Škrtněte ideologii a bude na důchody, má zcela jasno Šichtařová

Ze všech stran slyšíme, že demografická situace je neudržitelná, bez reformy se důchody neobejdou. Pak občas od vágních politických výkřiků přejdeme k sofistikovanějším rozborům.

Markéta Šichtařová
Markéta Šichtařová

Potom zase občas slýcháme, že průběžný systém může měnit jen tři parametry: Můžeme zvyšovat věk pro odchod do důchodu, nebo snižovat výši důchodů procentuálně k průměrné mzdě, nebo zvyšovat odvody pracujících do systému. Nic jiného než úpravu těchto tří parametrů nevymyslíme. A také se dozvídáme, že bez těchto změn, „nejlépe“ všech třech najednou, penzijní systém zkolabuje.

A já vám chci ukázat, že to není pravda.

Demografická situace se skutečně zhoršuje, o tom žádná. Podle demografické prognózy by v roce 2100 už měl připadat zhruba jeden důchodce (tj osoba starší 65 let) na dva pracující, plus k tomu musíme připočíst ještě nezanedbatelnou skupinu dětí, takže i s dětmi budeme ve stavu, kdy zhruba na 8 pracujících připadne zhruba 4,5 – 5 lidí ekonomicky neaktivních. A v roce 2060 si jeden člověk ekonomicky aktivní bude „živit“ 0,59 důchodce proti dnešním 0,34 důchodce.

V dalších výpočtech jsem vyšla z informací o skladbě státního rozpočtu plus z oficiální demografické prognózy ČSÚ, tedy výpočet může z dostupných dat kdokoliv ověřit. Dnes platí následující parametry: odchází se do důchodu v 65 letech, průměrný důchod činí 48,45 % průměrné mzdy a průměrné měsíční odvody na důchody činí 16,95 % průměrné mzdy. Vše uvádím a dále budu uvádět v takzvaných stálých cenách, tedy čísla jsou srovnatelná.

Pokud zachováme výši odvodů na důchody i věk pro odchod do důchodu, průměrný důchod poklesne na pouhých 28,54 % průměrné mzdy v roce 2060.

Pokud naopak budeme chtít zachovat životní úroveň důchodců a udržet stávající poměr důchodů k průměrné mzdě, pak odvody do systému budou muset stoupnout na 28,77 % průměrné mzdy.

Pokud budeme postupně zvyšovat věk pro odchod do důchodu až na 69 let v roce 2060 a zachováme podíl odvodů do systému, výše důchodů klesne „jen“ na 35,93 % průměrných mezd.

A konečně pokud budeme postupně zvyšovat věk pro odchod do důchodu až na 69 let v roce 2060 a zachováme dnešní výši důchodů k průměrné mzdě, výše odvodů do systému stoupne „jen“ na 22,86 % průměrných mezd.

Toto zní dost děsivě, a přece… to MÁ „překvapivé“ řešení. Stačí si posvítit na vývoj státního rozpočtu. Příjmy i výdaje rozpočtu neustále rostou. Schodek rozpočtu se za poslední 3 roky pohybuje na 3 nejvyšších hodnotách k HDP za dobu existence ČR – v roce 2021 se dokonce schodek blížil 7 % HDP. Co je ale podstatné: jak tento schodek vzniká? Tak, že výdaje z rozpočtu jsou vyšší než příjmy. A čím jsou tvořeny výdaje, respektive na čem se vydává nejvíc? Pokud zagregujeme výdaje z rozpočtu do 3 velkých tematických skupin, pak 25,2 % tvoří výdaje označené jako „ostatní“ (tedy platy státních zaměstnanců, stavby silnic, školství, materiál a podobně), 38,6 % tvoří sociální dávky včetně důchodů a 36,3 % tvoří tzv. transfery.

Víte, co jsou to transfery? Je to jiný název pro dotace. Od dotací třeba na fotovoltaiku, až po dotace jednotlivým státu konformním podnikům a neziskovkám. Prostě přerozdělování. Přerozdělování na základě nějaké oficiálně podporované ideologie. (Protože těžař uhlí dotaci asi nezíská, že.)

