Velká Británie a USA v OSN popírají vinu za úder na Bělgorod: nadále budeme Ukrajinu podporovat

Čeští zástupci se “zbaběle vyhnuli” účasti na zasedání Rady bezpečnosti OSN, které Rusko svolalo po úderu ukrajinské armády na centrum Bělgorodu kazetovou municí vypálenou raketometem Vampire české výroby.

Řekl to stálý zástupce Vasilij Nebenzja a zdůraznil, že “občané České republiky, stejně jako jiných západních států, si musí uvědomit, na co jdou jejich peníze a na jakých zločinech se jejich vlády podílejí”.

“Většina EU jsou spolupachateli zločinů, prováděných kyjevskou bandou”, upozornil ruský diplomat.

Nebenzja zdůraznil, že jde o cílený úder na centrum Bělgorodu, nikoli o oběti způsobené působením protivzdušné obrany.

“Nejsou to žádné střepiny, ale je vidět, že letí raketa”, řekl Nebenzja.

“Na organizaci teroristického útoku se podíleli britští a američtí poradci”, dodal.

Francouzský zástupce podle očekávání vystoupil s tezí, že “nic z toho by nebylo, kdybyste nezačali SVO”.

“Lež, začali jsme SVO, abychom zastavili to, co 8 let dělal kyjevský režim na Donbasu”, vyvrátil to Nebenzja.

“Ukončit to lze jedině vítězstvím nad tímto teroristickým režimem”, řekl.

Podle Nebenzji Rusko “překvapuje mlčení generálního tajemníka v reakci na bezuzdné barbarství neonacistů”.

Diplomat se domnívá, že Bělgorod byl ostřelován na pozadí neúspěchů OSU na Donbasu, kde ztratili předmostí v Marjinke, a “už-už budou nacisté vyhnáni z Avdějevky”, kde ukrajinští vojenští velitelé “zaplňují bojové pozice mrtvolami nepřipravených branců”.

Nebenzja zdůraznil, že Rusko má v úmyslu “napravit situaci v Charkovské oblasti” s cílem zajistit bezpečnost svých území.

“Čím více nám budou vytvářet hrozby, tím tvrději budeme jednat”, řekl stálý zástupce.

Podle Nebenzji jsou představitelé Zelenského režimu “stejně jako Hitler v letech 43-44 přesvědčeni o své neporazitelnosti”.

Následně vystupující představitel Velké Británie obvinění odmítl a vinu svalil na Moskvu.

“Statisíce ruských vojáků na území Ukrajiny. Žádný ukrajinský voják není na území RF… Pokud chce RF někoho obvinit ze smrti Rusů, pak je třeba především obvinit prezidenta Putina… Skutečné cíle byly odhaleny po nezákonné anexi ruských území”, řekl anglický diplomat.

Ujišťuje, že” Rusko není schopno vojensky porazit Ukrajinu”, a proto údajně provádí nevybíravé masové údery.

“Rozhodně podporujeme Ukrajinu a nevzdáme se této podpory”, varoval Brit.

Podobný postoj vyjádřili i další představitelé Západu, kteří trvali na tom, že Ukrajina “má právo na sebeobranu” atd.

“Putin musí čestně diskutovat se svým národem o důsledcích této války… Kreml odmítá zastavit svůj nezákonný vpád … Pouze Rusko je odpovědné za začátek a pokračování této války. Vyzýváme Rusko, aby stáhlo své vojáky z mezinárodně uznávaného území Ukrajiny”, řekl zástupce USA.

Brazilský mluvčí ale připomněl, že “neustálý přísun zbraní bude podněcovat konflikt” a vyzval k zahájení rozhovorů.

“Stále slyšíme, že Ukrajina tuto válku nezačala. Pokud by na Ukrajině v roce 2013 nedošlo k Západem podpořenému státnímu převratu, kdyby režim nezačal válku na Donbasu, byly splněny Minské dohody, nic z toho, co se stalo v roce 2022, by se nestalo.

Ukrajina má právo chránit své občany. A záměrně a nevýběrově zabíjet cizí občany má právo také? Bombardování civilní, nikoli vojenské infrastruktury je v souladu s Chartou OSN?

Rusko cílí pouze na vojenskou infrastrukturu Ukrajiny a tím spíše cíleně nepoužívá zbraně proti civilistům”, odpověděl kritikům Nebenzja.

