Královské přijetí: Putin buduje nový světový řád

“Přivítali ho s fanfárami!”, “Děla, letadla, čestná stráž!”, “Putinovi uspořádali na Blízkém východě nechutně přepychové přivítání”. Pracovní návštěva ruského prezidenta ve Spojených arabských emirátech a Saúdské Arábii doslova rozzuřila západní “partnery”.

Vskutku královské přijetí naší delegace představovalo výrazný kontrast toho, jak se v Zálivu vítali západní vůdci. Naprostým fiaskem byla jarní cesta Joe Bidena, o staříka si málem nohy utírali. Zvláštní ostudou byla návštěva německého prezidenta v Kataru. Waltra Steinmeiera prostě zapomněli uvítat a půl hodiny čekal ve svém letadle, až pro něj konečně někdo přijde.

To v Evropě okamžitě zaznamenali a znepokojili se – a co my? “Vladimír Putin byl přijat v Saúdské Arábii se zvláštními poctami”, napsal francouzský politik Florian Filippo. …”Musíme zcela změnit kurz a rychle”.

Nejde samozřejmě jen o dekorum. Čestná stráž, ruské vlajky na ulicích i v nebi, ruská hymna v podání orchestru, dělostřelecká salva, uctění ruské delegace se stalo symbolem loučení s odcházející érou, kdy byly monarchie Zálivu nejoddanějšími spojenci USA.

Na tomto svazku se držel celý mnohaletý podvod s “petrodolarem”. Monarchie prodávaly Státům a jejich spojencům ropu, dostávali za to dolary. Část šla na zajištění obyvatelstva. Část vkládaly elity do londýnských sídel a newyorských apartmá, fotbalových klubů a vzdělávání svých dětí v Etonu.

Závislost byla tak silná, že Washington mohl požadovat po svých partnerech, aby zvýšili těžbu, čímž se zhroutily ceny ropy, a tím se ruinoval Sovětský svaz. Před několika lety však země Zálivu začaly z této jehly slézat. A na vině vůbec nebyl Putin.

Prvním zvoněním byla velká recese v letech 2007-2008 v USA. Ceny nemovitostí klesly, mnohé firmy zkrachovaly, dopady této krize doposud nebyly náležitě překonány. Poté Státy zvýšily těžbu ropy a staly se předním světovým těžařem a tím konkurentem pro země Zálivu.

Důležitým signálem se staly protiruské sankce. Elity monarchií si všimly, jak iluzorní jsou jejich práva na londýnská sídla, francouzské hotely a sportovní kluby. Během okamžiku může být ukradeno veškeré bohatství, záminky se už najdou: na Západě nikdy nepřestali dělat zemím Zálivu kázání.

Poslední propady USA na zahraničněpolitickém poli nenechaly vůbec žádné iluze. Konflikt na Ukrajině, zamýšlený jako mocný protiruský blitzkrieg, vedl Washington k ponižující porážce. Konflikt v Izraeli ukázal, že Státy zpočátku nemohou ochránit svého nejbližšího spojence, a pak ho nemohou ovlivnit, aby zastavil vyhlazování Palestinců.

Washington vypadá nalomeně a vysíleně. Jeho mantra o “řízeném chaosu” už nefunguje. USA skutečně umí podněcovat konflikty, ale vést je ke kýženému výsledku již nejsou schopny. Je jasné, že přátelství s takovou zemí je nebezpečnější než nepřátelství.

Monarchie zálivu se již řadu let snaží diverzifikovat rizika. Fantastickým tempem rozvíjely své země: během několika let vyrostly v pustině ultramoderní města, která zanechala daleko vzadu New York a Londýn. Emiráťané už nekupují nemovitosti v USA, ale američtí investoři uhánějí kupovat byty v dubajském Burdž Chalífa.

