Lavrov: Putin nikdy nemluvil o použití jaderné bomby.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

převzato

„Stále říkají, je, že Putin vyhrožuje použitím jaderné bomby, i když nic takového nikdy nebylo řečeno, na rozdíl od Evropanů nebo Američanů,” řekl Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí na své výroční tiskové konferenci.
Lavrovovi byla položena otázka, zda se situace ve světě blíží kubánské raketové krizi z roku 1962. Ministr odpověděl, že toto téma se nedávno objevilo „na různých diskusních pořadech a politických kulatých stolech“.

„Vidím zde několik hráčů. Pokud by ti, kdo mají na starosti politiku na Západě, mohli mluvit nezávisle, myslím, že by situace byla jiná, ale všichni jsou sladěni. Američané je uvedli do souladu, ale také do značné míry Britové. Uvedl jsem příklady toho, jak Londýn doslova nutí Zelenského bombardovat jakákoli místa v jakékoli části Ruské federace, “uvedl.

Lavrov také poukázal na prohlášení některých bývalých vysoce postavených amerických vojenských činitelů, včetně Bena Hodgese, bývalého velitele americké armády v Evropě. Podle ministra „říkají: „Musíme zničit všechny životní podmínky na Krymu, aby tam nebyla žádná ruská flotila, nikdo.“

„To je to, co řekli docela nedávno,“ řekl.

„Bylo by zajímavé šťourat se v hlavách těchto lidí,“ pokračoval Lavrov. „Chtěl bych jen vidět: Jsou to jen „kecalové“ nebo si snad myslí, že nás snad dostanou na kolena?”

Nikdo se je nepokusil ovládnout, dodal Lavrov.

„Říkají stále to, že Putin hrozí, že použije jadernou bombu, i když na rozdíl od Evropanů nebo Američanů nic takového nebylo nikdy vysloveno,” řekl.

Ministr rovněž vyzdvihl výroky některých evropských politiků, kteří vyhrožovali Rusku, a doporučil jim, aby si vzpomněli na moudrá slova bývalého britského premiéra Winstona Churchilla.

„Němci opakovaně říkali, že Putin by měl vědět, že my, NATO, máme také jaderné zbraně. Britové mívali paní premiérku, která říkala: ‘Nebudu váhat stisknout tlačítko’.” Ale nikdo by se nás neměl snažit vyděsit – a mnoho lidí to ví. Měli by číst Churchilla častěji: Má citát o ruském medvědovi a o tom, jak by se s ním mělo zacházet,” upozornil Lavrov.

(rp,prvnizpravy.cz,tass,foto:tass)

transparent.gif transparent.gif
transparent.gif transparent.gif
4.7 12 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 3 měsíci

Naše proamerická lejna si myslí, že jaderné zbraně budou lítat pouze východním směrem.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Tady nejde o to co Putin říká ale co tím myslí a co vlastně tím chtěl říct. A to ,,naši” novináři vědí a odhalí vždy naprosto ale naprosto přesně. Někdy dokonce i dopředu. Není třeba ani čekat, až něco řekne…

Praded
Praded
před 3 měsíci

Jediné čím Putin naznačil použití bylo: Na co nám bude svět bez Rusů.

JK
JK
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Aby ZHN plnily svůj odstrašující efekt a nebylo nutné je použít, je v některých momentech pozřebné jejich existenci připomenout. Putin to připomenul v závěru svého projevu oznamujícího zahájení SVO, když varoval před pokušením někoho třetího vstoupit do tohoto konfliktu, s tím, že následky by pro něj byly takové, jaké ve své historii nezažil. Je… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 3 měsíci

Jestliže Krym patří Ukrajině, tak proč dělají teroristické útoky proti vlastním lidem a USA jim v tom pomáhá??

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Tak mně napadá, že třeba chtějí hodit na Krym atomovou bombu, aby se tam nemohl koupat v Černém moři nikdo, když to oni nemohou dobýt. Bude to jako atol Mururoa.

Ludvik
Ludvik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Hodně hloupé, i jako “vtip”.

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Ale četl jste vyjádření Bena Hodgese, což je dosti velké zvíře. Nemá tam být život.

Ludvik
Ludvik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Zřejmě netuší, co se skrývá pod pojmem “Stalinův kanál”…

Vaclav Kurel
Vaclav Kurel
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Co prosím je “Stalinův kanál”?

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ta bomba by tam nespadla nebo by ji sestřelili ale hypersonické rakety by byly za dvanáct minut za oceánem že by jiný průplav?

Ludvik
Ludvik
před 3 měsíci

18.01.2024 15:28

Выступление и ответы на вопросы СМИ Министра иностранных дел Российской Федерации С.В.Лаврова в ходе пресс-конференции по итогам деятельности российской дипломатии в 2023 году, Москва, 18 января 2024 года
https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1926392/

Tisková konference S.V. Lavrova 18.1.2024 – celé znění…