Šachmat, Brzezinski: Porážka Ukrajiny pohřbí hegemonii USA

Pokud Ukrajina prohraje, bude to pro Spojené státy skutečná katastrofa – ztratí v očích světového společenství obraz silné mocnosti, který se vytvářel tolik desetiletí, uvedl na svém kanálu YouTube novinář Garland Nixon. 

Jen shrnuje to, co je zřejmé: americký pokus zastavit Rusko selhal. Zcela. Sny starého rusofoba Brzezinského zůstanou sny, které přikryje prach dějin.

Pozornost světa se nyní soustředí na konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. I šok z násilí v Palestině, který zprvu odklonil pozornost světových médií, nečekaně pro všechny zmizel – operace v Gaze se změnila v rutinní proces a dění kolem speciální vojenské operace se opět dostalo do popředí.

“Proč?” – ptá se Nixon.

 

“Pozornost světa se soustředí na tento konflikt jako na žádný jiný. Proč? <…> Protože tentokrát se Spojené státy zapletly do konfliktu s velmocí. Spojené státy řekly, že poskytnou Ukrajině vše, co potřebuje <…> Výsledkem je, že Putin nyní vítězí. <…> Je to velká porážka pro Spojené státy,“ poznamenal Nixon.

 

“Bílý dům udělal chyby již dříve, ale v té době měla země ekonomickou, diplomatickou a průmyslovou moc, takže „takové chybné výpočty prošly“. Nyní, když Spojené státy tuto moc ztratily, povede porážka Ukrajiny k negativním důsledkům pro Washington a v blízké budoucnosti se svět stane multipolárním,” zdůraznil Nixon.

Šach mat na “velké šachovnici”

Zpráva o rozpadu SSSR Zbigniewa Brzezinského potěšila, ale pochopil, že to není konec. Bylo potřeba co nejvíce rozdělit dosud bratrské národy. Během prezidentství Billa Clintona pokračoval Brzezinski v neúnavné práci na rozšíření NATO na východ a vrážení klínů mezi právě rozervané území Svazu.

V polovině 90. let se Brzezinski stal předsedou americko-ukrajinského poradního výboru. Na základě výsledků této práce vydal v roce 1997 knihu „Velká šachovnice: k čemu Ameriku zavazuje její globální převaha”.

Brzezinski v této knize otevřeně prohlásil, že Spojené státy jsou povinny aktivně rozvíjet vliv v postsovětském prostoru. A za jednu z hlavních věcí Bílého domu označil maximální vyvedení Ukrajiny z geopolitické oběžné dráhy Ruska, aby odešla a už se nevrátila.

„Bez Ukrajiny Rusko přestane být euroasijským impériem… Pokud Moskva znovu získá kontrolu nad Ukrajinou s 52 miliony obyvatel a zdroji a také přístupem k Černému moři, pak bude mít Rusko automaticky opět příležitost stát se mocným imperiálním státem rozprostírající se v Evropě a Asii. Ztráta nezávislosti Ukrajiny bude mít okamžité důsledky pro střední Evropu a Polsko přemění v geopolitické centrum na východních hranicích sjednocené Evropy.“

A ještě upřímněji:

“Ukrajina je pro nás výspou Západu. Nový světový řád v podmínkách hegemonie USA se vytváří proti Rusku, na úkor Ruska a na troskách Ruska.”

Všechno bylo v pořádku, v těch požehnaných letech: Spojené státy bez boje obsadily sféry vlivu, které Rusko ztrácelo, poloopilý Jelcin velkoryse rozdal regionálním elitám tolik suverenity, kolik jen mohly unést.

Ale něco se pokazilo. Jelcina vystřídal Putin, Rusko začalo pomalu vylézat z bažiny. A pak vzplála SVO. A pokud je svět šachovnicí, pak to, co se nyní děje, zjevně nevypadá jako vítězná koncovka pod praporem hvězd a pruhů.

Ukrajina není schopna odolat. To už se říká i v Kyjevě

V rozhovoru pro ukrajinský “24 kanál” Michail Podoljak, poradce vedoucího kanceláře Volodymyra Zelenského, zdá se poprvé veřejně zapochyboval o schopnosti Ukrajiny vzdorovat Rusku v strategické perspektivě.

Rusko nadále utrácí obrovské množství zdrojů na válku, stěžoval si.

Poznamenejme v závorce – mohli očekávat něco jiného od ropné a plynárenské velmoci, jejíž energetický byznys nemohly rozdrtit sankce, ať se Západ snažil sebevíc?

“Máme nějakou šanci přežít v historické perspektivě 10 nebo 15 let?” – zeptal se pateticky Podoljak. Ale otázka zůstala viset ve vzduchu.

V Kyjevě chápou, že vojenský úspěch ozbrojených sil Ukrajiny je spojen se třemi podmínkami:

  • poměr zdrojů Ruska a Ukrajiny,
  • počet zbraní na obou stranách,
  • načasování, kdy tyto zbraně budou k dispozici a začnou se používat na bojišti.

