Americká média informovala o překvapivých detailech, jak ztroskotala ukrajinská ofenzíva

The Washington Post zveřejnil podrobný materiál o příčinách fiaska ofenzívy OSU. V článku se přiznává, že již první den pokusu o průlom ruské obranné linie bylo zřejmé, že cvičení provedená pro posádky obrněných vozidel v Německu byla zbytečná, protože nezohledňovala terén Záporožské oblasti.

A již čtvrtý den neúspěšných útoků velení OSU pochopilo, že američtí generálové vypracovali nezdařený plán ofenzivy, uvádí korespondent Politnavigatora. Nakonec Kyjev oznámil převzetí Rabotina až po 82 dnech bojů místo původně plánovaných čtyř. Podle informací ruské strany se však vesnice Rabotino nachází stále v “šedé zóně”.

“Cílem pro prvních 24 hodin bylo postoupit téměř o devět mil a dosáhnout vesnice Rabotino, počáteční výpad na jih k rozsáhlejšímu cíli, a sice návratu Melitopolu, města u Azovského moře, a přeříznutí ruských zásobovacích linií…

Ukrajinská vojska očekávala výskyt minových polí, ale byla ohromena jejich hustotou. Země byla poseta výbušninami v takovém množství, že některé byly naskládány do stohů. Vojáci byli vycvičeni, aby řídili své Bradley v továrně v Německu na rovném terénu. Ale na měkké půdě Záporožské oblasti, v ohlušujícím hlomozu boje, se jen těžko prodírali po úzkých polních cestách, odminovaných předsunutými jednotkami.

Rusové, kteří se nacházeli na vyvýšenině, okamžitě začali střílet protitankovými raketami. Několik bojových vozů v koloně bylo zasaženo, což donutilo další, které za nimi jely, sjet z cesty. Ty zase vybuchly na minách a zničily větší část konvoje. Ruské vrtulníky a drony se přihnaly a zaútočily na shluk lidí.

Čtvrtý den toho generál Valerij Zalužný, nejvyšší velitel ukrajinských vojsk, viděl dost. Bojiště bylo poseto spálenou západní vojenskou technikou, tedy americkými Bradley, německými tanky Leopard, odminovacími stroji. Počet mrtvých a zraněných podkopal morálku…

Zalužný rozhodl, že ukrajinští vojáci půjdou pěšky v malých skupinách po asi 10 lidech, což je proces, který by ušetřil techniku a životy, ale byl by mnohem pomalejší.

Měsíce plánování spolu se Spojenými státy byly čtvrtý den odhozeny stranou, a již odložená protiofenzíva, která počítala s postoupením k Azovskému moři během dvou až tří měsíců, se prakticky zastavila.

Místo toho, aby první den uskutečnili devítimílový průlom, Ukrajinci za téměř šest měsíců, počínaje červnem, postoupili asi o 12 mil a osvobodili hrstku vesnic. Melitopol je stále daleko za hranicí dosahu”, píše list.

Autor zdůrazňuje: “Ukrajina získala zpět jen asi 200 čtverečných mil území, což stálo tisíce mrtvých a zraněných a miliardy dolarů západní vojenské pomoci pouze v roce 2023”.

Jedním z důvodů neúspěchu ofenzívy OSU je, že “70 % vojáků jedné z brigád, vedoucích protiofenzívu a vybavených nejnovějšími západními zbraněmi, vstoupilo do boje bez bojových zkušeností”.

Noviny přiznávají, že “neúspěchy Ukrajiny na bojišti vedly k neshodám se Spojenými státy ohledně toho, jak nejlépe prolomit hlubokou ruskou obranu”.

“Velitel amerických ozbrojených sil v Evropě se týdny nemohl spojit s nejvyšším velitelem Ukrajiny na začátku kampaně kvůli napětí v souvislosti s tím, že Američané přehodnotili řešení na bojišti…

Každá strana obviňovala druhou z chyb nebo omylů. Američtí vojenští úředníci dospěli k závěru, že Ukrajina utrpěla neúspěch v základní vojenské taktice, včetně použití pozemní rozvědky k určení hustoty minových polí. Ukrajinští představitelé prohlásili, že Američané zřejmě nechápou, jak útočné drony a další technologie změnily bojiště”, píše WP.

Nyní, když se diskutuje o příčinách neúspěchu, si na Západě vzpomínají, že Kyjevu doporučovali zaútočit na Rusy dříve.

