Připraveni na mír na Ukrajině?

Je Polsko připraveno na mír na Ukrajině? Bez “konečného vítězství” Ukrajiny a jejím znovudobytí Donbasu, Krymu a možná i dobytí Ruska? – ptá se polský web Polská Mysl. Poláci nemocní rusofóbií jsou stejní jako fialoví rusofobové u nás. Proto článek přetiskujeme.

Nic tomu nenasvědčuje. Zatímco na Západě se stále častěji ozývají hlasy o nutnosti ukončit válku a Ukrajina se smíří se svými územními ztrátami, v Polsku se o této otázce nikdo ani neodváží diskutovat.

Mezitím se objevuje stále více „mírových“ signálů, od prohlášení „Bildu“ po tak vážné tituly jako „Washington Post“ nebo „Foreign Affairs“. V posledně jmenovaném návrhu Richard Haas (dlouholetý prezident renomovaného think-tanku Council on Foreign Relations) a Charles Kupchan (profesor politologie na Georgetownské univerzitě) navrhli ponechat v platnosti princip formulovaný prezidentem Bidenem, že pomoc Ukrajině bude trvat “podle potřeby”, ale toto pravidlo by mělo být včas upřesněno. Platit by totiž mělo do konce letošního roku. Pak přijde čas, kdy budou mít Spojené státy a Evropa „dobrý důvod“ opustit politiku symbolizovanou frází „tak dlouho, jak to bude potřeba“. Co to znamená?

“Zachování existence Ukrajiny jako suverénní a bezpečné demokracie je prioritou, ale tento cíl nevyžaduje, aby země znovu získala plnou kontrolu nad Krymem a Donbasem.”

Abychom to řekli na rovinu, musíme uzavřít mír (příměří) a uznat ruské úspěchy.

Co na to říká Varšava? Co říkají ostatní země v regionu? Jeden z estonských vojenských důstojníků formuloval následující tezi:

“Existují pouze dvě řešení: buď vyhraje Ukrajina, nebo bude třetí světová válka .”

Tento šílený postoj pravděpodobně sdílí velká část příznivců Ukrajiny u nás, ačkoli oficiálně taková prohlášení nezaznívají. Stále existuje tzv oficiální optimismus a přesvědčování veřejného mínění, že porážka Ukrajiny bude znamenat, že nás definitivně napadne Rusko, což je mazaný propagandistický tah Kyjeva zaměřený na udržení západní politiky bezpodmínečné vojenské a finanční podpory. Taková demagogická prohlášení jsou často využívána ukrajinskými politiky na různých úrovních jako vydírání (např. při protestu polských dopravců). Tento trik používá i selhávající administrativa Joea Bidena, která straší země východního křídla NATO útokem Ruska.

V Evropě není žádná země, která by měla větší zájem na ukončení války než Polsko, které bude jako první čelit následkům, pokud se vojenská situace vyhrotí. Polsko by mělo být jednou z prvních zemí, které budou požadovat ukončení této války, stejně jako to dělají Maďaři. Žádná politická síla u nás si však takový požadavek netroufne formulovat, i když je to v zájmu Polska. Proč? Protože stále platí dogma „bojovat až do konce“ – to, že to znamená „do posledního Ukrajince“ – to v Polsku nikoho nezajímá. A co hůř, pokud zemřou „poslední Ukrajinci“, pak, jak tvrdí Jacek Siewiera, šéf Národního bezpečnostního úřadu v rozhovoru pro „Nasz Dziennik“ , Polsko bude mít do tří let válku s Ruskem. „Pokud se chceme vyhnout válce, měly by země NATO na východním křídle přijmout kratší tříletý časový horizont, aby se připravily na konfrontaci. Toto je čas, kdy musí být na východním křídle vytvořen potenciál, který by byl jasným signálem odstrašujícím agresi.” Mimochodem, totéž říká generál Leon Komornicki, který je mezi generály ve výslužbě považován za realistu.

