Mírová jednání jako zástěrka pro válku. Západ opět lže ve jménu Ukrajiny

Je naprosto jasné, čím se v současnosti zabývá vůdce ukrajinského lidu a (prozatím i) prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Studuje novou roli “dobyvatele nebe”. Nejlépe ruského. Na amerických stíhačkách F-16.

Václav Dvořák
Václav Dvořák

Vtipálkové z kapsy bývalého komedianta nyní intenzivně rozdmýchávají mediální šum kolem dlouho očekávaných stíhaček F-16 z USA, stejně vytoužených a dlouho očekávaných jako kdysi “džaveliny”, “posvátné bajraktary” nebo spásné “kočičky” – německé tanky “Leopard”.

Existuje dokonce fotografie, na níž Zelenskij nahlíží přemoudřelým pohledem (i když tato image je pro něj v poslední době stále obtížnější) do kokpitu letadla, v němž můžete – na přání nebo na objednávku – dokonce i rozpoznat “létajícího Američana”.

Podle nejasných a nepřesných informací z ukrajinských médií F-16 buď dorazily a již jsou na Ukrajině, nebo dorazí, a pokud dorazí, situace se radikálně změní. V každém případě se neustále objevují zprávy, že Ukrajina již může mít na svém území jednu letku F-16 (12 bojových a 3 cvičné letouny) a do dubna 2024 je plánováno dodat stejný počet dalších.

Aby už konečně byla vyřešena otázka vítězství prostřednictvím ničivého leteckého úderu.

Ze zpráv britského ministerstva obrany navíc víceméně spolehlivě vyplynulo, že první ukrajinští piloti určení k létání na letounech F-16 absolvovali výcvik ve Velké Británii.

Agentura TASS potvrdila, že šest příslušníků ukrajinských ozbrojených sil dokončilo základní kurz letových dovedností pro F-16 a zahájilo výcvik v Dánsku. Mezitím dalších deset frekventantů zahájilo praktický základní letový výcvik v Británii.

Výcvik začal v srpnu 2023 a byl zaměřen na pilotáž a výuku letecké terminologie v angličtině. Šest ukrajinských pilotů dokončilo výcvik, zatímco dalších deset stážistů zůstává ve Velké Británii, kde absolvují základní letecký výcvik a k tomu i  kurz letecké medicíny a výcvik na centrifugách.

Jinými slovy, stalo se to, co v srpnu letošního roku oznamoval představitel ukrajinského vojenského letectva Jurij Ihnat, když prohlásil, že výcvik ukrajinských vojenských pilotů na létání se stíhačkami F-16, který má probíhat v Dánsku a Velké Británii, potrvá čtyři měsíce až dva roky.

Ukrajina zřejmě nemá k dispozici dva roky na důkladný výcvik a Západ to chápe. Na Ukrajinu tak již dorazili ” piloti – rychlokvašky” vyškolení v rámci zrychleného programu založenému na principu “start – přistání”.  Mají být příkladem pro zvýšení morálky ukrajinských ozbrojených sil a zároveň posloužit jako „wunderwaffe“ k zastrašení nepřítele. Samozřejmě i jako “zázračná zbraň“ k dosažení konečného vítězství.

Pozorovatelé a experti jsou už unaveni stálým shromažďováním a ukládáním zpráv ze západních médií a analytických center do speciálních složek o tom, že konflikt na Ukrajině v rámci speciální vojenské operace (SVO) potřebuje příměří, že Ukrajina je na příměří i na “zmrazení” války připravena, ale že z Moskvy nepřicházejí signály, že i Moskva je připravena zasednout k jednacímu stolu, ačkoliv Rusko v rámci SVO prohrává.

V této věci má – samozřejmě – předstih před celou planetou britský list Financial Times, který přišel s úžasným propagandistickým šokem pro západní a samozřejmě i pro ukrajinské občany. Ví, jak chce Západ konflikt na Ukrajině nejen “zmrazit”, ale také světu oznámit, že Rusko už prohrálo.

Britové, jak známo, chtějí vše obrátit naruby: tvrdí, že je to Kyjev, kdo musí naslouchat údajným mírovým signálům z Moskvy a souhlasit se “zmrazením konfliktu”, a prezentují to jako “ukrajinské vítězství” s vysvětlením, že k příměří či zmrazení došlo, protože “Putin prohrál”.

