Má pravdu Ústava či německý velvyslanec?

Německý velvyslanec Andreas Künne poskytl rozhovor pod názvem „Musíme migranty přerozdělovat a zrušit právo veto v EU“ (Mladá fronta Dnes 20. 11. 2023, s. 10).
V rozhovoru uvedl na podporu zrušení práva veta: „Pokud se budeme schovávat za to, že si potřebujeme symbolicky zachovat zdání státní suverenity, a prosazovat do společných ujednání zdání vlastní banální proklamace, nesmíme se divit, že se brzy ocitneme na smetišti dějin.“.

Zdeněk Koudelka
Zdeněk Koudelka

Künne jasně řekl, že státy EU nejsou svrchované a lpění na již omezeném právu veta je jen lpěním na zdání státní suverenity. Ovšem naše Ústava uvádí, že jsme svrchovaný stát.

Má pravdu německý velvyslanec, jenž považuje členské státy EU za vazalské státy? S tímto názorem není osamocen. Obdobně přehlíživě se k ústavním vyjádřením svrchovanosti členských státu zachoval současný předseda Soudního dvora Evropské unie Belgičan Koen Lenaerts, který již v roce 1990 v rámci tehdejšího Evropského společenství uvedl: „Jednoduše zde není žádný zbytek suverenity, který by mohly členské státy uplatnit proti Společenství.“.

Pokud má však pravdu Künne, naše Ústava lže. A s ní lžou i učebnice ústavního práva, jež označují ustanovení o státní svrchovanosti za platnou součást ústavního práva. Jen by se mělo říci, za jaké vlády a jakým aktem jsme přestali být svrchovaným státem. Jak je možné, že se to občanům neřeklo?

Německý velvyslanec hájil soudobou německou zahraničněpolitickou doktrínu, která mocenskou dominanci v Evropě nebuduje na existenci pouhé německé říše, ale na německo-francouzském spolupanství nad Evropou. Bez tohoto tandemu se v Evropské unii nic neprosadí a co nechtějí, zablokují i bez práva veta. Ale potřebují se zbavit ještě práva veta jako poslední překážky přeměny menších členských států Evropské unie ve vazalské protektoráty.

Boj o právo veta je bojem o politické chápání Evropy. Malé státy ještě neprohrály, zatím si svou svrchovanost dokáží zachovat, jak to dokazuje Maďarsko, Polsko a nově i Slovensko. Ještě nejde jen o zdání suverenity, jak tvrdí německý velvyslanec, protože kdyby skutečně už suverenita členských států byla jen zdáním, pak by Německu neusilovalo o zrušení práva veta. Protože právo veta je funkční a účinné v odporu proti německo-francouzské mocenské dvojici, proto jej chce Německo zrušit.

Zarážející je nulová reakce Fialovy vlády. Velvyslanec cizí země o suverenitě státu, v němž působí, pronese veřejně a s plnou váhou své funkce, že hostitelský stát má jen pouhé zdání suverenity. Ani američtí velvyslanci takové výroky veřejně nepronášeli v době vrcholného panství USA v banánových středoamerických republikách, i když si to mysleli. Německý velvyslanec popřel naši ústavu, za to by od prezidenta a vlády suverénního státu měl být ostře pokárán. Možná však náš prezident i vláda nemají nic proti tomu, že už v očích cizích velvyslanců nejsme považováni za suverénní stát. To by se za jejich předchůdců nestalo.

4.6 11 hlasy
Hodnocení článku
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
skeptik
skeptik
před 5 měsíci

Už od samého počátku tato vláda dokazuje, že je to banda vlastizrádců.

cablik
cablik
před 5 měsíci

Oni nechtějí suverénní stát ale další spolkovou zem po tom touží po tzv superstátě. Čím dřív budou pryč tím pro Čechy lépe. A ten skopčácký diktátor má držet hubu není rok 1942.

shoty
shoty
před 5 měsíci

Na smetisko dejín nás vedú bruselskí blbci, nie právo veta. To je jediné, čo nás ešte chráni pred tuposťou.dekadentného, sebazničujúceho Západu.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci

Česká ústava je něco na způsob trhacího kalendáře. Pokud se v ní ústavním soudcům, uvedeným do funkcí senátory dnešní pravicové koalice, něco nelíbí, prostě dotyčnou stránku vytrhnou a tváří se, že nikdy v ústavě nebyla. Anebo tvrdí, že černá je vlastně bílá. Ústavnímu soudci se nesmí odporovat, i kdyby řekl tu největší blbost, má… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

Ale no ták, pane doktore. Snad byste nechtěl na presidentovi nějaké suverénní vystupování, či rozhodnutí. Za prvé neví co to je za slovo a za druhé musíte brát v úvahu, že od patnácti let je slouhou a dokonce to vypadá, že už není ani schopen rozeznat komu vlastně posluhuje. A to se ještě tomu nešťastníkovi… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Pokud byl někdo od 15 či 19 na vojenské škole, nemusí to nutně znamenat, že je nějakým nesvéprávným přitroublým slouhou. To moc zjednodušujete. Je to především o výchově a charakteru, co z člověka nakonec je. Čímž se samozřejmě nezastávám Agenta 107, ale těch, kteří přes všechnu trapnou propagandu z jedné či druhé strany si od 15… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Určitě máte pravdu, že “vojenské školy, střední i vysoké, vedly své absolventy nejen k nějakým znalostem…” A dokonce těch čestných byla asi většina – tady je jeden z nich – a před takovými smekám.
https://www.youtube.com/watch?v=2MyW374HrAs
ale já jsem psal o pokřivené, hloupé a bezduché loutce.

spartak
spartak
před 5 měsíci

Voli-či si neuvědomují tragičnost ČR ,hlavně když je co do žlabu. Ale budoucnost bude neúprosná a západní tlak z nás vytlačí vše slovanské.

Hokarc
Hokarc
před 5 měsíci

Fiala je nepřítel naší země, od něj, nás taková nereakce, nemůže překvapit.
A z Hradu, čekejme pouze zradu !

Plebej
Plebej
před 5 měsíci

Nulová reakce Fialovy vlády na slova toho DEU činovníka sice může být pro autora Koudelku zarážející, osobně by mě však spíš omráčilo, kdyby se vůbec nějaká objevila. Kdepak!, na nutellu fialenka a jeho squadru je spoleh. Stejně jako na všechny zdejší zastrčily. Ti žádného DEU činovníka nemohou zarmoutit, jsou tak již svým… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 5 měsíci

Pat a Mat v kanceláři Senátu ČR ?

vaclav
vaclav
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Pat a Mat jsou komické postavičky – ti blbci ve vládě, senátu a posranecké sněmovně jsou tragické postavy.

unkas
unkas
před 5 měsíci

z Hradu musí zaznít okamžité přísné pokárání velvyslance sdělené celé veřejnosti, nebo jeho vyhoštění jako “persona no grata”. Je-li na Hradě ČESKÝ prezident…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  unkas

Jan Žižka a císař pán byli nějací Čechové…

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tak císař pán určitě. 😉

Plebej
Plebej
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  unkas

Vy fakt stále tápete v tom, jestli zdejší místodržící p-rezident pávek je ještě českým? Zajímalo by mě jen, jak dlouho vám ten pocit může ještě vydržet?

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  unkas

Tohle udělal naposledy Zeman, pokud si pamatuji. Poslal přidrzlého a vlezlého US velvyslance tam, kam patří – do Schoenbornskýho paláce.