Ukrajina: katastrofální chyby. Generál Komornitsky: všechna pravidla byla porušena – Generál Komornitsky: Ruské ozbrojené síly zahájily úplné ničení Ozbrojených sil Ukrajiny (OSU)

V posledních měsících se ukrajinské ozbrojené síly (OSU), politici a spojenci Kyjeva dopustili katastrofálních chyb, které vedly k nedostatečnému úspěchu na bojišti, řekl časopisu Interia polský generál Leon Komornitski.

Ukrajinské ozbrojené síly krvácejí a nemají žádnou strategii pro vedení bojových operací. To vše povede k vítězství Ruska, je si jistý polský voják.

“Byla porušena všechna přikázání válečného umění. Ukrajinská armáda neměla schopnosti potřebné k protiofenzívě,” řekl bývalý zástupce náčelníka generálního štábu polské armády generál Leon Komornicki. Podle generála, dnes již na penzi, udělaly ozbrojené síly Ukrajiny, politici a spojenecké státy v posledních měsících řadu chyb, které přispěly k neúspěchu na frontě.

Jednou z hlavních chyb, na kterou generál Komornitski poukazuje, byla dlouhá pauza v útočných akcích Ukrajiny. Rusko využilo doby, kdy celý svět sledoval bitvu o Artěmovsk (Bachmut), k přípravě na obranu území, která obsadila v prvních týdnech konfliktu.

“Ruská armáda měla více než osm měsíců na přípravu obrany. To je něco neuvěřitelného, ​​za celou historii válek si nepamatuji, že by nějaká armáda, která byla poražena při prvním úderu, v první fázi války, dostala ´dar osmi měsíců strategické pauzy ´, což jí umožnilo nabrat síly. Vypadalo to přesně jako dárek,” říká voják. Generál upozornil i na chování západních zemí. Politici a vojáci ze zemí NATO sledovali situaci měsíce, ale pomoc poskytovali pomalu.

“Ze strany Západu chybí synchronizace a strategická koordinace. To bylo pro Rusko výhodné, záměrně vystrašilo ofenzivou, politici se báli a dělali opožděná rozhodnutí. Ještě v dubnu loňského roku jsem řekl, že pomoc je o šest měsíců zpožděna, a v únoru už to byl rok. Kdo dodává techniku na frontu pozdě, ten ji vlastně vůbec nedodává. Na frontě neexistuje koncept ´dodáme to brzy´,“ zdůrazňuje generál Komornitskij.

Když se ukrajinský zničující konflikt blíží ke konci dvou let, Ian Birrell se vypravil do Kyjeva, aby zjistil, jak silná je ukrajinská morálka. Jaký je jeho verdikt?

Generál Komornitskij (na snímku): Ukrajina nemohla vyhrát. Nemá žádný útočný potenciál

Čas, který byl na straně ruské armády, podle experta umožnil Rusům nejen připravit se na obranu jimi obsazených území, ale také umožnil změnit cíle speciální operace. Aktuálně se už nebavíme o útoku na Kyjev nebo obsazení  velkých měst, ale především o zničení ukrajinské armády a celé Ukrajiny díky účinné obraně. Rusové se připravují k útoku.

“V prostoru od Záporoží po Artěmovsk (Bachmut) zřídili Rusové za osm měsíců  zónu smrti. Toto území samo se proměnilo ve smrtící zbraň. Byly vybudovány zákopy, okopy, kryty, pasti, ve kterých se nepřítel ocitl sám jako v ohnivém pytli,“ vysvětluje generál. “Tuto ruskou obranu nelze překonat takzvaným broušením. Cesty, po kterých by se mohly pohybovat tanky a bojová vozidla pěchoty, jsou zaminovány. Musíme bojovat s lehkou pěchotou o každý pevný bod. Bez provedení intenzivního palebného úderu, bez řádné dělostřelecké přípravy , můžeme jen sledovat, jak armáda krvácí. Od června zemřelo asi 100 tisíc ukrajinských vojáků,” dodává.

Generál Komornitskij shrnul výsledky své analýzy a zdůraznil, že absence radikálních změn ve způsobech vedení války ze strany ukrajinských ozbrojených sil povede k vítězství Ruska.

“Takže Ukrajina v tomto konfliktu nevyhraje. Rusko bude schopno dosáhnout svého cíle – území, které obsadilo, bude odříznuto od Ukrajiny, včetně Krymu. Na Ukrajině vznikne slabý stát, odříznutý od zdrojů,”  říká generál Leon Komornitski.

