Dokážete se podívat pravdě do očí?

Ukrajina pro nás Američany, jakož i pro kohokoli jiného, nepředstavovala nikdy žádný problém, a to ani po pádu sovětského státu. Problém jsme z ní v roce 2014 učinili až my, když jsme proti ukrajinském prezidentovi Janukovyčovi zorganizovali barevnou revoluci a v zemi pak ustavili vládu loutkových prezidentů, které jsme vedli k tomu, aby v míře co největší provokovali rusky mluvící obyvatele Donbasu.

V rámci tohoto tažení jsme přijali i stupidní plán přijat Ukrajinu do NATO, a to v situaci, kdy nám Rusové dávali co nejjasněji najevo, že něco takového je pro ně nepřijatelné. My jsme však ve svém úsilí vytrvali a po dobu osmi let jsme též vytrvali pobízet Ukrajince k co nejčastějšímu ostřelování rusky mluvícího Donbasu děly i raketami. Zrušili jsme dohodu z Minska, která měla tento poloválečný stav mezi ukrajinským vojskem a donbaskými Rusy ukončit, čímž jsme ovšem ruskou trpělivost s námi vyčerpali až tak, že se Rusko konečně pohnulo a dalo nám vědět, že Ukrajina byla a zůstává v jeho sféře vlivu – stejně jako my tvrdíme, že země Latinské Ameriky jsou dle Monroeovy doktríny ve sféře vlivu naší.

Dnes,  po dvou letech skutečné války, sčítáme její ztráty na životech, které na straně Ukrajiny činí už půl milionu mrtvých, přičemž ztráty Rusů nejsou o mnoho menší.

Celkově, včetně uprchlíků, kteří Ukrajinu opustili, ztratila Ukrajina téměř polovinu své populace, která dříve čítala 32 milionů lidí.

Dnes Rusové bitevní prostor plně ovládají, mají dostatek záložních jednotek i výzbroje a též mohutnou infrastrukturu výroby zbraní, zatímco Ukrajincům nezbylo téměř nic. Je tedy jen otázkou času, kdy Ukrajina bude nucena hledat podmínky pro cestu ven z fiaska, do kterého ji zavlekla vláda Spojených států.

Americká vláda v současnosti předstírá, že přechází k postoji, vyjadřujícímu ochotu připojit se k jakémukoli vyjednávání o předmětném rusko-ukrajinském střetu, avšak v této věci žádnými pákami nedisponuje. Na obzoru tedy není nic, než jen další vojenské ponížení pro Ameriku. Média už ve značné míře Ukrajinu opustila, Ukrajina zmizela z titulních stránek novin a časopisů i z prvních desíti  minut televizního vysílání CNN. Na verandách a na oknech už nevisí žádné modrožluté vlajky.

Je konec.

**

, z LewRockwell.com vybral a přeložil Lubomír Man (Outsidermedia)

**

Chcete-li podpořit Novou Republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

*

4.5 12 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 4 měsíci

čím dříve Ukrajina dojede, tím lépe. Jen mám pochybnosti, že se z toho ukrajinský národ poučí. Oni pořád ještě nechápou, k jak bezcharakterním lidem se cpou, nás tam také cpal podobně ponižujícím způsobem způsobem Klaus a přitom nám sliboval, že za 10 let doženeme v životní úrovni Rakousko a za 12 let Německo, proč se… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Klaus přece zvolil českou cestu transformace ekonomiky tzn. co nejvíce majetku Čechům, nikoliv cizincům ze západu. Za to byl hodně kritizován. Prezident Havel ho navíc kritizoval kvůli tomu, že Klaus nepospíchal do EU a do NATO. Důkazy o tom jsou na YouTube. Klaus se zastával Srbů, i těch v Bosně. Pravdou je, že neměl slibovat… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Koukám, že to obsazené území je extrémně malé. Pár kilometrů. A kvůli tomu hrozí 3. světová válka. Někdy v budoucnu může být obnovena federace nezávislých států Ruska-Běloruska-Ukrajiny a pak bude jedno, komu které území formálně patří. Spíš toto je budoucnost Ukrajiny a nikoliv NATO (EU).