Tedy řečeno na rovinu, v Polsku nikdo nemluví o zásadní změně politiky Západu vůči Rusku směrem k dialogu a vytvoření bezpečnostního systému, ve kterém se budou všechny strany (Rusko i Západ) cítit bezpečně. Abychom toho dosáhli, musíme především ukončit pochod NATO na východ, jasně deklarovat, že Ukrajina bude neutrální zemí, ukončit politiku nekonečných sankcí a oživit všechny instituce, které by mohly být platformou pro dialog mezi Ruskem a Evropou (např. OBSE). Někdo řekne, ale to je nemožné? Pokud ano, uzná, že již citovaný estonský vojenský důstojník má pravdu – alternativou je třetí světová válka.

**

Jan Engelgard, Myśl Polska

 

3.8 14 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
skeptik
skeptik
před 4 měsíci

Se nedivte, že ti váleční štváči nechtějí jednat o míru. Ví totiž, že až to skončí tak dopadnou špatně. Vsadili totiž na špatnou kartu.

cablik
cablik
před 4 měsíci

NĚMECKO … SLOUHA A OBĚŤ USA
https://pravyprostor.net/?p=169743

Policejní stát z nás chce mít národ sněhových vloček
https://zvedavec.news/komentare/2023/12/9899-policejni-stat-z-nas-chce-mit-narod-snehovych-vlocek.htm

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci

Tak Rus vítězí. To jsou věci. No ale pokud ten Řehka mluví o tom jak se máme připravit na válku, poprosil bych někoho s technickými znalostmi, (na odborníky z ČT nemám spojení) zda by mi neporadil jak předělat pračku (jako to dokázal ten nevzdělanej Ruskej mužik) na něco co likviduje zázračné západní zbraně.… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Vždyť Rus mele z posledního! Už vytahuje, zřejmě z muzejí, vojenská auta, rok výroby 1935, verbuje invalidy bez rukou a nohou, odchytává na hranicích s Finskem(jaký protimluv) muslimské uprchlíky, mířící do svobodného světa a verbuje je do armády…

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Taky je mi to divný. Loni touhle dobou (podle televize), zbývali Rusovi tři dni do vyčerpání munice. Dva dny do poslední rakety. Pak tři dny než jim dojdou součástky na rakety z těch praček. Vrchní velitel umřel pár dní na to. Po půl roce umřel znovu. Náš ministr zahraničí v létě odpočíval v pionýrském… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

A ten Putin také není pravý. Je to už jeho trojník.

Praded
Praded
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

No a co když je to pětník? Co si počnem?

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Počkáme, až přijde na řadu desetník. Nebo snad desátník?

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

No, hlavně ne frajtra.

Plebej
Plebej
před 4 měsíci

Jakkoliv by to Estonci (a spol.) potřebovali jako to prase drbání, Rusko za cíle své operace (SVO) vyhlásilo demilitarizaci, denacifikaci a neutralizaci Ukrajiny. Má k tomu dobře našlápnuto. A tím to i skončí, tedy pokud se US hunům opět nezadaří nacpat do jejich “svaté” války vedené proti Rusku nějaké další obětované idioty. Doufám, že alespoň… Číst vice »

Praded
Praded
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

Estonci, Lotyši a Litevci si jen honí triko. Mladí jim utekli a utíkají, zustávají jen karieristi. Kdyby to myslely vážně, tak dávno jako dobrovolníci bojují mezi ukradinci.

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem Václav Dvořák
cablik
cablik
před 4 měsíci

To jsou vše jen plané řeči a neochota uznat porážku a nový svět a ti uniformovaní gumáci to vědí. Vojenská situace je daná a západ by neměl nejmenší šanci vyhrát. Jen velkohubé prohlášení dokola a strašení lidí.

laskra
laskra
před 4 měsíci

Zlikvidovat všechny lháře a bude pokoj a mír.