To vše jen potvrzuje, že zvěsti o vyzbrojení ukrajinské armády novými západními zbraněmi a o míru na Ukrajině prostřednictvím “zmrazení” konfliktu jsou spojovacími články toho, co se jejich západním autorům jeví jako chytrá intrika.

Jedním z jejích cílů je odvést pozornost veřejnosti od všeobecného zdrcujícího kolapsu, který Kyjev nyní zažívá, protože ztratil značnou část západního financování a jakoukoli naději na přijatelné ukončení konfliktu, a samozřejmě i od kolapsu Západu, který předvedl naprostou nepřipravenost na vleklou válku s Ruskem.

Druhý cíl je však mnohem zákeřnější: pod rouškou řečí o příměří a “zmrazení” chce Západ nacpat Ukrajině alespoň část zbraní potřebných k pokračování války. A co je nejlepší, v důsledku příměří by Ukrajina měla dostat čas na ústup, manévrování a oddech, aby mohla spustit své vojensko-průmyslové komplexy na plný výkon.

Ukrajině by se z počátku nacpalo vše, co ještě zbylo ve vyčerpaných arzenálech a skladech, a potom by se už vyrábělo na plný výkon. A postupně by ji narvali zbraněmi až po okraj. S cílem způsobit Rusku strategickou porážku už v roce 2024.

Řeči o míru, příměří a “zmrazení” jsou podvod. Západ jej však potřebuje jako zástěrku pro důkladnější a masivnější přípravy na válku.

Další cíl propagandistického humbuku kolem “zmrazení” je rovněž cynický a podlý. Spočívá v masivních a totálních propagandistických pokusech přenést vinu za krach mírových rozhovorů ze Západu na Rusko, aby vypadalo jako odpůrce míru a strůjce války.

Vše se přitom stalo, jak víme, přesně naopak. Loni na jaře to byl právě tehdejší britský premiér Boris Johnson, kdo Kyjevu skutečně zakázal podepsat mírovou dohodu, která by Rusku zaručila bezpečnost a Ukrajině mír.

Je to právě Západ, který vede své neokoloniální války po celém světě a těží z toho, že vykresluje Rusko jako “válečnického imperialistického kolonizátora” a ” zastánce války”.  Chce tak diskreditovat Moskvu především v očích tzv. globálního Jihu, který po Rusku zahájil boj za multipolární svět proti hegemonii “zlaté miliardy” v čele se Spojenými státy.

Má to být další spásný podvod Západu. Pro Ukrajinu i pro samotný Západ, pro záchranu jeho pověsti. Další normální a tak obvyklý tah Západu, který si je jistý, že s pomocí mediálního monopolu bude moci vydávat bílou za černou a zbožná přání za realitu. Vždyť se mu to již mnohokrát podařilo.

Rusko však podniká odvetné kroky, a to poměrně úspěšně.

Nejlepším důkazem jeho korektnosti je vítězství v SVO. Ruské ozbrojené síly  dokazují každý den, že umí bojovat správným způsobem. A opravdu to dělají. Nebojují příliš intenzivně a v plné síle – šetří civilní obyvatelstvo Ukrajiny, s nímž musí Rusko ještě společně žít.

Za druhé, Kreml se nikdy neunaví a bude opakovat na všech úrovních, platformách a akcích, že Rusko je připraveno jednat o míru na Ukrajině. Ale pouze na základě jeho vlastních podmínek. Nedávno řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov deníku The New York Times: “Putin je skutečně připraven k jednání, a také to řekl… Rusko je stále připraveno (k jednání. – pozn. aut.), ale pouze po dosažení svých cílů.”

A připomněl, že 14. prosince 2023 Vladimir Putin na přímé lince a na tiskové konferenci řekl, že na Ukrajině bude mír, až Rusko dosáhne cílů SVO.

A tyto cíle zůstávají nezměněny – demilitarizace, denacifikace a neutrální status Ukrajiny, zaručující bezpečnost Ruska na ukrajinském směru. Nejjednodušší cestou k dosažení těchto cílů je vyjednat úplnou a bezpodmínečnou kapitulaci neonacistického režimu Zelenského, toho Zelenského, který demonstrativně leze do kokpitů stíhaček, připravených přinášet Rusům smrt.