danny
danny
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Podívejte se na západní, zejména americké weby. Ale i západní mainstream. Jak otočila rétorika celé západní politické oblasti oproti půl roku. Kdy a kde byl naposledy Zelenský? Jaké jsou komentáře k situaci a hlavně bezprostřední budoucnosti? Dánsko odložilo dodávku F-16 min. o půl roku. Leopardy hoří, Challengery už není vidět a Abramsy se frontě ani nepřiblížily,… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Milý Danny, ta válka přece pořád není rozhodnutá. Američanům vyhovuje, že Rusko krvácí a přitom samotné USA neztratily oficiálně ani jednoho vojáka. Můžou dodávat Zelenskemu zbraně třeba donekonečna a pokud Ukrajině budou chybět vojáci, můžou je doplnit lidmi z Polska, Čech atd. Podle mně tyhle národy (Rusko, Bělorusko, Ukrajina) tvoří jeden velký národ… Číst vice »

danny
danny
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Nelze pojem “válka” zúžit na “ozbrojený boj”. Ozbrojený boj byl rozhodnut od samého začátku. Nikdo příčetný nemohl ani pomyslet na to, že Ukrajina porazí Rusko! Ale cíl byl jinde – masové sankce + totální mezinárodní izolace = ekonomický krach a rozpad Ruska. Ozbrojený boj měl pouze vytvořit prostředí pro splnění tohoto… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Obávám se, že si Putin zase šlápne na hrábě, a pokud vyhraje, bude Ukrajinu sanovat celou. Pokud začlení jen ty Vámi jmenované regiony, defakto vždy Ruské, ekonomika Ruska pojede normálním, pro blby v naší vládě neskutečným, tempem. Hyena evropy skočí po Lvově a Iv.-Frankivsku, něco svého vezme Orbán … ale co s tím ostatním?

jbskalensky
jbskalensky
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Vypadá to, bohužel, že bude muset sanovat celou Ukrajinu. Ne že by chtěl. Pokud neponechá západní část svému osudu. Ať se postará “slavná” EU. Z pohledu Ruska je to lepší varianta. Na druhou stranu ale hrozí, že tam zůstane potencionální hnízdo dalších násilností.

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

To by znamenalo pro Rusko černou díru, do které se sypalo od roku 1921. Není to jednoduché rozhodování.

danny
danny
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Zatím to vypadá na to, že si Rusko vezme ty regiony, kde má jasnou podporu. A už to několikrát avizovalo. Naposledy Putin v listopadu – “o Západní Ukrajinu nemáme zájem”. Zájem mají bývalí majitelé – především Polsko a Maďarsko, ale i Rumunsko. Jde o to, co s tím, co zbyde, pokud vůbec něco zbyde. Rusko nepřipustí zdivočelý… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Můj přítel po cestě po asijských postsovětských republikách vyprávěl, jak tamní lidé s nostalgií vzpomínají na CCCP. Hlavně byla práce. Oni by se opětovnému spojení s Ruskem vůbec nebránili ani dnes. Diktátorští vládci by tomu ale zabránili i kdyby se měli spojit s americkým ďáblem…

eFPe
eFPe
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tohle třeba rád slyším(čtu), ale ruku na srdce. Kdyby váš známý přijel třeba k nám do firmy, a jeden den potkal mně, kde mu řeknu že za bolševika bylo líp, a přijede druhý den a potká kolegu co je prostě zarytý rusofob a amerikanofil. Oba obyčejní lidé, a vyberte si. To prostě nemusí odrážet nálady většinové… Číst vice »

toto
toto
před 4 měsíci

Podle ruských (i některých Západních) zdrojů jsou ztráty Ruska výrazně nižší než ztráty Ukrajiny. Hovoří se o osmině až desetině ztrát Ukrajiny. V číslech by to mělo být mezi 50-60.000 mrtvých na straně Ruska. Je to samozřejmě obrovské číslo, ale Rusko to zvládá, protože jsou to asi 4 lidé z deseti tisíc. Proti tomu… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  toto

Pokud chce Rusko přežít, musí být připraveno na jakékoliv oběti. Jako za 2. světové války.

skeptik
skeptik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Díky zločinnému KoZa musí pro své přežití opět přinášet oběti. Jako za II. světové války.

standa
standa
před 4 měsíci

Takový konec je očekávaný, jinak to nemohlo dopadnout. Ještě jsou fanatici fašismu a až bude EU mimo hru, pak to, možná těm pitomcům dojde, ale nemusí. Jsou na to opravdu hopně blbí.