“Pentagon chtěl, aby ofenzíva začala v polovině dubna, aby se zabránilo Rusku pokračovat v upevňování svých pozic. Ukrajinci váhali a trvali na tom, že nebyli připraveni bez další výzbroje a dalšího výcviku. Protiofenzíva začala v červnu…

Američtí vojenští představitelé byli přesvědčeni, že masivní mechanizovaný frontální útok jedním směrem na jihu Ukrajiny povede k rozhodujícímu průlomu. Ukrajina útočila ve třech směrech, když soudila, že to roztáhne síly Ruska”, píše list.

Američané také uznávají odolnost ruských vojáků.

“Často, když se ukrajinští vojáci dostávali k přední linii, zjistili, že byla také zaminována nástražnými minami. A místo toho, aby se ruští vojáci stáhli, drželi své pozice i pod silným dělostřeleckým ostřelováním, což znamenalo, že Ukrajinci by museli vstoupit do boje muže proti muži s použitím střelných zbraní, aby se posunuli vpřed”.

Přiznává se také, že situaci nezlomily ani americké rakety dlouhého doletu.

“Podle ukrajinských představitelů se, nehledě na svou užitečnost, nedostaly ze slepé uličky na bojišti ani odpalovací zařízení ATACMS, ani kazetové zbraně. Nemáme jiné strategie. Po celou dobu protiofenzívy Ukrajina pokračovala v úderech daleko do týlu nepřítele ve snaze oslabit ruské síly a zasít paniku v ruské společnosti”.

List potvrzuje informace, že kvůli zahájenému obklíčení Avdějevky museli Ukrajinci stáhnout část sil ze Záporožské fronty na pomoc posádce poblíž Doněcku.

“Koncem října byly jednotky 47. brigády náhle přesunuty na východ, aby chránily severní křídlo Avdějevky. Západní výzbroj brigády, a sice německé tanky Leopard a americké bojové stroje Bradley, odešly společně s nimi.

Přesun do Avdějevky byl pro brigádu překvapením, ale byl to také signál, že operace v Záporoží byla zmrazena hlavně na zafixovaných liniích. Podle satelitních snímků Rusové v létě a na podzim pokračovali v budování obranných konstrukcí ve svém týlu. Kolem vesnice Romanovskoje, jihovýchodně od Rabotina, byly vybudovány protitankové příkopy a tři metry hluboké betonové pyramidy, aby se zabránilo případným dalším pokusům ukrajinských vojsk postoupit”.

Michail Rjabov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

politnavigator

4.4 12 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
oldo
oldo
před 5 měsíci

“Místo toho, aby první den uskutečnili devítimílový průlom, Ukrajinci za téměř šest měsíců, počínaje červnem, postoupili asi o 12 mil a osvobodili hrstku vesnic. Melitopol je stále daleko za hranicí dosahu”, píše list. Autor zdůrazňuje: “Ukrajina získala zpět jen asi 200 čtverečných mil území, což stálo tisíce mrtvých a zraněných a miliardy dolarů západní… Číst vice »

standa
standa
před 5 měsíci

Ukrajina to má spočítané. Až se bude jednat o míru, budou ruské podmínky skutečně tvrdé, podle jiných se nepojede. Rusko nechává Ukrajincům Západní Ukrajinu, ale předpokládám, že v příštím roce skutečně přijdou o Oděsu a Ukrajina nebude mít moře.

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

A jsme zase u těch novinářů. Předně by měli napsat to co ví všichni zúčastnění. Tomu průseru o “A” do (raději) “W” velí, včetně plánování Americké protekční děti z West Pointu. Zázračné zbraně nejsou k ničemu a to, že někdo cvičil na rovině … a neumí přejet jámu, ostatně proč by měl tank odminovanou cestu zrovna… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

A teď se ještě dočtu, že Leopardi zamrzli a Abrams nechce jezdit. Zbejvá už snad jen to, aby Stoltenberg poprosil Šojgu, zdali by nešlo se na to do léta vysrat a pak to zkusit někde na rovině.

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

A to je naprosto jasné ta technika je zastaralá navíc tanky nejsou hlavní bojový prostředek.

vera havrankova
vera havrankova
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Skvěle jste to shrnul, Mikkeshi!

Praded
Praded
před 5 měsíci

Ubohé kecy. Na tuto válku se připravovaly už v posledním roce 2SV. Už při rozpadu CCCP, tam naexpedovaly všechny evidované schopné banderovce z euroatlantické civilizace. K naverbování dalších, dodaly doláče. Celý čas monitorovaly a monitorují území a nic se tam neděje, bez jejich vědomí. Jenom tomu banderovskému řádění, nechávaly volný průběh, aby je navnadily. Od počátku… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci

A kdo tuhle legraci zaplatí?

VlastimilCech
VlastimilCech
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Platíte i Vy, pane Karle. A V.Čech taky. 🙁