A teď se podívejte, co se stane, pokud veškerou ideologii škrtneme a všechno přerozdělování skrze dotace zrušíme: Pokud bychom to bývali udělali už letos a peníze ušetřené na dotacích věnovali důchodcům, důchodci by dnes měli průměrný důchod ve výši 115,51 % (!!!) průměrné mzdy. Byli by tedy bohatší než pracující lidé. Pokud bychom nikterak nezvyšovali věk pro odchod do důchodu ani odvody do systému, v roce 2060 by důchodci jen na základě zrušené ideologie a dotací měli průměrný důchod ve výši 74,87 % průměrné mzdy. Byli by tedy mnohem bohatší než dnes.

Důchodová reforma není potřebná. Co je potřebné, je zrušení ideologie v politice a z ní vyplývajících dotací.

**

AUTOR: Markéta Šichtařová, ZDROJ: Blog iDnes a CZ24

4.3 13 hlasy
Hodnocení článku
29 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

No jo, jenže dotace musí být. Co bychom si bez nich počali? Takže se musí dále krátit důchody a prodlužovat věk odchodu do důchodu. Důchodci také nemusí jít nikdy do důchodu. Můžou pracovat až do smrti, jak se to ještě před historicky krátkou dobou dělo

cablik
cablik
před 4 měsíci
Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Česká republika je nejvíce pravicovým státem na světě. V parlamentu nejsou žádné levicové strany. Levičáci vysublimovali. Prostě nejsou. Kdo je pod 5 procent, jakoby nebyl. Je totiž neviditelný. Vidlák si nevšiml, že voliči sice v roce 2008 regulační poplatky nechtěli, ale v roce 2010 už je chtěli. Proto tehdy vyhrály ODS-TOP09-STAN-Peake…volby. Což je… Číst vice »

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

To jsou jen plané řeči levice se přidala k  slouhům západu a dojela na to. Já levičák jsem nucen volit slušnou pravici. Všichni co makají manuálně nemůžou být pravičáci.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Protože levičáci provozují agresivní genocidní války. Už 1. světová válka byla soubojem mezi německou sociální demokracií a francouzskými socialisty. Ruský sociální demokrat Lenin vyvolal občanskou válku s miliony mrtvých. Sociální demokraté a socialisté Schroeder, Jospin, Blair, Solana, Robertson atd. přepadli a bombardovali Jugoslávii. Teď sociální demokraté bojují za etnicky čistý ukrajinský stát. Takhle tomu bylo… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

No toto! Co si někdo nedokáže vymyslet…

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

To víte podle toho pána komunista Hitler napadl pravičáky z SSSR. Poté NKVD provozovala koncentráky v jejich týlu. Sluha režimu lže až se to nedá číst nevím proč se tohle tady trpí.

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Vy jeden manipulátore válka byla mezi tehdejší šlechtou co si tahali bimbase kdo dál dočůrá. Ruský sociální demokrat Lenin to se povedlo víte co tady na vaši prozápadní propagandu a špinění levice nikdo neskočí. No a pokud rádoby pravice z USA napadne Rusko tak vám přeju aby jste to přežil

cablik
cablik
před 4 měsíci

Skvěle paní Šichtařová tak to funguje Češi hodnoty na důchody vytvoří jenže ideologický šílenci to vše rozfofrují pro nic.

vaclav
vaclav
před 4 měsíci

No konečně zde někdo vyslovil pravdu o rozkrádání rozpočtu.

dorotik
dorotik
před 4 měsíci

Paní Šichtařová konečně aspoň trochu pochopila, že ekonomika je projevem a dopadem vedené politiky. Jak napsal Baťa, ekonomická krize je důsledkem krize morálky společnosti. Dnešní pojetí stále vyvolávané důchodové reformy je organizovaný zločin ze strany finančních institucí (bank, pojišťoven, …..), které ovládají stát a nejvyšší politické kruhy a stále usilují o tunelování státní kasy… Číst vice »

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem Václav Dvořák
Plebej
Plebej
před 4 měsíci

A což se takhle zamyslet i nad tím, co mohou vlády učinit pro příznivější demografický vývoj?, co mohou udělat pro technické/technologické inovace? a export?, jak normalizovat politicko-ekonomické vztahy s Ruskem či Čínou aj., co mohou udělat pro to, aby zdejší výrobci danili zde a nikoliv v daňově příhodných “rájích”?, co přineslo zrušení systému EET atd.

shoty
shoty
před 4 měsíci

Úbohé počty ako od Kovandu. Na úrovni základnej školy. Prežili by takíto experti aspoň jeden povinný zápočet na matfyze?!

