TRAGÉDIE. V čem se Rakušan mýlí

Radim Valenčík
Radim Valenčík

Ministr vnitra Rakušan:

“Je to něco, čeho se všichni děsíme, něco, čemu se těžko předchází, je to člověk, který má nějaké své problémy a dopustí se toho, že ten život bohužel, kromě sebe, vezme i jiným.”

Viz: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-rakusan-k-utoku-je-to-neco-ceho-se-vsichni-desime-tezko-se-tomu-predchazi-40455115

Není pravda, že podobným tragédiím (zejména, pokud jde o akademickou půdu) nelze předcházet. Lze, a to:

  1. Pěstováním sounáležitosti – příjmové, mezigenerační a názorové, návazně pak důvěry ve státVláda dělá pravý opak:

– Jurečka podlomil mezigenerační sounáležitost nesmyslnou reformou penzijního systému, současně s tím i důvěru ve stát, což mj. ještě více prohloubí deficit penzijního systému. Když si přečtete toto, pochopíte, proč se mladý lidem obtížně hledá smysl žití, v čem Jurečka selhal a jaké dopady to má, viz: https://radimvalencik.pise.cz/10726-vize-jakou-potrebujeme-419.html

– Svým nekvalifikovaně zpracovaným “balíčkem” vláda podpořila všechny nejagresivnější a nejvíce kontraproduktivní formy pozičního investování tím dále podlomila důvěru ve stát. Pozičnímu investování věnujeme v rámci pěstování vize stálou pozornost a je to nejnebezpečnější fenomén, který – pokud ho nepřekonáme – bude přinášet další a další tragédie, viz: https://radimvalencik.pise.cz/10765-vize-jakou-potrebujeme-443.html

– Názorovou sounáležitosti vláda likviduje zpolitizovanými procesy. Pronásleduje i ty, kteří říkají pravdu. Tady je něco o tom, jak vláda bojuje proti “extrémismu”, ve skutečnosti likviduje samotný základ názorové sounáležitosti, viz: https://radimvalencik.pise.cz/11045-vize-jakou-potrebujeme-605.html

  1. Akademická půda, která je vystavena bezprecedentním excesům i v adventní době, ztrácí přirozený výchovný vliv na mladé lidi, nenapomáhá jim nacházet spojení mezi zvyšováním kvalifikace a hledáním smyslu žití, bojovníci za nápravu stavu jsou perzekuováni, zatímco povrchním a bezohledným kariéristům se nabízející kariéra i v oblasti politické reprezentace státu. Kauza ŠEVČÍK, která vyvrcholila v adventní době, je jen špička ledovce, viz: https://radimvalencik.pise.cz/11299-otazky-k-pokusu-o-adventni-likvidaci-sevcika.html

Sečteno, podtrženo: Vláda svou politikou přímo vnucuje lidem pocit bezmocnosti, bezvýchodnosti, bezperspektivnosti a současně rozděluje společnost. V takové situacích každý člověk obtížně nachází smysl žití, roste pocit frustrace a to vše má nevypočitatelná vyústění. Pokud nemá docházet k dalším tragédiím, je co nejdříve nutný zásadní obrat! Dostali jsme se do osudového úskalí.

K tomu něco adventního a optimistického: OSUDOVÝM ÚSKALÍM PROJDEME! Známe příčiny osudového úskalí, ve kterém jsme se ocitli, a známe i cestu z něj. A také víme, jak najít smysl žití a smysl bytí, viz:

https://radimvalencik.pise.cz/11034-osudove-uskali.html

https://radimvalencik.pise.cz/11035-osudove-uskali-ii.html

Pro úplnost – připomenutí dřívějších situací, i když souvislost není přímá:

https://zoom.iprima.cz/historie/utoky-na-skolach-420975

A zde ještě něco k aktuálnímu dění (napsáno před tragédií):

https://radimvalencik.pise.cz/11307-par-poznamek-k-aktualnimi-deni-a-vizi.html

Je to o naší práci zaměřené na pěstování perspektivní, realistické a přitažlivé vize, jak se seznámit s výsledky, jak se do práce zapojit. Je to určeno i těm, kteří mají problém s tím, jak a v čem najít smysl žití.

**

doc. Radim Valenčík, zdroj: https://radimvalencik.pise.cz/11309-tragedie-v-cem-se-rakusan-myli.html

4.8 22 hlasy
Hodnocení článku
22 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 4 měsíci

Tato vláda nám vyhlásila válku, tak už sakra tu rukavici zvedněme, ted´ je čas činů.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

proč to říkám? Protože tam Ondra Thor na výraz protestů proti této vládě stanuje i v tomto počasí, on se obětuje, a co my ostatní?