Z ničeho vznikl velkolepý turistický průmysl, mimochodem, důležitými zákazníky se zde stali Rusové. Diverzifikovaly se ekonomické vztahy – Putin poukázal na růst vzájemného obchodu se Spojenými arabskými emiráty a Saúdskou Arábií. OPEC+ stabilně pracoval a dohlížel na tvorbu cen na globálním trhu s ropou. Místní střední třída vyrostla jak na kvasnicích  a je tradičně velmi nepříznivě naladěna vůči americkým bezbožníkům a skvěle se chová k Putinovi, a to vše musí brát v potaz vládcové.

Stejně jako všechny ekonomicky úspěšné země na světě mají i monarchie Zálivu zájem o stabilní a trvalý rozvoj. Není divu, že Spojené arabské emiráty i Saúdská Arábie se rozhodly vstoupit do BRICS, jejich členství v organizaci bude zahájeno v roce 2024 a prezident Putin vůdcům států k tomu poblahopřál.

A Američany v regionu už nechtějí, mají s nimi jen samé problémy. Jejich promíjení masových vražd v Gaze pobouřilo nejen muslimy, ale vůbec všechny slušné lidi na světě. Jejich požadavky na zvýšení těžby ropy, aby se snížily ceny a vytvořily problémy Rusku, vypadají hloupě a uboze, země Zálivu je ignorují. Jejich sliby “ochrany” před Íránem nestojí za nic, prokázali, že nedokážou ochránit ani Izrael.

Není divu, že Saúdská Arábie a Írán se letos na jaře usmířily a dohodly se na obnovení diplomatických vztahů prostřednictvím čínského vůdce Si Ťin-pchinga. Ach, jak se tehdy ve Washingtonu rozhořčili – aby ne, polámal se jejich oblíbený nástroj “rozděl a panuj”.

Putin projednal s králi ropy situaci na trhu s uhlovodíky, možnosti řešení izraelsko-palestinské krize, perspektivy v oblasti energetiky, spolupráci v rámci BRICS. Dnes se má sejít s íránským prezidentem Ibrahimem Raísi, jehož země se také co nevidět stane členem BRICS.

Budování multipolárního světa je obtížný a delikátní úkol, vyžaduje schopnost domlouvat se, překonávat staré rozpory, budovat nové systémy “zábran a protikladů”. Ale alternativou k němu je americký svět, tedy chaos, potoky krve, válka všech proti všem. Vladimír Putin dokázal, že přední mocnosti současnosti o chaos nemají zájem. To je to, co spojuje drtivou většinu národů planety a činí Rusko jedním z přirozených vůdců nového světového řádu.

Viktorie Nikiforová

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://ria.ru/20231207/putin-1914266043.html?in=t

4.3 36 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci

Ale co je to proti přijmutí “naší” vládní delegace s Blyštivým Péťou v Africe. Na naší republiku jsou i černoši tak hodní, že vlídně vyhoví našemu přísloví “všude dobře, doma nejlíp” a tak těm našim blbům vzkázali ať sedí doma na prdeli. Moc hezké gesto.

Jarin G.
Jarin G.
před 4 měsíci

Fakt by mě zajímalo, který hňup dal článku 1*? Jako, že vše v článku je vše nesmysl?
Když se mu články, zde zveřejňované, nelíbí, tak ať je nečte. Na Fórum 24 by jistě našel leccos vhodného pro sebe. Že by placený či jen tupý troll?

Rob
Rob
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Jarin G.

Škodná je všude. A pokud je ještě ke všemu chráněna…, nikdy se ji nezbavíme.

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Jarin G.

Jste si nevšiml že tu chodí neziskovkáři a když nemohou psát tak dávají aspoň mínusy. Článkům patří plné hodnocení protože autor s tím měl práci a většinou za to nic nedostane.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Škodná může sem psát po libosti. Ale musela by se před tím zaregistrovat. A oni jsou zbabělí a nechtějí s kůží na trh. Tak se pokoušejí škodit jen na co stačí.