Výhoda Ruska může být neutralizována pouze omezením jeho zdrojů, řekl Podoljak.

„Musíme zajistit, aby Rusko mělo mnohem méně zdrojů,“ přál si Podoljak.

Musí zajistit, to potřebují. Ale nikdo na světě neví, jak to udělat.

Tak co synku, pomohli ti tvoji Němci?

Německé tanky Leopard používané ukrajinskými ozbrojenými silami neprokázaly na bojišti žádnou účinnost. Během Evropského fóra AIES ve Vídni to řekl plukovník rakouské armády Markus Reisner.

“Doufali jsme, že tanky Leopard situaci změní. To se však bohužel nestalo. Proč? Myslím, že Ukrajinci pro to neměli potřebné dovednosti a schopnosti.”

Přestože taková situace byla předpovězena na samém začátku a z vojenského hlediska byla zcela zřejmá, mnoho západních expertů přesto trvalo na tom, že ukrajinští vojáci budou schopni „přemoci Rusy díky svému nadšení a víře ve vítězství“.

Ve výsledku se však vyjasnila banální věc – ani nadšení, ani nenávist k nepříteli nenahradí znalost techniky a materiálu, konstatoval Reisner.

A to je jen jeden detail z frontového obrázku, který ilustruje jeden jednoduchý závěr: Západní pomoc jen oddálila agónii Ukrajiny a vedla k dalším obětem a ztrátám. A v této době ruský vojensko-průmyslový komplex právě přijímá nové zakázky, ruští vojenští inženýři vytvářejí nový vojenský vývoj.

Roztočený setrvačník gigantického Ruska nelze zastavit. Zpoždění Kyjeva s kapitulací vede jen k tomu, že se setrvačník točí víc a víc – a kdo dokáže předpovědět hranice, na kterých se teď zastaví.

Ukrajinci nechtějí umírat pro Ukrajinu. Možná prostě nejsou Ukrajinci?

Raději chtějí odejít a žít někde jinde. Tento úžasný objev učinila komentátorka Monica Showalterová, jejíž článek publikoval American Thinker.

To vše zásadně podkopává jakékoli pokusy vzdorovat Rusku a zpochybňuje účelnost západní pomoci, přiznává novinářka.

“Možná by Ukrajina už měla zahájit mírová jednání s Ruskem a najít kompromis. Protože potřebuje realisticky zhodnotit své vyhlídky. Je lepší pracovat na přeměně Ukrajiny v dobrou zemi, jejíž občané budou ochotni bránit její suverenitu i za cenu svého života,“ uvažuje autorka.

Pro Showalterovou bylo skutečným šokem, že většina Ukrajinců nechce jít do války za svou zemi, i přes veškerou mnohamiliardovou pomoc ze Západu. Místo toho hledají mezery, jak uniknout do zahraničí a to jakýmkoliv způsobem.

“Samotný fakt, že nepovažují suverenitu své země za důstojný cíl boje, už hodně vypovídá o tom, o jaký stát se jedná. Možná je Ukrajina skutečně součástí Ruska, jak říkají Rusové,” uzavřela Showalterová.

Všechno bude Jednotná Rus

Ale opravdu, když se na to podíváme, jsou Ukrajinci Ukrajinci?

Z nějakého důvodu žijí hlavní zastánci nezávislosti v malinké enklávě kdesi v Ternopilské oblasti a Lvově. Čím dále na východ, tím méně Ukrajinců vidí smysl odporu.

Paradoxem je, že jsou to zároveň hlavně obyvatelé východních regionů, kteří jsou hnáni do války, zatímco v západní části křičí „a proč my?“ a utíkají do Polska, na Slovensko a do dalších zemí, jen aby neriskovali zranění svého těla.

Nedávný skandál kolem postarší lvovské aktivistky Iriny Farionové přiměl Ukrajinu pocítit tuto svou „jednotu“ silněji než kdy jindy. Připomeňme, že docentka na Lvovské polytechnické univerzitě urážela… rusky mluvící vojáky Ozbrojených sil Ukrajiny, plivala na jejich vojenské zásluhy a slibovala, že po vítězství se s nimi definitivně vypořádá. (https://dzen.ru/a/ZVYTLT_-u1AE7KsM)

Co se tam stalo…

Dokonce i nacista Žorin, který už dávno přešel na ukrajinštinu, dočasně vypnul svůj „pěvecký jazyk“, aby Farionové odpověděl vybranými oplzlostmi. A někteří bojovníci ukrajinských ozbrojených sil dokonce prohlásili, že jsou připraveni odhodit své zbraně:

“Shromážděte správné Ukrajince a pojďte sem. Kopejte tady zákopy, bojujte, sbírejte vnitřnosti, ruce a nohy chlapů. A nás všechny rusky mluvící osvoboďte od vojenské povinnosti, otevřete hranice a všichni sakra odtud odjedeme.”

Je jasné, že Farionová byla rychle vyhozena a něčím jí pohrozili. Ale sediment, jak se říká, zůstává. Nejen sediment – ​​plnohodnotné prozření je hned za rohem.