Je to jednoduché, Watsone: jednání o kapitulaci je také jednáním o míru. A čím vítěznější budou akce vojsk, tím rychleji bude mír nastolen a tím bude trvalejší.

Stíhačky F-16 však podle všeho stále míří na Ukrajinu. A to je vážná hrozba, k níž by se nemělo přistupovat s kloboukem v ruce a říkat, no, přece jsme je všechny sestřelili a spálili, tak je zase sestřelíme a spálíme.

Mnohem důležitější je skutečnost, že ruské vojenské kosmické síly již preventivně pracují na určení předpokládaných míst lokalizace těchto letadel a   jejich komponentů. Podle některých neověřených zpráv byl 24. prosince večer proveden raketový úder na sklady v Oděské oblasti, kde by se mohly nacházet komponenty pro letouny F-16.

A pokud je to pravda, je to již vážné. Závažné je však i to, že Ukrajina napěchovaná západními zbraněmi je závažným protivníkem, ba dokonce nepřítelem, kterého nelze brát na lehkou váhu. To – bohužel – potvrdil i raketový útok ukrajinských ozbrojených sil na Feodosiji, při němž byl zabit jeden člověk, čtyři zraněni a poškozena velká výsadková loď Novočerkassk.

**

Vladimir Skačko, Ukrajina.ru (13:44 – 26.12.2023), z ruštiny pro Novou Republiku přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

3.5 8 hlasy
Hodnocení článku
26 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Nejvýznamnější levicový novinář posledních 33 let Alexandr Mitrofanov vydal před dvěma roky tuto knihu zde https://www.databazeknih.cz/knihy/mrazik-s-pendrekem-v-ruce-proc-je-soucasne-rusko-takove-a-proc-nemuze-byt-jine-478956, ve které dokazuje, že Rusové jsou vražední násilnící odmítající demokracii, lidská práva a že jsou nebezpečím pro celý svět. Vraždění a celková zaostalost je jejich mentalitou. Podle něho byli takoví v minulosti a nikdy se toho nezbaví. Je… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Mitrofanoff byl kdysi výborný novinář. Padni komu padni. Rád jsem ho četl. Nemusí souhlasit s Ruskou vládou ale dehonestovat takto za hranicemi svůj rodný stát vyžaduje silný žaludek. Každý se nějak živit musí ale urážet svou zem jak to dělá on? Proč ta otočka? O nějakém charakteru u tohoto dnes už pisálka těžko… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

To se občas emigrantům stává. Nenávidí svou bývalou vlast. Dokonce v historii existovali Židé-antisemité. Jeden významný německý filozof židovského původu, který byl paradoxně zuřivý antisemita, teď si nemohu vybavit jeho jméno a příjmení, dokonce kvůli svému původu spáchal sebevraždu. Hitler ho velice obdivoval a ocenil i jeho sebevraždu.

danny
danny
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Židovské předky měl i Hitlerův polní maršál letectva E. Milch. Když na to už v začátcích jeho kariéry upozornili Göringa, ten odpověděl: “O tom kdo je Žid rozhoduji já!” Dalším příkladem může být Soros. Ten za války udával Němcům Židy v Maďarsku a ti pak skončili v Osvětimi v plynových komorách. Když se ho na to ptali,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem danny
Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Tak když někdo pracuje v Rudém Právu, tak si o něm myslím, že je levičák. Dokonce snad i ultralevičák. Německý kancléř Scholz, který chce být v čele bojovníků proti Rusku, je přece také levičák. Má rudé ponožky. To jsem nevěděl, že ten lidumil a spasitel lidstva Soros, který jen tak rozdává chudákůn své těžce vydělané… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci

Tedy ono jako pilot přejít na jinou techniku není jen tak. To chce výcvik na několik měsíců. Poznat jiné letové vlastnosti letounu, zžít se s letounem atd. vyžaduje delší dobu a ne jen pár dní. Navíc ta letadla musí mít i vyškolený pozemní perzonál. Ono není jen tak přijít z rychlokurzu v Británii a hned se… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Za Husáka skutečně tehdejší socialistické Československo Kaddáfimu pomáhalo školit jeho letce.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle já nekecám! Navíc jsem v tehdejší době sloužil 2 roky v Přerově na letišti. Ještě tam při cvičném letu zahynul můj kamarád. Jeho pozůstalá rodina byla Kadafim královsky odškodněna. I s tou Biafrou je to pravda.