německými okupanty. Současná Ukrajina podle něj neměla vlastní státní ideologii, přičemž tuto mezeru zaplnil banderismus a falešná propaganda o světlé budoucnosti v EU.

Sankční opatření Západu proti Rusku podle Jána Čarnogurského škodí těm, kteří je na Rusko uvalili. Odstranili totiž konkurenci na vnitřním trhu Ruska, z čehož profitují domácí producenti a ekonomika. Rusko sice nemá v zemi vše, co potřebuje například k výrobě čipů, či jiné techniky, ale stojí za ním většina obyvatelstva světa.

„Řekněme Čína, která je neobyčejně technicky rozvinutý stát a stále se rozvíjí, dodává Rusku zboží, které potřebuje. Ale v současném světě není problém obejít sankce,“ říká Čarnogurský, který jako příklad uvádí Kazachstán, který slouží jako „objížďková země“ pro sankcionované produkty.

**

Celý rozhovor najdete na:

https://www.youtube.com/channel/UCka6Ue2xTqO27iAQRgtZwoQ

4 14 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 4 měsíci

Rusko si s čipy také poradí.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Kdyby Ján Čarnogurský byl českým občanem a toto u nás prohlásil či napsal, ještě než by ho zatkla policie na příkaz Stříže či Bradáčové, zlynčovali by ho sami uvědoměli pražští občané. Asi by ho pověsili na lucernu. U nás jsou takto stateční snad pouze Petr Hájek a Lenka Procházková. Tomio Okamura, který snad až do smrti… Číst vice »

Primak
Primak
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Tak ještě jednou to zkusím: On dělá to, co uzná za vhodné, za dobré. Jejich otcové byli spolu zavřeni.

cablik
cablik
před 4 měsíci

Klima-fašisté natvrdo: Chceme moc nad světem! S OSN a WHO to dokážeme: Zničit energie. Zavést lockdowny. Maso zakázat. Jíst brouky. Vítat klimatické migranty. Každého sledovat. Vlády, jednejte! Zmasakrují nás? Pryč od nich!
https://protiproud.info/politika/7627-klimafasiste-natvrdo-chceme-moc-nad-svetem-s-osn-a-who-to-dokazeme-znicit-energie-zavest-lockdowny-maso-zakazat-jist-brouky-vitat-klimaticke-migranty-kazdeho-sledovat-vlady-jednejte-zmasakruji-nas-pryc-od-nich.htm

danny
danny
před 4 měsíci

Bandera nebyl nacionalista, ale nacista. A jak už to bývá, Poturčenec horší Turka. Jeho bandy vraždily bez milosti Židy, Poláky a ostatní národnosti a také Ukrajince kteří, ať opravdu nebo domněle podporovali ty ostatní. Za války i po ní. Na Ukrajině i u nás. Ale hlavně v Polsku. O stavu polské společnosti svědčí fakt, že Polákům – a nejen vládě… Číst vice »

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Já jsem viděl fotky co udělali ti sviňáci fašistický s Poláky a teď jsou s nimi jedna ruka duch Pilsuldského se opět vrátil do Polska.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Nacionalista či nacista, to jsou jen slova. Pod pojmem “nacista” si naši lidé představí jen člena NSDAP. Máme vlastence, nacionalisty a nacisty. Nebo jinak…v Československu jsme měli Národní socialisty (Beneš i Masaryk), Němci měli svoje Národní socialisty (Hitler, Himmler…) Ale bylo to jak nebe a dudy. Nepochybně Hitler byl “vlastenec”. Třeba McCain se prohlašoval americkým… Číst vice »

danny
danny
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Hitler a spol. byli Nacionální socialisté = nacisté. Nacionalista preferuje zájmy svého národa mezi ostatními národy, ale nevyvyšuje se nad ně. Nacionalisté byli u zrodu národních států. Nacista chce pokořit nebo vyhladit jiné národy. Nacisté byli u ničení jiných států a vyhlazování jejich obyvatelstva. Právě Poláci by to měli vědět. Přišli na řadu hned… Číst vice »

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Jo tak to bylo naplánované nejdřív židé a potom Slované naštěstí na to západ nemá aby to dotáhl do konce.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Ta Hitlerova strana, když do ní vstupoval, se jmenovala “Německá dělnická strana”. 🙂 To zní hezky.

danny
danny
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Takových je! Třeba Sociální demokracie. Zejména ta německá. Není ani sociální ani demokratická. Nemusíme chodit do historie (a že by se tam toho našlo! Včetně politických vražd!).. Právě nejvíce podporuje nacistický režim politicky, ekonomicky i zbraněmi. Co je lidového na lidových stranách? U nás nebo v EU? Co je zeleného na Zelených? Atd. atp.… Číst vice »

vachav
vachav
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Trochu se Vám to v těch pojmech motá-mícháte hrušky s jablky.