**

Autor: Marcin Jan Orłowski, zdroj: https://inosmi.ru/20231204/ukraina-266898798.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

3.9 12 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci

“Ruská armáda měla více než osm měsíců na přípravu obrany. To je něco neuvěřitelného, ​​za celou historii válek si nepamatuji, že by nějaká armáda, která byla poražena při prvním úderu, v první fázi války, dostala ´dar osmi měsíců strategické pauzy ´, což jí umožnilo nabrat síly. Vypadalo to přesně jako dárek,” V tu… Číst vice »

spartak
spartak
před 4 měsíci

Rusko se rozhodlo šetřit lidské síly a bojuje nějak divně ,na co čeká? Polsko a Ukrajina se blokuje na silnici a Rusko čeká. Rusko má možnosti rychle obsadit Ukrajinu ,ale stále jen čeká….

cablik
cablik
před 4 měsíci

Vše bylo jasné od začátku rozhodující je palebná síla a zdatnost velitelů bandera nemohl mít šanci dobít Rusko. Ještě že tak pokud by Rusům teklo do bot tak by se stalo to nejhorší. No naštěstí Rusové zatím ani válčit nezačali.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

No já nevím. Na stránkách různych pravicových serverů typu aktuálně cz, forum24, novinky.cz, seznam.cz atd. občas zahlédnu názvy článků např. Rusko už je téměř poraženo, Je už Rusko úplně poraženo? Ukrajinská armáda nezadržitelně postupuje…sankce drtí ruskou ekonomiku atd. atd. Já dovnitř těch článků nikdy nekoukám, ale přesto je mi teď divné,… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Bezva hodnocení! Paráda!

standa
standa
před 4 měsíci

Polský generál, neuvádí vždy fakta. Kyjev – Rusové tam byli, ale stáhli se, protože měly být zahájen mírové rozhovory – byl to bonus pro rozhovory. U Charkova se podařilo Ukrajině vyhrát bitvu, ale ne válku. Po krachu mírových rozhovorů na Ukrajině, byly přestěhovány do Istanbulu, kdy opět krachly díky klaunovi Johnsonovi. Od… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 4 měsíci

Není jediným tento polský generál, kdo v poslední době perlí svá moudra o důvodech válečného fiaska západní koalice. Tak to vypadá, že v Polsku se ani s řády a plackami nešetří, a protože tento – ač žádnou bitvu nevyhrál – je jimi ověšen od hlavy k patě. Nejspíš je tam udělují za podobné tlachání, nejlépe na téma,… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 4 měsíci

po boji je každý generál, že, ty hloupý Poláku. To vy jste sami sebe přesvědčili, že stačí kopnout do dveří a celý barák se zhroutí, ano, ideologická zabedněnost vás přivedla k porážce, a čím dříve to tam Rusové skončí, tím lépe.

danny
danny
před 4 měsíci

Všichni ti všeználkové, kteří vědí, jak to s Ukrajinou dopadne – a věděli to už dávno – jsou do jednoho “bývalí”. Proč to neřekli, když byli v aktivním politickém, či vojenském životě? mělo by ro i jinou váhu! Jistě není to jejich válka. Platí to jiní a jiní i umírají, tak co by si pálili prsty a ohrožovali… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci

Pan generál říká – “Ukrajinské ozbrojené síly nemají žádnou strategii pro vedení bojových operací.” I kdyby měli, o strategii se rozhoduje někde jinde. Jak a kde bude ukrajinskej materiál bojovat určují mladí američtí kovbojové. A tak to dopadlo jako vždy a všude. Ale jako vždy se nic neděje, Hollywood zase pomůže, scénář jako vždy – ukrajinci… Číst vice »

Praded
Praded
před 4 měsíci

No metálů má hodně. To co říká jsou kecy ex post. Vždyť i oni mají zastoupení ve vedení akce ” Hurá na východ”. Historie jasně dokazuje, že Polska toho zase až tak moc nedokázala a za současnou velikost území, by měly být CCCP a tím Rusku vděčni. Jejich kolaborace v celé historii je známá… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Musel bych dohledat kdo měl to trefné vyjádření – Když letí polská vlajka po stožáru nahoru, Polák pláče. Když mu za ní někdo nabídne zlotku, tak ji prodá.