Pfizergate: Von der Leyen nechce stále zveřejnit detaily o nákupu vakcín

Evropská ombudsmanka Emily O’Reillyová  pokárala mainstreamová média za to, že nepohnala Evropskou komisi více k odpovědnosti, protože prezidentka EK Ursula von der Leyen odmítá zveřejnit textové zprávy adresované generálnímu řediteli Pfizer Albertu Bourla.

Na snímku Emily O’Reillyová, Evropská ombudsmanka

Je to více než dva roky od začátku skandálu, často označovaného jako „Pfizergate.’ Tento problém se točí kolem skutečnosti, že šéfka Komise nejen nařídila nákup zbytečně obrovského množství vakcín COVID-19 od společnosti Pfizer za peníze daňových poplatníků, což nakonec nutilo země, aby likvidovaly stovky milionů propadlých dávek, a vyjednávání ceny s generálním ředitelem společnosti (a obchodním partnerem jejího manžela) prostřednictvím dosud nevydaných textových zpráv, bylo vedeno nejméně transparentním možným způsobem.

Připomeňme, že Ursula von der Leyen vyjednávala největší dohodu o nákupu vakcín v EU v hodnotě € 1,8 miliardy.

Evropská komise tvrdí, že nemá „žádný výpis textových zpráv“, protože tyto zprávy jsou často „krátkodobé a  nepodléhají požadavkům na vedení záznamů a od té doby byly odstraněny“.

Případ byl předložen evropskému veřejnému ochránci práv v září 2021 a byl uzavřen v červenci loňského roku, přičemž zákonný hlídací pes oficiálně oznámil Komisi, že šlo “o nesprávný úřední postup” a opakovaně požadoval obnovené vyhledávání a vydání textů.

Jak řekla Emily O’Reillyová „kancelář veřejného ochránce práv  má pouze doporučující pravomoci, nemá žádné právní nástroje, které by von der Leyen vyslýchaly kromě toho, že uvedou skutečnost a požádají o pomoc.

Proto se Emily O’Reillyová obrátila na média na nedávné akci, kterou pořádala bruselská strategická poradenská společnost SEC Newgate, proč se zdá, že novináři jsou zdrženliví, pokud jde o von der Leyen a možná největší skandál s korupcí v historii EU.

Zpráva veřejného ochránce práv odhaluje, že Evropská komise pravidelně neodpovídá na žádosti o svobodu informací ( FOI ) včas. Například „systémová zpoždění“  byla u 85% všech případů a více než 60% z nich vyžadovalo řešení více než 60 pracovních dnů, navzdory zákonné lhůtě 15 dnů.
 
Prvnizpravy.cz – Belgická ministryně odhalila ceny vakcín v EU – a rozhněvala firmy

Na jednání Emily O’Reillyová požádala europoslance, aby se připojili k jejímu boji proti korupci v EU:

Tato zpráva  je poslední možností, protože povaha a rozsah nesprávného úředního postupu, který jsem zjistil, vyžaduje širší veřejnou debatu a pečlivou parlamentní kontrolu, jak to má běžná institucionální výměna a dialog se nepodařilo problém vyřešit.

Podle nařízení EU  je přístup k dokumentům pravidlem, nikoli možností… Komise na nejvyšší úrovni, by měla ve svých veřejných prohlášeních a v praxi prokázat, že transparentnost je pravidlem a prioritou instituce.

Veřejná ochránkyně práv má ale pouze doporučující pravomoci a Komise na jeho výzvu nereagovala. Proto se Emily O’Reillyová obrátila na média s otázkou, proč novináři neinformují o skandálu von der Leyenové, který může být největším korupčním skandálem v historii EU.

Evropského veřejného ochránce práv volí Evropský parlament; je to nezávislý a nestranný subjekt, který bere na odpovědnost instituce a orgány EU a podporuje dobrou správu věcí veřejných. Emily O’Reillyová je v této funkci od roku 2013 a v prosinci 2019 byla znovu zvolena na dobu pěti let.

**

Zdroj

4 8 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 4 měsíci

Přečtěte si smlouvu Brazilie-Pfizer – otřesná jednostranně výhodná smlouva pro firmu Pfizer. Kupující musí poslouchat jen firmu a kupující nesmí nic! Podívejte se také video o této smlouvě. Smlouvy jsou psané prakticky přes kopírák pro každou zemi s malými odchylkami.

cablik
cablik
před 4 měsíci

„Hoďte už na tu pomatenou čarodějnici síť!“ Leyenová rozzuřila české politiky. Vře to
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Hodte-uz-na-tu-pomatenou-carodejnici-sit-Leyenova-rozzurila-ceske-politiky-Vre-to-747147

cablik
cablik
před 4 měsíci

Paní O’Reillyová je statečná ženská když to chce zavařit lejnu on je do toho také namočený její manžel. Bylo by dobré dotáhnout to do konce. A ono to nebude jen tohle bude toho hodně po všech utlačovaných státech v EU.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci

Stát Texas (USA) obviňuje a žaluje firmu Pfizer za podvody! Když už ty rychlokvašné vakcíny nijak nepomáhaly tak snad(!) ani neškodily…

vaclav
vaclav
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ale škodily a budou škodit !!!!!!

Praded
Praded
před 4 měsíci

Nejsem právník, ale celý postup od objednávky po zaplacení, přece nemohl podléhat rozhodnutí jedné osoby, bez předepsaného postupu, který musí taková organizace jako EU mít a i když jsou předpisy a zákony v parazitické společnosti, tvořeny v prospěch parazitů, musí existovat a musí být kontrolovatelné. Mám spíš pocit, že v tom jede celý ten rozhodovací řetězec, peněz je… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Já mám zase pocit, že je to jen odvádění pozornosti. Důležitější než co si Uršulka z Leyena s někým dopisovala je, zveřejnit smlouvy s Pfitzerem. Nezačerněné samozřejmě. To bude asi počteníčko.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Do začerněných smluv mohli sice nahlédnout jednotliví poslanci Europarlaentu, ale začerněné zůstalo začerněným. Komunikace mezi UvdL a Pfitzrem je důležitá, protože z ní by mohlo vyplynout, jak se celá ta korupce domlouvala a co z toho si zajišťovala sama Ursula pro sebe a svého muže.

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Dle mého, soud první musí vidět smlouvy. Kdo to podepsal, kdo rozhodoval, proč není zodpovědnost výrobce… Pak by si normální soud vyžádal i ty zprávy. V těch dle mého nebude kolik si Uršulka odnesla v kabelce, kolik přiskotačilo na účet manžela. Tam budou spíše požadavky výrobce s kým a co má Uršulka prosadit. Ale máte… Číst vice »