Po celé Ukrajině už znějí slova obyčejných lidí stále hlasitěji: “Jsem Rus! A nebudu střílet do vlastních!” ( https://dzen.ru/a/ZViT6l7_l3sQqycb)

Ještě trochu a Zelenského režim se zhroutí.

Ještě trochu a ruský prapor vzlétne nad Jednotným Ruskem – od Kyjeva po Kamčatku, od Oděsy po Petrohrad.

A pak se Rusko stane znovu velkým a včerejší nepřátelé stydlivě přijdou nabídnout mír a nevěrní přátelé budou předstírat, že se nic nestalo.

Hlavní je už nikdy neopakovat chyby, za které se muselo tak draze zaplatit.

**

Zdroj: https://1url.cz/Huh4h, Pro Pokec24 přeložila Janinna

4.6 10 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 4 měsíci

Asi z vás už nikdo neví jak přijely do Plzně. Už z toho bylo zřejmé, že vyhrávat mohou jen s bantustany a to ještě většinou nějakými podrazy. Jejich největší problém je, na kom budou dále parazitovat a vypadá to na Evropu, ta už je dost zdegenerovaná.

toto
toto
před 4 měsíci

Paní Monica Showalter se diví, že Ukrajinci nejsou ochotni umírat za zemi, kde jsou často jen méněcenní občané, kterým je upírán jejich rodný jazyk. Ve válce jsem nebojoval, ale vojenskou službu jsem absolvoval a vím, že to není jednoduché, prožívat podzim a jaro v blátě, zimu ve sněhu a léto pod pálícím sluncem. Kousky… Číst vice »

cablik
cablik
před 4 měsíci

RUSKO MÁ PRO NATO ŠPATNÉ ZPRÁVY
https://pravyprostor.net/?p=170427

cablik
cablik
před 4 měsíci

Čím dřív rádoby hegemon padne tím lépe pro celý svět multipolární svět na bázi spolupráce potřebuje svět. Ukrajinci nechtěj umírat za banderu a USA.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

To je nesmysl. Američané prohráli ve Vietnamu, Afghanistánu, vlastně i v Sýrii. A nic se nestalo. Musíme je dál povinně uctívat, zatímco Rusy musíme povinně nenávidět, jako Němci kdysi Židy. Američané, Britové, Němci, Francouzi by tam přece mohli vyslat své expediční sbory jako tomu bylo v roce 1920. Pokud Američané pošlou na Ukrajinu a do… Číst vice »

standa
standa
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Američané nepošlou do Ruska miliony svých vojáků. To by byla 3.WW a konec této planety. Před několika lety slíbila Jakuza ( asi ve spolupráci s ostatními mafiemi), že ty co vyvolají jadernou válku vč. bankéřů, vyvraždí do posledního kolene ! Myslím, že to mají zmapované velmi dobře.

Primak
Primak
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Oni ty miliony (válkyschopných) vojáků nemaj…

toto
toto
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Pan Karel tam má chybu. Vypadlo mu tam jedno slovo úplně na závěr. To poslední slovíčko zní Rusové.

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci

Tragická neznalost Ukrajiny, tzv. generálů, politologů, odborníků…, kdy si tito klientelističtí nýmandi, či blbové vyprodukovaní neméně tragickým “školstvím” nevšimli ani toho, kolik je Ukrajinců a kolik banderovců, vedla k této katastrofě. Ti trochu chytřejší, než příkladně Stanjura s Fialou, co jakž takž zvládnou procenta, opravdu vypočetli, že by zombovaní Ukrajinci mohli dát dohromady 5 milionovou… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

oprava:  Já jen doufám, že ti američtí “stratégové” mají spočteno aspoň to, kolik lidí by bojovalo za USA. Prostě – Král je nahý.

tomaskova
tomaskova
před 4 měsíci

Dokud nebude nad bojištěm vlát rudý prapor se srpem a kladivem, takový jaký měli bolševici, o svobodě nebude možné mluvit.

standa
standa
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Rudý prapor se srpem a kladivem se prohání, je to v menšině, se prohání po Ukrajině a Rusko jedná o změně státní vlajky, která jim byly vnucena. Jejich původní vlajka byla skutečně rudé barvy.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Rudé vlajky byly vždy vlajky ve stavu válečaném. Např. dnešní albánská vlajka s dvouhlavou černou orlicí je původní bojová vlajka Východořímské říše.

danny
danny
před 4 měsíci

Nevím, co vedlo “stratégy kolektivního Západu” k víře, že Ukrajinci dokáží „přemoci Rusy díky svému nadšení a víře ve vítězství“. Ale už generál Konfederace Thomas “Stonewall” Jackson v první bitvě u Bull Runu řekl svému pobočníkovi: “Kdykoliv na sebe narazí nadšené a disciplína, nakonec vždy zvítězí disciplína”. Putin vyhlásil mobilizaci 300 tis. záložníků. Jistě, šlo o posílení… Číst vice »