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Volby jsou přece až za dva roky.

cablik
cablik
před 4 měsíci

21 prosinec: 11. září po česku? Vedení policie, ministr vnitra šéf BIS i celá vláda: Vše skončeno. Skončeno? Nic nehrozí? Rozejděte se na ubikace slavit Vánoce. Opak je pravdou. Všechno teď teprve začíná. Otázky na místě prvním
https://protiproud.info/politika/7638-21-prosinec-11-zari-po-cesku-vedeni-policie-ministr-vnitra-sef-bis-i-cela-vlada-vse-skonceno-skonceno-nic-nehrozi-rozejdete-se-na-ubikace-slavit-vanoce-opak-je-pravdou-vsechno-ted-zacina-otazky-na-miste-prvnim.htm

Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci

На Украине на 12 лет заочно арестовали российского военкора Юрия Подоляку
Источник: https://rusnext.ru/news/17033263021270700

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Dík článek jsem si přečetl.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Jurij si z toho nic nedělá. Má silně sledovaný Telegram-kanál, denně hodnotí situaci, náckům říká náckové, osvoboditelů osvoboditelé. Jeho rodné město Sumy bude do jara osvobozeno. Banderovští soudci budou souzeni a Jurij bude možná zastávat místo šéfa státní Ukrajinské televize, která už nebude štvát proti Rusku a Bělorusku…

cablik
cablik
před 4 měsíci

Pan Valenčík má pravdu to všechno se děje a opravdu já osobně toho mám dost všech těch pošahaných ideologii a jejich následků. Potom může někdo vybuchnout a udělat šílenost.

Georg
Georg
před 4 měsíci

Velmi se mě líbí pojem, který pan Valenčík používá a to je tak zv. “poziční investování”. Poslouchal jsem s ním rozhovor na TV Bureš, kde vysvětlil tento pojem, fenomen. Souhlasím s ním v tom pohledu, že to je dnes zcela běžný jev v současném globálním kapitalismu. Zcela s ním nesouhlasím v jeho myšlence, že se K.Marx mýlil… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

1/ Fiala a Jurečka porušili v případě důchodců ústavu, protože potřebují finanční prostředky na zbraně pro Zelenskeho a pro ubytování a živení našich Ukrajinců. Důchodci jsou často voliči dnešních opozičních stran, dříve Zemana a Paroubka, proto se jeví jako největší zdroj příjmů. Nikoliv lékaři, kteří jsou voliči vládních stran. Fiala má podporu ÚS, kde jsou… Číst vice »

SunTzu
SunTzu
před 4 měsíci

Tragédií je, že tento pokrytecký vládní fialový hnus s kohortou presstituckých médií zakryjí celospolečenské problémy (úpadek hospodářství, migrace atd). Užiteční idioti jako Gabal nás budou chtít odzbrojit, ukrojit vše co dosud bylo bez cenzury a relativně svobodné.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci

Tedy já nevím ale myslím si, že demokratická společnost by měla být rozdělena. Jak názorově, ideově, politicky, nábožensky. ..Jinak to asi pak není demokracie ale diktatura. Jedno zda proletariátu, vojenská, či jiná. Ano, jsou věci, které by nás měli spojovat. Tím myslím jen namátkou např. snaha o zachování míru, obrana státu, hájit zájmy… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ovšem to, co doc. Valenčík (správně) nazývá společenskou soudržností, není jen ta politicko-ideologická jednota. To i typický pravičák stejně jako levičák mohou být vlastenci. A to, co je svorníkem mezi nimi, je jejich vlastenectví (nikoliv však šovinismus či nacismus). Jak i píšete, stejně může lidi “z opačných polit. pólů” spojovat sdílený zájem o udržení národních kulturních… Číst vice »

vachav
vachav
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Demokracie je neslučitelná s kapitalismem. Nejlépe je to vidět v současném českém absurdistánu,kde se demokracie stala profláknutým pojmem,sloužící pouze k oblbování občanů.Ostatně v bezprávním státě to ani není jinak možné.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

V Rusku ale mají také kapitalismus. V Číně je jakýsi hybrid mezi kapitalismem a socialismem.

Plebej
Plebej
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

V Číně je mnohotvárný kapitalismus řízený (na opratích) KSČíny. Není až tak důležité, kým je řízen, jako, v čí prospěch. To především!

spartak
spartak
před 4 měsíci

Společnost je nemocná již více než 30let.Doufal jsem ,že voliči vidí ,to co já ,ale bohužel. Máme kapitalismus se vší parádou a pan Valenčík musí říkat ty stejné fráze.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

Já si nemohu vzpomenout, kdy naše společnost byla zdravá. Asi nikdy.

Anonym
Anonym
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Kde, kdy byla “zdravá”, resp. všeobecně přijatelná společnost?

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Anonym

Asi nikde a nikdy.

Prodost
Prodost
před 4 měsíci

Vidím to (netvrdím to) takto: Kauzálním pohledem, tedy “pohledem z vnitřku” na nic nepřijdu. Je nepoužitelný. Pohled vnější, pohled statistický? Aha, tak to už znám. To se dělo vždycky, a byly pro to vždy politické důvody. Šířit strach, omezit svobodu. Statisticky bych si i “rukopis” tragédie troufl odhadnout!