Španělsko zablokovalo účast EU na operaci USA v Rudém moři

Karol Jerguš
Karol Jerguš

Madrid původně usiloval o zapojení celého Společenství do mise, informoval deník El Confidencial. Politický a bezpečnostní výbor EU na mimořádném zasedání 20. prosince jednomyslně schválil účast na iniciativě rozšířením operace Atalanta. Ve stejný den Borrell uvedl, že členské státy EU se rozhodly zúčastnit se americké operace Prosperity Guardian s cílem zajistit svobodu plavby a ochranu lodí v Rudém moři. Podle verze publikace však Madrid 21. prosince změnil svůj postoj a v rámci zasedání pracovní skupiny poradců EU pro mezinárodní vztahy toto rozhodnutí vetoval. Po eskalaci palestinsko-izraelského konfliktu v pásmu Gazy jemenští povstalci (husíové) prohlásili, že zaútočí na území Izraele a nedovolí lodím s ním spojeným proplout vodami Rudého moře a průlivu Bab-el-Mandeb, dokud se operace v palestinské enklávě nezastaví. V reakci na to americké orgány oznámily svůj záměr spustit v Rudém moři operaci Prosperity Guardian s cílem zajistit svobodu plavby a bezpečnost lodí.

Hlavním úkolem USA je porazit čínskou ekonomiku

Jak toho lze dosáhnout? – Ptá se politolog Nikolaj Starikov. Tím, že nepůjdou do války a nebudou riskovat? Tím, že připraví Čínu o její trhy. Jak to udělat? Postavením kupujících čínských výrobků proti Číně. Jak to udělat? Přimět Evropu, aby nenakupovala čínské výrobky, a snížit čínský vývoz do USA. Jak to udělat?

Politickým nátlakem – dlouhým a komplikovaným. Mnohem účinnější je zdražit čínské zboží a zároveň otočit (vrátit) výrobu do USA. Všichni jste se ptali, proč USA potřebují eskalovat konflikt na Blízkém východě? Mimo jiné právě proto. V důsledku ostřelování ze strany husiů se celkový objem světové lodní dopravy sníží o 20 %. Tvrdí to japonský deník Nikkei. japonský deník Nikkei. Tito husiové jsou užiteční kluci a palestinsko-izraelský konflikt je mimořádně užitečný. K dosažení globálních cílů Spojených států. A to je kontrola námořního obchodu, zvýšení nákladů na čínský vývoz, zkomplikování a prodloužení jeho logistiky.

**

Karol Jerguš, Armádny Magazín SK

*

VAROVÁNÍ

Vážení čtenáři – diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde . Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.

4.3 7 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 4 měsíci

Parazitizmus je jediné co umí, ale už jim to nežerou ani nejchudší státy. Lidský vojenský potenciál mají v totálním rozkladu, zbývají rakety, letadla, bomby a elektronický boj. Jenže to se také rychle mění, protože mají všechno desetkrát předražené.

cablik
cablik
před 4 měsíci

To je jen blamáž nemohou porazit ekonomicky Čínu protože sami nic už nevyrábí pro svět jen se snaží škodit ale to je nezlikviduje. A safra varování no tady jsou starší rozumní lidé a vědí o co jde.

standa
standa
před 4 měsíci

Podivné je co všechno prochází Novotnému z ODS. Bednářová byla vyhozena z práce jen za učení o kritickém myšlení – Novotný naplnil prakticky všechny skutky které jsou popsány v zákoně je justicí ochráněn ! Nic se mu nestane. Zato Čermák dostal 5,5 roku za verbálním projev, to by Novotný musel dostat aspoň 2x tolik… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Novotný je v ODS velice populární a vlivný. Tím také patří do vedení státu. Spřátelil se i s prezidentem Pavlem, který byl prakticky kandidátem ODS a spol. Vedení justice a policie patří fanouškům ODS a spol. Takže je logické, že Čermák, Putinův přívrženec, musí do vězení, zatímco Novotný, jeden z vládců této země, je v podstatě nezranitelný. Může si… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci

A je to tady díky za upozornění. Šrouby se obyčejným lidem utáhnou ještě více! Co Pavel Novotný? Už se zapomnělo? Jistě že se tato smutná situace zneužije vládou hlavně ke své ochraně. Kamery, odposlechy, udavači ještě houšť a větší kapky. Je nezákonné říci, že tuto vládu nenávidím a přeju to nejhorší? Neříkám… Číst vice »

Primak
Primak
před 4 měsíci

Suezem proplouvají lodi hlavně do Evropy. A pak také ty, co míří k Východním pobřeží USA, NY a pod. Větší provoz je z Asie východním směrem, hlavně z těch čínských přístavů a Singapůru (překladiště z menších do větších lodí), k západnímu pobřeží USA, nejvíce Los Angeles. A mnohé z nich to vezmou pak skrz Panamu na Texas, Floridu, a pod. A také… Číst vice »