Michail Rjabov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Politnavigator

4.7 12 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Rishi Sunak, premiér Velké Británie, je prý strašně hodný a mírumilovný. To proto, že je hinduista. Zároveň je to důkaz, že Velká Británie se nadobro zbavila své rasistické minulosti (viz např. Churchill se radoval z hladomoru v Bengálsku a litoval toho, že neumřel Gándhí), když má barevného premiéra. Tak v čem je problém? Sunak může se… Číst vice »

danny
danny
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Asi jako Barack Obama změnil politiku USA. Dostal Nobelovu cenu při svém zvolení, načež rozpoutal více válek, než jeho předchůdci. Jistá Madla Dvořáková, známá spíš jako Albrightová, prohlásila veřejně v TV, že půl miliónu pobitých iráckých dětí je přijatelná cena za udržení vlivu USA na Blízkém Východě. A jako v Československu narozená Židovka musela… Číst vice »

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem danny
vaclav
vaclav
před 4 měsíci

Víte mne naprosto zbavuje příčestnosti nadpis zachraňme EU – no to je naprosté FUJ tohle může napsat je VUL

Hokarc
Hokarc
před 4 měsíci

Považte. Pro Lipavského, jsou vyjádření Ruska zábavou. Já si nemyslím, že on bude ten poslední, kdo se bude smát. Jenže on to neodnese pouze zvěřinec ve stáji, ale celá stáj.

Praded
Praded
před 4 měsíci

Hledat ve válce nějakou morálku je nesmysl. To že touto SVO se snaží Rusko vyčerpat euroatlantický parazity je jasné, jenom stále nerozumím tomu, proč nepostoupily na Oděsu. Dále je divné, že neprosazují uznání územ, kde proběhlo referendem a po té schválení Ruským orgánem, připojení k Rusku, takže se SVO vlastně vede na Ruském území.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci

To jednání,,našich” představitelů je opravdu ale opravdu velmi zbabělé. Vždyť se před RB mohli obhájit a usvědčit Rusko ze lží. Takhle si je Angličané, Francouzi…schovají pod sukně, hrdiny! Obávám se, že od teď jsme opravdu ve válce s Ruskem….

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Češi určitě nejsou ve válce s Ruskem to jenom liberálně nemocní a rádoby světoobčané.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

USA a Velká Británie za to nemohou. Lipavský za to také nemůže. Tak, co byste ještě chtěli?

eFPe
eFPe
před 4 měsíci

Podle vás to tedy Rusko projede?

danny
danny
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  eFPe

Nikoliv. Neprojede. Na to Ukrajina nemá. Jen mi chybí vysvětlení této stránky věci. Šojgu je ministrem obrany, není-liž pravda. Tak ať vysvětlí, jak teda ty ruské občany brání. Pořád o tom mele. Že hlavní je ochrana civilistů. Musí si vybrat kterých. Těch ukrajinských? Ale za ty nese odpovědnost Zelenský. On nese… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Víte, já jsem gaučák. Takže o tom vím prd. Přesto…Když se podíváte za jakou cenu životů civilistů i obyčejných vojáků bylo zahnáno Německo zpět? Prošlo by to dnes?A taky. opět, nevím o tom nic, ale není nakonec to likvidování těch fašistů kteří chtějí válčit kdesi v zákopech mezi vesnicemi lepší, než vtrhnout do měst… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

A ještě po opětovném přečtení vašeho příspěvku, já si myslím, že pro rusy je bezpodmínečně nutné aby samotní obyčejní ukrajinci poznali, že byli zneužiti a sami se asimilovali zpět do ruského prostoru protože bez této podmínky to bude špatné.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  eFPe

A jak to ti obyčejní Ukrajinci poznají, že byli zneužití, když tam mají takové zpravodajství, jaké mají? Jak poznají obyčejní Češi, že byli zneužiti, když mají k dispozici hlavně ČT24, Forum24, Respekt, Aktualně…a když jsou instruováni, že mají udat kohokoliv, kdo by zapochyboval o Zelenskem?

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  eFPe

Ano. A školení o lidských právech bude Rusům přednášet Pavel Novotný.

danny
danny
před 4 měsíci

Pan Šojgu vykládá o vojenských úspěších. Jistě jsou. Ale už nemluví o jiných věcech. Z Moskvy nemohou startovat letadla, protože není bezpečné nebe před drony. Lidé v ruských městech si nejsou jisti životem a neví dne ani hodiny Na ruských webech jsou pomalu obden informace, že došlo k teroristickému činu nebo mu bylo na poslední chvíli… Číst vice »

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem danny
Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Přece nemohli ti zlí Rusáci tak najednou ze dne na den obsadit Kyjev, kde převažují etničtí Ukrajinci. Šlo jim přece o Donbas, Luhaňsko a Krym s většinovými Rusy, kteří odmítli Majdan. Takže ten ústup chápu jako gesto dobré vůle a výzvu k jednání, Kdyby ten Kyjev obsadili, měli bychom pořád na stole, že Kyjev je… Číst vice »