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  shoty

Kovanda a Šichtářová patří mezi naše nejlepší ekonomy.

Plebej
Plebej
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Pokud je to pravda, tak potěš_pán_bu, protože tato republika víc než “čisté” ekonomy (“hokynáře”) potřebuje kompetentní národohospodáře-vizionáře, s rozhledem v čase i prostoru. Kteří dokážou rozhojňovat zdroje příjmů, a ne jen přesouvat rozpočtové příjmy mezi rozp. kapitolami. A už vůbec ne oddané (leč sociálně tupé) slouhy nadnár. kapitálu.

shoty
shoty
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

Keď tu nebudú normálne obrobené polia, plné maštale, fungujúce fabriky a kvalifikovaní pracovníci, všetko to počítanie akýchsi papierikov je autentická tupota.

vaclav
vaclav
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  shoty

No mněli jsme obdělávaná pole a fabriky, které vyvážely a vychovávali odborníky. Dnes jen vychováváme neziskovky a nesmyslné vzdělance.

shoty
shoty
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Zabudol si na Dlouhého s Klausom.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  shoty

Klaus byl a je dobrý den, i když žádný mistr světa, jak tvrdili Pražáci v 90. letech. Dlouhý byl vždy jen prospěchář a populista.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Oprava…dobrý ekonom.

skeptik
skeptik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Dobrý vtip.

shoty
shoty
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Klaus nebol ekonóm, ale ideovo-politický drístač. Len pripomeniem niektoré mantry: neviditeľná ruka trhu, štát je zlý vlastník, nerozoznávanie čistých a špinavých peňazí … A keď si spomeniem na zavedený obchodný zákonník, nechápal som pojmy ako tichý spoločník, či spoločnosť s obmedzeným ručením (pritom s neobmedzeným podnikaním). Kam to tak asi mohlo viesť. A tá jeho slávna… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  shoty

Čistě a špinavé peníze se skutečně špatně rozeznávají. Když dám před vás dvě stokoruny, jednu “čistou”, druhou “špinavou”, přitom však úplně stejné, rozeznáte je? Kuponovou privatizaci vymyslel Ježek, ne Klaus. Drtivá většina lidí s ní byla spokojená, proto volila ODS dál. Až do dneška. Devalvaci navrhly Mezinárodní měnový fond a Světová banka. Měla… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Drtivá většina lidí byla zblblá propravicovou propagandou šířenou stejně zblblými médii, která z arogantního namyšleného nýmanda Klause udělala modlu.

shoty
shoty
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Z tej špinavej stokoruny neboli odvedené dane. Ak to dotyčnému prechádza, pridajú sa aj dovtedy poctiví podnikatelia. Ty rozdiel v tých peniazoch nevidíš, len to následne pocítiš cez dopady deficitného hospodárenia na svojej životnej úrovni. Preto Klaus povedal stupiditu. Čo sa týka kupónovej privatizácie, mali ísť do nej len nebonitné firmy,… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  shoty

Výklad a počítání Šichtařové je určeno pro širokou laickou veřejnost. Ona je popularizátorka. Ostatně, kdo neumí vysvětlit problém a navrhnout řešení tak, aby tomu lidé rozuměli, ten je společnosti na nic (to je slušně) a jeho byť sebelepší nápady neprojdou.

shoty
shoty
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Ale kde! Títo ľudia, ktorí majú ako fetiš impotentný ukazovateľ HDP, berú ekonomiku ako cieľ, nie nástroj. Vo svojom svete nič nehovoriacich číseliek a grafov si myslia, že dôchodcov uživia úroky, dividendy, či indexy na burzách.

Stanislav Sevecek
Stanislav Sevecek
před 4 měsíci

a co válečné výsaje ?

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Stanislav Sevecek

Ty zaplatí chudí lidé-dezoláti.