Jaké sankce? Ruský vývoz LNG do Evropy na historickém maximu

Jsou to překvapivé zprávy ve chvíli, kdy si Evropská unie vytkla za cíl obejít se bez ruského paliva. Nakonec vše dopadlo naopak, píše v Budapešti registrovaný The European Conservative. Evropa v listopadu utratila miliardy za ruský LNG a dovezla jeho rekordní objemy.

„Navzdory pokusům EU uvalit sankce a zbavit se ruské energetické závislosti dosáhl ruský vývoz zkapalněného zemního plynu (LNG) do Evropy v listopadu historického maxima 1,75 milionu tun. Největší listopadové objemy byly odeslány do Francie a Belgie,“ píše autor textu Zoltán Kottász. Podle datové a analytické společnosti Kpler je toto číslo ještě vyšší než v prosinci 2022, kdy Rusko vyvezlo do Evropy 1,74 milionu tun LNG.

Na rozdíl od uhlí a ropy se na ruský plyn nevztahovaly sankce ze strany EU, ale Evropská komise uvedla, že by se členské státy měly do roku 2027 zbavit ruských fosilních paliv. Politici EU hájili pokračování dovozu z Ruska jako důsledek dlouhodobé smlouvy dohodnuté před válkou. Nicméně Ukrajina přidala belgického plynárenského operátora Fluxys na svůj seznam „mezinárodních sponzorů války“ kvůli jeho jednání s ruskými výrobci LNG. Fluxys má 20letou smlouvu s ruskou společností Yamal LNG, která končí v roce 2039.

V textu publikovaném The European Conservative se dále dovídáme, že Španělsko je předním dovozcem ruského LNG mezi zeměmi EU, následuje Francie a Belgie. Kottász se tady odvolává na zprávu Institutu pro energetickou ekonomiku a finanční analýzu (IEEFA), nezávislé výzkumné organizace. Ačkoli Francie od ledna do září 2023 snížila dovoz ruského LNG, Španělsko a Belgie svůj dovoz zvýšily o 50 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2022. Vyplývá to z podobné zprávy IEEFA o pokračujícím a intenzivnějším evropském dovozu ruského LNG.

Zhruba 21 % veškerého ruského LNG proudícího do EU je reexpedováno do jiných částí světa, což je praxe, která zvyšuje příjmy Moskvy, píší Financial Times. Zatímco smlouvy o překládce ruského LNG byly ve Spojeném království a Nizozemsku zakázány, ruské dodávky plynu se běžně převádějí mezi tankery v Belgii, Francii a Španělsku, než jsou vyvezeny do zemí mimo EU, včetně Číny, Japonska a Bangladéše.

Podle IEEFA se výdaje EU na ruský plyn a LNG v roce 2022 – v roce ruské invaze na Ukrajinu – oproti předchozímu roku více než zdvojnásobily, přičemž platby za LNG se ztrojnásobily na 16,1 miliardy eur.

Zoltán Kottász potom v The European Conservative uzavírá: „Přestože sankce EU měly tvrdě zasáhnout ruskou ekonomiku a zabránit Rusku ve financování jeho války, „klíčová odvětví ruské ekonomiky se přizpůsobují a v některých případech se zcela odrážejí od bezprecedentních mezinárodních sankcí uvalených za válku na Ukrajině,“ uvedl nedávno Bloomberg. „Fiskální stimul, který pomohl podnítit obrat, bude pokračovat, částečně umožněný schopností Ruska přesměrovat dodávky ropy do jiných zemí a prodávat surovou ropu za ceny nad 60 USD, které stanovila skupina G7 a EU.“

**

Jan Urbach, VašeVěc

3.7 9 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 4 měsíci

Tak to je Evropa se bez Ruských zdrojů neobejde a sankce na ně neplatí obchodují s celým normálním světem co vlastní většinu zdrojů.

Plebej
Plebej
před 4 měsíci

Jak vidno, EU šiřitelé “hodnot, dobra a bůhví čeho dalšího” opět zvítězili!
K “vítězstvím” jsou už jaksi ustrojeni. Z podstaty. Zvláštní však je, že nejásají …

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem Plebej
mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci

Frantík, Belgičan, Španěl, ale i Holanďan asi budou nějací filutové? Jen je škoda, že The European Conservative neupřesnil, zda od Rusa nakupuje třikrát dráž, nebo třikrát dráž prodává dál, nebo obojí. Ale že jsme těm Rusům dali pod vejce, co? Nevím, ale jestli ten Štrougal, nebo Husák byl cynik, tak se… Číst vice »